Zo gebruik je het privégedeelte van Android 15
Bij een nieuwe Android-versie horen onderdelen die we nog niet eerder zijn tegengekomen in het besturingssysteem. Eén van de nieuwe opties van Android 15, dat sinds medio oktober beschikbaar is, is het privégedeelte. Wat je daarmee kunt, lees je in dit artikel.
In het privégedeelte van Android 15 kun je apps opslaan die daardoor niet toegankelijk zijn voor andere mensen die op dat moment je ontgrendelde smartphone vasthouden.
- Hoe werkt het privégedeelte?
- Hoe activeer je het?
- En hoe verwijder je het?
📱Meer weten over Android? Kijk dan ook eens bij: Lekker persoonlijk: zo maak je je Android-smartphone écht van jou
Als je een Samsung-smartphone hebt gebruikt in de afgelopen jaren, dan ben je de beveiligde map wellicht al eens tegengekomen. Het privégedeelte, ook wel de privéruimte genoemd, van Android 15 is daarmee vergelijkbaar. Binnen dit gedeelte sla je bestanden, applicaties, media en andere data op, die je beveiligt met bijvoorbeeld je vingerafdruk. In tegenstelling tot Samsungs implementatie is het Privégedeelte van Android 15 geen aparte app. Het is een volledig geïntegreerd systeemonderdeel.
Voordat je aan de slag kunt met het privégedeelte, is er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Google raadt bijvoorbeeld aan een afzonderlijk Google-account aan te maken voor dat gedeelte, zodat er geen gegevens naar buiten lekken. Denk dan aan foto's, browsergeschiedenis of agenda-afspraken. Ook kun je hier geen apps installeren die moeten werken op de achtergrond. Alle applicaties worden namelijk afgesloten zodra je de afgesloten omgeving verlaat. Tot slot is het niet mogelijk de privéruimte over te zetten naar een ander apparaat.
Privégedeelte activeren op Android 15
Gelukkig is het activeren van het privégedeelte niet ontzettend moeilijk. Dit kun je op twee manieren doen. Open de instellingen van je apparaat en typ 'privégedeelte' of 'privéruimte'. Maar je kunt er ook met de onderstaande stappen komen:
Open de Instellingen.
Ga naar Beveiliging en privacy.
Scrol naar beneden totdat je Privégedeelte ziet staan, en tik daarop.
Bevestig je identiteit.
Log in met een alternatief Google-account (of maak er ter plekke eentje aan)
Stel daarna een beveiliging in. Dit kan je huidige instelling zijn of je gaat voor een andere optie.
Mocht je geen alternatief Google-account hebben, dan kost het aanmaken van zo'n privégedeelte logischerwijs meer tijd. Maar heb je dat al gedaan, of had je er nog eentje van eerder gebruik, dan zie je dat dit dus helemaal niet zoveel tijd kost. Tijdens het instellen merk je bovendien dat het voelt alsof je een nieuwe smartphone installeert. Dat is in feite ook wat er gebeurt, en meteen een mooie vergelijking voor iedereen die het concept wat ongrijpbaar vindt. Dankzij het privégedeelte heb je een extra smartphone(omgeving) op je persoonlijke telefoon.
Bescherm je telefoon in stijl!
Bescherm je telefoon in stijl!
Apps installeren
Nu je de privéruimte gereedgemaakt hebt, is het tijd om daar apps te installeren. Als je nu de applade opent (wij testen dit op een Google Pixel 9 Pro XL), dan staat onderaan de tekst Privé, met een slotje ernaast. Tik daarop en log daarna in met de gekozen schermvergrendeling.
In dit nieuwe gedeelte zie je een aantal Google-apps staan. Als je nu de Play Store opent, kun je applicaties installeren zoals je dat normaliter ook doet. Zoek de app op, druk op de installatieknop en wacht tot het installeren voltooid is. Simpeler kan haast niet.
Schoon beginnen
Mocht je de privéruimte met een vers Google-account gebruiken, dan bestaat er geen optie om reeds aangemaakte data of foto's over te hevelen vanuit je persoonlijke account. Je begint dus vanaf een nulpunt.
Privégedeelte verbergen en verwijderen
Omdat we het ons kunnen voorstellen dat de privéruimte voor jou alleen is, is het ook handig om te weten hoe je de omgeving verbergt. Niet iedereen hoeft te zien dat je zo'n ruimte aangemaakt hebt op je smartphone. Gelukkig kun je de snelkoppeling vanuit de applade verwijderen. Je gaat dan als volgt te werk:
Open het privégedeelte via de schermvergrendeling.
Tik op het tandwielicoon.
Tik op Privégedeelte verbergen (daar nu staat nu: uit)
Tik op de schuifregelaar in het volgende scherm (daarna staat er: aan)
Als je voortaan de privéruimte wilt bereiken, dan ga je daarvoor naar Instellingen > Beveiliging en privacy > Privégedeelte. Je moet uiteraard dan nog je identiteit bevestigen.
Leestip: Android 15: het overzicht met alles wat je moet weten
Het gedeelte verwijderen regel je overigens op dezelfde plek binnen de instellingen. Dit kun je doen via de bovenstaande stappen, of via het tandwieltje in het gedeelte zelf. Helemaal onderaan de instellingen van het Privégedeelte staat namelijk de tekst Privégedeelte verwijderen. Zodra je daarop tikt, zie je het Google-account staan waarmee je ingelogd bent. Alle apps, data en accounts worden van het apparaat verwijderd wanneer je op Verwijderen tikt. Dit is alsof je een Android-apparaat terugbrengt naar de fabrieksinstellingen.