Dat zit lekker ruim! Elektrische auto's met zeven zitplaatsen

© Mercedes-Benz AG – Communications & Marketing

Dat zit lekker ruim! Elektrische auto's met zeven zitplaatsen

Geplaatst: 7 juli 2024 - 12:28

Aangepast: 16 juli 2024 - 10:08

Harry Verolme

Vroeger was het zoeken naar een speld in een hooiberg: een elektrische auto met plek voor de hele familie. De toenemende populariteit van EV's heeft daar verandering in gebracht: inmiddels heb je keuze genoeg als je een elektrische auto met zeven zitplaatsen wilt kopen. Hier vind je een overzicht van de mogelijkheden.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

BYD Tang

De BYD Tang is een van de eerste drie auto's van het Chinese merk BYD (Build Your Dreams) die in Nederland op de markt kwamen. In het assortiment BYD-modellen staat de Tang boven de 4,45 meter lange Atto 3. In tegenstelling tot de Atto 3 is de Tang een volwassen SUV van 4,9 meter. Bij zo'n grote auto hoort ook een aardig prijskaartje, en dat is in dit geval zo'n 70.000 euro. De BYD Tang debuteert met een 517 pk sterke aandrijflijn, vierwielaandrijving en een actieradius van zo’n 400 kilometer. Een update in 2024 houdt het vermogen hetzelfde, maar dankzij een nieuw accupakket kan de Tang nu 530 kilometer afleggen.

Hongqi E-HS9

De Hongqi E-HS9 maakt in 2022 een opvallende entree in Nederland. De 5,21 meter lange SUV weegt ruim 2.500 kg en biedt zeeën aan ruimte, waardoor er wel plek is voor zeven zitplaatsen. Zijn vanaf-prijs ligt rond de 68.000 euro en hij is daarmee zeer scherp geprijsd. Je moet het doen zonder bekend logo, maar je krijgt er wel veel auto en een zeer complete uitrusting voor terug. Er zijn meerdere uitvoeringen van de E-HS9: de 84, 99 of 120 kWh hebben een actieradius van 396 tot 515 kilometer en het piekvermogen bedraagt 551 pk.

Kia EV9

De Kia EV9, met een vanaf-prijs van 66.895 euro, is de grootste elektrische auto in de catalogus van het Koreaanse merk. Het vlaggenschip wordt gekenmerkt door een compleet nieuw design en heeft met zijn lengte van 5,01 meter ruimte genoeg voor zeven inzittenden. De EV9 is ondanks zijn formaat relatief scherp geprijsd en biedt veel waar voor zijn geld. Er zijn twee uitvoeringen: de achterwielaangedreven RWD met 204 pk en de 384 pk sterke, vierwielaangedreven AWD. Beide hebben het 99,8 kWh-accupakket, dat goed is voor een actieradius van maximaal 563 kilometer (RWD).

Lees ook: De Kia EV9: is dit de nieuwe koning in het elektrische SUV-segment?

Kia EV9

© KIA

Mercedes-Benz EQB

Als je wat weet van de terminologie van Mercedes-Benz*, zou je wellicht niet zeggen dat de compacte EQB een zevenzitter is – maar toch is het zo. Wie voor deze versie kiest, moet genoegen nemen met een iets kleinere bagageruimte van 465 liter (of 1610 liter). De EQB is verkrijgbaar als 250+ en als 300 4MATIC. Zoals de naam verklapt, heeft die laatste uitvoering vierwielaandrijving en dat zul je merken. Niet alleen aan het rijgedrag, maar ook aan de prestaties. De krachtige uitvoering heeft 228 in plaats van 190 pk. Dit betekent wel een kleinere actieradius. De 250+ haalt 530 kilometer, de 300 MATIC 419 kilometer. De vanaf-prijs van de EQB is 49.610 euro.

*Ben je niet bekend met de terminologie? In het kort komt het erop neer dat hoe eerder de letter in het alfabet voorkomt, hoe kleiner de auto is. Een A-Klasse is bijvoorbeeld het kleinste model, daarboven staat de B-Klasse. De EQB is zodoende een van de kleinste modellen uit de volledig elektrische EQ-lijn.

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Mercedes-Benz EQS SUV

De Mercedes-Benz EQS SUV (je ziet hem op de foto helemaal bovenaan dit artikel) is de hoogpotige, praktische versie van Mercedes' grootste en meest exclusieve elektrische auto. Dat zie je uiteraard ook terug in de vanaf-prijs: die is 119.427 euro. De EQS SUV is 5,12 meter lang en is zodoende een regelrechte gigant. Je kunt er met zeven personen in, maar de eerste twee zitrijen hebben natuurlijk de meeste beenruimte. Er zijn heel wat uitvoeringen van de EQS SUV verkrijgbaar: de 450, 500, 580 en 680 beschikken allen over 4MATIC-vierwielaandrijving, de 450+ is de enige achterwielaangedreven variant. Normaal gesproken betekent dit een grote actieradius en dat klopt ook hier: de 450+ komt liefst 700 kilometer ver – de rest zit boven de 600 kilometer. De 680 4MATIC is de spierbundel van het stel: deze uitvoering brengt 658 pk naar het asfalt.

Peugeot E-5008

De gloednieuwe Peugeot E-5008 (prijs is nu nog niet bekend) is een volledig elektrische zevenzitter die de concurrentie moet aangaan met duurdere modellen. Met een actieradius tot 660 km, een 21-inch HD scherm en slimme ruimte-indeling zet Peugeot een belangrijke stap in de EV-markt. Qua motoren en kun je kiezen uit 213 pk (73 kWh batterij) en 230pk (98 kWh batterij) met aandrijving op de voorwielen en 320 pk (98 kWh batterij) met aandrijving op alle vier wielen. Verwachte actieradius is 450-660 kilometer, afhankelijk van de gekozen uitvoering.

Tesla Model X

De Tesla Model X (vanaf-prijs 99.990 euro) is de grootste van de vier Tesla-modellen. De 5,03 meter lange SUV heeft zeven (of zes) zitplaatsen waarop je dankzij het bijzondere glazen dak kunt genieten van de omgeving. De Model X is in twee smaken verkrijgbaar: als Long Range of als Plaid. Laatstgenoemde is de high-performance variant met een waanzinnige 1020 pk. De Long Range heeft net als de krachtige Plaid vierwielaandrijving, maar zoals de naam al doet vermoeden maximaliseert deze de actieradius tot een afstand van 580 kilometer.

Vinfast VF9

De Vinfast VF9 debuteert in 2022 als een 5,11 meter lange SUV met zeven zitplaatsen. Er zijn dan twee uitvoeringen verkrijgbaar, die beide worden aangedreven door dezelfde 408 pk sterke aandrijflijn. Verschil is er bij het accupakket: het instapmodel heeft 93 kWh en de rangetopper 123 kWh. De maximale actieradius bedraagt 594 kilometer. De VF9 kon aanvankelijk aangeschaft worden via een accuhuurconstructie, maar dat is inmiddels niet meer het geval. Je kunt tegenwoordig alleen nog de 123 kWh-uitvoering kopen voor minimaal 91.300 euro. Je krijgt wel tien jaar garantie.

Volvo EX90

De Volvo EX90 is in feite de volledig elektrische tegenhanger van de bekende XC90. De luxe SUV is volgens de Zweedse autofabrikant 'de veiligste Volvo ooit'. De EX90 is 5,04 meter lang, heeft een fraai interieur en is ruim en slim ingericht. Achter de derde zitrij past 310 liter aan goederen. De EX90 is in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar: je hebt de Single Motor, Twin Motor en de Twin Motor Performance. Prijzen starten bij 97.785 euro. De Volvo XC90 heeft een actieradius en vermogen tot respectievelijk 580 kilometer en 517 pk.

Meer elektrische auto's met zeven zitplaatsen

Er zijn nog meer elektrische auto's met zeven zitplaatsen verkrijgbaar dan de auto's die hierboven worden genoemd. Het gaat hierbij om personenvarianten van elektrische bestelauto’s zoals de:

·         Citroën ë-Berlingo

·         Citroën ë-SpaceTourer

·         Ford E-Transit Custom Kombi

·         Mercedes-Benz EQV

·         Opel Combo-e Life

·         Opel Vivaro Combi Electric

·         Opel Zafira Life Electric

·         Peugeot e-Expert Combi

·         Peugeot e-Traveller

·         Peugeot e-Rifter

·         Toyota Proace City Verso Electric

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten