7 tijdbesparende tips voor Office voor de iPad

© PXimport

7 tijdbesparende tips voor Office voor de iPad

Geplaatst: 31 maart 2015 - 05:40

Aangepast: 24 november 2022 - 11:18

Redactie

Niet al te lang geleden was het gebruik van Microsoft Office-apps op een iOS-apparaat niets meer dan een droom die nooit echt uitkwam. En toen zette de Windows-maker de iOS-wereld op zijn kop door haar Office-pakket voor de iPad uit te brengen.

Er was echter één groot probleem: je kon in de gratis versie alleen maar documenten bekijken. Om bestaande documenten te bewerken of nieuwe documenten aan te maken moest je een Office 365-abonnement hebben. Maar in november verbaasde Microsoft iedereen opnieuw door een update uit te brengen waarmee het bewerken van documenten tot de set gratis functies behoorde. Sindsdien heb ik veel tijd doorgebracht met de suite op mijn iPad en iPhone, en ik heb dan ook een aantal handige tips leren kennen om je mobiele productiviteit een boost te geven. Lees ook: Sneller typen in Word op je iPad.

Je Dropbox-account toevoegen

Dropbox en het delen van bestanden gaan hand in hand, dus je zult hoogstwaarschijnlijk je Dropbox-bestanden in Word, Excel, of PowerPoint willen benaderen. Er zijn twee eenvoudige methodes om Office aan Dropbox te linken:

1. Druk op je profielafbeelding en druk vervolgens op Add a Service.

2. Druk op het tabblad Open aan de linkerkant van het scherm en druk vervolgens op Add a Place. Selecteer Dropbox in de lijst en geef de app toestemming om je bestanden te benaderen.

© PXimport

Let op: dit moet je doen met elke Office-app die je met Dropbox wil gaan gebruiken.

Openen vanuit Dropbox, bewerken in Office

Je kunt zelfs vanuit de Dropbox-app beginnen: Terwijl je daar naar je bestanden kijkt, kun je ze naar de Office-apps sturen om ze te bewerken. Open een bestand dat compatibel is met Office om het te bekijken, en druk daarna op de Edit-knop in de linkeronderhoek. Het document wordt geopend in de juiste Office-app, en je kunt dan veranderingen aanbrengen en het meteen terug naar je Dropbox-account opslaan.

© PXimport

Bestanden bewerken is gratis in de nieuwste versie van Office voor de iPad.

Sneltoetsen

Eén ding dat ik geweldig vind aan het gebruiken van een extern iPad-toetsenbord, is dat je kunt profiteren van dezelfde sneltoetsen die ik ken en graag gebruik op mijn Mac. Office voor de iPad heeft er veel, en Microsoft heeft lijsten voor Word, Excel, en PowerPoint. Blader ze even door, maar ze zouden meteen bekend moeten overkomen - zo kun je knippen, plakken, kopiëren, alles selecteren, en ongedaan maken om meteen je werkstroom te versnellen.

Er zijn zelfs sneltoetsen om je documenten te navigeren, door middel van Option en de pijltjestoetsen om de cursor een paragraaf omhoog of omlaag te verplaatsen in Word, bijvoorbeeld. Het lijkt aanvankelijk misschien raar om te navigeren met de pijltjestoetsen terwijl je gewoon het scherm aan kunt raken. Maar als je eraan gewend bent om deze sneltoetsen te gebruiken op het toetsenbord van de Mac, zal het vertrouwd overkomen om ze ook op het externe toetsenbord van de iPad te gebruiken.

Lokale kopieën opslaan

Het opslaan van een document in de cloud is prima en fijn, zolang je zeker weet dat je een dataverbinding zult hebben. Als je een belangrijke presentatie moet geven, wil je niet dat een kapotte internetverbinding roet in het eten gooit. Sla het document op je iOS-apparaat op als back-up.

© PXimport

Een lokale kopie opslaan kan je een hoop frustratie besparen.

Als je het bestand dat je op wilt slaan aan het bekijken bent, druk je op het documenticoon met de twee pijltjes die een cirkel vormen. In de lijst met opties selecteer je Duplicate en kies je apparaat in de lijst met opslagopties.

Automatisch aanvullen in Excel

Het is een heel gedoe om een lange lijst met dezelfde data, nummers, maanden, jaren - alles eigenlijk - in een Excel-spreadsheet te moeten typen. Gelukkig heeft de iOS-versie van Excel de Autofill-feature, net als op de desktop.

© PXimport

Autofill, misschien wel de grootste verademing in Excel.

Begin door de eerste twee cellen in te vullen, zodat Excel het patroon begrijpt. Markeer de twee cellen, zodat het Copy-menu tevoorschijn komt, waarin je je Fill-optie zult zien staan. Druk erop, en sleep de juiste pijl in de richting waarin je de reeks wilt laten doorlopen. Als je je vinger optilt worden de cellen automatisch opgevuld.

Opmaak overeen laten komen

Zelfs wanneer een app geoptimaliseerd is voor aanraakschermen, kan het herhalen van taken belastend en vervelend worden, en daaronder valt zeker het overeen laten komen van de opmaak van verschillende onderdelen van je document.

© PXimport

Geef je document een strak uiterlijk door de opmaak overeen te laten komen.

Begin met het markeren van een blok tekst met de opmaak die je wilt reproduceren, en druk op Copy in de pop-up. Markeer vervolgens de tekst waarop je die opmaak wilt toepassen, en selecteer Paste Formatting in de lijst met opties. Doodeenvoudig.

Laserstralen

Toegegeven, de Office-apps hebben helemaal geen lasers. Er zit echter wel een neplaser verborgen in de presentatiemodus van PowerPoint. Terwijl je aan het presenteren bent, waarschijnlijk vanaf je iPad naar een Apple TV of projector, kun je het scherm van het apparaat ingedrukt houden om een nep-lasericoon tevoorschijn te halen dat onder je vinger meebeweegt.

© PXimport

Je kunt ook met verschillende kleuren op het scherm tekenen, voor een extra dramatisch effect.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000