Wozniak niet te spreken over eerste scene van biografische film ‘jOBS’

© PXimport

Wozniak niet te spreken over eerste scene van biografische film ‘jOBS’

Smartphone & tablet

Geplaatst: 25 januari 2013 - 10:03

Aangepast: 16 november 2022 - 10:07

Wouter Hoeffnagel

De eerste scène van ‘jOBS’, de biografische film over Steve Jobs, is uitgelekt. Mede-oprichter van Apple Steve Wozniak is echter niet over de scène te spreken. Wozniak stelt dat de scène niet op de waarheid is gebaseerd en hij een dergelijk gesprek nooit met Jobs heeft gevoerd.

De eerste scène van ‘jOBS’ toont Jobs, gespeeld door Ashton Kutcher, en Wozniak die samen door een parkeergarage lopen. De twee bespreken de ontwikkeling van een nieuwe computer die informatie kan weergeven op het scherm. Dit is een grote ontwikkeling, aangezien gebruikers tot dat moment niet konden zien waar zij mee bezig waren.

Niet op waarheid gebaseerd

Jobs stelt dat in de scène deze uitvindingen van Wozniak van groot belang is, terwijl Wozniak het hier niet mee eens is. Wozniak stelt dat niemand een computer wilt kopen, terwijl Jobs denkt dat dit juist wel het geval is. Deze scène zou niet op de waarheid gebaseerd zijn.

Wozniak zegt in een reactie aan Gizmodo dat hij is geïnspireerd voor de eerste Mac door waarden van de Homebrew Computer Club. De mede-oprichter van Apple stelt dat hij juist wel op de hoogte was van de waarde van en vraag naar computers. Jobs zou echter geen deel hebben genomen aan de Homebrew Computer Club en dus niet op de hoogte zijn geweest van deze vraag.

[youtube]F86jjdHrn-E[/youtube]

’Personages kloppen niet’

De film geeft volgens Wozniak dan ook een volledig verkeerd beeld van de situatie. Ook stelt de Apple-oprichter dat de personages compleet verkeerd worden neergezet, al lijkt zijn eigen personage nog het meest. Wozniak stelt dat zijn relatie met Jobs geheel anders was dan het beeld dat in de film ‘jOBS’ wordt geschetst. De Apple-oprichter zegt door de scène in verlegenheid te zijn gebracht, maar noemt de film wel ‘leuk en vermakelijk’. Voor een duidelijk beeld van de relatie tussen Jobs en Wozniak verwijst Wozniak naar zijn boek iWoz.

De film ‘jOBS’ wordt geregiseerd door Joshua Michael Stern, die eerder Swing Vote regiseerde. Mark Hulme van Five Star Institute neemt de financiering en productie van de biografie op zich. De film verschijnt naar verwachting dit jaar op het witte doek.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000