ID.nl logo
Xiaomi Redmi 9T - grote accu maakt een hoop goed
© PXimport
Huis

Xiaomi Redmi 9T - grote accu maakt een hoop goed

De Xiaomi Redmi 9T is een zeer betaalbare smartphone met een prijskaartje van ongeveer 149 tot 169 euro. Maar als je goed zoekt, kom je hem ongetwijfeld voor een lager bedrag tegen. Wat je precies voor die prijs in huis haalt, lees je in deze review. Houd je van een telefoon met een grote accu? Dan maakt de Redmi 9T een goede kans bij je.

De Xiaomi Redmi 9T is een flinke smartphone met een robuust uiterlijk. Hij ligt lekker in de hand en heeft een matte en stroeve achterkant, die op een toffe manier nadruk op de cameramodule legt. Met het juiste lichtinval verschijnen er namelijk stralen rondom de module.

Het apparaat beschikt over twee goed bereikbare knoppen aan de rechterkant. Dat is de volumeknop en de vingerafdrukscanner, die tevens dient als de aan/uit-knop. Voorop zit een groot scherm met bovenin een haast ouderwetse inkeping in de vorm van een waterdruppel. Samen met de dikke rand aan de onderkant oogt het toestel een beetje alledaags, terwijl dat niet altijd hoeft in dit segment.

Opvallend is verder het grote Redmi-logo aan de achterkant. Dat logo ziet er niet heel mooi uit en het voelt ook echt aan alsof je reclame loopt voor het merk. Tot slot is het goed om te weten dat het toestel spatwaterbestendig is en ruimte aanbiedt voor een micro-sd-kaart. De sleuf daarvoor zit aan de linkerkant van het toestel.

©PXimport

©PXimport

Lekkere grote accu

De Xiaomi Redmi 9T beschikt over 4 GB aan werkgeheugen, minimaal 64 GB aan interne opslagruimte en een Snapdragon 662-processor, die inmiddels een jaar oud is. Dit is een capabele octacore-processor, ook al merk je soms wel dat het toestel wat traag reageert op input. Ontgrendelen kan soms net even te lang duren en wanneer je wat apps open hebt staan, dan merk je vertraging in het openen en wisselen van applicaties.

Op dit prijspunt is dat echter prima, omdat je je onder het midrange segment bevindt met de Xiaomi Redmi 9T. Net zoals bij het design lever je dus wat in, maar heel veel meer mag je eigenlijk ook niet verwachten. Het type werk- en opslaggeheugen is ook niet van het snelste soort, en ook hier geldt dat dit in de lijn der verwachting ligt. Het toestel beschikt over wifi 5, bluetooth 5, nfc, infrarood, radio en gps en heeft aan de onderkant een usb-c-poort zitten. Je bent dus van alle gemakken voorzien en kunt daardoor een hoop kanten uit met het toestel.

Het paradepaardje hier is toch echt de accu met een vermogen van 6.000 mAh. Dit monster wordt met een snelheid van 18 watt opgeladen. In dit geval duurt het ongeveer drie uur voordat het toestel volledig, van één naar honderd procent, opgeladen is. Binnen dertig minuten krijg je wel ongeveer een kwart aan energie terug, waardoor je tussendoor dus nog even snel wat energie bij kunt tanken. De telefoon laadt dus relatief langzaam op, maar dat komt ook doordat de accu zo groot is. Telefoons met dezelfde snelheid en een kleinere accu, zijn immers sneller opgeladen.

Hoe lang de accu in dit toestel meegaat, is natuurlijk afhankelijk van gebruik. Maar na wat telefoontjes te hebben gepleegd, mails te hebben gecheckt, berichten te hebben beantwoord en de socials gevolgd te hebben, hoefden we pas na dag twee de oplader erbij te pakken. Twee dagen met je toch wel vol kunnen maken met zo’n grote accu.

©PXimport

©PXimport

Scherm met waterdruppelnotch

Het scherm heeft een formaat van 6,53 inch. De resolutie bedraagt 1.080 bij 2340 pixels. De beeldverhouding is 19.5 bij 9. Een snelle rekensom leert dat de pixeldichtheid daardoor neerkomt op ongeveer 395 pixels per inch (ppi). Een stelregel is dat alle ppi’s boven de 400 een scherp beeld leveren en dat is ook wat we bij de Xiaomi Redmi 9T constateren. Het scherm wordt bovendien beschermd door Corning Gorilla Glass 3, waardoor die dus niet heel snel krassen en dergelijke oploopt. Bovenin het scherm zit een waterdruppelnotch waar de frontcamera in zit.

Hoewel er weinig op de kleurenweergave aan te merken is, evenals op de scherpte van de foto’s en video’s, zien we toch dat afbeeldingen licht afwijken. De beelden ogen namelijk best koel. Er zijn twee kleurenschema’s beschikbaar: verzadigd en standaard. Verzadigd laat de beelden wat blauwer en standaard wat groener ogen dan je gewend bent. De automatische modus, die de kleuren automatisch wijzigt op basis van de belichting, verandert daar niets aan. Je kunt nog wat spelen met de kleurentemperatuur, maar de opmerking hierboven blijft overeind staan.

Verder wordt er geen hoge verversingsnelheid aangeboden en is de maximale helderheid, met 400 nits, ook niet denderend. Als je binnen bent is het vaak wel prima, maar wanneer je buiten in de zon loopt, kan die helderheid een probleem vormen. De kijkhoek is niet heel groot: wil je dus een foto of video aan iemand laten zien, dan is het belangrijk dat diegene het toestel recht voor zich houdt.

Een ander uniek element aan de Xiaomi Redmi 9T zijn de stereospeakers. Dit komen we niet heel vaak tegen op toestellen in dit segment, waardoor het geluid meteen al naar een hoger niveau getild wordt. Is de audiokwaliteit bijzonder? Nee, dat niet – maar het klinkt wel super. Je verstaat gesprekken goed en geluidseffecten in video’s komen enigszins goed uit de verf. 

©PXimport

©PXimport

Drie camera’s achterop

De Xiaomi Redmi 9T heeft dezelfde cameraopstelling als de Poco M3. De hoofdcamera heeft een 48 megapixellens. Ook is er een 8 megapixel groothoeklens, met een kijkhoek van 120 graden, evenals een 2 megapixellens voor macrofotografie. Tot slot is er stiekem nog een vierde cameralens, maar die kun je zelf niet handmatig gebruiken. Dit is een dieptelens van twee megapixel, die gebruikt kan worden voor portretfotografie.

De camera-app is niet anders dan op andere toestellen van Xiaomi en biedt dus allerlei handige functies aan, zoals een Pro-modus en high dynamic range-ondersteuning. Zodoende kun je dus handmatig foto’s aanpassen voordat je op de knop drukt. Maar door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie, kan de telefoon ook het werk uit handen nemen.

Of je dat wil, is natuurlijk een tweede. Dergelijke foto’s zien er over het algemeen – op het eerste gezicht – mooi uit. Maar wanneer je wat beter kijkt, dan vallen al snel de oneffenheden in de vor van artefacten op. Houd dus rekening met wat ruis, die nooit helemaal weggaat wanneer je van de standaardapplicatie gebruikmaakt. Installeer je de GCam, dan zijn de resultaten aanzienlijk beter. Heb je dus een vrij moment in het weekend, check dan of die app beter werkt voor je.

Ondanks dat kun je degelijke foto’s maken met de Xiaomi Redmi 9T. De beelden zijn redelijk scherp en tonen flink wat detail. De groothoekcamera toont bekende problemen (de randen ogen een beetje vreemd soms), terwijl de avondmodus ietwat teleurstelt. Lichte gebieden op donkere foto’s zijn overbelicht, terwijl details in donkere gebieden wegvallen vanwege het gebrek aan licht. Details worden soms ook wat weggevaagd, maar in veel gevallen zie je nog steeds waar je precies een foto van maakt. Tot slot maakt de macrocamera niet de allerscherpste foto’s, helaas.

©PXimport

©PXimport

Nog steeds geen Android 11

Ondanks het feit dat Android 12 om de hoek staat, zien we dat Xiaomi nog steeds geen eigen versie van Android 11 kan aanbieden. De Xiaomi Redmi 9T draait op Android 10, met daaroverheen MIUI 12. Deze skin, die dus over Android heen gelegd wordt, verandert flink wat onderdelen, zoals de menustructuur en het uiterlijk van de appiconen. Als nieuwkomer is dit echt wennen, maar als fervent Xiaomi-gebruiker voelt het aan als een warm bad. Pluspunten zijn het overzichtelijke systeemmenu en de donkere modus, ook al heeft dit toestel natuurlijk geen oledscherm – desondanks is het toch fijn voor de ogen, of het nou dag of avond is.

Helaas wordt het toestel geleverd met flink wat apps. En dan bedoelen we niet alleen de apps van Google (dat is namelijk verplicht) en Xiaomi, maar ook gewoon games waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten. Je kunt het gros van de vooraf geïnstalleerd apps verwijderen, maar dat vergt dus wel een extra handeling van de gebruiker. Dit is ongetwijfeld een manier waarop Xiaomi toch wat extra’s kan verdienen aan z’n goedkopere smartphones, maar ondanks dat blijft het een vervelende aspect. Tot slot blijft het verder onduidelijk wat nou precies het updatebeleid is van Xiaomi.

©PXimport

©PXimport

Xiaomi Redmi 9T: conclusie

Over het algemeen zijn we toch te spreken over de Xiaomi Redmi 9T. Dat een toestel goedkoop is, betekent niet dat we niet kritisch mogen zijn, natuurlijk. De grote pluspunten van dit toestel zijn de stereospeakers, de grote accu en het toffe design aan de achterkant (los van de grote logo dan). Ook heeft de telefoon allerlei toffe connectiviteitsopties en presteert de camera op zich goed, kijkende naar het prijspunt van het toestel.

Daar tegenover staat dat het toestel soms wat traag is. Dat merk je wanneer je veel apps open hebt staan en van app wil wisselen. Het systeem loopt dan soms vertraging op. Daarnaast stelt het camerasysteem als geheel teleur. De groothoek- en macrolenzen kun je beter vermijden. Datzelfde geldt voor de standaard camera-applicatie. Met een beetje handigheid installeer je GCam en maak je al veel betere foto’s dan voorheen, al is de hardware daar natuurlijk grotendeels verantwoordelijk voor. Verder is het jammer dat Xiaomi zo vaag doet over het updatebeleid.

Over het algemeen is de Xiaomi Redmi 9T een prima allround smartphone voor ongeveer 149 euro. Een alternatief is de eerder genoemde Poco M3, die op veel punten overeenkomst met de Redmi 9T. De M3 heeft geen groothoekcamera en mist ook de nfc-chip, maar verder zijn de toestellen gelijk aan elkaar. De prijs van dat toestel is overigens lekker gezakt nu en vormt dus een prima alternatief. Anders kun je binnen hetzelfde segment de OnePlus Nord overwegen, die met z’n 90Hz-display een fijne en soepele Android-ervaring aanbiedt. Ook de spatwaterbestendige coating is fijn.

Uitstekend
Conclusie

**Adviesprijs** Vanaf 149 euro **Kleuren** Rood **OS** Android 10 (MIUI 12) **Scherm** 6,53 inch lcd (2.340 x 1.080, 60 Hz) **Processor** Snapdragon 662 **RAM** 4 GB **Opslag** 64 GB of 128 GB **Batterij** 6.000 mAh **Camera** 48, 8 en 2 (en 2) megapixel (achter), 8 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), bluetooth 5.0, wifi 5, gps, nfc **Formaat** 162,3 x 77,3 x 9,6 mm **Gewicht** 198 gram **Overig** Infraroodsensor, IP53-spatwaterbestendig **Website** [www.xiaomi.com](https://www.mi.com/nl/)

Plus- en minpunten
  • Grote accu
  • Stereospeakers
  • Spatwaterbestendig
  • Groot logo op achterkant
  • Camerasysteem
  • Software is verouderd
▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING