ID.nl logo
Lekker persoonlijk: zo maak je je Android-smartphone écht van jou
© furyon - stock.adobe.com
Huis

Lekker persoonlijk: zo maak je je Android-smartphone écht van jou

Ben je uitgekeken op je telefoon? Overweeg je om een nieuwe te kopen? Dat is nergens voor nodig! Geef je Android-toestel een verse lik verf en een persoonlijke tint. Dat doe je deels via de ingebouwde instellingen en deels met wat hulp van buitenaf. Lees verder en ontdek wat er mogelijk is.

Om je telefoon uit duizenden te kunnen herkennen, kun je veel dingen binnen Android aanpassen, zoals:

  • Achtergrond
  • Pictogrammen
  • Startscherm(en)
  • Schermtoetsenbord
  • Widgets
  • Geluiden

Lees ook: Android 15: het overzicht met alles wat je moet weten (update 17 april)

In dit artikel gaan we uit van Android 14 in combinatie met een Google Pixel-telefoon. De telefoons van Google staan erom bekend zo min mogelijk aanpassingen te doen aan de standaardgebruikersomgeving van Android. Daarmee blijven ze zo trouw mogelijk aan de originele omgeving. Gebruik je een andere telefoon, bijvoorbeeld van Samsung? Dan maak je mogelijk gebruik van een aangepaste gebruikersomgeving. Houd er dan rekening mee dat een optie iets anders heet, of zich op een iets andere locatie bevindt. Om te controleren welke versie je gebruikt, open je de Android-instellingen en kies je Over de telefoon en Android-versie. Gebruik je een oudere Android-versie, dan zijn mogelijk niet alle opties beschikbaar.

Achtergrond

Die standaardachtergrond kan sowieso een stuk persoonlijker. Open de Android-instellingen. In het hoofdscherm kies je voor Achtergrond en stijl. Android maakt onderscheid tussen het vergrendelscherm en het startscherm. Voor elk scherm kun je een eigen achtergrond kiezen. Kies eerst het scherm waarvoor je de aanpassingen wilt doen. Bij de instellingen voor het vergrendelscherm vind je hier vaak de mogelijkheid om de kleur en het formaat van de klok aan te passen.

Neem geen genoegen met de standaardachtergrond.

Juiste apps

Welke apps gebruik jij voor het openen van e-mail, video’s en websites? Mogelijk heb je hiervoor meerdere apps geïnstalleerd. Je kunt voor belangrijke zaken je favoriete apps instellen, zodat deze standaard worden geopend. Kies voor Apps en tik op Standaard-apps. Kies vervolgens per toepassing welke app je wilt gebruiken. In dit scherm vind je onder meer instellingen voor de standaardbrowser, voor de telefoon en voor de digitale assistent.

Pictogrampakket

Met zelfgekozen pictogrammen kun je je Android-omgeving écht personaliseren. Er zijn verschillende iconen beschikbaar die je binnenhaalt via Google Play. Zoek op Icon Pack en selecteer de pakketten die je het meest aanspreken. Let wel op: voor sommige pictogrambundels wordt een bedrag in rekening gebracht. Vaak geven de makers een Light-versie (gratis) en een complete versie (betaald) uit. Op die manier kun je eerst kunt kijken welk pakket je het leukst vindt.

Je kunt ook de pictogrammen van bestaande apps aanpassen. Tik op een app en houd het pictogram ingedrukt. Een menu verschijnt. Kies voor Pictogram bewerken. In de sectie Een nieuw pictogram kiezen selecteer je een nieuw pictogram. Kun je je pictogram niet vinden, maar heb je wel een aanvullend pakket gedownload? Klik op Een pictogrampakket openen en kies alsnog de juiste. In hetzelfde scherm vind je ook de optie om een ander pakket te downloaden (kies Nieuw pictogrampakket downloaden).

Van bestaande apps kun je het pictogram aanpassen.

Zelf maken

Niet tevreden over het aanbod pictogrammen? Dan maak je ze toch zelf! Bijvoorbeeld met Icon Pack Studio. Hiermee ontwerp je pictogrammen en kun je deze ook bewerken en met anderen delen.

In de sectie My Library staan de bestaande pictogrambibliotheken. De pictogrammaker bestaat uit een aantal eenvoudige tools. Bij het kiezen van de kleur kun je de bron bepalen. Dat is handig als je dezelfde kleur van specifieke app zoekt, of de kleur van een bureaubladachtergrond wilt overnemen. Ook is er een kleurenkiezer waarmee je een kleur kunt overnemen. Je kunt hierin ook een numerieke waarde voor de kleur opgeven.

De makers hebben een community waarin je zelfgemaakte pictogrammen met andere gebruikers kunt uitwisselen. Op de website van de makers vind je een overzicht van launchers waarmee de zelfgemaakte pictogrammen samenwerken. Helaas is de veelgebruikte One UI van Samsung (nog) niet compatibel met de app.

Met een externe app kun je zelf pictogrammen maken en delen.

Snelkoppeling plaatsen

Het startscherm leent zich goed voor het plaatsen van apps die je regelmatig gebruikt. Open de lijst met apps, tik op een app en houd deze ingedrukt terwijl je het pictogram naar het startscherm verplaatst. Wist je dat je ook een stap verder kunt gaan en snelkoppelingen kunt maken naar opties binnen een app?

Tik op een app en houd deze even ingedrukt totdat het venster met snelle opties verschijnt. Doe je dit bijvoorbeeld bij de app Telefoon, dan verschijnen nummers die je vaak belt. Bij een browser verschijnen snelle opties zoals een nieuw tabblad. Tik nu op een van deze opties en versleep deze naar het startscherm. De snelkoppeling naar de specifieke optie verschijnt op het startscherm.

Wil je meer overzicht? Maak dan gebruik van mappen. Sleep een snelkoppeling boven een andere snelkoppeling. Android maakt vervolgens een map aan en plaatst alle snelkoppelingen hierin. Tik op de map om deze te openen en tik op Naamloze map om deze een definitieve naam te geven.

Slimme snelkoppelingen Maak je vaak gebruik van specifieke onderdelen, zoals Google Wallet of de modus Niet storen? Plaats ze op het vergrendelscherm, zodat je er snel bij kunt. Ga hiervoor naar de Android-instellingen en tik op Snelkoppelingen in het venster Achtergrond en stijl. Kies de gewenste snelkoppeling voor de linkerzijde van het vergrendelscherm en eentje voor de rechterzijde.

Vaak gebruikte onderdelen maak je snel toegankelijk.

Meerdere startschermen

Werk, hobby, privé: grote kans dat je je telefoon voor verschillende doeleinden gebruikt. Zorg voor overzicht en gebruik verschillende startschermen, bijvoorbeeld om hierop specifieke snelkoppelingen of apps te plaatsen. Tik op een app (of snelkoppeling of map) en houd de app ingedrukt, terwijl je deze naar de rand van het scherm versleept. Android maakt direct een nieuw startscherm aan. Laat de app nu los op het nieuwe startscherm. Door naar de rand van het scherm te vegen, keer je terug naar het naastliggende startscherm.

Lanceren maar!

Met Android kun je gebruikmaken van een launcher. Een launcher neemt een groot deel van de bestaande gebruikersomgeving over en geeft deze een persoonlijke tint. Er zijn verschillende launchers beschikbaar. Je kunt ze via de Play Store downloaden. Goed voorbeeld van een uitgebreide launcher is de Microsoft Launcher.

Een launcher stelt zich bij de installatie zelf in als standaard. Je kunt op elk moment schakelen tussen launchers en dus ook verschillende launchers installeren. In Android-instellingen kies je voor Apps / Standaard startscherm-app. Selecteer de launcher die je wilt gebruiken, bijvoorbeeld Pixel Launcher of Microsoft Launcher.

Een launcher geeft je telefoon in één keer een andere uitstraling.

Tikkerdetik

Wist je dat je geen genoegen hoeft te nemen met het standaardtoetsenbord van Android? In plaats hiervan kun je een alternatief toetsenbord instellen. In de Android-instellingen kies je Systeem / Toetsenbord / Schermtoetsenbord. Activeer het gewenste toetsenbord: dit mogen er meerdere zijn. Tik op een toetsenbord om de bijbehorende instellingen op te roepen. Hier bepaal je onder meer het thema van het toetsenbord, welke indeling je wilt hanteren en of je gebruikmaakt van specifieke toetsen, zoals emoji’s.

Kies een schermtoetsenbord dat bij je past.

Snel corrigeren

Iedereen gebruikt zijn eigen manier van communiceren. Het is dan ook niet meer dan logisch om de instellingen voor het automatisch corrigeren van woorden hierop aan te passen. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat woorden onterecht of verkeerd worden aangepast.

In de Android-instellingen kies je voor Systeem, Talen. Controleer eerst of de juiste systeemtaal is ingesteld: tik op Systeemtalen en stel je de juiste taal in. Je kunt meerdere talen instellen. Kies hierna Systeem / Toetsenborden. Tik op Persoonlijk woordenboek. Tik op het plusteken en voeg eigen woorden toe, zodat deze niet meer ten onrechte worden gecorrigeerd. Helemaal geen behoefte aan de spellingcontrole? Tik op Spellingcontrole en zet de schuif op Uit bij Spellingcontrole gebruiken.

Eigen tekst Je kunt een aangepaste tekst aan het vergrendelscherm toevoegen. In de Android-instellingen kies je voor Scherm / Vergrendelscherm. Tik op Tekst toevoegen op vergrendelscherm en typ de gewenste zin, bijvoorbeeld een e-mailadres of naam. Handig als je de telefoon onverhoopt kwijtraakt.

Meldingen onder controle

Voor het prettig werken met je telefoon is het belangrijk om de meldingen onder controle te hebben. De ene melding is de andere niet, en bij Android kun je hierin onderscheid maken. Zodra je een melding binnenkrijgt en deze in het notificatievenster ziet, tik je erop en houd je de melding ingedrukt. Vervolgens kun je het prioriteitsniveau voor die specifieke melding bepalen.

Kies Prioriteit als de melding altijd en volledig mag worden getoond. Kies Standaard als de melding zich moet houden aan de actieve instellingen van het apparaat, bijvoorbeeld het trillen van het toestel. De laatste optie – Stil – stelt je in staat om specifieke meldingen juist te onderdrukken.

Wist je dat je meldingen een prioriteit kunt geven?

Widgets

Widgets zijn een slimme manier om je werkomgeving overzichtelijk te houden en van belangrijke informatie op de hoogte te blijven. Druk op een leeg gedeelte van het startscherm, totdat het systeemmenu verschijnt. Tik vervolgens op Widgets. Een overzicht van beschikbare widgets verschijnt. Kies de widgets die je wilt toevoegen. Je kunt ze vervolgens ook vergroten of verkleinen en een nieuwe plek op het startscherm geven.

Net als eigen pictogrammen, kun je ook eigen widgets bouwen. De app KWGT helpt je daarbij, verkrijgbaar via Google Play. Hier vind je meer informatie. Net als bij de apps om zelf pictogrammen te maken, kun je ook zelfgemaakte widgets downloaden via een community.

Een groot deel van de app werkt op basis van slepen en neerzetten, zodat je je widget snel kunt bouwen op basis van kant-en-klare blokken. Zo is het mogelijk om informatie zoals routekaarten en weersvoorspellingen in je eigen widget op te nemen. Ben je een meer gevorderde gebruiker, dan kun je ook je eigen functies voor de widget programmeren. Op de website van de makers vind je hierover aanvullende informatie.

Eigen widgets bouwen werkt op basis van slepen en neerzetten.

Apps verbergen Wil je niet alle apps op je Android-toestel zien? Verberg ze dan. Dat lukt met bepaalde launchers, zoals met de eerdergenoemde Microsoft Launcher. Open de Instellingen en kies Startscherm. Tik op Verborgen apps. Kies Apps verbergen. Een overzicht van apps verschijnt. Selecteer de apps die je niet meer wilt zien en tik op Gereed. Je kunt de apps later altijd weer zien via het instellingenvenster bij Verborgen apps.

Geluiden

Tijd om wat aandacht te besteden aan de geluiden van het toestel. In de Instellingen kies je voor Geluid en trillen. Bovenin het scherm zie je de volumes voor de verschillende onderdelen, zoals het gespreksvolume en het wekkervolume. Kies bij Standaard meldingsgeluid het gewenste geluid en herhaal deze stappen voor Standaard alarmgeluid en Ringtone.

Afhankelijk van de Android-versie en het toestel vind je hier nog aanvullende opties om het geluid verder naar wens af te stellen. Bijvoorbeeld om een geluid te maken bij het ontgrendelen van de telefoon, bij het opladen en tijdens het typen op het schermtoetsenbord.

Maak direct van de mogelijkheid gebruik om een specifieke ringtone in te stellen voor bepaalde personen, bijvoorbeeld vrienden of familie. Open de app Telefoon en tik op de naam van de persoon aan wie je een aangepaste ringtone wilt toekennen. Tik op de drie puntjes rechtsboven en kies Ringtone instellen. Selecteer het gewenste geluid.

Maak de geluiden meteen persoonlijk.

Voor Whatsapp Om geluiden in te stellen voor specifieke apps, kun je de apps zelf gebruiken. Goed voorbeeld hiervan is WhatsApp. Open de app en tik op de drie puntjes en kies Instellingen / Meldingen. Bij Groepen kun je het meldingsgeluid specifiek voor groepsberichten aanpassen. Onder Oproepen geef je het geluid op voor WhatsApp-belletjes.

Je kunt ook een geluid voor een specifieke persoon instellen. Open de chat met die persoon en tik op de drie puntjes rechtsboven. Kies Contact weergeven. Tik op Aangepaste meldingen. Plaats nu een vinkje bij Aangepaste meldingen en stel de gewenste geluiden in.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Hoe installeer je een inbouw-vriezer op de juiste manier?
© ID.nl
Huis

Hoe installeer je een inbouw-vriezer op de juiste manier?

Een inbouw-vriezer installeren lijkt misschien eenvoudig, maar het vergt precisie. Anders dan bij een vrijstaand model moet je rekening houden met ventilatie, deurconstructie en een nauwkeurige afstelling. Alleen dan blijft het vriesgedeelte goed werken én sluit de deur goed. In dit artikel lees je hoe je stap voor stap te werk gaat en waar je op moet letten.

Inbouw-vriezer installeren? Let op deze punten:
  • De juiste plek bepalen en voorbereiding
  • Ventilatieruimte en warmteafvoer
  • De vriezer plaatsen en afstellen
  • Deurmontage
  • Wat te doen bij een slecht sluitende deur
  • Tot slot: netjes afwerken

Een inbouw-vriezer plaats je in een keukenkast, meestal onder het aanrecht of in een hoge kast (een kolomkast). Het is belangrijk dat je een plek kiest met een stopcontact in de buurt, want het snoer van een inbouw-vriezer is meestal vrij kort. Verlengsnoeren zijn geen goed idee. Ook moet de ondergrond vlak en stevig zijn. Staat de vloer scheef of veert de kastvloer mee, dan wordt het lastig om de vriezer goed af te stellen.

Ventilatieruimte en warmteafvoer

Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is de ruimte voor ventilatie. Een inbouw-vriezer mag dan wel netjes weggewerkt zijn, de techniek moet nog steeds zijn warmte kwijt kunnen. Warmte die niet goed kan ontsnappen, zorgt voor slechtere prestaties, een hoger energieverbruik en in het ergste geval storingen. Fabrikanten schrijven vaak minimale maten voor: denk aan een vrije opening aan de achterzijde, een ventilatierooster in de plint en voldoende ruimte aan de bovenkant van de nis. Die details vind je meestal in de handleiding. In kasten zonder achterwand is de luchtcirculatie vaak vanzelf goed geregeld. Zit er wel een achterwand in, controleer dan of er een uitsparing aanwezig is.

©Andrey Sinenkiy

De vriezer plaatsen en afstellen

Zodra de nis klaar is en je alles hebt gecontroleerd, schuif je de vriezer voorzichtig op zijn plek. Trek eerst de stekker door de kastopening, zodat je niet het hele toestel hoeft te kantelen om erbij te kunnen. Schuif de vriezer niet muurvast tegen de kastwanden. Een paar millimeter speling voorkomt trillingen of gekraak. Gebruik daarna een waterpas om het toestel recht te zetten. Aan de voorzijde zitten stelpootjes die je kunt draaien tot het toestel volledig vlak staat. Dat is belangrijk: een scheve plaatsing kan ervoor zorgen dat de deur vanzelf openvalt of juist blijft klemmen.

Deurmontage

Een van de lastigste onderdelen is het juist afstellen van de keukendeur op de vriezerdeur. Afhankelijk van het model heb je te maken met een sleepdeursysteem of een deur-op-deurconstructie. Bij het eerste systeem schuift de keukendeur mee met de vriezerdeur via een geleider. Bij het tweede zitten de twee deuren vast aan elkaar. Sommige modellen bieden de mogelijkheid om het scharnier links of rechts te plaatsen. Kies altijd de draairichting die logisch past bij de indeling van je keuken.

De montage vraagt om nauwkeurigheid, bij beide systemen. Bij het sleepdeursysteem komt het aan op het goed positioneren van de geleider en het afstellen van de glijrails, zodat de keukendeur netjes meebeweegt zonder te schuren of te blijven haken. De keukendeur hangt hier namelijk zelfstandig in de kast en moet op precies het juiste moment de vriezerdeur meenemen. Dat vereist fijn afstellen van de positie en afstand tussen de twee deuren.

Bij deur-op-deur zit de keukendeur direct op de vriezerdeur geschroefd. Ook hier is precisie belangrijk, want een scheve montage kan ertoe leiden dat de scharnieren onder spanning komen te staan of dat de deur niet goed sluit. In beide gevallen geldt: meet zorgvuldig, werk secuur en volg de bijgeleverde instructies stap voor stap. Draai schroeven niet te strak aan in het frontpaneel, zeker niet bij keukendeurtjes met een fineer- of laklaag. Na montage open en sluit je de deur meerdere keren om te controleren of alles soepel werkt. Loopt het stroef, of sluit de deur niet vanzelf? Dan moet je waarschijnlijk de hoogte of diepte nog iets aanpassen.

©Henadzy

Wat te doen bij een slecht sluitende deur

Een slecht sluitende deur is niet alleen vervelend, maar ook slecht voor de werking van de vriezer. Koude lucht ontsnapt, warme lucht komt binnen, en dat leidt tot ijsvorming. Ook gaat de motor vaker draaien en dat merk je op de energierekening. Het begint allemaal met een correcte afstelling: een goed afgestelde vriezerdeur sluit vanzelf en trekt netjes dicht.

Is dat niet het geval, kijk dan eerst of de vriezer wel volledig waterpas staat. Als de vriezer ook maar een beetje scheef staat, kan de deur open blijven staan. Ook het scharniermechanisme speelt een rol. Bij sleepdeuren wil er nog wel eens speling ontstaan, waardoor de keukendeur niet genoeg kracht overbrengt op de vriezerdeur.

Je kunt dit eenvoudig testen met een A4'tje. Klem het papier tussen de deur en de kast, en trek eraan. Voel je nauwelijks weerstand, dan sluit de deur niet goed. In dat geval loont het om nog eens kritisch naar de afstelling te kijken.

©Петр Смагин - stock.ad

Tot slot: netjes afwerken

Zodra de deur goed sluit en alles naar wens werkt, kun je de afwerking afronden. Monteer de plint terug, eventueel met een speciaal ventilatierooster. Werk schroefgaten af met dopjes of afdekstrips en controleer of het deurfront netjes aansluit bij de rest van de keuken. De meeste inbouwmodellen bieden nog wat marge voor bijstelling, zodat je alles tot op de millimeter kunt uitlijnen. Vergeet ten slotte niet om de rubbers van de vriezerdeur even na te lopen. Zijn ze schoon, soepel en goed geplaatst? Dan weet je zeker dat de vriezer straks probleemloos blijft functioneren.

Conclusie

Een inbouw-vriezer installeren is geen haastklus. Twijfel je over de technische aspecten of voel je je niet zeker over de montage? Laat je dan vooraf adviseren door een witgoed-specialist. Als je het goed wilt doen, moet je zorgen voor een stabiele plaatsing, voldoende ventilatie en een perfect afgestelde deur. De afwerking vraagt om geduld en nauwkeurigheid, maar het resultaat is een vriezer die niet alleen goed koelt, maar ook mooi opgaat in het keukendesign. En daar heb je jaren plezier van.

▼ Volgende artikel
Review HP OmniBook X Flip 14 – Vlotte laptop is ook tablet
© Jeroen Boer - ID.nl
Huis

Review HP OmniBook X Flip 14 – Vlotte laptop is ook tablet

De HP OmniBook X Flip 14 is een nieuw model binnen de OmniBook X-reeks die bestaat uit luxere AI-laptops. Ten opzichte van de eerdere OmniBook X kun je de Flip ook gebruiken als tablet. Verder valt op dat deze nieuwe variant weer gewoon een Intel-processor heeft. Hoe bevalt deze laptop?

Uitstekend
Conclusie

De HP OmniBook X Flip 14 is een fraaie laptop voorzien van krachtige hardware die je kunt gebruiken als laptop én als tablet. Voor een compacte laptop heeft de OmniBook X Flip 14 opvallend veel aansluitingen: we kunnen ons niet voorstellen dat je met tweemaal usb-c, tweemaal usb en HDMI iets tekort zult komen. Helemaal perfect is de OmniBook X Flip 14 echter niet, want het volledig vlakke toetsenbord met weinig ruimte tussen de toetsen vinden we niet heel fijn tikken. Ook is de behuizing erg gevoelig voor vingerafdrukken, waardoor de fraai ontworpen laptop er al snel wat smoezelig uitziet.

Plus- en minpunten
  • Mooi scherm
  • Goede accuduur
  • Veel aansluitingen
  • Goede webcam
  • Prima prestaties
  • Vingerafdrukgevoelig
  • Tikcomfort toetsenbord

De HP OmniBook X Flip 14 is een convertible laptop die je dankzij een omklapbaar scherm ook als tablet kunt gebruiken. De stevige behuizing is gemaakt van aluminium en afgewerkt in een fraaie kleur die HP atmosferisch blauw noemt. Het materiaal is helaas wel erg vingerafdrukgevoelig en de laptop zat al direct na het uitpakken vol met zichtbare vingerafdrukken. De laptop is ook in het zilver verkrijgbaar; wellicht vallen op die kleur vingerafdrukken minder op. De OmniBook X Flip weegt 1,38 kilogram en dat zeker voor een convertible lekker licht.

©Jeroen Boer - ID.nl

De aluminium behuizing is uitgevoerd in een fraaie donkerblauwe kleur.

Ondanks de compacte vormgeving krijg je behoorlijk wat aansluitingen waaronder twee usb-c-aansluitingen. Die zijn opvallend genoeg niet identiek qua mogelijkheden. Al is het functionele verschil in veel gevallen niet merkbaar, want beide poorten ondersteunen data, video en opladen. De snelste poort is een Thunderbolt 4-variant met een maximale snelheid van 40 Gbit/s en DisplayPort 2.1. De andere poort ondersteunt usb 3.2 op maximaal 10 Gbit/s in combinatie met Displayport 1.4a. DisplayPort 2.1 biedt veel hogere verversingssnelheden voor 4K-schermen tot 240 Hz en ondersteunt 8K-schermen.

©Jeroen Boer - ID.nl

De meeste aansluitingen vind je aan de linkerkant.

Daarnaast is ook voorzien in HDMI 2.1, een 3,5mm-headsetaansluiting en twee normale usb3.2-poorten met een maximale snelheid van 10 Gbit/s. Op het gebied van aansluitingen kom je kortom niks tekort. Zeker omdat de laptop ook nog eens wifi 7 inclusief ondersteuning voor de 6GHz-band heeft.

©Jeroen Boer - ID.nl

Op de rechterkant vind je een usb-poort en de headsetaansluiting.

In het startmenu vinden we ten opzichte van een normale Windows-installatie relatief veel extra pictogrammen. Veel daarvan zijn van HP zelf in de vorm van documentatie en wat eigen tooltjes zoals een virtuele lichtring om jezelf beter te belichten tijdens videogesprekken en een eigen AI-assistent. Daarnaast is een proefversie van McAfee geïnstalleerd en zien we aanbiedingen van Adobe en Dropbox.

Verschillende varianten

De OmniBook X Flip 14 is te koop in verschillende configuraties en is leverbaar met zowel Intel- als AMD-processors. Dat is overigens een groot verschil ten opzichte van de HP OmniBook X die we vorig jaar getest hebben, want dat was ondanks de vrijwel identieke naam een laptop voorzien van een ARM-processor van Qualcomm. Afhankelijk van de configuratie is de OmniBook X Flip 14 voorzien van een oled- of ips-scherm. Ons testexemplaar met volledig typenummer HP OmniBook X Flip 14-fm0685nd is de duurste uitvoering met een oledscherm en beschikt over een Intel Core Ultra 7 258V met geïntegreerde 32 GB RAM. Deze processor uit Intels Lunar Lake-generatie is voorzien van een npu (neural processing unit) die krachtig genoeg is om de laptop te classificeren als Copilot+-pc. Alle AI-extraatjes in Windows zoals live-ondertitels, webcameffecten en simpele beeldgeneratie in Paint zijn dan ook aanwezig. De processor wordt in de geteste configuratie gecombineerd met een 1 TB-ssd afkomstig van Samsung. Het geïntegreerde werkgeheugen kun je logischerwijs niet uitbreiden. De M.2-ssd en het wifi-kaartje zijn eventueel wel verwisselbaar. 

Toetsen zonder uitsparing

Waar veel duurdere laptops een toetsenbord hebben waarbij er per toets individuele uitsparingen in het metaal zijn gemaakt, gebruikt HP op deze laptop een grote uitsparing waar het toetsenbord in verwerkt is. Om toch een premiumuitstraling te krijgen zijn de toetsen wat groter dan normaal waardoor er vrijwel geen uitsparing tussen de toetsen zichtbaar is. In combinatie met het extra grote lettertje ziet het er lekker robuust uit. Toch zijn we niet heel enthousiast. De toetsen zijn geheel vlak en doordat er nauwelijks een uitsparing tussen de toetsen zit, is het soms lastig om te voelen welke toets je gebruikt. De aanslag had ook wat duidelijker gekund. Het tikcomfort is wat ons betreft minder goed dan het toetsenbord dat we vorig jaar op de OmniBook X zagen. Dat toetsenbord had wel los uitgesneden toetsen in de behuizing en zag er met zijn toetsen in verschillende kleuren ook wat leuker uit.

©Jeroen Boer - ID.nl

Er zit weinig ruimte tussen de platte toetsen.

Het toetsenbord heeft verlichting die je in twee standen kunt instellen. In de rij met functietoetsen valt een functietoets op voor het invoegen van emoji. Wellicht voor veel mensen overbodig, maar deze emoji-toets is niet ten koste gegaan van andere functionaliteiten. Waar je op andere laptops bijvoorbeeld een toets hebt om de webcam mee uit te zetten, is er hier een schuifje ingebouwd waardoor een knopje niet nodig is. Ook een muteknop voor de microfoon is gewoon aanwezig.

Onder het toetsenbord is een ruime touchpad geplaatst die prima werkt en gebaren met drie en vier vingers ondersteunt. Wel lijkt het erop dat het geen glazen touchpad is en dat voelt wat goedkoop aan. 

Mooi oledscherm

Het 14inch-aanraakscherm is voorzien van een oledpaneel met een resolutie van 2880 x 1800 pixels. Er wordt een hoge verversingssnelheid van 120 Hz ondersteund die volgens Windows dynamisch kan worden aangepast tussen 48 en 120 Hz (VRR) om energie te besparen. Een beetje vreemd is dat je handmatig alleen uit 48 of 120 Hz kunt kiezen. Buiten die eigenaardigheid om heeft de laptop een uitstekend scherm met goede kleuren en een indrukwekkend contrast. De maximale helderheid is voor binnen meer dan genoeg, maar er zijn (dure) laptops die meer schermhelderheid bieden. Wel ondersteunt het scherm HDR waarbij de piekhelderheid wat hoger ligt dan de algemene schermhelderheid. Het paneel is glanzend afgewerkt met Gorilla Glass 3.

©Jeroen Boer - ID.nl

De laptop heeft een 360graden-scharnier waardoor je het scherm kunt omklappen.

Die afwerking is niet voor niks, want de laptop heeft een aanraakscherm en kun je ook als tablet gebruiken. Het omklappen van het scherm naar de tabletmodus gaat soepel en ook als tablet voelt het geheel solide. Het scharnier is stijf genoeg om te voorkomen dat het scherm in de tabletmodus klappert, iets dat je soms wel eens ziet op dit soort convertibles. Het platte en goed gevulde toetsenbord blijkt in de tabletmodus juist erg prettig te zijn, want hiermee heeft je tablet een vlakke achterkant waardoor je het apparaat fijn kunt vasthouden. We hebben het niet kunnen testen, maar het scherm is compatibel met een optionele stylus die je magnetisch aan de behuizing kunt plakken. Deze HP 700 pen kost 100 euro en komt uiteraard vooral in de tabletmodus van pas. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Als je het scherm omklapt, kun je de OmniBook X Flip 14 gebruiken als tablet.

Boven het scherm heeft HP een 5megapixel-camera geplaatst. Behalve in Full HD kan de camera ook filmen in 1440p. De beelden zijn prima en je bent altijd duidelijk in beeld tijdens een videogesprek. Handig is dat HP de webcam heeft voorzien van een ingebouwd schuifje. Je kunt dankzij een patroontje ook duidelijk zien of het schuifje gesloten is. De camera is geschikt voor biometrisch inloggen via Windows Hello. Dat is direct je enige biometrische mogelijkheid, want een vingerafdrukscanner ontbreekt. 

©Jeroen Boer - ID.nl

De webcam is voorzien van een ingebouwd privacyschuifje.

Uitstekende prestaties

De Intel Core Ultra 7 258V is een mobiele processor met in totaal acht cores waarvan vier volwaardige en vier energiezuinige cores. Uiteraard is dit vergeleken met processors met een hoger energieverbruik geen heel indrukwekkende processor, maar voor een laptop is dit wel een krachtige chip. De laptop zet dan ook een uitstekende score neer van 6822 punten in PCMark 10. Ook de scores in Cinebench R23 zijn met een single-core-score van 1841 en een multi-core-score van 10372 punten uitstekend. Het verval bij langdurige belasting blijft beperkt. Tijdens alledaagse werkzaamheden als surfen en het bewerken van documenten doet de koeling stil zijn werk. Als je de laptop zwaardere taken laat uitvoeren, hoor je de koeling wel aanslaan. 

Het is geen verrassing, want dit is niet de eerste laptop met deze cpu die we testen, maar de Intel Arc 140V is een capabele geïntegreerde gpu. In 3DMark Time Spy scoort deze laptop 4457 punten en dat betekent dat wat oudere spellen prima speelbaar zijn. Zo halen we in Shadow of the Tomb Raider op de voorinstelling lowest gemiddeld 69 fps terwijl als we AI-upscaler XeSS inschakelen dat 84 fps wordt. Zelf op de voorinstelling High in combinatie met XeSS halen we een speelbare 60 fps. Je kunt een hoop spellen spelen als je de grafische instellingen wat beperkt.

De accu met een capaciteit van 59 Wh biedt een uitstekende werktijd. In onze test houdt de laptop het maar liefst 15 uur uit en dat is in lijn met wat HP zelf opgeeft. De ssd is een exemplaar van Samsung dat goed presteert. De maximale lees- en schrijfsnelheden bedragen een uitstekende 5012,20 en 3284,23 MB/s. Belangrijker is hoe de ssd presteert tijdens werkzaamheden met veel bewerkingen op kleine bestanden tegelijkertijd. In de Quick System drive Benchmark van PCMark 10 die precies dat test, haalt de ssd een snelheid van 273,04 MB/s. Dat is op zich geen slechte score, maar er zijn tegenwoordig ssd's die hier een veelvoud van scoren.

Conclusie

De HP OmniBook X Flip 14 is een fraaie laptop voorzien van krachtige hardware die je kunt gebruiken als laptop én als tablet. Voor een compacte laptop heeft de OmniBook X Flip 14 opvallend veel aansluitingen: we kunnen ons niet voorstellen dat je met tweemaal usb-c, tweemaal usb en HDMI iets tekort zult komen. Helemaal perfect is de OmniBook X Flip 14 echter niet, want het volledig vlakke toetsenbord met weinig ruimte tussen de toetsen vinden we niet heel fijn tikken. Ook is de behuizing erg gevoelig voor vingerafdrukken, waardoor de fraai ontworpen laptop er al snel wat smoezelig uitziet.