Zo maak je je gadgets schoon, waaronder je smartphone

© PXimport

Zo maak je je gadgets schoon, waaronder je smartphone

Geplaatst: 27 december 2021 - 06:47

Aangepast: 25 november 2022 - 11:21

Laura Jenny

We doen het veel te weinig: onze gadgets schoonmaken. Zeker de smartphone en de oordopjes hebben zeer regelmatig een lap nodig. Tenminste, is het wel verstandig om hiervoor een lap te gebruiken? Lees hier tips en trucs voor het poetsen van je elektronica.

Voordat je een gadget schoonmaakt, zijn er twee essentiële dingen om te checken. Ten eerste moet er geen stekker in het apparaat zitten, of deze moet uit het stopcontact zijn. Ten tweede moet het apparaat niet aanstaan. Zo voorkom je problemen met elektriciteit en gevaarlijke situaties.

Hoe belangrijk het ook is om je gadgets schoon te maken, het is en blijft een secuur werk. Dat komt omdat de meeste gadgets niet zijn opgewassen tegen water, zeker niet als daar nog allesreiniger aan wordt toegevoegd. 

Het eerste advies is dan ook: gebruik geen, of heel weinig water. Ook een smartphone die tegen water kan, hoeft niet per se kopje onder te worden gehouden om schoon te worden. Vaak is even afnemen met een hygiënisch doekje en daarna meteen met een theedoek het beste.

 

© PXimport

Veel bacteriën op een smartphone

Nu is een smartphone vrij makkelijk schoon te maken en dat is maar goed ook: het aantal bacteriën op deze gadget schijnt in veel gevallen groter te zijn dan die op de gemiddelde wc-bril. Bovendien is het zeker in deze tijden verstandig om nog meer met hygiëne bezig te zijn dan normaal. Een smartphone schoonmaken, dat is niet zo ingewikkeld, maar hoe zit dat met oordopjes of bluetooth-speakers?

Veel mensen hebben een Google Nest Mini of Google Home Mini. Deze slimme speaker ziet er geweldig uit, maar wat veel speakers hebben, dat is een stoffen bovenkant. Dat stof wordt over de speaker heengetrokken om het geluid rijker te laten klinken en omdat het er mooi uitziet. Helaas is het tegelijkertijd moeilijk te reinigen. Je kunt het er niet afhalen en even in de was gooien. Sterker nog: Google adviseert om alleen een droge doek te gebruiken. Nu is dat in principe wel het meest veilig, maar niet het meest hygiënisch.

Je kunt eventueel een theedoek een klein beetje vochtig maken en op die manier de speaker moeten afnemen, want te nat is zeker niet goed. Een beetje reinigingsmiddel is een optie, maar ook hierbij moet je opletten dat het niet te nat is én dat het geen vlekken maakt op de stof. 

Het is op eigen risico, want Google adviseert dus tegen het gebruik van vochtige doeken. Durf je het toch niet aan met een beetje vocht, dan kun je ook kiezen om een föhn te gebruiken om stofjes van de stof af te blazen, zo lang je die niet op de heetste stand zet.

schoonmaken

© PXimport

Veeg it, don't spray it

Is je speaker of gadget gemaakt van hard plastic dan geldt eigenlijk altijd dat je het beste een hygiënisch schoonmaakdoekje kunt gebruiken. Zorg wederom dat het niet te nat is en dat je goed boent (als het kunststof het toelaat qua stevigheid) en daarna een schone theedoek gebruikt om hem te drogen. 

Er zijn ook mensen die zweren bij microvezeldoekjes. Deze kun je ook goed droog gebruiken en ze vegen al in één veeg veel vingerafdrukken of vuil weg.

Als je ervoor kiest om een spray te gebruiken, dan moet je absoluut zorgen dat je alleen één keer sprayt op een doekje, dus nooit direct op het apparaat. Je moet namelijk voorkomen dat er vocht in het apparaat komt. Gebruik geen heel hardnekkige sprays, en al zeker geen sprays met veel chemicaliën of bleek erin. Apple raadt sinds het coronavirus rondgaat voor zijn iPhone aan dat je een 70 procent isopropanol-alcohol-doekje gebruikt. 

Alcohol en wattenstaafjes

Alcohol is dan wel agressief, het doodt bacteriën in een handomdraai. Ook erg handig om te gebruiken op een wattenstaafje om daarmee de toetsen van een fysiek toetsenbord te reinigen. Ook slim om de rubberen gedeelten van oordopjes mee schoon te maken. Vergeet ook de toetsen van je gamecontroller niet (en de rest ook, want ook dit zijn echte bacterievangers).

Uiteindelijk is hoe je schoonmaakt aan jou, maar dat je schoonmaakt zou een gewoonte moeten zijn. Zo zorg je dat je minder snel ziek wordt en dat je gadgets hopelijk langer mooi blijven of er tenminste fris uitzien. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten