Wat kunnen we verwachten van de OnePlus 7?
Volgens de geruchtenmolen wordt de langverwachte OnePlus 7 eind april of begin mei gepresenteerd. Er lekken steeds meer details en foto’s uit. In dit artikel zetten we de verwachte OnePlus 7 specificaties op een rij.
Ontwerp: waar is de selfiecamera?
De OnePlus 7 lijkt net als de OnePlus 6 en 6T een glazen behuizing te krijgen. Er komt een spiegelende versie (mirror black), in ieder geval in het zwart. Vermoedelijk verschijnt er ook een variant met een matte achterkant die minder gevoelig is voor vingerafdrukken. Net als zijn voorgangers lijkt de OnePlus 7 géén draadloos opladen te ondersteunen. OnePlus-directeur Pete Lau gaf in februari aan dat draadloos opladen namelijk ‘veel minder snel en goed’ is dan bedraad laden. Dat klopt op zich, al hebben concurrerende toestellen als de Xiaomi Mi 9 en de Samsung Galaxy S10 Plus wél ondersteuning voor draadloos opladen.
Vorig jaar bracht OnePlus de 6T uit, zijn eerste smartphone zonder 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting. Directeur Lau bevestigde recent in een ander interview dat de audiopoort niet terugkeert op de OnePlus 7.
Hoe groot het scherm van de OnePlus 7 wordt, is nog onduidelijk. De schermresolutie is ook nog een raadsel, al wijzen de meeste geruchten op full-hd. Het lijkt erop dat het toestel beschikt over een voorkantvullend display, zonder notch of een gaatje voor de selfiecamera. OnePlus kiest vermoedelijk voor het eerst voor een elektronische pop-up-camera die uit de bovenkant van de behuizing schuift zodra je de camera-app opent. Er verschijnen steeds meer (duurdere) smartphones met zo’n cameraoplossing.
Vingerafdrukscanner in het scherm
De vingerafdrukscanner van de OnePlus 7 zit waarschijnlijk onder het display, een keuze die de fabrikant voor het eerst maakte bij de OnePlus 6T. Onze redacteur Joris Peterse schreef onlangs een kritische column over de snelheid en accuraatheid van dit type vingerafdrukscanner.
Een groeiend punt van irritatie is dat OnePlus-smartphones niet volledig water- en stofbestendig zijn. Praktisch alle concurrerende topmodellen zijn dat wel en kunnen daarom zonder problemen mee naar het zwembad of strand. Een OnePlus-toestel is bestand tegen een regenbui en een val in de toiletpot, maar een officiële certificering ontbreekt. Velen hopen dat de OnePlus 7 daar verandering in brengt, al zijn er op moment van publicatie nog geen concrete geruchten die dit bevestigen of ontkennen. Een uitschuifbare frontcamera maakt waterdichtheid ook een grote uitdaging.
©PXimport
Hardware: het beste van het beste
De smartphones van OnePlus staan al sinds de OnePlus One (1) bekend om hun krachtige hardware. OnePlus kiest steevast de snelste Qualcomm-processor, een (onnodig) grote hoeveelheid werkgeheugen en een zee aan opslagruimte. Het ligt daarom in de lijn der verwachting dat de OnePlus 7 draait op een Qualcomm Snapdragon 855-processor, die je ook terugvindt in toestellen als de Xiaomi Mi 9, Sony Xperia 1 en LG V50 ThinQ 5G.
De OnePlus 6T heeft standaard 8GB werkgeheugen (RAM) en een gelimiteerde McLaren-editie beschikt zelfs over 10GB. Grote kans dat de OnePlus 7 daarom ook minimaal 8GB RAM aan boord heeft. Het opslaggeheugen meet zeer waarschijnlijk 128GB op het instapmodel, oplopend tot 256GB of misschien zelfs 512GB op duurdere uitvoeringen.
Let erop dat geen enkele OnePlus-telefoon een micro-sd-slot heeft. OnePlus is om diverse redenen geen fan van micro-sd en dat maakt de kans groot dat de komende OnePlus 7 ook geen micro-sd ondersteunt.
©PXimport
OnePlus 7 camera
Selfies maak je met de OnePlus 7 via een uitschuifbare cameramodule, maar hoe zit dat met normale foto’s? De meeste geruchten en gelekte afbeeldingen wijzen op een driedubbele camera achterop. Het is nog niet duidelijk hoe de camera’s precies werken en in welke resoluties ze fotograferen. Mogelijk heeft de primaire camera een resolutie van 40 of 48 megapixel en fotografeert hij in 10 of 12 megapixel om beeldinformatie van vier pixels te combineren tot één betere plaat. De tweede camera kan een groothoeklens zijn, zoals je ook ziet op de Samsung Galaxy S10 en Huawei P30 Pro. De derde camera is waarschijnlijk een lagere resolutie dieptecamera die helpt bij het vervagen van de achtergrond. Dit is handig bij het maken van portretfoto’s (zogeheten bokeh-afbeeldingen).
4G of 5G?
Dit jaar verschijnen de eerste 5G-smartphones, onder andere van Xiaomi, Samsung en Oppo. Ook OnePlus komt in het voorjaar met zijn eerste 5G-toestel, bevestigde de fabrikant al eerder. Dit wordt echter niet de OnePlus 7, maar een nieuw model in een andere serie. De OnePlus 7 krijgt 4G-ondersteuning. Mogelijk verschijnt er ook een 5G-versie van de OnePlus 7. Volgens OnePlus-directeur Pete Lau wordt de mysterieuze 5G-smartphone tweehonderd tot driehonderd dollar duurder dan de 4G-variant, al vinden wij dat aan de hoge kant.
In Nederland zijn nog geen 5G-netwerken; die worden op zijn vroegst in 2020 aangelegd. Het ligt daarom voor de hand dat OnePlus hier een 4G-smartphone uitbrengt en geen 5G-model.
©PXimport
Software
Alle OnePlus-toestellen draaien op Android met de lichte OxygenOS-schil van OnePlus. Die lijkt veel op stock-Android en is qua gebruikservaring vergelijkbaar met Android One. De OnePlus 7 zal bij zijn release draaien op Android 9.0 (Pie). Er komt waarschijnlijk ook een testversie van Android Q beschikbaar, de software-update die in de herfst officieel wordt uitgebracht door Google.
OnePlus 7 kopen
Wanneer de OnePlus 7 gepresenteerd wordt, is nog niet duidelijk. De geruchten lopen uiteen van eind april tot half of zelfs medio mei. De OnePlus 6 werd op 16 mei onthuld. Mogelijk houdt de fabrikant die datum aan. De OnePlus 7 verschijnt vermoedelijk later in mei of in juni.
Hoeveel de smartphone gaat kosten, is eveneens nog een raadsel. De afgelopen jaren maakte OnePlus zijn modellen telkens iets duurder. De OnePlus 6 was verkrijgbaar vanaf 519 euro. De goedkoopste 6T-uitvoering kost 559 euro. Het ligt voor de hand dat het instapmodel van de OnePlus 7 ook minimaal 559 euro gaat kosten.