De 13 grootste misverstanden en mythes over elektrisch autorijden
De elektrische auto wordt steeds meer gemeengoed in het verkeer. Voor veel mensen is er echter nog steeds een (te) hoge drempel om over de aanschaf van een EV na te willen denken. Een aantal hardnekkige vooroordelen, misverstanden en mythes ligt hieraan ten grondslag. Terecht, of onterecht?
1: Met een elektrische auto kan ik alleen maar korte afstanden afleggen …
Toen de eerste elektrische auto’s op de weg verschenen, konden deze inderdaad maar een kleine afstand op hun volle accu afleggen. De eerste Nissan Leaf (2010-2013) moest na 175 km alweer worden opgeladen, de BMW i3 uit 2013 kwam niet verder dan 190 km. Maar de tijden zijn veranderd. Inmiddels is 350 tot 400 kilometer een heel gangbare range, de elektrische auto’s met het grootste bereik komen zelfs verder dan 600 kilometer.
2: EV’s kunnen de door de fabrikant beloofde actieradius niet waarmaken.
In de praktijk komt het daar wel op neer. Maar in feite gedraagt een elektrische auto zich niet anders dan eentje op benzine of diesel. Het stroomverbruik is net zo goed afhankelijk van een heleboel factoren – waarvan de stand van je rechtervoet misschien wel de belangrijkste is. Zowel een EV als een auto op benzine verbruikt bij 130 km/h op de snelweg zomaar 35 tot 40 procent méér. Kom je nooit buiten de gemeentegrenzen, dan blijkt een EV echter veel efficiënter met de energievoorraad om te springen dan een auto met verbrandingsmotor. Bij uitrollen en afremmen naar een verkeerslicht toe win je namelijk weer (rem)energie terug. Die wordt omgezet in laadstroom voor de accu. Op www.praktijkverbruik.nl kun je bekijken wat per auto het verschil is tussen het verbruik dat door de fabrikant wordt opgegeven en het gemiddelde praktijkverbruik.
3: Bij een elektrische auto loop je veel meer risico op brand.
Dat is onzin. Brandende EV’s hebben echter wel veel vaker de nieuwskoppen weten te bereiken, doordat het nog zo’n onbekend fenomeen is. Verschillende media zijn niet vies van een sappig berichtje dat bij het lezerspubliek een ‘zie je wel’-onderbuikgevoel opwekt. Sterker nog: Stichting Beveiliging Nederland meldt op zijn website dat elektrische auto’s juist minder vaker in de brand vliegen dan auto’s op benzine, diesel of LPG.
4: Een elektrische auto is duurder in gebruik dan een auto met verbrandingsmotor.
Een elektrische auto is doorgaans wel duurder om aan te schaffen, maar daarna zijn de kosten per kilometer lager. Dat heeft de ANWB berekend op basis van de Peugeot 208, die zowel elektrisch als met benzinemotor wordt verkocht. De elektrische versie is zomaar 10 cent per kilometer goedkoper dan de Peugeot 208 op benzine. Groot voordeel is dat je tot eind 2024 geen wegenbelasting voor elektrische auto’s hoeft te betalen. Hoe dat per 1 januari 2025 wordt geregeld, is momenteel nog onduidelijk. Naar verwachting blijft een EV veel goedkoper in de wegenbelasting dan een auto op benzine.
5: Alle gebruikte EV’s verdwijnen naar het buitenland …
Ook dat valt allemaal wel mee. Kijk maar naar het aanbod op een verkoopwebsite als Gaspedaal.nl . Op deze site worden in totaal een kleine 300.000 voertuigen aangeboden. Meer dan 26.000 auto’s daarvan zijn elektrisch aangedreven. Volgens een rapport van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werden in 2022 zo’n 64.800 gebruikte EV’s in Nederland verhandeld. Ongeveer 3.700 elektrische auto’s zijn geëxporteerd.
Lees ook: Tweedehands elektrische auto kopen met subsidie? Grijp nu je kans!
©Fastned | https://fastnedcharging.com/
6: De subsidie op aanschaf van een elektrische auto is toch al op …
Begin januari werd de pot voor Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) weer gevuld met een bedrag van 67 miljoen euro. Op 1 mei was er nog 46,06 miljoen euro van dit bedrag beschikbaar, dus de pot is nog lang niet leeg. Wekelijks wordt bekend gemaakt hoeveel geld er nog in de SEPP-pot zit.
Laadpaal laten installeren?
Snel een offerte aanvragen doe je via onze zustersite Kieskeurig.nl!7: Onze caravan kan niet achter een elektrische auto.
Dat ligt er maar net aan hoe groot je caravan is, en hoeveel je kunt besteden aan de aanschaf van een elektrische auto. De BMW iX mag aanhangwagens van 2.500 kilo (geremd) trekken, maar kost natuurlijk wel een lieve duit. Geen probleem! Het misverstand dat EV’s niet met een trekhaak uitgerust kunnen worden, is trouwens niet helemaal uit de duim gezogen. Bij de elektrische modellen van Citroën, Peugeot, Opel en DS Automobiles is dat namelijk niet mogelijk. Daarnaast zijn er EV’s die maar een beperkt gewicht van 500 à 750 kilo mogen sleuren. Prima voor als je met een vouwwagen wilt gaan kamperen. Bij wat beter betaalbare EV’s – die in aanmerking komen voor SEPP – is eigenlijk alleen de Smart #1 een geschikte caravantrekker. Die mag namelijk een geremd gewicht van 1.600 kilo aan de trekhaak hebben. Een auto als de Volvo XC40 Pure Electric (1.800 kilo) zit alweer in een wat hogere prijscategorie. De ANWB heeft trouwens de Hyundai Ioniq 5 uitgeroepen tot Trekauto van het Jaar 2022. Goed voor een trekgewicht van 1.600 kilo!
©JACCO VAN DE KUILEN
8: Elke keer een uur bij de snellader wachten om de accu op te laden, dat duurt veel te lang!
Waarom zou je wachten totdat de accu weer 100 procent vol is? Wanneer een auto een range heeft van zo’n 400 kilometer op een volle batterij, ga je ‘m tijdens een lange rit heus niet in één keer helemaal leeg rijden. Onderweg wil je ook wel eens de benen strekken en een koffie-/plaspauze inlassen, toch? Dan is het ruimschoots toereikend om de accu tot maximaal zo’n 80 procent op te laden. Dat gaat met een aanzienlijke laadkracht gepaard. Voor de laatste 20 procent wordt het laadvermogen flink afgebouwd, waardoor het laden steeds langzamer gaat. Juist dat kost veel tijd!
©ericvanvuuren.nl
9: Op vakantie naar het buitenland kom je onderweg nergens een laadpaal tegen.
Dat valt heus wel mee. Bovendien zijn er hartstikke handige tools voor het berekenen van de optimale route. Kijken op de website of app van A Better Route Planner (ABRP). Wanneer je het merk en model van jouw auto en de plaats van bestemming invoert, slaat de routeplanner aan het rekenen. Stel, je hebt een Peugeot e-2008 en wilt vanuit Utrecht naar Nîmes in het zuidoosten van Frankrijk. De routeplanner stippelt voor jou de optimale route uit en geeft precies aan waar je onderweg het beste kunt opladen – en voor hoe lang. In dit geval tellen we negen tussenstops – zelfs in het oostelijk deel van Frankrijk zijn er inmiddels genoeg laadpunten om niet via Duitsland en Zwitserland te hoeven rijden.
10: Een accu verliest veel te snel zijn capaciteit.
Als dat het geval is, moet je heel snel een afspraak bij je dealer maken om het accupakket eens grondig te laten controleren. De meeste autofabrikanten vertrouwen voldoende op de kwaliteiten en levensduur van hun accupakketten om 8 jaar garantie te geven. Meestal gaat dat gepaard met een maximum kilometrage van 160.000 km. Dat zijn de fabrikanten trouwens wettelijk verplicht.
Sowieso is het verstandig om bij aanschaf van een tweedehands elektrische auto het accupakket goed te laten doormeten. Bij de ANWB kun je aankloppen voor de huur van een testapparaatje. Als blijkt dat sommige accucellen inmiddels de geest hebben gegeven, betekent dat inmiddels heus niet meer dat het gehele accupakket (onder garantie) vervangen moet worden. Steeds vaker is het mogelijk om de accucellen bij een defect los te vervangen.
©Mercedes-Benz AG
11: Onder de 40.000 euro zijn er geen elektrische auto’s. Veel te duur dus!
Maar er komt binnenkort een hele vloedgolf aan compacte, betaalbare elektrische auto’s op de markt. Renault brengt in 2024 een nieuwe R5 uit, Volkswagen heeft de ID.2 aangekondigd en ook Skoda werkt keihard aan een kleine elektrische SUV van ongeveer 25.000 euro. Kun je zo lang niet wachten? Ga dan eens kijken naar modellen als de Renault Zoe Z.E. of de MG 4 Electric. Met aftrek van SEPP-subsidie zitten de prijzen van deze modellen maar iets boven de 30.000 euro. De goedkoopste EV van Nederland is nog altijd de kleine Dacia Spring EV. Die kost met aftrek van SEPP zelfs nog geen 20.000 euro. Maar bij die auto moet je geen al te hoge eisen stellen op het gebied van actieradius, laadsnelheid, comfort op lange afstanden of de prestaties. De Spring EV voldoet het beste in de stad.
12: De EV is een tijdelijk verschijnsel. Waterstof heeft de toekomst!
Een belangrijk voordeel van waterstof: je rijdt naar een tankstation en binnen enkele minuten rijd je weer weg met een volle tank. Alleen: waar tank je zo gauw waterstof? En als je een auto met brandstofcel wilt (waarin met waterstof elektriciteit wordt opgewekt) is de keuze zeer beperkt. ’t Is een beetje aan wie je het vraagt, maar veel experts zijn het met elkaar eens dat waterstof beter geschikt is voor vrachtvervoer, en dat personenauto’s beter afzijn met een batterij-elektrische aandrijflijn.
13: Een elektrische auto heeft een gigantisch hoge afschrijving.
Dat was bij de allereerste elektrische auto’s die de Nederlandse wegen bestormden misschien nog wel het geval, maar inmiddels is dat een achterhaalde gedachte. Veel onzekerheden die aanvankelijk bestonden over de levensduur van de accu zijn inmiddels verdwenen. Doordat de vraag naar gebruikte elektrische auto’s lijkt toe te nemen, ontstaat bij de autohandel ook meer vertrouwen. Wanneer een EV wordt ingeruild, moet die immers ook weer verkocht worden. Momenteel lijkt het er zelfs op dat EV’s van een paar jaar oud een hogere restwaarde hebben dan een soortgelijk model op benzine.