ID.nl logo
Huis

Vind je route in elke stad met Citymapper

Op zoek naar een goede app voor het openbaar vervoer tijdens je volgende stedentrip? Zoek niet verder, maar installeer Citymapper. De app heeft de beste informatie voor het ov in steden als Berlijn, Londen en Parijs.

Waar wil je naar toe?

Installeer de app (op Android of iOS) en sta toe dat de app toegang tot je actuele locatie krijgt. Als eerste kies je een stad waar je Citymapper wilt gebruiken. Naast de populaire steden in Europa werkt de app ook in steden als San Francisco, Tokyo en Sint-Petersburg. Ook in de Randstad werkt de app.

Je kunt je keuze overigens altijd later nog wijzigen door op de drie streepjes te tikken, bijvoorbeeld als je naar een andere stad op reis gaat. Wil je graag dat de app in een andere stad beschikbaar wordt, tik dan op Volgende stad en geef aan welke stad jij het liefst zou willen zien.

©PXimport

©PXimport

Ik wil ergens heen

Bovenin zie je een kleine kaart met een blauwe stip van je actuele locatie. De richting waar je naar toe kijkt, is aangegeven met een groene driehoek.

De belangrijkste knop is Ik wil ergens heen. Tik erop en geef een zoekterm in. De lijst wordt automatisch aangevuld, dus je hoeft niet de gehele naam in te toetsen. Als je de bezienswaardigheid of het station hebt gevonden, tik je op het zoekresultaat.

Je ziet je begin- en eindpunt op de kaart en door op de groene knop te tikken, krijg je de snelste verbindingen. Standaard denkt Citymapper dat je van het openbaar vervoer gebruik wilt maken en onder Advies lees je de beste verbindingen.

©PXimport

©PXimport

De beste routes

Rechts van een verbindingsoptie zie je hoe lang je onderweg zult zijn. Een geel icoontje bij de tijd betekent dat de app live updates krijgt over vertragingen. Je ziet welke bussen, metro's of treinen je moet nemen naar je bestemming en als je moet overstappen wordt dit aangegeven door een punt tussen de vervoersmiddelen.

Eronder lees je meteen wanneer je vervoersmiddel precies vertrekt en over hoeveel minuten de volgende gaat. Scroll je naar beneden, dan zie je bij Meer ook andere opties, bijvoorbeeld combinaties van alleen bus en tram of metro en trein. Helemaal onderaan zie je hoe lang je tocht zou zijn als je met een jetpack op je rug zou reizen. Uiteraard is deze functie geheel op eigen risico!

In de kaarten-app van iOS 10 kun je ook openbaar vervoer inzien, klik hier voor meer informatie.

©PXimport

©PXimport

Lopen of met de fiets?

Scroll weer naar boven en je leest hoeveel calorieën verbrandt als je de route loopt of fietst. Ook hier zie je meteen hoe lang de tocht zou duren. De meest rechter knop geeft aan hoe lang een taxi of Uber erover doet. Tik op één van de opties om meer informatie over deze manier van reizen in te zien.

Tik je op de fiets, dan kun je door op de groene knop te tikken meteen de navigatie-assistent starten. Bovenin kies je bovendien voor de opties Rustig of Snel, maar meestal zitten er maar heel weinig verschillen in de opties. Leuk is dat je een route voor later gebruik op kunt slaan door op het sterretje te tikken. Deze route is dan bovendien offline beschikbaar.

©PXimport

Kaarten en lijnen

Op de hoofdpagina vind je nog veel meer informatie. Scroll naar beneden en onder Kaarten kun je op één van de ov-kaarten tikken. Per stad is dit verschillend, maar bijna elke stad heeft wel een metro- of buskaart.

Ben je op zoek naar een bepaalde lijn, dan tik je in het zoekvenster onder Lijnen bijvoorbeeld een bus- of metrolijn. De lijnen zijn automatisch voor je gesorteerd op vertrekpunt, als er een bushalte in de buurt is, zal het alle lijnen tonen die hier langs komen.

©PXimport

©PXimport

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je MagSafe-accessoires op een Android-telefoon
© Daniel
Huis

Zo gebruik je MagSafe-accessoires op een Android-telefoon

MagSafe is ontworpen door Apple en specifiek bedoeld voor iPhones, maar de magnetische technologie is ook te gebruiken als je een Android-smartphone hebt. We leggen uit hoe je kunt profiteren van de voordelen van MagSafe, ook als je geen iPhone hebt.

In dit artikel bespreken we:

  • Wat MagSafe inhoudt
  • Hoe je MagSafe kunt gebruiken op een Android-telefoon
  • Met welke beperkingen je rekening moet houden

Lees ook: Waar voor je geld: 5 nieuwe smartphones van Samsung

Wat heb je aan MagSafe?

MagSafe maakt het mogelijk om allerlei accessoires te bevestigen op de achterkant van een iPhone en zorgt voor efficiënter draadloos opladen. Voorbeelden van accessoires zijn draadloze opladers, telefoonhouders, kaarthouders en powerbanks. Android-gebruikers hoeven echter niet over te stappen naar een iPhone om gebruik te maken van deze handige technologie van Apple. Er zijn namelijk verschillende manieren om MagSafe te gebruiken op je Android-smartphone. 

Lees ook: ​​4 daadwerkelijk handige AI-functies voor je smartphone

Zo breng je MagSafe naar je Android-smartphone

De functionaliteit van MagSafe kun je in principe naar iedere telefoon brengen. Het enige wat je nodig hebt, is een magneetringsticker of een speciaal MagSafe-hoesje (tip: klik op de link en selecteer vervolgens je eigen toestel om het aanbod hoesjes te zien) Je kunt een ringsticker op de achterkant van je Android-smartphone plakken. Door de magnetische metalen ring blijven MagSafe-accessoires zoals kaarthouders en telefoonhouders aan het toestel hangen. Ook MagSafe-hoesjes bevatten zo'n magneetring. Doordat deze in het hoesje verwerkt zit, valt hij doorgaans minder op dan een ringsticker. 

©Wongsakorn - stock.adobe.com

Een andere manier om MagSafe-accessoires te gebruiken, is om een Android-smartphone met Qi2-ondersteuning te kopen. In dat geval maakt de telefoon gebruik van dezelfde soort magneten als in iPhones met MagSafe. Android-telefoons met Qi2 ondersteunen daardoor ook MagSafe-accessoires, waardoor een ringsticker of speciaal hoesje overbodig is. 

Een groot aanbod van Qi2-smartphones is er op dit moment echter nog niet. Zo is de Samsung Galaxy S25 slechts 'Qi2-ready', waardoor je alsnog een hoesje met magneten nodig hebt. Ook de OnePlus 13 beschikt niet over Qi2, al verkoopt het bedrijf wel een magneethoesje om de functionaliteit enigszins na te bootsen. Het toestel biedt echter standaard Qi-ondersteuning, waardoor sneller draadloos laden alsnog ontbreekt. 

⚠️ Belangrijk om te weten: als je Android-telefoon van zichzelf geen draadloos opladen ondersteunt, zal het dat ook niet doen met een MagSafe-ring of -hoes. Ook kunnen MagSafe-accessoires lastiger te bevestigen zijn als je telefoon een groot camerasysteem heeft dat uitsteekt. 

Het enige toestel met échte Qi2-ondersteuning is de Skyline-telefoon van HMD. Die fabrikant brengt ook telefoons uit onder de naam Nokia. Later in 2025 komen er naar verwachting enkele nieuwe Android-smartphones met Qi2 uit, onder andere van Samsung en Google. Tot die tijd kun je een ringsticker of hoesje gebruiken om alsnog met de voordelen van MagSafe aan de slag te kunnen op een Android-toestel. 

Niet alle MagSafe-functies beschikbaar op Android

Hoewel er verschillende manieren zijn om MagSafe-accessoires te gebruiken op een Android-telefoon, betekent dit niet dat ook alle functionaliteiten van de technologie ook altijd werken op deze toestellen. Zo is een MagSafe-kaarthouder niet terug te vinden via het Zoek mijn-netwerk als je geen iPhone gebruikt en gaat je Android-telefoon niet automatisch in de StandBy-stand als hij aan een MagSafe-oplaaddock wordt gehangen. Als je Android-smartphone geen Qi2 ondersteunt, is draadloos opladen waarschijnlijk minder efficiënt. 

Lees ook: Premium smartphone te duur? Dit is een beter alternatief

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 smart-tv's van 43 inch voor in de slaapkamer (of woonkamer)
© jolob | Aleksandr Zholobov
Huis

Waar voor je geld: 5 smart-tv's van 43 inch voor in de slaapkamer (of woonkamer)

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een nieuwe televisie voor in de slaapkamer bijvoorbeeld: wij zochten voor jou de niet al te grote smart-tv's voor een mooi prijsje.

Philips The One 43PUS8808

De Philips The One 43PUS8808 is een 4K UHD-televisie die bekendstaat om zijn scherpe beeldkwaliteit en ondersteuning voor HDR-technologie. Het model maakt gebruik van de Ambilight-technologie van Philips, die licht op de muur achter de tv projecteert en zo het beeld visueel uitbreidt. De televisie draait op Android TV, wat toegang biedt tot allerlei apps en streamingdiensten. Het slanke ontwerp en de dunne randen maken het een stijlvolle toevoeging aan elke woonkamer. Dit model is geschikt voor gebruikers die op zoek zijn naar een combinatie van beeldkwaliteit met slimme functies.

Hisense 43A7NQ

Met de Hisense 43A7NQ haal je een 4K UHD-televisie in huis die een goede balans biedt tussen prijs en prestaties. Het model ondersteunt HDR10 en Dolby Vision. Met het VIDAA U5-besturingssysteem biedt de televisie een eenvoudige en intuïtieve interface voor toegang tot populaire streamingdiensten. Het geluid wordt ondersteund door DTS Virtual:X, wat een ruimtelijk geluidseffect creëert. Deze televisie is ideaal voor gebruikers die een betaalbare 4K-ervaring zoeken zonder in te leveren op belangrijke functionaliteit.

LG 43NANO82T6B

De LG 43NANO82T6B is een televisie uit de NanoCell-serie van LG, die bekendstaat om zijn verbeterde kleurweergave en helderheid. Het model biedt 4K-resolutie en ondersteunt HDR-technologieën zoals HDR10 en HLG. Met het webOS-platform heeft de televisie een gebruiksvriendelijke interface en toegang tot een breed scala aan apps. De televisie is voorzien van AI Sound en AI Picture, die automatisch de beeld- en geluidsinstellingen optimaliseren.

TCL P79K 43P79K

Deze 4K UHD-televisie TCL P79K 43P79K is een model dat zich richt op een mooie kijkervaring met moderne functies. De televisie ondersteunt HDR-technologie voor verbeterde beeldkwaliteit en draait op Android TV, Waardoor je veel apps en streamingdiensten kunt gebruiken. Het geluid wordt ondersteund door Dolby Audio, wat zorgt voor een heldere en gebalanceerde audioweergave. Met zijn slanke ontwerp en dunne randen past deze televisie goed in ieder interieur. Dit model is ideaal voor tv-kijkers die een budgetvriendelijke 4K-tv zoeken met slimme functies.

LG 43UT73006LA

Deze zeer betaaalbare LG 43UT73006LA biedt een scherpe beeldkwaliteit en ondersteunt HDR10 voor levendige kleuren en een verbeterd contrast. Met het webOS-platform heb je met deze tv een gebruiksvriendelijke interface en toegang tot populaire streamingdiensten. Het model is voorzien van een Quad Core-processor, die zorgt voor soepele prestaties en snelle toegang tot apps. Geschikt voor iedereen die een betrouwbare en veelzijdige 4K-tv zoekt.