Zo maak je een extra gebruikers- of gastaccount aan op Android
Geplaatst: 20 augustus 2024 - 10:38
Daan Doedens
Je telefoon is in veel gevallen natuurlijk je eigen persoonlijke apparaat, maar dat is niet altijd het geval. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je een extra gebruikersaccount op je Android-smartphone of -tablet wilt zetten, of een gastaccount wilt toevoegen. In dit artikel leggen we je uit waarom dat handig is, en hoe je dat doet.
Lees ook: Lekker persoonlijk: zo maak je je Android-smartphone écht van jou
Toepassingen
Een van de belangrijkste redenen om je Android-smartphone op te delen in meerdere gebruikersaccounts is wanneer je hem zowel voor werk als voor privédoeleinden gebruikt. Dat kan in sommige gevallen namelijk een beetje door elkaar gaan lopen: je zit er niet op te wachten dat je persoonlijke foto's of e-mails ineens in een vergadering voorbij komen, en andersom wil je tijdens je weekend misschien ook wel niet gestoord worden met werkmailtjes.
Het kan ook een goede oplossing zijn als je je telefoon, of natuurlijk je tablet, even aan je kinderen wilt geven voor een spelletje of een ochtendje video's (of ze zoet wilt houden tijdens een lange autorit), zonder dat ze meteen in je berichten en foto's kunnen. De gastmodus is daar ook erg geschikt voor.
Extra gebruikersaccount aanmaken
Een nieuw account aanmaken doe je in de systeeminstellingen. Het hangt een beetje af van je besturingssysteem en de schil die de fabrikant van je telefoon eroverheen heeft gelegd hoe het precies gaat, maar in principe ga je naar Instellingen > Gebruikers en accounts > Meerdere gebruikers > Gebruiker toevoegen.
Vervolgens geef je een naam op voor de extra gebruiker en beslis je of hij of zij oproepen mag aannemen en berichten mag versturen en ontvangen. Dat is handig als je een extra werkaccount aanmaakt, maar het is misschien niet zo'n goed idee als je een los account voor je kinderen aanmaakt.
Na het aanmaken kun je overschakelen naar het nieuwe account door op de naam te tikken.
Gebruiker instellen
Als je de gebruiker eenmaal hebt aangemeld, krijg je een soort nieuwe installatie voor je kiezen. Net als bij een nieuwe telefoon maak je een wachtwoord aan en log je eventueel in met een Google-account, zodat je de telefoon net zo kunt gebruiken als je ook met het beheerdersaccount doet. Verder klik je door de taal- en locatie-instellingen heen en verbind je met je wifi.
Er kan wel maar één enkel beheerdersaccount zijn, dus je mist bij het extra account wel wat rechten – zoals bijvoorbeeld het aanmaken van nog meer extra accounts. Daarvoor moet je dus weer terugschakelen naar het beheerdersaccount, wat je overigens via dezelfde weg doet. Beide accounts blijven gewoon 'open' staan, dus openstaande apps worden niet afgesloten.
Gastaccount
Een gastaccount aanmaken werkt op dezelfde manier. Gastaccounts hebben in principe net zoveel rechten als gewone gebruikers, en ze kunnen worden bewaard, zodat je later de keuze krijgt om verder te gaan waar je gebleven was of een nieuwe sessie te starten. Bij die laatste optie worden apps en instellingen verwijderd, dus let daar goed op.
Bij een gastaccount krijg je aan het begin geen uitgebreide instellingen, al kun je bepaalde zaken als een wachtwoord en schermbeveiliging wel gewoon aanzetten in de instellingen. Denk eraan dat je maar één gastsessie per telefoon kunt hebben, dus een nieuwe gastsessie verwijdert de gegevens van de oude.
Instellingen en looks
Verder kun je zowel een gastaccount als een extra gebruikersaccount gewoon gebruiken zoals je gewend bent, los van enkele systeemfuncties die alleen voor beheerders beschikbaar zijn. Je kunt apps downloaden via Google Play, inloggen bij Google om je mail en foto's te beheren, en je apps ordenen op het homescreen en verschillende andere schermen.
Ook standaardinstellingen als de algemene vormgeving en de locatie van de bedieningsknoppen, die bij verschillende besturingssystemen nog weleens zijn omgedraaid, zijn per account aan te passen.
Tot slot
Er zijn meerdere redenen denkbaar waarom je meerdere gebruikers op een enkele telefoon wilt aanmaken, bijvoorbeeld als je werk en privé gescheiden wilt houden of je kinderen niet wilt opzadelen met jouw foto's en berichten. Ook een gastaccount, waarmee je in een handomdraai even een tijdelijk account aanmaakt, is een handige optie. Je vindt de optie in de systeeminstellingen van je telefoon, en het loont absoluut de moeite het eens uit te proberen.
Tabel: Gebruikersaccount versus gastaccount
N.B. Bij apps als Gmail kun je het best inloggen met een Google-account. Bij het inloggen op het gastaccount krijg je de keuze krijgt om gegevens en instellingen te wissen of die van de vorige sessie te gebruiken.
(want het leven is al duur genoeg)
8x: Android onder de 200 euro
Powered by