ID.nl logo
Android 15: het overzicht met alles wat je moet weten (update 17 april)
Huis

Android 15: het overzicht met alles wat je moet weten (update 17 april)

Google heeft in februari de eerste versie van Android 15 gelanceerd. Daardoor weten we nu al voor een deel wat we van versie 15 van het populaire besturingssysteem kunnen verwachten. In dit artikel brengen we een overzicht van die functies. Komen er nieuwe functies bij, dan zullen we dit artikel updaten.

Hoewel Google al druk werkt aan Android 15, betekent dat niet dat het besturingssysteem snel voor iedereen beschikbaar is. Meestal wordt de stabiele versie ergens in augustus of september gelanceerd. Ondertussen wachten veel gebruikers nog op Android 14. Wat daar nieuw in is, lees je in dit artikel.

Medio februari is de Developer Preview van Android 15 uitgebracht. Google brengt die versie uit zodat ontwikkelaars zich vast kunnen voorbereiden op aanstaande veranderingen. Zodoende kunnen ze hun apps optimaliseren voor de stabiele release, later dit jaar. Iedereen met een geschikt Pixel-apparaat kan zich al aanmelden voor het programma (ontwikkelaar of niet), maar dat raden we vooralsnog af. De eerste versie van Android 15 heeft namelijk nog veel softwarefouten en een groot gebrek aan compatibiliteit voor allerhande apps.

Omdat Android 15 zich op het moment van schrijven (april 2024) voornamelijk op ontwikkelaars richt, zijn er wellicht nog niet zo heel veel functies die interessant zijn voor ‘gewone’ gebruikers. Maar dat betekent niet dat er niets is, natuurlijk. Zo is er een betere camera-integratie voor bepaalde socialmedia-apps en kun je rekenen op verbeterde tools met betrekking tot het controleren van je gezondheid. Zodra Android 15 zijn stabiele release nadert, komen er meer functies bij die interessant zijn voor alle gebruikers. Dit is wat we tot nu toe in elk geval weten.

©Google

Android 15: Verbeteringen voor camera, scherm delen en gezondheid

Hoewel de camerafuncties binnen apps van derde partijen vaak prima zijn en goed werken, is er altijd ruimte voor verbetering. Daarom werkt Google constant aan een verbeterde ervaring, waardoor appmakers toegang krijgen tot meer cameramogelijkheden. Met Android 15 wordt het voor derde partijen mogelijk om fotograferen bij weinig licht te optimaliseren. Zo kan bijvoorbeeld de camera-preview erop vooruitgaan. Ook krijgen die apps de optie om een enkel ledlampje achterop te gebruiken of de zaklampfunctie te activeren als het bijvoorbeeld donker is.

Daarnaast gaat de functie voor het delen van je scherm op de schop. Natuurlijk is het al een tijdje mogelijk dat je je scherm deelt met bijvoorbeeld een televisie, zodat andere mensen kunnen meekijken met wat je doet. Handig voor een presentatie of als je vakantiefoto’s wilt laten zien. Maar wat als je slechts een deel van het scherm wilt delen, of één app in een overzicht van meerdere openstaande applicaties? Dat is iets waar Google al aan werkt sinds de tweede bèta van Android 14, en het werk wordt ondertussen overgeheveld naar de bèta van Android 15. Het is dus nog even afwachten welke vorm deze functie aanneemt. In latere versies van de Android 15-bèta krijgen we daar vast meer van te zien.

Datzelfde geldt een beetje voor de mogelijkheden van de zogenaamde Health Connect-API. Dat is een serie tools voor ontwikkelaars waarmee apps (die deze tools ondersteunen) data van gebruikers kunnen weergeven. Die mogelijkheden worden uitgebreid, waardoor het bijvoorbeeld ook mogelijk wordt om zaken als het gemiddelde aantal stappen en het stapritme weer te geven, of de hoeveelheid ongezonde transvetten die je binnenkrijgt. Daardoor krijg je via je geïnstalleerde health- en fitness-apps een nog beter inzicht in je gezondheid.

Android 15 zet verder ook stappen in Googles eigen Privacy Sandbox. Google wordt verplicht third-party cookies uit te faseren en doet dat graag op een (onnodig ingewikkelde) manier waarmee het bedrijf toch gebruikers kan tracken. Daarover lees je in dit artikel meer.

©Rens Blom

Verbeterde desktopmodus

Dankzij een recente bèta-update (Android 14 QPR3 Beta 2.1) weten we dat Google de desktopmodus van Android onder handen neemt. Er zit standaard al zo’n modus in Android, maar met de release van Android 15 wil het bedrijf de boel flink verbeteren. Zo moet de interface er qua gebruiksvriendelijkheid er flink op vooruitgaan, op het moment dat je een toestel aansluit op een extern beeldscherm. Voorgaande desktopmodi waren karig in opzet, omdat ze bedoeld waren voor ontwikkelaars – niet per se voor de ‘normale’ consumenten.

Zoals het er nu naar uitziet krijgt de desktopmodus van Android 15 een nieuw venstersysteem. Daardoor kun je apps openen in een volledig scherm, maar ook een splitscreen. Bovendien kun je de vrije vorm activeren door het venster te verkleinen, en met een muis vanaf de zijkant of een hoek het formaat te veranderen (net zoals dat op Windows werkt). Niet alleen is dit gemakkelijker voor ontwikkelaars, ook andere gebruikers krijgen daardoor toegang tot een volwaardige desktopomgeving (of iets dat meer lijkt op de Dex-ervaring van Samsung).

Dat gezegd hebbende loopt de desktopomgeving nog mijlenver achter op de concurrentie. Met Samsung Dex is het al jaren mogelijk een soort computervervanger van een Samsung-smartphone of -tablet te maken. Samsung heeft zichzelf die voorsprong gegeven door er vroeg op in te zetten. Dat Google dit nu standaard gaat aanbieden is echter goed nieuws, aangezien consumenten dan meer opties voorgeschoteld krijgen. De desktopmodus heeft echter nog een lange weg te gaan – maar duidelijk is inmiddels dat dit prioriteit heeft bij Google.

Onlangs ontvang de Pixel 8-lijn namelijk een update die ondersteuning voor DisplayPort Alternate Mode toevoegde. Daardoor kunnen gebruikers het scherm van hun smartphone spiegelen op een extern beeldscherm, via een usb-c-kabel of usb-c-naar-hdmi-adapter. Dit werkt weer net even anders dan Samsung Dex (die echter een alternatieve omgeving aanbiedt) en qua functionaliteit zitten er nu ook nog grote verschillen tussen. Maar door deze recente update laat Google zien in elk geval te werken aan soortgelijke mogelijkheden.

Watch on YouTube

Apps verbergen met Android 15

Ook lijkt het erop dat Android 15 gelanceerd wordt met een sectie genaamd Private Space. Met deze optie kun je apps naar een ander profiel op je smartphone verplaatsen, waardoor ze worden afgeschermd voor de buitenwereld. Dat blijkt ook uit Android 14 QPR3 Beta 2.1. Wanneer je deze space opzet, raadt Android aan geen gebruik te maken van de Google Play Store. Ook is het handiger om een extra Google-account aan te maken, zodat gevoelige gegevens niet naar buiten lekken omdat je data met andere apparaten synchroniseert.

Verder is het zo dat ...

• ... de Privacy Space lokaal wordt opgeslagen. Op een nieuw apparaat moet je hem opnieuw instellen.
• ... je een pincode, patroon of wachtwoord kunt instellen voor deze omgeving.
• ... je toegang krijgt tot allerlei handige tools. Zo kun je zelf bepalen of je notificaties van apps binnen de Space op het vergrendelde scherm wilt laten zien en of die zichtbaar is binnen het app-overzicht.
• ... het mogelijk zou zijn een app direct in de Private Space te installeren, maar dat is momenteel nog een gerucht.

Automatisch bluetooth activeren

Binnen de bluetoothinstellingen van Android 15 is tevens een knop gevonden waarmee je de draadloze verbinding automatisch kunt activeren. Wanneer je bluetooth aanzet, komt er een nieuwe schuifregelaar (toggle) in beeld die vraagt of je bluetooth morgen om dezelfde tijd opnieuw wilt activeren. Daar staat tevens een korte uitleg bij, die vertelt dat 'functies als Snel delen, het Vind mijn apparaat-netwerk en Apparaatlocatie gebruikmaken van bluetooth'. Vooral de vermelding van het Vind mijn apparaat-netwerk is hier van belang.

Dit is namelijk een nieuw netwerk waarmee je zelfs offline Android-apparaten kunt terugvinden. Via bluetooth verstuurt elk Android-apparaten onderling signalen naar elkaar, waarmee verloren apparaten gepingd kunnen worden. Als bluetooth elke dag op dezelfde tijd aan staat, kan Google op dat moment van dat netwerk gebruikmaken. Jij als gebruiker kunt overigens dagelijks rond dezelfde tijd gewoon je oordopjes of koptelefoon aanzetten en meteen je muziek afspelen. Je hoeft dan niet (meer) zelf handmatig de bluetoothverbinding te activeren.

De eerste openbare bèta van Android 15

Google heeft op donderdag 11 april de eerste publieke bèta vrijgegeven van Android 15. Die is nu beschikbaar voor iedereen met een geschikte Google Pixel op zak. Je kunt de bèta op twee manieren installeren: via een downloadbestand of via een zogenaamde over-the-air-update. Dan haal je de software draadloos binnen en installeert Android alles meteen voor je, net zoals dat het geval zou zijn op het moment dat je een reguliere Android-update downloadt. Zoals altijd past een waarschuwing vooraf: deze versie is bedoeld voor early adopters en ontwikkelaars.

Als je je wilt aanmelden voor de openbare bèta van Android 15, dan kun je dat doen door de bètapagina van Google te bezoeken. Daar kun je geschikte toestellen aanmelden. Verder vind je daar een uitleg aan over het programma en waar je als gebruiker aan moet denken. Lees de voorwaarden dus goed door. Wanneer je een bètaversie installeert, houd dan rekening met softwarefouten die het normale gebruik in de weg kunnen zitten. Mocht je dat geen probleem vinden, dan tref je onderaan de pagina de apparaten die Android 15 kunnen downloaden.

Voor het overzicht voegen we ook de aparte download- en OTA-links toe, zodat je Android 15 kunt installeren zonder je te hoeven aanmelden voor het programma.

• Google Pixel 8 Pro: Downloadbestand — OTA
• Google Pixel 8: Downloadbestand — OTA
• Google Pixel Tablet: Downloadbestand — OTA
• Google Pixel Fold: Downloadbestand — OTA
• Google Pixel 7a: Downloadbestand — OTA
• Google Pixel 7 Pro: Downloadbestand — OTA
• Google Pixel 7: Downloadbestand — OTA
• Google Pixel 6a: Downloadbestand — OTA
• Google Pixel 6 Pro: Downloadbestand — OTA
• Google Pixel 6: Downloadbestand — OTA

Terug van weggeweest: widgets

Kort na de bekendmaking van de release van de openbare bèta kwam het nieuws naar buiten dat Android-tablets wederom op widgets kunnen rekenen. Natuurlijk kunnen we die dingen al op onze thuisschermen installeren. Maar zo’n tien jaar geleden was het mogelijk ze ook op een vergrendeld scherm te gebruiken. En die optie lijkt nu terug te komen. Tenminste, Google is die mogelijkheid aan het testen. Vooralsnog lijkt het erop dat de widgets op het vergrendelscherm alleen naar Android-tablets komen. Dat blijkt uit code, die ontrafeld is door Android Authority.

Uit het verslag blijkt dat ook niet élke Android-tablet widgets op het vergrendelde scherm krijgt. Want het gaat in het bijzonder om tablets met een hubfunctie, zoals de Google Pixel Tablet. Dat is een soort smart speaker met afneembare tablet, met een scherm dat eigenlijk altijd aanstaat. Binnen de Android 15-code zijn verwijzingen gevonden naar extra opties voor de zogenaamde hubmodus, waaronder dus ‘Show widgets on lock screen’. Je kunt dan informatie inzien, en wellicht ook functies bedienen, zonder dat je daarvoor de tablet hoeft te ontgrendelen.

Wanneer wordt Android 15 uiteindelijk gelanceerd?

Officieel heeft Google in april 2024 nog niet aangekondigd wanneer we Android 15 precies kunnen verwachten. Als we afgaan op de releasedata van eerdere jaren, dan is einde zomer tot oktober een reële release window voor het nieuwe besturingssysteem. Google heeft wel een afbeelding vrijgegeven waarin de planning voor aankomende versies staat. Zo krijgen we in maart nog een volgende ontwikkelaarsversie, terwijl de algemene bèta-varianten in april en mei verschijnen. Vanaf juni werkt Google voornamelijk aan platformstabiliteit.

Welke apparaten krijgen straks Android 15?

Verder is altijd even spannend om te zien welke apparaten wel en niet de volgende versie van Android kunnen gaan draaien. Maar als we onze glazen bol erbij pakken, en checken welke apparaten nog recht hebben op toekomstige Android-updates, dan kunnen we in elk geval melden dat de onderstaande Google-apparaten de upgrade naar Android 15 krijgen. De lijst wordt in de komende maanden ongetwijfeld nog verder uitgebreid. Maar zoals gezegd zullen we het artikel updaten op het moment dat Google relevant informatie deelt.

• Pixel 6 en 6 Pro
• Pixel 6a
• Pixel 7 en 7 Pro
• Pixel 7a
• Pixel Fold
• Pixel Tablet
• Pixel 8 en 8 Pro

Voor een volledige blik op een up-to-date apparatenoverzicht raden we aan de website Android Update Tracker in de gaten te houden. Daar tref je apparaten van Asus, OnePlus, Nothing, Honor, Motorola, Nokia, Oppo, Realme, Samsung, Fairphone en meer aan.

Lees ook: Android-tablet thuis liggen? Hij kan weer uit de kast!

10x Pixel!

Op zoek naar een Google smartphone?

Powered by Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Rijtest Audi Q6 e-tron quattro - Wel een voorsprong, geen knock-out
Mobiliteit

Rijtest Audi Q6 e-tron quattro - Wel een voorsprong, geen knock-out

De Audi Q6 e-tron quattro mag in de praktijk laten zien wat de kwaliteiten zijn van het nieuwe PPE-platform (Platform Premium Electric), dat samen met Porsche werd ontwikkeld. Maar misschien nog wel belangrijker: hoeveel voorsprong neemt de Q6 e-tron op de concurrentie?

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

©Igor Stuifzand

Met een boordspanning van 800 volt en een batterijcapaciteit van 100 kWh - waarvan 94,9 kWh bruikbaar is - maakt de Audi Q6 e-tron een belangrijke inhaalslag op het vlak van concurrentie. Snelladen gaat met een piekvermogen van 270 kW, zodat je aan een lader met voldoende power niet meer dan 20 minuten stil hoeft te staan om de batterij op te laden van 10 tot 80 procent 'state of charge'. Tien minuten snelladen en je kunt alweer 255 kilometer vooruit. Afhankelijk van de gekozen uitvoering en uitrusting, heeft de Audi Q6 e-tron quattro met 100kW-batterij een grote actieradius van 641 kilometer (WLTP).

©Igor Stuifzand

Buitenspel?

Indrukwekkende cijfers, maar is het genoeg om de concurrentie buitenspel te zetten? De Mercedes EQE SUV 350+ (96 kWh) haalt 618 kilometer uit een volle batterij, maar die wordt met hooguit 170 kW gevoed. De Kia EV9 gooit een netto-capaciteit van 99,8 kWh in de strijd, uit een batterij die met maximaal 210 kW oplaadt en stroom levert voor een maximale afstand van 563 kilometer. Dus ja, de Audi Q6 e-tron neemt wel degelijk een voorsprong op zijn belangrijkste concurrenten. Op punten, want voor een knock-out is meer nodig.

©Igor Stuifzand

Niets tekort

Dus moet de Audi Q6 e-tron quattro op een andere manier het verschil maken. We kunnen er niet onderuit: de nieuwe, volledig elektrische SUV levert prestaties die weinig te wensen overlaten. De testauto beschikt over twee elektromotoren, die een gezamenlijk vermogen van 388 pk en hoogste koppel van 580 newtonmeter over de vier wielen verdelen. Ook al weegt de Q6 e-tron quattro rijklaar 2400 kilo, hij zit alsnog in 5,9 seconden op 100 km/h. Alhoewel dergelijke sprintjes natuurlijk niet bevorderlijk zijn voor de resterende stroomreserve ...

©Igor Stuifzand

De reële cijfers Voor een goede verbruiksindicatie rijden we met elke elektrische testauto dezelfde route van 170 kilometer. Deze route leidt door de stad met veel verkeer en verkeerslichten, via provinciale en secundaire wegen en over enkele snelwegtrajecten, waar we de cruise control op 100 km/u en 130 km/u vastzetten. We leggen onze verbruiksronde af na de avondspits, om bij 130 km/u geen snelheidsovertredingen te riskeren en druk (vracht)verkeer zoveel mogelijk te ontlopen.

De verbruikstest is geen race of recordpoging 'zuinig rijden', we proberen met elke testauto zoveel mogelijk dezelfde rijstijl aan te houden. We zetten de airco op 21 graden en schakelen (indien aanwezig) het regeneratief remmen of 'one-pedal driving' altijd in.

Afhankelijk van onder meer de gekozen wiel- en bandenmaat, geeft Audi voor de Q6 e-tron quattro een gemiddeld energieverbruik op van 17 tot 19,5 kWh/100 km. Standaard staat de auto op 18-inch wielen, de testauto is uitgerust met 20-inch lichtmetaal (voor op 255-banden, achter op 285-banden).

De opgegeven verbruikswaarden lijken voor zo'n zware en lijvige auto behoorlijk optimistisch, maar tijdens onze 170 kilometer lange testronde (bij 13 graden Celsius) komt de Q6 e-tron quattro tot een keurig gemiddelde van 19,5 kWh/100 km. Daarmee is een actieradius van 485 kilometer reëel. Tijdens de snelwegetappe bij 130 km/h valt trouwens op, dat het verbruik helemaal niet zo sterk toeneemt. Tijdens de test loopt het gemiddelde op de boordcomputer niet hoger op dan 20,7 kWh/100 km.

©Igor Stuifzand

Licht

De Q6 e-tron volgt de nieuwe designtaal van Audi. Oftewel: een iets andere invulling van een vertrouwd designthema. Vooral de neus laat nieuwe elementen zien, waarbij de gecombineerde knipper- en dagrijlichten een grotere rol in het aangezicht van de Q6 e-tron spelen dan de koplampen. Die zitten namelijk verborgen tussen alle windgeleiders en koelroosters in de voorbumper.

Pas als het dimlicht is ingeschakeld, zie je duidelijk waar de koplampen zitten. Over licht gesproken: Audi biedt keuze uit acht lichtsignaturen voor de oled-dagrij- en achterlichten, als onderdeel van het Tech-pakket (à 4170 euro). Nuttig is vooral de waarschuwingsfunctie op de achterlichten, die achteropkomend verkeer met symbolen attenderen voor naderend onheil.

©Igor Stuifzand

Prachtige afwerking

Ook vanbinnen volgt de Q6 e-tron een nieuwe designrichting, waarbij een prominente rol wordt opgeëist door het grote, licht gebogen MMI oled-panoramadisplay. Daarop zijn vrijwel alle functies te bedienen. Dat gaat intuïtief en snel genoeg. Er is een handige sneltoets naar de rijhulpsystemen, zodat je vervelende waarschuwingssignalen in een paar handelingen kunt uitschakelen.

Opvallend is het paneel in de deur, waar niet alleen de bedieningsknoppen van de buitenspiegels en zijramen zitten, maar ook die van de verlichting. De afwerking van het interieur is prachtig, met mooie materialen. Afhankelijk van je budget, kun je helemaal losgaan op de aankleding van het geheel, onder meer met een afzonderlijk bedienings- en videodisplay rechts. Zit de bijrijder een YouTube-video te kijken, dan wordt deze voor de bestuurder onzichtbaar gemaakt zodra de auto rijdt.

©Igor Stuifzand

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Warm onthaal

Instappen in de Audi Q6 e-tron is een warm onthaal. Uitgevoerd als S Edition, beschikt de testauto over bijzonder aangenaam zittende kuipstoelen met verwarming, die perfect op je lichaamslengte zijn af te stellen en bovendien (optioneel) een ingebouwde massagefunctie hebben. Mede door de hoge middentunnel heb je nog meer het idee laag en geborgen in de auto te zitten - wat de overzichtelijkheid over de lange, hoge motorkap trouwens niet ten goede komt. Sowieso wekt de Q6 e-tron de indruk flink uit de kluiten gewassen te zijn, hoewel zijn lengte van 4,77 meter dat tegenspreekt.

©Igor Stuifzand

Onderuit

De Q6 e-tron is bijvoorbeeld maar 15 centimeter langer dan de Volkswagen Tiguan. Pas als je dat in ogenschouw hebt genomen, neem je de in eerste instantie ietwat tegenvallende binnenruimte voor lief. Achterin kunnen de passagiers heus goed hun benen kwijt, maar je moet niet verwachten met gestrekte benen lekker onderuit te kunnen zakken. Eigenlijk geldt hetzelfde voor de kofferruimte: waarschijnlijk benut je maar zelden de volledige 526 tot 1529 liter, maar een ouderwetse Lademeister kan de Q6 e-tron niet worden genoemd. Aan de trekhaak mag een trailer van 2400 kilo worden gekoppeld.

©Igor Stuifzand

Zware klus

De testauto beschikt over een luchtgeveerd onderstel, dat vier voorgeprogrammeerde configuraties kent. Bovendien kun je kiezen voor het Individual-programma, waarin verschillende instellingen afzonderlijk van elkaar zijn aan te passen. Maar zelfs in de meest soepele instelling is de luchtvering niet volledig in staat om het hoge gewicht van de Q6 e-tron te verbloemen. Er moet immers 2400 kilo in bedwang worden gehouden – van de vering en schokdemping wordt nogal wat gevraagd. Ongeacht de gesteldheid van het asfalt en het gekozen rijprogramma, blijft de auto daarom voortdurend in beweging.

©Igor Stuifzand

83 of 100 kWh

Audi levert de Q6 e-tron momenteel in vier vermogensvarianten. De basisversie met 252 pk heeft een batterij met een capaciteit van 83 kWh, en is leverbaar vanaf 65.950 euro. De goedkoopste manier om de grotere 100kWh-batterij te krijgen is performance-uitvoering met 306 pk, vanaf 71.950 euro. Daarboven staat de tweemotorige Q6 e-tron quattro (388 pk) in de prijslijst, vanaf 77.950 euro. Topmodel is de snelle en sportieve(re) SQ6 quattro (490 pk), die 101.400 euro kost.

Uiteraard biedt Audi nog talloze uitrustingsniveaus, optiepakketten en afzonderlijke extra's, waarmee je de prijs van de Q6 e-tron flink op kunt drijven. Onze testauto is daarvan een uitstekend voorbeeld: het uitrustingsniveau S edition in combinatie met onder meer luchtvering, een glazen panoramadak, het Tech-pakket, het bedieningspaneel voor de bijrijder en een omvangrijk audiosysteem van B&O, drijft de prijs op naar 95.000 euro.

©Igor Stuifzand

Conclusie

De verwachtingen zijn hooggespannen, als we de Audi Q6 e-tron bij de importeur meenemen voor deze test. In menig opzicht kan de auto zich meten met de beste EV's uit zijn prijsklasse. Het nieuwe PPE-platform zorgt er zo voor dat Audi de opgelopen achterstand volledig heeft weggepoetst.

Toch is de Q6 e-tron niet in staat om de concurrentie knock-out te slaan, met niet eerder vertoonde snellaadvermogens of een aanzienlijk groter rijbereik op een volle batterij. De voorsprong van de Q6 e-tron is wat dat betreft niet overtuigend genoeg, en waarschijnlijk maar beperkt houdbaar.

©Igor Stuifzand


▼ Volgende artikel
Citroensap in je wasmachine? 5x waarom dat een goed idee is
Huis

Citroensap in je wasmachine? 5x waarom dat een goed idee is

Over wasmachines en wassen bestaan veel feiten en fabels. En hoewel het meestal beter is het gebaande paden te bewandelen om te voorkomen dat je je favoriete kledingstuk ruïneert, willen we je toch vragen je aandacht te vestigen op citroensap.

In dit artikel lees je vijf voordelen van het gebruiken van citroensap in de wasmachine:

  1. Wasmiddelresten verwijderen
  2. Geurtjes tegengaan
  3. Hard water tegengaan
  4. Wit wasgoed blijft wit
  5. Houd je kleding fris en duurzaam

Ook handig om te weten: 5 dingen die gewoon in de wasmachine kunnen

Citroensap in de wasmachine? Juist. Deze vrucht bevat namelijk citroenzuur dat verrassend goed vlekken verwijdert. Maar het kan ook bacteriën doden en wit wit houden. Bovendien is dit een prima natuurlijk alternatief voor wasverzachters of andere potentieel giftige middelen die we inzetten om was fris en schoon te houden. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een half kopje citroensap in het wasverzachterbakje te gieten. Durf jij het aan dit zelf uit te proberen?

1- Wasmiddelresten verwijderen

Hoewel veel wasmachines nog wat extra water gebruiken om resten wasmiddel weg te spoelen na een wasbeurt, kan het toch gebeuren dat er wat achterblijft. Dat residu kan een nadelig effect hebben op de volgende waslading. Citroensap toevoegen aan die laatste stap kan ervoor zorgen dat ook de laatste restjes wasmiddel en wasverzachter uit de trommel en kleding verdwijnen.

2- Geurtjes tegengaan

Net als vlekken kunnen ook nare geuren in kleding blijven hangen. Nu kunnen wasmiddelen dat tegengaan en je kleding 'lekker' laten ruiken, maar niet iedereen gaat daar goed op. Door citroensap toe te voegen, ga je niet alleen nare geuren tegen, ook krijgt je wasgoed een fijne, citrusachtige vleug mee. Daar ruikt je wasgoed net zo fris als het daadwerkelijk is.

©deagreez

3- Hard water tegengaan

Als je thuis hard water hebt, en je wasmachine maakt daar gebruik van, dan kan het zijn dat het wasmiddel minder effectief is. In hard water zit een verhoogd volume van opgeloste mineralen, die niet tegen de kracht van de citrus kan. Door citroensap toe te voegen, krijgen andere middelen dus meer ruimte om hun werk te doen – en dat met een boost van citroenzuur.

Tot aan de laatste druppel uitgeperst...

.. dat lukt alleen met een goede juicer (ook voor sinaasappels!)

4- Wasgoed blijft wit

Citroensap is bovendien erg goed in het wit houden van witte kleding. En dat zonder risico van kleuren die in elkaar overlopen of gebruik te maken van middelen die giftig zijn voor mensen. Met een half kopje citroensap, naast je normale wasmiddel, krijg je nagenoeg dezelfde voordelen als van bleekmiddel (chloor). Maar dan zonder de nare geur, giftige eigenschapen en niet-duurzame karakter.

5- Houd je kleding fris en duurzaam

Vaak wassen kan er bovendien voor zorgen dat kleding beschadigt of harder wordt dan in het begin. Citroensap kan dat proces bestrijden (maar nooit helemaal voorkomen). Je kunt dus langer doen met je zachte kleding, terwijl je ook duurzaam bezig bent. Je maakt immers gebruik van minder chemische stoffen, die later ook niet in het water terechtkomen.