ID.nl logo
De 13 grootste misverstanden en mythes over elektrisch autorijden
© ŠKODA AUTO
Mobiliteit

De 13 grootste misverstanden en mythes over elektrisch autorijden

De elektrische auto wordt steeds meer gemeengoed in het verkeer. Voor veel mensen is er echter nog steeds een (te) hoge drempel om over de aanschaf van een EV na te willen denken. Een aantal hardnekkige vooroordelen, misverstanden en mythes ligt hieraan ten grondslag. Terecht, of onterecht?

1: Met een elektrische auto kan ik alleen maar korte afstanden afleggen …

Toen de eerste elektrische auto’s op de weg verschenen, konden deze inderdaad maar een kleine afstand op hun volle accu afleggen. De eerste Nissan Leaf (2010-2013) moest na 175 km alweer worden opgeladen, de BMW i3 uit 2013 kwam niet verder dan 190 km. Maar de tijden zijn veranderd. Inmiddels is 350 tot 400 kilometer een heel gangbare range, de elektrische auto’s met het grootste bereik komen zelfs verder dan 600 kilometer.

2: EV’s kunnen de door de fabrikant beloofde actieradius niet waarmaken.

In de praktijk komt het daar wel op neer. Maar in feite gedraagt een elektrische auto zich niet anders dan eentje op benzine of diesel. Het stroomverbruik is net zo goed afhankelijk van een heleboel factoren – waarvan de stand van je rechtervoet misschien wel de belangrijkste is. Zowel een EV als een auto op benzine verbruikt bij 130 km/h op de snelweg zomaar 35 tot 40 procent méér. Kom je nooit buiten de gemeentegrenzen, dan blijkt een EV echter veel efficiënter met de energievoorraad om te springen dan een auto met verbrandingsmotor. Bij uitrollen en afremmen naar een verkeerslicht toe win je namelijk weer (rem)energie terug. Die wordt omgezet in laadstroom voor de accu. Op www.praktijkverbruik.nl kun je bekijken wat per auto het verschil is tussen het verbruik dat door de fabrikant wordt opgegeven en het gemiddelde praktijkverbruik.

3: Bij een elektrische auto loop je veel meer risico op brand.

Dat is onzin. Brandende EV’s hebben echter wel veel vaker de nieuwskoppen weten te bereiken, doordat het nog zo’n onbekend fenomeen is. Verschillende media zijn niet vies van een sappig berichtje dat bij het lezerspubliek een ‘zie je wel’-onderbuikgevoel opwekt. Sterker nog: Stichting Beveiliging Nederland meldt op zijn website dat elektrische auto’s juist minder vaker in de brand vliegen dan auto’s op benzine, diesel of LPG.

4: Een elektrische auto is duurder in gebruik dan een auto met verbrandingsmotor.

Een elektrische auto is doorgaans wel duurder om aan te schaffen, maar daarna zijn de kosten per kilometer lager. Dat heeft de ANWB berekend op basis van de Peugeot 208, die zowel elektrisch als met benzinemotor wordt verkocht. De elektrische versie is zomaar 10 cent per kilometer goedkoper dan de Peugeot 208 op benzine. Groot voordeel is dat je tot eind 2024 geen wegenbelasting voor elektrische auto’s hoeft te betalen. Hoe dat per 1 januari 2025 wordt geregeld, is momenteel nog onduidelijk. Naar verwachting blijft een EV veel goedkoper in de wegenbelasting dan een auto op benzine.

5: Alle gebruikte EV’s verdwijnen naar het buitenland …

Ook dat valt allemaal wel mee. Kijk maar naar het aanbod op een verkoopwebsite als Gaspedaal.nl . Op deze site worden in totaal een kleine 300.000 voertuigen aangeboden. Meer dan 26.000 auto’s daarvan zijn elektrisch aangedreven. Volgens een rapport van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werden in 2022 zo’n 64.800 gebruikte EV’s in Nederland verhandeld. Ongeveer 3.700 elektrische auto’s zijn geëxporteerd.

Lees ook: Tweedehands elektrische auto kopen met subsidie? Grijp nu je kans!

©Fastned | https://fastnedcharging.com/

6: De subsidie op aanschaf van een elektrische auto is toch al op …

Begin januari werd de pot voor Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) weer gevuld met een bedrag van 67 miljoen euro. Op 1 mei was er nog 46,06 miljoen euro van dit bedrag beschikbaar, dus de pot is nog lang niet leeg. Wekelijks wordt bekend gemaakt hoeveel geld er nog in de SEPP-pot zit.

Laadpaal laten installeren?

Snel een offerte aanvragen doe je via onze zustersite Kieskeurig.nl!

7: Onze caravan kan niet achter een elektrische auto.

Dat ligt er maar net aan hoe groot je caravan is, en hoeveel je kunt besteden aan de aanschaf van een elektrische auto. De BMW iX mag aanhangwagens van 2.500 kilo (geremd) trekken, maar kost natuurlijk wel een lieve duit. Geen probleem! Het misverstand dat EV’s niet met een trekhaak uitgerust kunnen worden, is trouwens niet helemaal uit de duim gezogen. Bij de elektrische modellen van Citroën, Peugeot, Opel en DS Automobiles is dat namelijk niet mogelijk. Daarnaast zijn er EV’s die maar een beperkt gewicht van 500 à 750 kilo mogen sleuren. Prima voor als je met een vouwwagen wilt gaan kamperen. Bij wat beter betaalbare EV’s – die in aanmerking komen voor SEPP – is eigenlijk alleen de Smart #1 een geschikte caravantrekker. Die mag namelijk een geremd gewicht van 1.600 kilo aan de trekhaak hebben. Een auto als de Volvo XC40 Pure Electric (1.800 kilo) zit alweer in een wat hogere prijscategorie. De ANWB heeft trouwens de Hyundai Ioniq 5 uitgeroepen tot Trekauto van het Jaar 2022. Goed voor een trekgewicht van 1.600 kilo!

©JACCO VAN DE KUILEN

8: Elke keer een uur bij de snellader wachten om de accu op te laden, dat duurt veel te lang!

Waarom zou je wachten totdat de accu weer 100 procent vol is? Wanneer een auto een range heeft van zo’n 400 kilometer op een volle batterij, ga je ‘m tijdens een lange rit heus niet in één keer helemaal leeg rijden. Onderweg wil je ook wel eens de benen strekken en een koffie-/plaspauze inlassen, toch? Dan is het ruimschoots toereikend om de accu tot maximaal zo’n 80 procent op te laden. Dat gaat met een aanzienlijke laadkracht gepaard. Voor de laatste 20 procent wordt het laadvermogen flink afgebouwd, waardoor het laden steeds langzamer gaat. Juist dat kost veel tijd!

©ericvanvuuren.nl

9: Op vakantie naar het buitenland kom je onderweg nergens een laadpaal tegen.

Dat valt heus wel mee. Bovendien zijn er hartstikke handige tools voor het berekenen van de optimale route. Kijken op de website of app van A Better Route Planner (ABRP). Wanneer je het merk en model van jouw auto en de plaats van bestemming invoert, slaat de routeplanner aan het rekenen. Stel, je hebt een Peugeot e-2008 en wilt vanuit Utrecht naar Nîmes in het zuidoosten van Frankrijk. De routeplanner stippelt voor jou de optimale route uit en geeft precies aan waar je onderweg het beste kunt opladen – en voor hoe lang. In dit geval tellen we negen tussenstops – zelfs in het oostelijk deel van Frankrijk zijn er inmiddels genoeg laadpunten om niet via Duitsland en Zwitserland te hoeven rijden.

10: Een accu verliest veel te snel zijn capaciteit.

Als dat het geval is, moet je heel snel een afspraak bij je dealer maken om het accupakket eens grondig te laten controleren. De meeste autofabrikanten vertrouwen voldoende op de kwaliteiten en levensduur van hun accupakketten om 8 jaar garantie te geven. Meestal gaat dat gepaard met een maximum kilometrage van 160.000 km. Dat zijn de fabrikanten trouwens wettelijk verplicht.

Sowieso is het verstandig om bij aanschaf van een tweedehands elektrische auto het accupakket goed te laten doormeten. Bij de ANWB kun je aankloppen voor de huur van  een testapparaatje. Als blijkt dat sommige accucellen inmiddels de geest hebben gegeven, betekent dat inmiddels heus niet meer dat het gehele accupakket (onder garantie) vervangen moet worden. Steeds vaker is het mogelijk om de accucellen bij een defect los te vervangen.

©Mercedes-Benz AG

11: Onder de 40.000 euro zijn er geen elektrische auto’s. Veel te duur dus!

Maar er komt binnenkort een hele vloedgolf aan compacte, betaalbare elektrische auto’s op de markt. Renault brengt in 2024 een nieuwe R5 uit, Volkswagen heeft de ID.2 aangekondigd en ook Skoda werkt keihard aan een kleine elektrische SUV van ongeveer 25.000 euro. Kun je zo lang niet wachten? Ga dan eens kijken naar modellen als de Renault Zoe Z.E. of de MG 4 Electric. Met aftrek van SEPP-subsidie zitten de prijzen van deze modellen maar iets boven de 30.000 euro. De goedkoopste EV van Nederland is nog altijd de kleine Dacia Spring EV. Die kost met aftrek van SEPP zelfs nog geen 20.000 euro. Maar bij die auto moet je geen al te hoge eisen stellen op het gebied van actieradius, laadsnelheid, comfort op lange afstanden of de prestaties. De Spring EV voldoet het beste in de stad.

12: De EV is een tijdelijk verschijnsel. Waterstof heeft de toekomst!

Een belangrijk voordeel van waterstof: je rijdt naar een tankstation en binnen enkele minuten rijd je weer weg met een volle tank. Alleen: waar tank je zo gauw waterstof? En als je een auto met brandstofcel wilt (waarin met waterstof elektriciteit wordt opgewekt) is de keuze zeer beperkt. ’t Is een beetje aan wie je het vraagt, maar veel experts zijn het met elkaar eens dat waterstof beter geschikt is voor vrachtvervoer, en dat personenauto’s beter afzijn met een batterij-elektrische aandrijflijn.

13: Een elektrische auto heeft een gigantisch hoge afschrijving.

Dat was bij de allereerste elektrische auto’s die de Nederlandse wegen bestormden misschien nog wel het geval, maar inmiddels is dat een achterhaalde gedachte. Veel onzekerheden die aanvankelijk bestonden over de levensduur van de accu zijn inmiddels verdwenen. Doordat de vraag naar gebruikte elektrische auto’s lijkt toe te nemen, ontstaat bij de autohandel ook meer vertrouwen. Wanneer een EV wordt ingeruild, moet die immers ook weer verkocht worden. Momenteel lijkt het er zelfs op dat EV’s van een paar jaar oud een hogere restwaarde hebben dan een soortgelijk model op benzine.

Wil je een laadpaal thuis laten plaatsen? 
Check hier het aanbod bij Coolblue!

▼ Volgende artikel
Laat je laptop langer leven
© Denys Prykhodov
Huis

Laat je laptop langer leven

Met je laptop wil je zo lang mogelijk werken, ook als je niet in de buurt bent van een stopcontact. Hoe maak je optimaal gebruik van de accucapaciteit? En als je batterij bijna leeg is: welke stappen kun je dan nemen om de laatste energie uit je laptop te persen?

In dit artikel laten we zien hoe je de accuduur van je laptop maximaliseert en de levensduur van je batterij verlengt:

  • Schakel energiebesparing in
  • Laat het scherm automatisch uitschakelen bij inactiviteit
  • Pas schermhelderheid aan of automatiseer deze op basis van omgevingslicht
  • Gebruik de slaapstand strategisch om energie te besparen
  • Analyseer je batterijgezondheid met het verborgen Windows-hulpprogramma
  • Pas energiebeheerschema’s aan en maak gebruik van fabrikantspecifieke tools
  • Maak gebruik van de optimalisaties in Edge en Chrome

Lees ook: Batterij leeg? Met deze tips houdt jouw smartphone het de hele dag vol!

Met een paar slimme ingrepen haal je meer plezier uit de accu van je laptop. Daardoor kun je langer met je computer doorwerken en verleng je ook nog eens de technische levensduur van je laptop. In dit artikel nemen we je mee langs de stappen voor het beste resultaat. Deze gelden voor zowel Windows 10 als Windows 11. Waar de instellingen tussen de Windows-versies onderling afwijken, vermelden we dit.

De ondersteuning van Windows 10 stopt in oktober 2025, dus vergeet niet op tijd over te stappen naar Windows 11: Windows upgraden of herstellen? Zo maak je een installatiestick

Besparing inschakelen

In Windows kun je de nodige stappen nemen om de accu van de laptop optimaal te gebruiken en de levensduur ervan te verlengen. Ben je draadloos aan het werk en raakt de batterij bijna leeg? Dan kun je Windows automatisch niet-essentiële onderdelen laten uitschakelen, zodat je langer met de accu kunt doorwerken.

In Windows 10 open je hiervoor het instellingenvenster en kies je voor Systeem / Batterij. Zet de schuif op Aan bij Batterijbesparing. Geef eronder aan vanaf welk batterijpercentage de functie moet activeren. Wij kiezen voor 20%. Plaats ook een vinkje bij De helderheid van het scherm verminderen als batterijbesparing is ingeschakeld.

Voor Windows 11 kies je in het instellingenvenster voor Systeem / Aan/uit en accu. Klap de sectie Energiebesparing uit. Zet een vinkje bij Altijd energiebesparing gebruiken en geef in het vak eronder aan bij welk batterijpercentage dit gebeurt, bijvoorbeeld 20%. Activeer ook de optie Helderheid van het scherm verlagen bij het gebruik van energiebesparing.

Wanneer mag de besparing van jou actief worden?

Geen stopcontact in de buurt?

Een powerbank voor je laptop biedt uitkomst

Scherm onder controle

Gebruik je de laptop enige tijd niet, dan bespaar je relatief veel energie door het ingebouwde scherm uit te schakelen. Bij Windows 10 kies je in het instellingenvenster voor Systeem / Aan/uit en slaapstand. Kies een korte duur (bijvoorbeeld 2 minuten) bij Batterijvoeding, uitschakelen na.

In Windows 11 kies je in het instellingenvenster voor Systeem / Aan/uit en accu. Klap de sectie Time-outs voor scherm, slaapstand en sluimerstand open. Het gaat ons om de sectie Op batterijstroom. Kies bij Mijn scherm uitschakelen na de gewenste tijd, bijvoorbeeld 2 minuten.

Usb-apparaten

Je kunt usb-apparaten ook laten slapen zodra het scherm uitschakelt. Hiermee bespaar je eveneens de nodige energie. In het instellingenvenster van Windows 11 kies je Bluetooth en apparaten / USB / USB-batterijbesparing.

Je kunt ook je usb-apparaten laten slapen en zo energie besparen.

Slaapstand vervroegen

Door de computer bij inactiviteit sneller in de slaapstand te zetten, bespaar je ook kostbare energie. In Windows 10 kies je voor Systeem / Energiebeheer en slaapstand. Bij Slaapstand selecteer je de gewenste tijd onder Bij gebruik van batterijstroom slaapstand van pc inschakelen na.

In Windows 11 kies je in het venster Aan/uit en Accu wederom voor Time-outs voor scherm, slaapstand en sluimerstand. In de sectie Op batterijstroom bepaal je hoelang Windows inactief mag zijn bij Mijn apparaat in slaapstand laten gaan na.

Gezondheid

Wil je weten hoe het is gesteld met de gezondheid van je batterij? In Windows vind je een verborgen hulpje dat een gezondheidsrapport van de accu opstelt. Open het startmenu en typ Opdrachtprompt. Typ vervolgens op de opdrachtregel: Powercfg /batteryreport. Druk op Enter. Windows maakt een rapport en plaatst dit in de map C:\Gebruikers\<Gebruikersnaam>. Het bestand heet Battery-report.html en je opent het in de browser.

Bovenin lees je met welke capaciteit de batterij uit de fabriek kwam (bij Design Capacity). Bij Full Charge Capacity lees je hoeveel capaciteit de batterij nu maximaal aanbiedt. Dit getal neemt af naarmate je de accu langer in gebruik hebt. De blokken erna geven informatie over de details van de batterij. Bij Recent Usage lees je hoe de batterij de afgelopen drie dagen heeft gefunctioneerd.

De grafiek en de tabel eronder tonen hoe de batterijlading is afgenomen in de afgelopen zeven dagen. In de tabel Usage History lees je de verhouding af tussen het gebruik van de accu en het gebruik van het stroomnet.

Ook de rubriek Battery Capacity History is interessant. Hier zie je hoe de beschikbare capaciteit zich in de loop van de maanden en jaren ontwikkelt. Bij Battery Life Estimates lees je een inschatting van de tijd die de accu het volhoudt. In het laatste blok van het rapport zie je een inschatting van de batterijduur op basis van alle verzamelde gegevens. Je kunt het rapport uiteraard meerdere keren laten opmaken, bijvoorbeeld elk half jaar. Zo houd je een goed overzicht van de gezondheid van je accu.

Het gezondheidsrapport geeft je meer inzicht.

Helderheid aanpassen

De schermhelderheid heeft een relatief grote invloed op het uithoudingsvermogen van je accu. Wil je meer tijd halen uit de laptopaccu, dan verlaag je de schermhelderheid. Gebruik hiervoor de toetsen op het toetsenbord (als je laptop die heeft) of pas het aan via Windows. Of klik op het batterijpictogram in de Windows Taakbalk. Verschuif de schuif bij de optie Helderheid (herkenbaar aan het pictogram van de zon).

In Windows 10 kies je in het instellingenvenster voor Systeem / Beeldscherm / Helderheid automatisch wijzigen wanneer verlichting verandert. In Windows 11 kies je Systeem / Beeldscherm. Klap de sectie Helderheid uit en activeer Helderheid automatisch aanpassen als het licht verandert. In Windows 11 heb je bovendien de optie om de helderheid te optimaliseren op basis van wat er wordt getoond: kies Helderheid wijzigen op basis van inhoud.

De schermhelderheid heeft grote invloed op je batterij.

Hulp van buitenaf

Afhankelijk van het merk en model laptop, kun je mogelijk gebruikmaken van externe hulp. Sommige fabrikanten bieden apps aan waarmee je nog meer controle over de accu houdt. Een goed voorbeeld hiervan is de Power Manager van Dell en de Power Manager van HP. Via deze apps kun je aangeven hoe je de laptop gebruikt.

Op basis van het gebruikersprofiel past de app de batterij-instellingen aan. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je de laptop grotendeels met stekker gebruikt. De app stelt de accu dan in dat deze niet boven de 80 procent of 85 procent wordt opgeladen. Heb je juist altijd alle capaciteit nodig, dan kies je ervoor om de accu altijd voor de volle 100 procent op te laden.

Sommige fabrikanten leveren aanvullende batterijhulpjes mee.

Achtergronden

Sommige instellingen zijn eenvoudig te veranderen, maar hebben een flinke impact op de batterijduur. Zo bespaar je energie door gebruik te maken van een donkere bureaubladachtergrond. Klik met rechts op het bureaublad, kies Aan persoonlijke voorkeur aanpassen en selecteer een donkere achtergrond. Voor het beste resultaat kies je ook een donker thema. Je verandert deze instellingen in de sectie Thema’s.

Vliegtuigstand

Mogelijk ken je de truc van de telefoon, maar deze werkt ook op de laptop: het inschakelen van de vliegtuigstand om energie te besparen. Als je geen gebruik hoeft te maken van draadloze verbindingen (zoals wifi en bluetooth), dan activeer je deze modus. Klik in de taakbalk op de knop van de batterij, zodat het actiecentrum verschijnt en klik op Vliegtuigstand.

Energiebeheerschema

Met een energiebeheerschema bepaal je hoe Windows omgaat met de accu. Een bekend energiebeheerschema is het besparingsschema. Klik in Windows Taakbalk op de batterij en kies voor Energiebesparing. Er bestaan meerdere standaardschema’s. In de Windows-instellingen kies je Systeem Aan/uit en accu. Kies het schema bij Energiemodus: Windows maakt onderscheid tussen Aangesloten op netstroom en Op batterijstroom. Voor het beste uithoudingsvermogen kies je voor Beste energie-efficiëntie.

Je kunt de energiebeheerschema’s ook aanpassen. Open het startmenu en typ Energiebeheerschema. Kies Energiebeheerschema bewerken. Kies Geavanceerde energie-instellingen bewerken.

Een energiebeheerschema bepaalt hoe Windows omgaat met de accu.

Apps optimaliseren

Welke apps je gebruikt, heeft eveneens invloed op het energieverbruik van je laptop. In Windows 11 heb je hierover verregaande controle. In het instellingenvenster kies je voor Systeem / Aan/uit en accu / Accuverbruik. Een overzicht verschijnt van het batterijverbruik per app. Via het zoekvenster kun je bovendien op zoek gaan naar specifieke apps, als je wilt weten wat hiervan het verbruik is.

Rechtsboven vind je het filter Sorteren op. Standaard toont Windows het totale gebruik, maar interessanter is de optie Op achtergrond. Hiermee zie je welke apps op de achtergrond energie verbruiken.

Klik op Meer opties bij een app en kies Activiteit op de achtergrond beheren. Bij Machtigingen voor achtergrond-app kies je voor Stroom geoptimaliseerd. Hierbij beperkt Windows zoveel mogelijk het energieverbruik van de app, maar kan de app nog steeds functioneren. Kies voor Nooit als je energie wilt besparen: de app wordt flink beperkt en mag niet meer op de achtergrond draaien en energie verbruiken.

Optimaliseer het gedrag van de apps en bespaar hiermee kostbare energie.

Nog meer inzicht

Via taakbeheer in Windows 11 heb je ook inzicht in het energieverbruik van verschillende programma’s. Open Windows Taakbeheer met de toetscombinatie Ctrl+Alt+Esc. Klik op de tab Processen. In de kolom Status zie je een groen blaadje bij apps die zich in de efficiëntiemodus bevinden, daarover heb je in de vorige stap gelezen.  Klik op Status om alle programma’s in de efficiëntiemodus in één keer te zien.

Via taakbeheer kun je de efficiëntiemodus ook afdwingen voor een programma. Klik op het betreffende programma. De knop Efficiëntiemodus rechtsboven verschijnt: klik hierop en kies OK in het bevestigingsvenster.

Taakbeheer toont voor welke apps de energiemodus is ingeschakeld.

Extra aanbevelingen

We hebben de belangrijkste stappen uitgevoerd. Kies in Windows 11 in het venster Aan/uit en accu voor Aanbevelingen voor energie. Hier vind je een lijst met aanbevelingen om nog meer energie te besparen. Er zijn tien stappen en een balk geeft aan hoeveel stappen je al hebt uitgevoerd. Klik op de suggesties die je wilt doorvoeren.

Energiezuinig met Edge

Maak je gebruik van Edge, dan kun je deze browser ook laten helpen met het behoud van de accu. Zo kan de browser ongebruikte tabbladen in een slaapstand plaatsen, zodat ze minder beslag op het systeem leggen. Klik op de knop Instellingen en meer (rechtsboven in het Edge-venster) en kies Instellingen / Systeem en prestaties. In de sectie Prestaties optimaliseren zorg je dat de optie Efficiëntiemodus ingeschakeld is.

Standaard gebruikt Edge de modus Gebalanceerde besparingen. Wil je voor maximaal resultaat gaan, dan kies je voor Maximale besparingen. De modus wordt alleen gebruikt wanneer de laptop gebruikmaakt van een accu, maar je kunt de modus ook gebruiken als je een stekker gebruikt: kies De efficiëntiemodus inschakelen wanneer deze is aangesloten op netstroom.

Je kunt ongebruikte tabbladen in een slaapstand plaatsen.

Meer Edge-optimalisaties

In Edge heb je controle over het in slaap brengen van ongebruikte tabbladen. In het instellingenvenster kun je de slaapstand volledig uitschakelen, als je dit niet op prijs stelt. Zet de schuif op Uit bij Bronnengebruik beperken met sluimerstandtabbladen. Maak je wel gebruik van de slaapstand voor de tabbladen, dan kun je bepalen na hoeveel tijd een tab in slaap moet worden gebracht. Kies de gewenste tijd bij Slaapstand inschakelen voor inactieve tabbladen na de opgegeven tijdsduur. Heb je tabbladen die je nooit in een slaapstand wilt brengen? Sluit deze uit. Klik op Toevoegen bij Deze sites nooit in slaapstand zetten.

Optimalisaties in Chrome

In Googles browser Chrome kun je ook een paar slimme instellingen wijzigen om het maximale uit je batterij te halen. Open de instellingen via de knop met de drie puntjes, rechtsboven in het venster en ga naar Instellingen / Prestaties. Bij Voeding zorgt de optie Energiebesparing voor de batterijbesparing. Schakel deze in als dat nog niet is gebeurd.

Kies vervolgens voor Alleen aanzetten als je batterijlading 20% of minder is of voor Aanzetten als je computer niet is aangesloten. Die tweede optie gaat daarmee nóg zuiniger om met de batterij. Wil je dat niet-gebruikte tabbladen niet meer geheugen gebruiken, dan zet je de schuif op Aan bij Geheugenbesparing. Pas wanneer je de tab weer opent, kent Chrome opnieuw geheugen toe.

Het gevolg is soms een stroperige browser, zo los je het op: Trage Chrome? Zet de efficiëntiemodus uit!

Laat Chrome je ook helpen bij het besparen van energie.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Apple iPad Air (2025) – Een nog snellere processor
Huis

Review Apple iPad Air (2025) – Een nog snellere processor

Nog geen jaar na de vorige uitvoering brengt Apple een nieuwe iPad Air uit. De veranderingen zijn dan ook niet heel groot, want het enige verschil is dat de tablet nu is voorzien van een M3-processor in plaats van een M2-processor. Blijft de iPad Air hiermee een aanrader? Wij hebben hem voor je getest.

Uitstekend
Conclusie

De iPad Air met M2-processor was een prima tablet, en dat geldt ook voor deze opvolger met een nog snellere chip. Je krijgt met deze iPad Air veel kracht in handen en je kunt dezelfde geavanceerde Pencil Pro gebruiken als op de iPad Pro. Ten opzichte van die iPad Pro zit het belangrijkste verschil in het scherm, want de nóg duurdere iPad Pro heeft een oledscherm met hoge verversingssnelheid. Daar moet je wel een paar honderd euro meer voor betalen waardoor deze iPad Air een interessante optie blijft voor wie een iPad met lekker veel kracht zoekt.

Plus- en minpunten
  • Snelle hardware
  • Prima scherm
  • Goede bouwkwaliteit
  • Goede accuduur
  • Geen hogere verversingssnelheid
  • Hoge meerprijzen opslag
  • Dure accessoires

De nieuwe iPad Air laat zich kort omschrijven: Apple heeft de M2-chip vervangen door een M3. Dat is geen groot probleem: Apple gaf de iPad Air vorig jaar een update waarmee deze qua functionaliteit vrijwel identiek was aan de iPad Pro van het jaar daarvoor en je net als bij de Pro kon kiezen uit twee formaten. Uiterlijk is er geen verschil met de vorige generatie iPad Air: de aluminium tablet is nog steeds verkrijgbaar in een 11- en 13inch-variant, waarbij je kunt kiezen uit dezelfde vier kleuren als vorig jaar. De bouwkwaliteit van de aluminium behuizing is uitstekend.

©Jeroen Boer - ID.nl

De iPad Air ziet er hetzelfde uit als de variant van vorig jaar.

Er is overigens wel een heel een klein verschil waardoor je aan de buitenkant kunt zien dat je de nieuwste iPad Air van de M3-generatie in handen hebt. Apple heeft de aanduiding 'iPad Air' namelijk van de achterkant verwijderd. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Het enige verschil is dat er geen 'iPad Air' meer op de achterkant staat.

Qua aansluitingen vind je onderop een usb-c-poort die je behalve voor opladen ook kunt gebruiken voor het aansluiten van een beeldscherm. De aan-uitschakelaar is voorzien van een goedwerkende vingerafdrukscanner. Dat is wel de enige manier van biometrische identificatie; in tegenstelling tot iPhones of de iPad Pro ontbreekt de soms nog wat sneller werkende gezichtsherkenning.

©Jeroen Boer - ID.nl

De iPad Air heeft een usb-c-poort die je gebruikt om de tablet op te laden.

Hoge meerprijzen

De prijzen beginnen bij 719 euro voor het 11inch-model terwijl de 13inch-uitvoering bij 969 euro begint. Voor dat geld krijg je 128 GB opslag. Alle varianten hebben dezelfde M3-processor in combinatie met 8 GB RAM. Wil je 256 GB opslag, dan betaal je 130 euro meer, terwijl de volgende stappen naar 512 GB of 1 TB je ieder nog eens 250 euro kosten. Afhankelijk van je opslagwensen wordt de iPad dus al snel een heel stuk duurder. Daarnaast kun je nog kiezen voor een 5G-variant, waarvoor je 170 euro meer betaalt. Deze variant is voorzien van een ingebouwde e-sim; er is geen fysieke simkaartslot.

Scherm zonder ProMotion

De iPad Air heeft precies hetzelfde scherm als vorig jaar en dat betekent een 11- of 13inch-scherm dat gebruikmaakt van een IPS-paneel. Het scherm combineert goede kleuren met een prima contrast en een helderheid die hoog genoeg kan. Wat we wel jammer vinden, is dat Apple de toch best prijzige iPad Air niet voorziet van een scherm met een hogere verversingssnelheid dan 60 Hz. Zo'n hogere verversingssnelheid die Apple 'ProMotion' noemt zou zeker in combinatie met de stylus waarschijnlijk een vloeiender ervaring opleveren. 

Nog snellere processor

De snellere processor is het belangrijkste verschil met zijn voorganger, en de chip die we al kennen uit andere Apple-producten stelt niet teleur. De M3-processor is in benchmarks op single-coregebied ongeveer 18 procent sneller dan de M2, terwijl de multicore-prestaties zo'n 25 procent hoger liggen. In de benchmark Geekbench 6 zet de iPad een Single-Core Score van 3063 punten neer, terwijl de Multi-Core Score 11.914 punten bedraagt.

De vernieuwde iPad Air is in theorie dus nog iets soepeler in bijvoorbeeld grafische toepassingen, al is de M4-chip in de iPad Pro nog een stukje sneller. Het is gissen waarom Apple nog voor de in andere producten uitgefaseerde M3 koos; misschien hadden ze er nog veel van liggen of wil het bedrijf genoeg onderscheid met de iPad Pro houden. Uiteindelijk maakt het ook weer niet zo heel veel uit, want in de praktijk zijn zowel de vorige als de huidige variant van de iPad Air gewoon snel. De accuduur van de geteste 11inch-uitvoering is erg goed en komt bij normaal gebruik zoals browsen in de buurt van de door Apple geclaimde 10 uur.

Vernieuwd toetsenbord

De iPad Air is compatibel met Apples beste stylus: de Pencil Pro. Deze stylus (149 euro) is druk- en kantelgevoelig en detecteert bovendien of je de stylus draait. Hierdoor kun je in tekenapps als Procreate bijzonder realistisch tekenen. De stylus wordt gekoppeld en opgeladen door hem magnetisch aan de zijkant te plakken, waarmee dit in de praktijk een prettige accessoire is. De iPad Air is trouwens ook compatibel met de goedkopere Apple Pencil usb-c, die minder mogelijkheden heeft en opgeladen wordt met een usb-c-kabel. Als je wilt tekenen, dan raden we je de Pencil Pro aan.

©Jeroen Boer - ID.nl

De Pencil Pro plak je magnetisch aan de zijkant om hem op te laden.

We kregen van Apple ook het vernieuwde Magic Keyboard voor de iPad Air, dat uiteraard ook compatibel is met de iPad Air met M2-processor. Ten opzichte van het vorige Magic Keyboard dat oorspronkelijk voor de oudere generatie iPad Pro was ontworpen, krijg je een rij functietoetsen. Hierdoor kun je de iPad nog beter als laptopvervanger gebruiken.

Ten opzichte van het Magic Keyboard voor de huidige iPad Pro ontbreekt helaas de achtergrondverlichting in de toetsen en de aluminium polssteun, terwijl de prijs van het toetsenbord met 329 euro niet veel lager is. Het is daarnaast jammer dat het toetsenbord er alleen nog in een witte variant is. Dat is toch vlekgevoeliger dan een zwarte uitvoering. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Het vernieuwde Magic Keyboard heeft nu functietoetsen.

Conclusie

De iPad Air met M2-processor was een prima tablet, en dat geldt ook voor deze opvolger met een nog snellere chip. Je krijgt met deze iPad Air veel kracht in handen en je kunt dezelfde geavanceerde Pencil Pro gebruiken als op de iPad Pro. Ten opzichte van die iPad Pro zit het belangrijkste verschil 'm in het scherm, want de nog duurdere iPad Pro heeft een oledscherm met hoge verversingssnelheid. Daar moet je wel een paar honderd euro meer voor neertellen, waardoor deze iPad Air een interessante optie blijft voor wie een iPad met lekker veel kracht zoekt.