Malafide apps op Android? Zo ontwijk je ze!

© Jirapong - stock.adobe.com

Malafide apps op Android? Zo ontwijk je ze!

Geplaatst: 18 september 2023 - 17:28

Wesley Akkerman

Android en Google Play zijn al lang niet meer het Wilde Westen van weleer, maar dat betekent niet dat het gevaar volledig geweken is. Als je niet oplet, heb je nog steeds last van malafide apps. In dit artikel geven we vijf tips om dergelijke apps te ontwijken.

Het mooie aan Android als platform is dat je niet afhankelijk bent van één downloadwinkel of bron van programma’s. Je kunt apps downloaden uit Google Play, alternatieve appstores en zelfs gewoon van het internet, via zogenaamde apk-bestanden. Dat zijn Android-installatiebestanden. Hoe meer apps je downloadt – ongeacht de bron – hoe groter de kans op malafide apps op je telefoon. Daarom geven we vijf tips voor het ontwijken van die schadelijke programma’s. Zo doe je dat!

Gebruik Google Play Protect op Android

De eerste stap die je kunt ondernemen: zet Google Play Protect aan. Dit is een beveiligingslaag binnen de officiële downloadwinkel van Android. Deze laag scant apps op de achtergrond, ongeacht hun afkomst, en laat weten wanneer er iets niet aan de haak is. Meestal staat de optie standaard aan, maar dat kun je checken. Open de Play Store, tik op je profielfoto en selecteer Play Protect. Tik op het tandwieltje in de hoek en zet de schuifregelaar om bij Apps scannen met Play Protect.

Malafide apps op Android? Zo ontwijk je ze!-71063047

© Wesley Akkerman | ID.nl

Vermijd apps van alternatieve bronnen

Een algemenere tips is apps uit alternatieve bronnen vermijden, zoals websites en third-party appstores. Houd het zo veel mogelijk op de Play Store. Mocht je toch een app willen hebben die daar niet te vinden is, doe dan onderzoek naar de betrouwbaarheid van de bron. Een website als APK Mirror is doorgaans betrouwbaar, maar dat soort plekken zijn schaars. Wil je een betaalde apps gratis kunnen downloaden, dan kan dat vaak alleen wanneer je daarvoor ongure websites bezoekt.

Controleer de verleende toestemmingen

Soms is het zo dat apps om onnodig veel toestemmingen vragen. Waarom moet een zaklamp-app toegang hebben tot je belgegevens? We kunnen het je niet vertellen. Daarom is het raadzaam om zo nu en dan eens de toestemmingen na te lopen, om te kijken of elke app zich nog wel gedraagt. Via Instellingen > Beveiliging en privacy > Privacy > Rechtenbeheer kun je precies zien waar apps toegang tot hebben. Vertrouw je iets niet? Trek die toestemming dan in of verwijder de app!

Malafide apps op Android? Zo ontwijk je ze!-71063047

© Wesley Akkerman | ID.nl

Hoe meer Android, hoe beter?

Deze smartwatches draaien ook op dit veelzijdige OS

Check de winkelpagina binnen Google Play

Op de winkelpagina van een app vind je een schat aan informatie. Niet alleen over de functies en de meest recente updates, maar ook over de ervaringen van andere gebruikers. Daar kun je meestal uit opmaken of een app daadwerkelijk doet wat die zegt te doen. Als je besluit de reviews te gebruiken, moet je wel wat dingen in acht nemen. Sommige reviews worden gekocht, terwijl andere juist overdreven negatief zijn om een specifiek punt te maken. Je moet dus wat 'onkruid wieden'.

Het kan helpen de reviews op een bepaalde manier te sorteren. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je alleen de nieuwste reviews wil bekijken. Dook er onlangs een probleem op, dan ben je daar meteen van op de hoogte. Ook kun je sterrenbeoordelingen zoeken, waardoor je een wat meer genuanceerd beeld ziet ontstaan. Verder verraadt een slechte spelling in de beschrijving vaak dat het geen legitieme app is. Loop ook even de ontwikkelaar na, door op de naam op de pagina te tikken.

Scherm te klein? Daar is een oplossing voor: Android op je computer? Geen probleem!

Malafide apps op Android? Zo ontwijk je ze!-71063048

© Wesley Akkerman | ID.nl

Installeer altijd Android-updates

Tot slot eindigen we een beetje met een open deur. Installeer altijd de Android-update die klaarstaat. We weten het: die notificatie komt altijd slecht uit. Maar dit is één van die taakjes die je maar gewoon gedaan kunt hebben. Download de update meteen (of echt zo snel mogelijk) om de best mogelijke bescherming te krijgen van Google en andere fabrikanten. Die systeemupdates bevatten naast nieuwe functies ook altijd beveiligingsopties en prestatieverbeteringen.

Helaas is het zo dat niet elke Android-fabrikant de taak van online-beveiliging serieus neemt. Soms krijgen toestellen vlak na release geen updates meer en anders krijgen ze te maken met een karig updatebeleid. Doe daarom altijd goed onderzoek naar welke toestellen lang ondersteund worden. Lees reviews goed door of check of je die informatie kunt achterhalen op de website van de fabrikant. Een goede beveiliging is heel wat waard – en daar mag je als consument heel kritisch over zijn.


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten