ID.nl logo
Dat zit lekker ruim! Elektrische auto's met zeven zitplaatsen
© Mercedes-Benz AG – Communications & Marketing
Mobiliteit

Dat zit lekker ruim! Elektrische auto's met zeven zitplaatsen

Vroeger was het zoeken naar een speld in een hooiberg: een elektrische auto met plek voor de hele familie. De toenemende populariteit van EV's heeft daar verandering in gebracht: inmiddels heb je keuze genoeg als je een elektrische auto met zeven zitplaatsen wilt kopen. Hier vind je een overzicht van de mogelijkheden.

In dit artikel laten we je kennismaken met elektrische zevenzitters. Je leest hoe groot ze zijn, wat ze kosten en wat het vermogen en de actieradius zijn. Deze EV's komen aan bod: • BYD Tang • Hongqi E-HS9 • Kia EV9 • Mercedes-Benz EQB • Mercedes-Benz EQS SUV • Peugeot E-5008 • Tesla Model X • Vinfast VF9 • Volvo EX90

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

BYD Tang

De BYD Tang is een van de eerste drie auto's van het Chinese merk BYD (Build Your Dreams) die in Nederland op de markt kwamen. In het assortiment BYD-modellen staat de Tang boven de 4,45 meter lange Atto 3. In tegenstelling tot de Atto 3 is de Tang een volwassen SUV van 4,9 meter. Bij zo'n grote auto hoort ook een aardig prijskaartje, en dat is in dit geval zo'n 70.000 euro. De BYD Tang debuteert met een 517 pk sterke aandrijflijn, vierwielaandrijving en een actieradius van zo’n 400 kilometer. Een update in 2024 houdt het vermogen hetzelfde, maar dankzij een nieuw accupakket kan de Tang nu 530 kilometer afleggen.

Hongqi E-HS9

De Hongqi E-HS9 maakt in 2022 een opvallende entree in Nederland. De 5,21 meter lange SUV weegt ruim 2.500 kg en biedt zeeën aan ruimte, waardoor er wel plek is voor zeven zitplaatsen. Zijn vanaf-prijs ligt rond de 68.000 euro en hij is daarmee zeer scherp geprijsd. Je moet het doen zonder bekend logo, maar je krijgt er wel veel auto en een zeer complete uitrusting voor terug. Er zijn meerdere uitvoeringen van de E-HS9: de 84, 99 of 120 kWh hebben een actieradius van 396 tot 515 kilometer en het piekvermogen bedraagt 551 pk.

Kia EV9

De Kia EV9, met een vanaf-prijs van 66.895 euro, is de grootste elektrische auto in de catalogus van het Koreaanse merk. Het vlaggenschip wordt gekenmerkt door een compleet nieuw design en heeft met zijn lengte van 5,01 meter ruimte genoeg voor zeven inzittenden. De EV9 is ondanks zijn formaat relatief scherp geprijsd en biedt veel waar voor zijn geld. Er zijn twee uitvoeringen: de achterwielaangedreven RWD met 204 pk en de 384 pk sterke, vierwielaangedreven AWD. Beide hebben het 99,8 kWh-accupakket, dat goed is voor een actieradius van maximaal 563 kilometer (RWD).

Lees ook: De Kia EV9: is dit de nieuwe koning in het elektrische SUV-segment?

©KIA

Mercedes-Benz EQB

Als je wat weet van de terminologie van Mercedes-Benz*, zou je wellicht niet zeggen dat de compacte EQB een zevenzitter is – maar toch is het zo. Wie voor deze versie kiest, moet genoegen nemen met een iets kleinere bagageruimte van 465 liter (of 1610 liter). De EQB is verkrijgbaar als 250+ en als 300 4MATIC. Zoals de naam verklapt, heeft die laatste uitvoering vierwielaandrijving en dat zul je merken. Niet alleen aan het rijgedrag, maar ook aan de prestaties. De krachtige uitvoering heeft 228 in plaats van 190 pk. Dit betekent wel een kleinere actieradius. De 250+ haalt 530 kilometer, de 300 MATIC 419 kilometer. De vanaf-prijs van de EQB is 49.610 euro.

*Ben je niet bekend met de terminologie? In het kort komt het erop neer dat hoe eerder de letter in het alfabet voorkomt, hoe kleiner de auto is. Een A-Klasse is bijvoorbeeld het kleinste model, daarboven staat de B-Klasse. De EQB is zodoende een van de kleinste modellen uit de volledig elektrische EQ-lijn.

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Mercedes-Benz EQS SUV

De Mercedes-Benz EQS SUV (je ziet hem op de foto helemaal bovenaan dit artikel) is de hoogpotige, praktische versie van Mercedes' grootste en meest exclusieve elektrische auto. Dat zie je uiteraard ook terug in de vanaf-prijs: die is 119.427 euro. De EQS SUV is 5,12 meter lang en is zodoende een regelrechte gigant. Je kunt er met zeven personen in, maar de eerste twee zitrijen hebben natuurlijk de meeste beenruimte. Er zijn heel wat uitvoeringen van de EQS SUV verkrijgbaar: de 450, 500, 580 en 680 beschikken allen over 4MATIC-vierwielaandrijving, de 450+ is de enige achterwielaangedreven variant. Normaal gesproken betekent dit een grote actieradius en dat klopt ook hier: de 450+ komt liefst 700 kilometer ver – de rest zit boven de 600 kilometer. De 680 4MATIC is de spierbundel van het stel: deze uitvoering brengt 658 pk naar het asfalt.

Peugeot E-5008

De gloednieuwe Peugeot E-5008 (prijs is nu nog niet bekend) is een volledig elektrische zevenzitter die de concurrentie moet aangaan met duurdere modellen. Met een actieradius tot 660 km, een 21-inch HD scherm en slimme ruimte-indeling zet Peugeot een belangrijke stap in de EV-markt. Qua motoren en kun je kiezen uit 213 pk (73 kWh batterij) en 230pk (98 kWh batterij) met aandrijving op de voorwielen en 320 pk (98 kWh batterij) met aandrijving op alle vier wielen. Verwachte actieradius is 450-660 kilometer, afhankelijk van de gekozen uitvoering.

Tesla Model X

De Tesla Model X (vanaf-prijs 99.990 euro) is de grootste van de vier Tesla-modellen. De 5,03 meter lange SUV heeft zeven (of zes) zitplaatsen waarop je dankzij het bijzondere glazen dak kunt genieten van de omgeving. De Model X is in twee smaken verkrijgbaar: als Long Range of als Plaid. Laatstgenoemde is de high-performance variant met een waanzinnige 1020 pk. De Long Range heeft net als de krachtige Plaid vierwielaandrijving, maar zoals de naam al doet vermoeden maximaliseert deze de actieradius tot een afstand van 580 kilometer.

Vinfast VF9

De Vinfast VF9 debuteert in 2022 als een 5,11 meter lange SUV met zeven zitplaatsen. Er zijn dan twee uitvoeringen verkrijgbaar, die beide worden aangedreven door dezelfde 408 pk sterke aandrijflijn. Verschil is er bij het accupakket: het instapmodel heeft 93 kWh en de rangetopper 123 kWh. De maximale actieradius bedraagt 594 kilometer. De VF9 kon aanvankelijk aangeschaft worden via een accuhuurconstructie, maar dat is inmiddels niet meer het geval. Je kunt tegenwoordig alleen nog de 123 kWh-uitvoering kopen voor minimaal 91.300 euro. Je krijgt wel tien jaar garantie.

Volvo EX90

De Volvo EX90 is in feite de volledig elektrische tegenhanger van de bekende XC90. De luxe SUV is volgens de Zweedse autofabrikant 'de veiligste Volvo ooit'. De EX90 is 5,04 meter lang, heeft een fraai interieur en is ruim en slim ingericht. Achter de derde zitrij past 310 liter aan goederen. De EX90 is in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar: je hebt de Single Motor, Twin Motor en de Twin Motor Performance. Prijzen starten bij 97.785 euro. De Volvo XC90 heeft een actieradius en vermogen tot respectievelijk 580 kilometer en 517 pk.

Meer elektrische auto's met zeven zitplaatsen

Er zijn nog meer elektrische auto's met zeven zitplaatsen verkrijgbaar dan de auto's die hierboven worden genoemd. Het gaat hierbij om personenvarianten van elektrische bestelauto’s zoals de:

·         Citroën ë-Berlingo

·         Citroën ë-SpaceTourer

·         Ford E-Transit Custom Kombi

·         Mercedes-Benz EQV

·         Opel Combo-e Life

·         Opel Vivaro Combi Electric

·         Opel Zafira Life Electric

·         Peugeot e-Expert Combi

·         Peugeot e-Traveller

·         Peugeot e-Rifter

·         Toyota Proace City Verso Electric

▼ Volgende artikel
Zo deel je je keuken handig en logisch in
© Andy Dean Photography
Huis

Zo deel je je keuken handig en logisch in

Of je nu graag uitgebreid kookt of elke avond snel klaar wilt zijn: een slimme keukenindeling maakt het verschil. Alles moet logisch op zijn plek staan, zodat je moeiteloos overal bij kunt en na afloop ook weinig tijd kwijt bent aan opruimen.

Je keuken slim indelen? Wij hebben tips voor:
  • Vaatwasser, gootsteen en vuilnisbak
  • Werkblad en kookplaat
  • Koelkast
  • Neem de keuken-driehoek als uitgangspunt
  • Kies de optimale werkhoogte
  • Opbergruimte

Lees ook: Fornuis op maat: kies het aantal pitten dat bij je past

Vaatwasser, gootsteen en vuilnisbak

Heb je plannen voor een nieuwe keuken? Denk dan nu al na over welke slimme keuzes je kunt maken met de indeling. Plaats bijvoorbeeld de vaatwasser, de spoelbak en de afvalemmer dicht bij elkaar. Je hoeft dan nooit ver te lopen met vieze borden en je kunt ze makkelijk leegschrapen, eventueel afspoelen en direct inruimen. Staat de afvalbak in een kastje direct naast de vaatwasser? Let er dan op dat je het deurtje nog goed kunt openen als de deur van de vaatwasser omlaag staat. Dat werkt makkelijker bij het inruimen. Plaats verder de vaatwasser niet direct tegen een zijmuur. Tijdens het inruimen loop je dan sneller kans op spetters tegen de muur.

Werkblad en kookplaat

Het werkblad is meer dan alleen een plek om iets op te zetten. Je gebruikt het om te snijden, te mixen, spullen neer te leggen en borden op te scheppen. Zorg daarom dat je voldoende vrije werkruimte overhoudt – dus niet alles volbouwen met apparatuur. Plaats de spoelbak of kookplaat liever niet op een hoek. Je hebt aan beide kanten plek nodig, zodat je je handen vrij kunt houden en spetters opvangt. Reken aan weerszijden minimaal veertig centimeter. Dat oogt niet alleen rustiger, het werkt ook prettiger. Handig om te weten: bij je keukenspecialist wordt hiervoor vaak de term aflegruimte gebruikt. En nog even over de kookplaat: plaats die bij voorkeur niet pal naast de koelkast of een hoge kast; dat geeft weinig bewegingsvrijheid en maakt het lastig om met meerdere mensen tegelijk in de keuken te staan.

©Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy

Koelkast

Een koelkast gebruik je vaker dan je denkt – gemiddeld zo'n 35 keer per dag. Zet 'm daarom op een plek waar je er makkelijk bij kunt, ook als je vanuit de woonkamer even snel iets wilt pakken. Zet de koelkast liever niet helemaal achterin of op een plek waar je niet vanzelf langsloopt; dat is al snel onhandig in het dagelijks gebruik. Let ook op de temperatuur rondom de koelkast. Zet hem niet naast een oven, radiator of op een plek waar veel zonlicht komt. Kan het echt niet anders, zorg dan voor een isolerende tussenplaat en houd minstens drie centimeter ruimte vrij tussen warmtebron en koelkast.

Gebruik de keuken-driehoek

In de basis draait een keuken om drie functies: koken, spoelen en koelen. Je fornuis, gootsteen en koelkast vormen samen een denkbeeldige driehoek. Als de afstanden tussen deze drie goed gekozen zijn, werk je prettiger. Staan ze te ver van elkaar, dan loop je onnodig veel. Staan ze te dicht bij elkaar, dan dan wordt het al snel krap en onhandig. Een keukenspecialist kan helpen bij het vinden van een goede verhouding, maar je merkt het zelf vaak ook al als iets net niet lekker werkt.

Optimale werkhoogte

Ook de hoogte van je werkplekken telt mee. Een oven op armhoogte is een stuk prettiger dan op kniehoogte, zeker als je vaak bakt. Het voorkomt bukken. Heb je een kleine keuken? Kies dan voor een compacte oven of voor een fornuis met geïntegreerde oven. Datzelfde geldt voor de vaatwasser: als je die wat hoger plaatst, spaar je je rug en knieën. Voor de kookplaat geldt een andere regel: meet de afstand van je onderarm tot het werkblad. Is die ongeveer twaalf centimeter, dan zit je goed qua houding en belast je je schouders niet onnodig.

Apparatuur wat hoger plaatsen (als dat kan) heeft nog een voordeel. Wanneer je kleine kinderen hebt rondlopen, kunnen die er minder makkelijk bij. Wel zo veilig!

©lev dolgachov

Opbergruimte

Tot slot: denk na over hoe je spullen opbergt. Onderkastjes bieden veel ruimte, maar vragen vaak veel van je rug. Bovenkastjes kunnen juist weer te hoog zijn. Een buffetkast biedt uitkomst: wat je dagelijks gebruikt zet je op ooghoogte, wat minder vaak nodig is kan best wat lager of juist hoger.

Slim indelen = een fijnere keuken!

Een goede keuken draait niet alleen om de juiste apparatuur, maar vooral ook om slimme keuzes die het koken makkelijker maken. Denk na over looproutes, werkhoogtes en voldoende bewegingsruimte. Positioneer alles op logische plekken, zorg voor een werkblad met voldoende vrije ruimte en let op kleine details zoals de draairichting van kastdeurtjes. Daarmee wordt de keuken (nog meer) het hart van je huis!

▼ Volgende artikel
Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken
© xMarshall
Huis

Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken

Warm! Dorst! Hoog tijd dus voor ijskoffie en ijsthee. Je hoeft er niet eens voor naar de winkel: je kunt het binnen een paar minuten zelf maken, vaak gewoon met wat je al in huis hebt. Lekker verfrissend, en meestal ook gezonder én goedkoper dan wat je in de supermarkt vindt. In dit artikel lees je precies hoe je dat doet. Proost!

🧊 ➕ ☕ 🟰 😋
  • Zelf ijskoffie maken
    • Koud zetten
    • Met warme koffie
  • Extra luxe: affogato
  • Zelf ijsthee maken
  • 5x varieertips voor ijskoffie
  • 5x varieertips voor ijsthee

Lees ook: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken? Natuurlijk kan dat! 

Wie van koffie houdt, kan met ijskoffie alle kanten op. Je kunt koffie koud zetten (cold brew), of juist warme koffie gebruiken en die laten afkoelen.

In beide gevallen begint het met sterke koffie. Hoe sterker, hoe beter, want ijsblokjes verdunnen de smaak. Zet bijvoorbeeld een dubbele espresso of gebruik een koffiemachine op de hoogste intensiteit. Laat de koffie afkoelen, giet 'm over een glas vol ijsblokjes en voeg melk of plantaardige drink (haver, amandel of soja) toe als je dat lekker vindt.

Liever iets milders? Dan is cold brew een goed alternatief. Meng grofgemalen koffie met koud water in een kan of fles. Je moet er wel de tijd voor nemen, want je moet het daarna zo'n twaalf uur in de koelkast laten trekken. Daarna filter je het koffiedik eruit met een zeef of koffiefilter. Het resultaat is een zachte, cafeïnerijke drank die minder bitter is dan je zou verwachten – ideaal voor wie gewone zwarte koffie te scherp vindt. Verdun het naar smaak met melk, water of siroop, bijvoorbeeld vanillesiroop of hazelnootsiroop. Tip: je kunt ook wat meer maken dan je nodig hebt en dat in de koelkast bewaren (maximaal drie dagen). Heb je op een later tijdstip dan trek in ijskoffie, dan hoef je niet eerst twaalf uur te wachten.

Gebruik je een espressomachine, dan heb je meer controle over de smaak. Voor een krachtige ijskoffie kies een Arabica/Robusta-blend. Door de Robusta-bonen in deze melanges krijg je een pittige smaak en een stevige crèmelaag – ook lekker in ijskoffie.

Liever iets zachters of fruitigers? Ga dan voor 100% Arabica-bonen. Die zijn milder en hebben vaak meer nuance. Zulke bonen geven je ijskoffie een verfijnde smaak, soms met citrus- of bloemtonen.

Ook decafé werkt prima, bijvoorbeeld als je 's avonds nog iets kouds wilt drinken zonder daarna klaarwakker te liggen.

©annapustynnikova

IJskoffie of dessert? Wat maakt het uit: affogato ☝🏼is altijd lekker!

Traditionele ijskoffie maak je met ijsblokjes. Heb je zin in een luxe update? Dan is affogato echt iets voor jou. Schenk hiervoor een warme espresso over een bolletje vanille-ijs. Het ijs smelt deels, de koffie wordt iets zachter van smaak en samen vormen ze een combinatie om je vingers bij af te likken. Je serveert affogato in een glas of klein schaaltje, eventueel met wat geraspte pure chocolade, amandelschaafsel of een scheutje likeur erbij.

IJsthee: verkoelende dorstlesser

Ook ijsthee maak je in een paar simpele stappen. Gebruik losse thee of gewone theezakjes, maar zet het sterker dan je normaal zou doen. De thee wordt namelijk verdund zodra je er ijs aan toevoegt. Zwarte thee is een klassieker, maar groene thee, kruidenmengsels of gearomatiseerde soorten werken net zo goed. Let wel op: groene thee en kruideninfusies zijn gevoeliger voor een bittere nasmaak als je ze te lang laat trekken. Hou de trektijd dus korter dan bij zwarte thee. Hieronder lees je welke watertemperatuur je moet gebruiken en hoe lang je het mengsel moet laten trekken.

Zwarte thee: 95–100 °C, 4–5 minuten
Groene thee: 70–80 °C, 2–3 minuten
Kruideninfusies/rooibos: 95–100 °C, 5–6 minuten

©shersor

Laat de thee eerst een beetje afkoelen, of gebruik niet te veel ijs in één keer. Zo blijft de smaak in balans en voorkom je dat je thee bitter of waterig wordt. Je kunt de thee ook helemaal laten afkoelen op het aanrecht en daarna in de koelkast zetten – dan krijg je een heldere, frisse ijsthee zonder smaakverlies.

Voeg daarna eventueel smaakmakers toe zoals schijfjes citroen, munt of een beetje honing. Suiker los je het best op in de thee als die nog warm is, anders blijft het onder in je glas liggen. Houd je liever van minder zoet, dan kun je het ook bij een paar druppels citroen of een scheutje appelsap houden. Gebruik je verse vruchten zoals perzik of sinaasappel, snijd die dan in dunne plakjes en laat ze even meetrekken.

Gooi je ijsthee niet direct vol ijs, zeker niet als je hem lang wilt bewaren. Door de ijsklontjes vlak voor het serveren toe te voegen, blijft de smaak beter behouden. En als je slim bent, vries je wat van de thee zelf in als ijsklontjes. Zo wordt je drankje koud, zonder dat het verwatert.

Tot slot: experimenteren en bewaren

Het fijne aan zelf ijskoffie of ijsthee maken, is dat je eindeloos kunt variëren. Wissel af met kruiden, citrus, melksoorten of zoetmakers. Probeer eens een koude espresso met gecondenseerde melk of een groene ijsthee met gember en limoen. Hieronder hebben we zowel voor ijskoffie als ijsthee vijf smaakvariaties voor je verzameld.

Maak in één keer een grotere hoeveelheid en bewaar die in een afsluitbare fles in de koelkast. Zo heb je altijd iets klaarstaan als je behoefte hebt aan iets verfrissends én lekkers te drinken. Let er wel op dat vers gemaakte ijsthee en cold brew koffie maar een paar dagen houdbaar zijn. Drink het binnen drie dagen op, dan is de smaak op z'n best.  

©vikakurylo81 - stock.adobe.com

5 bijzondere ijskoffievariaties

Kokos-kardemom: kokosmelk, gemalen kardemom, honing
Sinaasappel-kaneel: geraspte sinaasappelschil, kaneelpoeder, ahornsiroop
Hazelnoot-salted caramel: hazelnotenmelk, karamelsiroop, snufje zeezout
Chocolade-chili: cacaopoeder, cayennepeper, bruine suiker
Rozemarijn-citroen: verse rozemarijn, citroensap, agavesiroop

5 bijzondere ijstheevariaties

Watermeloen-munt: watermeloensap, verse munt, limoen
Perzik-basilicum: verse perzik, basilicumblaadjes, honing
Hibiscus-granaatappel: hibiscusbloemen, granaatappelsap, stevia
Komkommer-dille: komkommer, verse dille, snufje zeezout
Ananas-tijm: ananasblokjes, tijmblaadjes, kokoswater

Smaakvariaties: hoe & wat

Tijdens het trekken (in de hete koffie/thee):

• Kruiden zoals kardemom, kaneel, rozemarijn, basilicum, dille, tijm
• Citrusschil (sinaasappel)
• Hibiscusbloemen

Na het afkoelen toevoegen:

• Verse sappen (watermeloen, granaatappel, citroensap)
• Verse stukjes fruit (perzik, ananas, komkommer)
• Melksoorten (kokosmelk, hazelnotenmelk, amandelmelk)
• Zoetmakers (honing, stroop, stevia)
• Verse kruiden die snel bitter worden (munt)

Extra smaakmakers:

• Cacaopoeder: eerst mengen met beetje heet water, dan toevoegen
• Zeezout: altijd op het laatst, naar smaak

Maak je ijskoffie

nóg lekkerder met een scheutje koffiesiroop