Veilig en anoniem zoeken met DuckDuckGo

© PXimport

Veilig en anoniem zoeken met DuckDuckGo

Geplaatst: 18 januari 2018 - 13:32

Aangepast: 14 december 2022 - 14:10

Redactie Computer!Totaal

Er is een zoekmachine die geen persoonsgegevens opslaat: DuckDuckGo. Deze uitstekende zoekmachine heeft wel een korte handleiding nodig voordat je kunt vinden wat je zoekt. Maar als je eenmaal de werking van de zoekmachine onder de knie hebt, ben je verlost van Google en z'n extreme datahonger.

01 DuckDuckGo?

Op www.donttrack.us en www.dontbubble.us wordt uitgelegd hoe Googles zoeksysteem werkt. Je zoekwoorden worden bewaard en toegevoegd aan het profiel dat Google van je heeft. Op basis daarvan krijg je op vrijwel alle internetsites advertenties voorgeschoteld. Nieuwe zoekopdrachten worden ook afgestemd op eerdere zoekresultaten en site-bezoeken. Zo krijgt de één nieuwsresultaten te zien wanneer er gezocht wordt op bijvoorbeeld Egypte, terwijl de ander reisbureaus te zien krijgt. Je internetleven zit als het ware in een filterbubbel, zo stelt DuckDuckGo.

Media has no description

© PXimport

02 Ddg.gg

De naam DuckDuckGo is niet zo makkelijk als Google. Er zal ook niet zo snel een werkwoord van worden gemaakt (even duckduckgo'en). Ook de domeinnaam is wat langer. Een afkorting wordt ook gebruikt: ddg. Het .com- en .nl-domein daarvan waren al bezet, waardoor het bedrijf heeft gekozen voor www.ddg.gg. Dat is een niet zo gebruikelijk toplevel-domein, bestemd voor het Engelse kanaaleiland Guarnsey. Maar ddg.gg is wel vlotter te typen. Een makkelijker alternatief is om DuckDuckGo te integreren in je browser.

Media has no description

© PXimport

03 I'm feeling ducky

Een grappige verwijzing naar Google is de optie I'm feeling ducky, met een knipoog naar I'm feeling lucky. Net als bij Google ga je hierbij direct naar de site die bovenaan de zoekresultaten staat en dus het meest aannemelijk is. Om dit te doen kon je op het pijltje rechts naast de zoekbalk klikken en dan kiezen voor de genoemde optie, maar dat pijltje bestaat inmiddels niet meer. Een andere, nog wel werkende methode is om een 'slash' voor het zoekwoord te zetten, bijvoorbeeld: \computertotaal (waarbij je direct uitkomt op www.computertotaal.nl).

Media has no description

© PXimport

04 AND en OR

Ieder woord dat je intypt wordt door DuckDuckGo als combinatie met andere woorden beschouwd. Typ je je voor- en achternaam in, dan zal de zoekmachine dus altijd zoeken naar websites waar een combinatie van deze twee namen gebruikt wordt. Je kunt dit ook doen door het woord AND tussen de zoekwoorden te zetten. Ook een combinatie met OR is mogelijk, waarbij je dan het beste haakjes kunt gebruiken. Bijvoorbeeld: (den OR 's) AND (haag OR gravenhage). Om een exacte tekst te zoeken kun je ook aanhalingstekens gebruiken, zoals "Den Haag".

Media has no description

© PXimport

05 Resultaten weglaten

Het komt ook voor dat je ergens naar zoekt, maar dan bepaalde resultaten wilt weglaten. Dit kun je aangegeven met het minteken voor het woord. Het woord hoort wel helemaal aan het eind van de zoekwoorden te staan. Bijvoorbeeld goedkope camera -sony zal geen resultaten van of over Sony tonen. Het kan ook om meerdere woorden gaan die je wilt weglaten uit de resultaten. Ook kun je een zin of woordcombinatie gebruiken die je tussen aanhalingstekens zet, met een min ervoor. Bijvoorbeeld: systeemcamera -"nikon 1".

Media has no description

© PXimport

06 Integratie Wikipedia

DuckDuckGo probeert in te spelen op recente innovaties die ook bij Google zijn ingevoerd. Wanneer er gezocht wordt op een woord dat bepaalde betekenis heeft op Wikipedia, dan wordt er boven de zoekresultaten een venster getoond met beknopte informatie. Bijvoorbeeld dat Amsterdam de hoofdstad en de grootste stad van Nederland is of dat Anne Frank een van de bekendste slachtoffers is van de holocaust. Voor meer informatie of voor associaties, kan worden doorgeklikt in het kader. Of je kunt natuurlijk de reguliere zoekresultaten doorlopen.

Media has no description

© PXimport

07 Snelcombinatie: news

Als je iets actueels zoekt dat met het nieuws te maken heeft, dan kun je de toevoeging news gebruiken. De zoekmachine toont dan recente en populaire nieuwsberichten die een link met het onderwerp hebben bovenaan in een kader. Het aantal nieuwsberichten varieert, je kunt vaak meerdere 'pagina's' doorklikken in het kader. Daaronder verschijnen de gebruikelijke zoekresultaten, veelal van bekende nieuwsbronnen. Een minpunt is dat voornamelijk internationale Engelstalige nieuwsbronnen worden gebruikt en geen Nederlandse.

Media has no description

© PXimport

08 Snelcombinatie: map

Op dezelfde manier als bij stap 7 kun je ook het woord map toevoegen aan je zoekwoorden. Als je bijvoorbeeld amsterdam map intypt krijg je in het bovenste kader een kaart te zien van Amsterdam. Direct in- en uitzoomen zoals bij Google Maps kan niet. Als je op de kaart klikt kom je uit bij vrij gedetailleerde kaarten van Mapquest Open. In het kader zie je ook links naar andere kaartdiensten van Bing, Google en OpenStreetMap. Daaronder staan andere relevante zoekresultaten, bijvoorbeeld een interactieve plattegrond.

Media has no description

© PXimport

09 Producten

In tegenstelling tot Google heeft DuckDuckGo geen 'shopping'-deel, om naar prijsinformatie en verkoop van producten te zoeken. Wel herkent de zoekmachine wat je aan het doen bent, en plaatst het in de rechterkantlijn snelkoppelingen naar winkels en sites die veel over producten schrijven. Het gaat dan vooral om Engelstalige sites als Amazon.com, CNET, eBay, BestBuy en Engadget, maar ook Tweakers en Bol.com duiken soms op in de resultaten. Ook YouTube is vaak in het overzicht te zien. Als je op zo'n link klikt, kom je als het goed is meteen bij een relevante productpagina op de site uit.

Media has no description

© PXimport

10 Sorteren op datum

Als je op het pijltje naast de zoekbalk klikt, zie je extra opties. Onder Speciaal staat, naast de eerder genoemde optie I'm feeling ducky, ook de optie Sorteer op datum. Als je hierop klikt verschijnt de tekst sort:date in de zoekbalk. Als je nu bijvoorbeeld Amsterdam intypt, dan staan de nieuwste zoekresultaten bovenaan. Het gaat dan vooral om nieuwsberichten. DuckDuckGo merkt op dat de index voor deze functie een stuk kleiner is en dat je dus minder resultaten zult vinden (omdat de focus ligt op de meest recente items).

Media has no description

© PXimport

11 Zoeken op een site

Het is ook mogelijk om alleen zoekresultaten van een bepaalde site weer te geven. Dat kan door site: toe te voegen aan de zoekbalk, gevolgd door een url zonder www. Bijvoorbeeld iphone site:computertotaal.nl, wat leidt tot alle publicaties over de iPhone op de site van Computer!Totaal. Er kan ook op meerdere sites tegelijk gezocht worden door een komma toe te voegen, gevolgd door een andere url. Bijvoorbeeld iphone site:computertotaal.nl,zoom.nl.

Media has no description

© PXimport

12 Bangs

DuckDuckGo probeert zich te onderscheiden met een eigen concept genaamd '!bang'. Een bang is een toevoeging die je gebruikt bij je zoekwoorden, waardoor je direct op een bepaalde site of een bepaalde manier kunt zoeken. Met de toevoeging !youtube of !yt zoek je direct op YouTube, met !amazon of !a op amazon.com. De zoekmachine heeft honderden 'bangs' voorgeprogrammeerd en staat ook open voor suggesties van gebruikers voor nieuwe toevoegingen. Er zijn vooral Amerikaanse bangs, al zitten er ook enkele Nederlandse tussen, zoals !wieowie en !ixquick. Hier vind je een lijst met alle opties.

Media has no description

© PXimport

DuckDuckGo in Chrome

Media has no description

© PXimport

DuckDuckGo in Firefox en Windows 10

13 Zoeken op beeld

DuckDuckGo heeft nog geen eigen zoekmachine voor beeld. Met de bang !i of !image kun je wel op beeld zoeken, dan word je direct doorgestuurd naar Google Afbeeldingen. Ook kun je !bi gebruiken als je afbeeldingen via Bing wilt zoeken. DuckDuckGo zorgt wel voor een versleutelde verbinding bij Google (https). De zoekmachine integreert wel enkele andere diensten, zoals fotopedia dat bij bijvoorbeeld toeristische bestemmingen af en toe opduikt.

Media has no description

© PXimport

14 Nationaal zoeken

Wanneer je alleen Nederlandse zoekresultaten wilt, kun je een regio toevoegen. Je doet dit met bijvoorbeeld region:nl of de kortere versie r:nl. Je krijgt dan Nederlandstalige resultaten, ongeacht waar de site staat. Dus ook van .com-sites met Nederlandstalige content. Wil je alleen resultaten van .nl-domeinen, dan kun je site:.nl gebruiken. Wil je juist geen regiogebonden resultaten, dan kun je region:none gebruiken.

Media has no description

© PXimport

15 Vraag en antwoord

DuckDuckGo probeert ook slimme antwoorden te geven op vragen, net zoals Wolfram|Alpha. Wanneer je bijvoorbeeld 60 euro to dollar intypt, verschijnt het antwoord ($ 83,38) als eerste resultaat in een kader. Dit is wel beperkt tot de Engelse taal, want 60 euro naar dollar geeft geen rechtstreeks antwoord (maar wel links naar conversie-sites). Ook wisselkoersen zitten ingebakken. Wanneer je btc usd intypt krijg je de koop- en verkoopkoers van bitcoins te zien in dollars.

Media has no description

© PXimport

16 App

Net als tegenhanger Google heeft ook DuckDuckGo een op zichzelf staande app. Met de app, beschikbaar voor iOS, Android en Windows 8/Windows 10, kun je de basistaken uitvoeren die je ook met browserversie kunt doen, voornamelijk zoeken zonder privégegevens te laten slingeren. De apps zijn gratis en werken prima, al valt de functionaliteit wat tegen ten opzichte van de browserversie. Wil je toch snel en goed zoeken met je smartphone en heb e geen zin in Google's pottenkijkers, dan is de app wel erg handig.

Minpunten van DuckDuckGo

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten