Zo print je eenvoudig vanaf je tablet en smartphone

© PXimport

Zo print je eenvoudig vanaf je tablet en smartphone

Geplaatst: 16 oktober 2015 - 04:12

Aangepast: 14 december 2022 - 15:14

Maikel Dijkhuizen

Smartphones en tablets hebben veel zaken van de pc overgenomen. Veel mensen zetten voor afdruktaken echter nog altijd de pc aan, bijvoorbeeld voor het printen van concerttickets of foto's. Onnodig, want vanaf je mobiele apparaat voer je eenvoudig afdrukopdrachten uit.

Tip 01: AirPrint

Wie een iPhone of iPad in bezit hebt, kan via AirPrint afdrukopdrachten uitvoeren. Een voorwaarde is wel dat de printer met deze technologie van Apple overweg kan. De meeste moderne printers met een draadloze netwerkfunctie ondersteunen AirPrint wel. Lees ook: Printen met je iPhone of iPad zonder AirPrinter.

Het is verder van belang dat beide apparaten met hetzelfde wifi-netwerk verbonden zijn. Daarnaast ben je nog afhankelijk van de app-ontwikkelaar: zodra een app AirPrint ondersteunt, is er ergens in het menu een afdrukknop beschikbaar. Vanzelfsprekend zijn de standaard-apps in iOS hiermee uitgerust, zoals Safari, Foto's, Kaarten, Mail en Notities. Tik hiervoor op de deelknop (vierkant met pijl) en kies voor Druk af. Kies de juiste printer in het netwerk en bepaal hoeveel exemplaren je wilt afdrukken.

Indien de printer dubbelzijdig afdrukken ondersteunt, zet je deze functie desgewenst aan. Bevestig onderaan met Druk af. Ook apps van derden waarin een printknop toegevoegde waarde heeft, hebben wellicht ergens een afdrukknop verstopt. Voorbeelden hiervan zijn Evernote en Dropbox. Indien je iPhone of iPad het AirPrint-apparaat niet herkent, staat deze functie misschien nog uitgeschakeld. Neem in dat geval de instellingen van de printer door en activeer deze functie.

 

© PXimport

Tip 02 Alle bekende printerfabrikanten hebben een plug-in ontwikkeld waarmee je rechtstreeks vanuit diverse Android-apps kunt afdrukken.

Tip 02: Android

Ook bij Android is in veel apps een afdrukknop beschikbaar, zoals in Gmail, Chrome en Foto's. Afhankelijk van welk merk printer je hebt staan, dien je vanuit de Play Store eerst HP Print Service Plugin, Canon Print Service, Epson Print Enabler, Lexmark Print Service Plugin of Samsung Print Service Plugin te installeren. Lees voor de installatie eerst in de beschrijving of de plug-in compatibel is met jouw afdrukapparaat.

Deze plug-ins integreren in Android en maken het mogelijk om draadloze printopdrachten te versturen vanuit het mobiele besturingssysteem. Ga naar Apps / Instellingen / Afdrukken en schakel de zojuist geïnstalleerde plug-in in. De naam van de je printer verschijnt nu op het scherm. Druk rechtsboven op het pictogram met de drie puntjes en kies voor Instellingen. Afhankelijk van het printermerk zet je de gewenste voorkeursinstellingen naar je hand. In de meeste plug-ins kun je bijvoorbeeld wel aangeven of je dubbelzijdig wilt afdrukken.

Tip 03: Afdrukinstellingen

Nadat je een plug-in van jouw printer aan Android hebt toegevoegd, is afdrukken een fluitje van een cent. Open een app vanuit waar je iets wilt printen. We nemen in deze tip de applicatie E-mail als voorbeeld. Open een mailtje en druk rechtsboven op de knop met de drie puntjes. Via Afdrukken tik je rechtsboven het pijltje aan en druk je op de naam van de printer. In tegenstelling tot iOS, is het in Android wel mogelijk om allerlei printinstellingen naar je hand te zetten. Tik op het pijltje om alle opties uit te vouwen. Geef aan hoeveel exemplaren je wenst en welke pagina's je wilt uitprinten. Verder pas je de instellingen bij Kleur, Papierformaat en Richting naar eigen inzicht aan. Druk op de gele afdrukknop om een printje te maken.

Tip 04: Google Cloudprinter

Een andere manier om vanuit Android afdruktaken te verzenden, is via Google Cloudprinter. Met deze universele oplossing is het mogelijk om iedere printer geschikt te maken voor de ontvangst van mobiele afdruktaken. Een groot voordeel is dat Google Cloudprinter vanaf een online server printopdrachten verstuurt naar je printer. Het is dus niet noodzakelijk dat je smartphone of tablet met hetzelfde wifi-netwerk is verbonden. Een internetverbinding is voldoende om af te drukken, dus je kunt ook vanaf je werk even een printje maken op de printer thuis.

Je voegt de printer eenvoudig toe aan je Google-account. Bepaalde netwerkprinters zijn geschikt om rechtstreeks verbinding met je Google-account te maken zonder tussenkomst van een computer. Controleer in de handleiding van het apparaat of dat het geval is en hoe de registratie dan werkt. Is jouw printer niet direct geschikt, dan kun je hem alsnog gebruiken met Google Cloudprint. Nu moet alleen wel de computer aan staan om te kunnen printen. Je registreert je printer eenvoudig vanuit de browser Chrome. Typ in de adresbalk chrome://devices en druk op Enter. Onder de optie Klassieke printers kies je voor de optie Printers toevoegen. Er verschijnt een lijstje in beeld met gevonden apparaten. Zorg ervoor dat er een vinkje staat voor jouw afdrukapparaat en bevestig met Printer(s) toevoegen.

 

© PXimport

Tip 04 In Chrome maak je van ieder afdrukapparaat een Google Cloudprinter.

Tip 05: Mobiel afdrukken

Er zijn verschillende Android-apps die ondersteuning voor Google Cloudprinter hebben ingebouwd. Zoek in de Play Store de app Cloudprinter op en installeer deze toepassing. Sinds Android 4.4 KitKat fungeert Cloudprinter als plug-in binnen het mobiele besturingssysteem en niet meer als afzonderlijke app. Navigeer na de installatie naar Apps / Instellingen / Afdrukken. Kies voor Cloudprinter en zet deze functie aan door de schakelaar te activeren.

Als het goed is, verschijnt de naam van de printer in beeld. Vanuit diverse apps start je nu een afdruktaak zoals we in tip 3 hebben beschreven, al kun je nu dus ook buiten het netwerk afdrukopdrachten versturen. Zorg ervoor dat je de juiste cloudprinter selecteert. Overigens zijn er nog meer apps waarmee het mogelijk is om een Google Cloudprinter op je Android-toestel te configureren, zoals PrinterShare, Easy Print en Fiabee. Ook op een iOS-apparaat lukt het om printopdrachten naar een Google Cloudprinter te verzenden, mits je de app PrintCentral Pro installeert. Deze app kost 4,99 euro voor de iPhone en 7,99 euro voor de iPad.

 

© PXimport

Tip 05 Na de installatie van Cloudprinter is het noodzakelijk dat je de plug-in in Android activeert.

Tip 06: Printer delen

Een leuke functie is dat je een Google Cloudprinter gemakkelijk met andere personen deelt. Op die manier maakt bijvoorbeeld ieder gezinslid printjes vanaf zijn of haar smartphone of tablet. Open de browser Chrome op een pc en typ chrome://devices in de adresbalk. Achter de naam van je printer kies je vervolgens voor Beheren. Zodra je klikt op Delen, verschijnt er een venster waarin je personen uitnodigt om de printer eveneens te gebruiken. Typ onder Mensen uitnodigen de gewenste e-mailadressen en bevestig met Delen. Houd er rekening mee dat je alleen mensen toevoegt die een Gmail-adres gebruiken. Genodigden krijgen een mailtje waarin zij de printer kunnen toevoegen.

 

© PXimport

Tip 06 Verschillende mensen kunnen van een Google Cloudprinter gebruikmaken.

Tip 07: Epson

Naast de mogelijkheden die standaard al in iOS en Android zitten opgesloten, bieden alle grote printerfabrikanten ook eigen apps aan voor mobiele apparaten. Deze toepassingen maken vanaf een smartphone of tablet via het thuisnetwerk verbinding met de printer. Epson iPrint is een veelzijdige app die veel types van het Japanse merk accepteert. Na de installatie druk je op Tik hier en selecteer printer en Niet geselecteerd. Zorg dat het afdrukapparaat is ingeschakeld.

Als het goed is, herkent Epson iPrint de printer in het netwerk. Druk op de printernaam om het apparaat toe te voegen. Handig is dat je meteen ziet hoeveel inkt de cartridges of toners nog herbergen, zodat je weet of ze binnenkort aan vervanging toe zijn. Vanuit het hoofdvenster heb je de gelegenheid om onder meer foto's, webpagina's en documenten af te drukken. Een groot voordeel ten opzichte van AirPrint en Google Cloudprinter is dat je meer instellingen naar je hand kunt zetten. Zo heb je bij foto's meer mogelijkheden om het gewenste papierformaat en afdrukmateriaal te selecteren. Tik op Afdrukken om je printer aan het werk te zetten. Epson iPrint heeft verder nog mogelijkheden om bestanden vanuit clouddiensten te printen. Er is onder andere ondersteuning voor Google Drive, Microsoft OneDrive en Dropbox ingebouwd.

 

© PXimport

Tip 08 HP ePrint maakt verbinding met verschillende webdiensten om bestanden vanuit de cloud te printen.

Tip 08 HP

De app HP ePrint ondersteunt maar liefst tweehonderd producten van het Amerikaanse merk. Grote kans dus dat jouw type printer daar ook bij zit als je een HP hebt! Nadat je de app hebt geïnstalleerd, krijg je eerst het verzoek om jezelf te registreren. Deze optie is vooral van toepassing als je ook buitenshuis printopdrachten wilt verzenden naar de HP-printer.

Via Skip sla je de registratieprocedure over als je dit niet nodig vindt. Bekijk of de app jouw printer weet te vinden in het netwerk. Leuk is dat HP ePrint ook laat zien van welke openbare printers je gebruik kunt maken. Vanuit het hoofdmenu heb je toegang tot je foto's en e-mails. Verder zijn er ook functies aanwezig om webpagina's te printen en documenten van bekende clouddiensten op te halen, waaronder Dropbox, Facebook en iCloud.

Tip 09: Canon

Natuurlijk kan Canon niet achterblijven. Onder de naam Canon Mobile Printing stelt het bedrijf een veelzijdige app beschikbaar voor iOS en Android. In tegenstelling tot apps van andere printerfabrikanten hoef je niet eerst de printer te configureren. Je selecteert eerst de gewenste bestanden, bijvoorbeeld één of meerdere foto's. Kies daarna achtereenvolgens voor Select / Confirm Selection / Preview. Druk op Printer om het afdrukapparaat in het netwerk te vinden en bevestig als laatste met Print. Naast de in dit artikel genoemde merken, bieden ook andere bekende printerfabrikanten apps aan voor Android en iOS. Voorbeelden hiervan zijn Samsung, Brother, Xerox en Lexmark.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten