ID.nl logo
Sony Xperia 10 III: is drie keer scheepsrecht?
© PXimport
Huis

Sony Xperia 10 III: is drie keer scheepsrecht?

De Xperia 10 III is Sony's mid-range-smartphone van 2021 en kent uitstekende concurrenten van onder meer Samsung en Xiaomi. In deze Sony Xperia 10 III review lees je of Sony's toestel een betere keuze is en wat de voor- en nadelen van de telefoon zijn.

Sony biedt de Xperia 10 III (spreek uit: 10 Mark 3) sinds medio juni aan in Nederland voor een adviesprijs van 429 euro. De smartphone is te koop in de kleuren zwart en wit. Ik heb de zwarte versie twee weken getest en in deze Sony Xperia 10 III review lees je mijn ervaringen. 

Ontwerp

Qua ontwerp is de Xperia 10 III een typische Sony-smartphone. Rechthoekig, met een glazen ontwerp en wat dikkere randen boven en onder het scherm. De selfiecamera zit in de bovenste rand, dus het scherm wordt niet onderbroken door een gaatje of notch. De knoppen zitten op de rechterzijkant, met een vingerafdrukscanner in de aan- en uitknop. Hoewel de scanner snel en accuraat is, prefereer ik (inmiddels) een onzichtbare scanner onder het display van een smartphone.

Achterop de Sony Xperia 10 III vind je een eenvoudig camera-eiland met drie lenzen. Het toestel is – net als zijn voorgangers – water- en stofdicht en heeft een usb-c-poort om op te laden en een 3,5mm-aansluiting om je oordopjes aan te sluiten. In dit prijssegment is een water- en stofdichte behuizing niet vanzelfsprekend en dus levert het de Xperia 10 III een plusje op. 

©PXimport

Het extra langgerekte en smallere scherm (met een verhouding van 21:9) is voor mij elke keer weer even wennen. Sony onderscheidt zich er mee van andere smartphonemerken en adverteert met name met twee voordelen: op de Xperia 10 III kijk je video’s zonder zwarte randen en je hebt meer verticale schermruimte, en ziet dus meer tekst. Dat klopt. Het voornaamste aandachtspunt van de schermverhouding vind ik dat de smartphone zo lang is dat je met één hand lastig het bovenste deel van het scherm kan gebruiken. Bovendien is het display iets smaller, en je toetsenbord dus iets compacter.

De behuizing zelf laat een solide indruk achter en is dankzij het relatief compacte 6 inch-scherm kleiner dan de gemiddelde Android-smartphone. Met 169 gram hoort de Xperia 10 III ook bij de lichtere smartphones van dit moment. 

©PXimport

Een lang scherm

Het 6 inch-scherm maakt de Xperia 10 III één van de compactste Android-smartphones van het moment. Dat gegeven zal zeker een bepaald publiek aanspreken. Het scherm toont felle kleuren dankzij het oled-paneel en een scherpe weergave dankzij de full-hd-resolutie. De kijkhoeken zijn comfortabel. Helaas laat Sony ook een aantal steken vallen. De maximale helderheid is lager dan gebruikelijk voor dit type smartphone en dat merk je vooral buitenshuis op een zonnigere dag. Ook jammer is dat het scherm een verversingssnelheid van 60 Hz gebruikt, wat betekent dat het display zich 60 keer per seconde vernieuwt. Veel vergelijkbaar geprijsde smartphones hebben een 90- of 120 Hz-scherm. Een hogere verversingssnelheid maakt het beeld vloeiender en laat de telefoon sneller overkomen. Deze voordelen gaan niet op voor de Xperia 10 III.

©PXimport

Hardware

Ook op een ander punt scoort de Sony-smartphone wat ondergemiddeld. De gebruikte Qualcomm Snapdragon 690 5G-processor die onder de motorkap draait, is al wat ouder en niet meer de krachtigste keuze in deze prijsklasse. Het resultaat is dat veel alternatieve smartphones merkbaar wat sneller zijn en zware games soepeler draaien op hoge instellingen. Met name de Poco X3 Pro, Poco F3 Pro en OnePlus Nord CE 5G zijn sneller. Desalniettemin is de Sony Xperia 10 III snel genoeg voor alle populaire apps en draaien de meeste games ook prima. Het toestel wordt geholpen door een gemiddelde hoeveelheid werkgeheugen van 6 GB. 

Het opslaggeheugen is met 128 GB van gemiddelde grootte en ruim voldoende voor heel wat apps, games en media. Prettig is de aanwezigheid van een micro-sd-kaartje om indien gewenst het opslaggeheugen te kunnen vergroten. De smartphone ondersteunt 5G-internet, heeft een nfc-chip om contactloos te pinnen in winkels en biedt ruimte aan een tweede simkaart als je geen micro-sd-kaartje gebruikt. 

©PXimport

Accuduur en opladen

In de Xperia 10 III zit een 4500 mAh-accu. Vandaag de dag is dat geen bijzondere capaciteit meer, maar vanwege het kleinere scherm zet de smartphone wel hele goede resultaten neer. Ik kan het toestel probleemloos een lange dag gebruiken via een 5G-signaal en dan is de accu bij het slapengaan nog niet leeg. Als je het rustiger aandoet en vooral gebruikmaakt van een wifiverbinding, is twee dagen gebruik zeker mogelijk. 

Opvallend is dat Sony een 7.5 Watt-oplaadadapter in de doos stopt. Zo’n beperkte adapter zie je (gelukkig) nauwelijks meer. Zelfs budgetssmartphones komen met een 10 Watt-oplader. Met de 7.5 Watt-adapter heeft de Xperia 10 III – niet verrassend – bijzonder lang nodig om op te laden. Pas na drie uur is de accu weer helemaal vol. Een half uurtje bijladen voor je de deur uit gaat, tilt de accu van 0 naar een schamele 22 procent. Ik vind Sony’s keuze voor een tergend trage oplaadadapter een onnodig minpunt van deze smartphone. Een minpunt waar je genoegen mee moet nemen of kan verhelpen door zelf een oplaadadapter met ondersteuning voor USB PowerDelivery op 30 Watt of hoger te kopen. Zo’n adapter kost echter al snel dertig euro. Veel concurrerende smartphones komen standaard met een oplaadadapter rond de 30 Watt.  

Sony verdedigt de keuze voor de langzame oplader en bijbehorende lange oplaadtijd als volgt: "wij zijn van mening dat het langer gezond houden van smartphonebatterijen in het voordeel van de klant is, omdat het de algehele levensduur van de batterij verlengt en oververhitting voorkomt. We blijven de feedback van klanten nauwlettend in de gaten houden, rekening houdend met de balans tussen oplaadsnelheid en de lange levensduur van de batterij, evenals de veiligheid van consumenten."

©PXimport

Drie nuttige camera's

Achterop de Xperia 10 III is een driedubbele camera geplaatst, en naar mijn mening een hele nuttige combinatie. Het gaat om een 12 megapixel hoofdcamera, een 8 megapixel groothoekcamera en een 8 megapixel telelens met twee keer optische zoom (zonder kwaliteitsverlies). Veel concurrerende smartphones missen zo’n telelens en pronken met beperkt nuttige camera’s om diepte te meten, zwart-wit-foto’s of macrofoto’s te schieten.

De fotokwaliteit van de hoofd- en groothoekcameracamera’s overdag is goed en in lijn met de concurrentie. In het donker valt de automatische modus mij wat tegen, maar doet de nachtmodus het wel heel goed. Ik heb – gezien de prijs –niets te klagen over deze camera’s. De zoomcamera is minder indrukwekkend omdat foto’s al snel wat donker of juist overbelicht zijn, maar de kwaliteit blijft een stuk beter dan digitaal zoomen zoals dat op andere smartphones moet.

Hieronder zie je drie fotoseries met van links naar rechts de groothoekcamera, normale camera en zoomcamera.  

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Software en updatebeleid

De Sony Xperia 10 III draait uit de doos op Android 11 – de nieuwste versie – en krijgt één, mogelijk twee versie-updates. Dat is redelijk gemiddeld, al zijn er ook uitschieters naar boven (Samsung en Nokia geven drie jaar versie-updates) en beneden (Motorola geeft er maximaal één). Sony garandeert verder twee jaar beveiligingsupdates, wat betekent dat het toestel tot de zomer van 2023 beschermd is tegen beveiligingsrisico’s. Op dit vlak doen merken als OnePlus, Nokia, Samsung en Oppo het beter omdat zij drie jaar updates beloven.

Sony’s softwareschil over Android 11 heen is minimaal en dat vind ik wel fijn. De veranderingen zijn vooral bedoeld om het langgerekte scherm effectiever te gebruiken en te profiteren van de audio-, video- en fotografiemogelijkheden van de smartphone. Positief is dat je bij het instellen van de Xperia 10 III grotendeels zelf bepaalt of je aanbevolen, commerciële apps wil installeren. Alleen Facebook en LinkedIn zijn verplicht geïnstalleerd en niet te verwijderen. Voorheen installeerde Sony veel meer apps automatisch en kon je ze niet verwijderen – wat ik een nadeel vond. Het is prettig dat Sony kritiek van media en gebruikers serieus neemt. 

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Hopelijk luistert de fabrikant ook naar mijn volgende aandachtspunt: de onlogische camera-app. Die heeft – heel ongebruikelijk – geen aparte knoppen om met één tik te wisselen tussen de drie cameralenzen. Sony’s camera-app heeft maar twee icoontjes, waardoor het langer duurt om te schakelen tussen de camera’s. Dit voelt simpelweg onnodig. Ook onhandig is dat de knop om de selfiecamera te gebruiken, helemaal bovenin beeld geplaatst is. Als je de Xperia 10 III met één hand gebruikt – en dat doe je meestal als je een selfie maakt – dan kom je waarschijnlijk niet bij de bovenste rand. Je hebt je andere hand nodig om de knop aan te raken. De locatie van de knop zou op elke smartphone onprettig zijn, maar is extra onhandig op de Xperia 10 III omdat de telefoon een langgerekt scherm heeft. 

Conclusie: Sony Xperia 10 III kopen?

De Sony Xperia 10 III is niet de snelste, heeft niet het beste updatebeleid of het mooiste scherm. Ook is het jammer dat Sony een tergend langzame oplader meelevert en kan de fabrikant sommige softwarezaken verder verbeteren. Daar staat tegenover dat de Xperia 10 III zich positief onderscheidt met zijn handzame, water- en stofdichte ontwerp en uitstekende accuduur. De camera’s zijn prima en veelzijdig en Sony’s opgeruimde software is prettig in gebruik. Al met al is de Sony Xperia 10 III een goede keuze voor een geselecteerd publiek maar niet dé beste mid-range-smartphone van dit moment. Dat komt ook door de relatief hoge adviesprijs van 429 euro.

Wamt interessante alternatieven voor de Xperia 10 III zijn met name de Poco X3 Pro van slechts 240 euro en de Samsung Galaxy A52 5G (420 euro). Beide toestellen zijn merkbaar sneller dan de Sony-telefoon, laden een stuk sneller op en hebben een fraaier 120 Hz-scherm. Samsung garandeert bovendien vier jaar updates. Een ander alternatief is de 379 euro kostende Nokia X20, die qua specificaties doet denken aan de Sony Xperia 10 III maar drie jaar garantie en updates heeft. Het toestel heeft wel een flink groter scherm. 

Ons oordeel

7,2Score

Sony Xperia 10 III

Adviesprijs € 429,-
Kleuren Zwart en wit
OS Android 11
Scherm 6 inch oled (2520 x 1080, 60 Hz)
Processor 2 GHz octacore (Snapdragon 690 5G)
RAM 6 GB
Opslag 128 GB (uitbreidbaar)
Batterij 4.500 mAh
Camera 12, 8 en 8 megapixel (achter), 8 megapixel (voor)
Connectiviteit 5G, 4G (LTE), Bluetooth 5.2, wifi 5, gps, nfc
Formaat 15,4 x 6,8 x 0,83 cm
Gewicht 169 gram
Overig IP68-certificering
Website www.sony.nl

  • Pluspunten

  • Handzaam ontwerp

  • Uitstekende accuduur

  • Veelzijdige en prima camera's

  • Opgeruimde software

  • Minpunten

  • 60 Hz-scherm kan niet fel genoeg

  • Langzame oplader meegeleverd

  • Onlogische camera-app

  • Langzamer dan veel concurrenten

▼ Volgende artikel
Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?
© wayhome.studio
Energie

Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?

Onophoudelijke niesbuien, branderige ogen en een niet te tackelen vermoeidheid: voor hooikoortspatiënten is de lente lang niet altijd een pretje. Gelukkig zijn er apparaten die je klachten kunnen verlichten. Wij vertellen je wat het beste werkt: een luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger.

In het kort: Een luchtbevochtiger voegt vocht toe aan een ruimte. Dat is nuttig bij hooikoorts, zou je denken, want door vocht komen pollen naar beneden. Maar een luchtontvochtiger voorkomt schimmel en huisstofmijt in huis, wat ook nuttig kan zijn bij allergische klachten. En dan is er nog de luchtreiniger, die onzuiverheden uit de lucht haalt. Dus: welk van de drie apparaten moet je nu in huis halen? In dit artikel leggen we dat allemaal uit.

Lees ook: Hatsjoe! 💦 Last van hooikoorts? Deze apparaten kunnen je klachten verminderen

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen, oftewel stuifmeel van grassen, planten of bomen. Wanneer de temperaturen beginnen te stijgen en de natuur na een koude winter tot bloei komt, verspreiden deze pollen zich via wind in een rap tempo door de lucht. Wie dan op een zonnige dag de deuren en ramen open zet, kan rekenen op een ontelbare hoeveelheid ronddwarrelende pollen in huis. Dat zorgt niet alleen overdag voor vervelende hooikoortsklachten binnenshuis, maar ook je nachtrust kan er flink onder lijden.

Om allergische klachten in huis te verlichten, kun je een aantal dingen doen. Horren plaatsen voor deuren en ramen bijvoorbeeld: die houden een deel van de pollen tegen, maar helaas niet alle. Ook met regelmatig stofzuigen haal je een deel van de pollen weg, al geldt dat alleen voor de pollen die al op de grond liggen. Om pollen uit de lucht te verwijderen, kun je een luchtreiniger overwegen. Dit apparaat trekt stof en pollen uit de lucht en blaast vervolgens schone lucht de ruimte in. Ook een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger kan helpen bij hooikoortsklachten, afhankelijk van de luchtvochtigheid in je woning en jouw specifieke allergieën.

Luchtbevochtiger

Te droge lucht in huis is absoluut niet fijn bij hooikoorts. Droge lucht veroorzaakt irritatie aan de slijmvliezen, waardoor deze minder goed in staat zijn om stofdeeltjes en allergenen te weren. Bestaande hooikoortsklachten, zoals droge ogen, een kriebelkeel en benauwdheid, kunnen daardoor erger aanvoelen. Bovendien kunnen pollen in een droge ruimte makkelijker blijven rondzweven dan in een goed bevochtigde ruimte. Ga maar na: hoe minder regen er valt, hoe heviger je hooikoortsklachten (waarschijnlijk) zijn. Dat komt omdat pollen er zonder regen langer over doen om naar beneden te komen en je ze dus makkelijker blijft inademen.

©HN Works

Het voordeel van een luchtbevochtiger lijkt dus tweeledig: het vermindert klachten door geïrriteerde slijmvliezen én het voorkomt dat pollen in huis blijven circuleren. Toch zijn luchtbevochtigers meestal niet de eerste keuze als het om hooikoorts gaat. Hun vermogen om pollen daadwerkelijk uit de lucht te halen lijkt beperkt, en bovendien zijn huizen in de lente en zomer – wanneer hooikoortsklachten het ergst zijn – vaak eerder te vochtig dan te droog. Plaats je een luchtbevochtiger in een al vochtig huis, dan kunnen allergische klachten door een toename van schimmels juist verergeren. Een luchtbevochtiger heeft alleen zin bij hooikoortsklachten als de luchtvochtigheid in je woning lager is dan 40 procent. Met een hygrometer kun je dit eenvoudig meten. 

Luchtontvochtiger

Omdat warme lucht vocht vasthoudt, hebben veel huizen in de lente en zomer last van een te hoge luchtvochtigheid. Huisstofmijt en schimmels zijn dol op vochtige omgevingen, wat bijvoorbeeld verklaart waarom je in de zomer doorgaans meer schimmelplekken in huis opmerkt. Voor hooikoortspatiënten is dat helaas (extra) slecht nieuws. Vaak reageert hun overgevoelige immuunsysteem niet alleen op pollen, maar ook op schimmelsporen, mijten en dierenharen. Die combinatie van allergenen zorgt dan voor een extra belasting van het immuunsysteem, waardoor hooikoortsklachten kunnen verergeren. 

Een luchtontvochtiger onttrekt vocht uit de lucht en lijkt dus een goede keuze als je met hooikoorts én een te vochtige woning kampt. Toch kent ook dit apparaat zijn beperkingen als het om hooikoorts gaat. Zo filtert een luchtontvochtiger geen pollen uit de lucht zoals een luchtreiniger dat doet. Daarnaast werkt een luchtontvochtiger alleen als de luchtvochtigheid in huis daadwerkelijk te hoog is, oftewel meer dan 60 procent. Is dat niet het geval, dan loop je het risico dat de lucht in huis juist te droog wordt, waardoor klachten als benauwdheid en een droge keel alleen maar verergeren.

©Sue Tansirimas

Luchtreiniger

Er is één apparaat waar vrijwel iedere hooikoortspatiënt baat bij heeft: de luchtreiniger. Luchtreinigers zijn speciaal ontwikkeld om stof, pollen en andere allergenen uit de lucht te halen. Dat doen ze door verontreinigde lucht aan te zuigen, deze te filteren en vervolgens weer schone lucht uit te blazen. Er zijn verschillende soorten luchtreinigers met elk hun eigen werking, dus als hooikoortspatiënt is het goed om extra aandacht te besteden aan wat voor type luchtreiniger je in huis haalt.

Kies in elk geval een luchtreiniger met HEPA-filter. Dit type filter haalt zelfs de kleinste stofdeeltjes en pollen uit de lucht én voorkomt dat deze opnieuw de lucht in worden geblazen. Ook nuttig bij hooikoortsklachten is een luchtreiniger met ionisator: die voegt negatief geladen deeltjes toe aan de lucht, waardoor pollen onschadelijk worden gemaakt en naar beneden vallen. Met een ionisator is de kans heel klein dat er toch nog pollen in de lucht blijven zweven.

Of kies beide

Soms is een combinatie van apparaten het beste om je hooikoortsklachten aan te pakken. Is de lucht in jouw woning te droog? Zet dan een luchtreiniger én luchtbevochtiger neer. Bij een te hoge vochtigheid kies je voor een luchtreiniger en luchtontvochtiger. Zo pak je het probleem aan twee kanten aan en zul je waarschijnlijk de meeste verlichting merken.

▼ Volgende artikel
Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?
© africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Huis

Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?

Als je gezonde verse sapjes wilt maken, heb je een sapcentrifuge of slowjuicer nodig. Hoewel deze apparaten op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, zijn ze zeker niet hetzelfde. Weet je niet welk van de twee je moet kiezen? Wij helpen je op weg! 

In het kort: twijfel je tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer? Beide apparaten maken gezonde sapjes, maar werken heel anders. Daardoor is het sap uit het ene apparaat gezonder dan het sap uit het andere. Ook het soort ingrediënten dat je in sapcentrifuges en slowjuicers kunt verwerken, verschilt. In dit artikel leggen we het allemaal uit.

Lees ook: 7 fruitsoorten die je het beste kunt eten als je wilt afvallen

Voor de duidelijkheid: er is een verschil tussen sapjes en smoothies. Smoothies maak je met een blender en bestaan meestal uit gepureerd fruit met een vloeistof, zoals water, melk of yoghurt. Omdat in een blender hele stukken fruit of groenten worden verwerkt, is de structuur van een smoothie wat dikker. Een sapje is daarentegen vloeibaar en vaak helder. Je maakt het met een sapcentrifuge of slowjuicer. Het verschil tussen die twee? Een sapcentrifuge creëert helder sap met weinig vezels, een slowjuicer maakt geconcentreerd sap waarin de vezels behouden blijven. Daardoor is het sap uit een slowjuicer iets gezonder, maar een slowjuicer is ook duurder. Daarnaast vindt niet iedereen het sap uit een slowjuicer vanwege de vezelige structuur even lekker. 

Benieuwd naar de grootste verschillen tussen sapcentrifuges en slowjuicers? Dit zijn ze! 

Werking

Sapcentrifuges en slowjuicers persen beide op een andere manier. In een sapcentrifuge zit een rasp die snel ronddraait. Gooi je een stuk fruit in de vulopening, dan begint de rasp te draaien en wordt het sap uit het fruit geperst. De natte pulp die daarbij overblijft, wordt van het sap gescheiden. Het resultaat is een helder gekleurd sapje waar je bijna doorheen kunt kijken. Een sapcentrifuge werkt heel snel; binnen enkele seconden tot een minuut staat er een heerlijk vitaminebommetje voor je klaar. En dankzij de brede vulopening hoef je je fruit en groenten niet eerst te snijden – ook wel zo makkelijk. 

©279photo

Een slowjuicer is, zoals de naam al zegt, een stuk minder snel. In dit apparaat worden ingrediënten heel langzaam gekneusd met een vijzel. Op die manier komt er tijdens het persen minder warmte en oxidatie vrij, waardoor vitaminen, vezels en antioxidanten zo goed mogelijk behouden blijven. Daardoor blijft er ook iets meer pulp in het sap van een slowjuicer achter dan in het sap van een sapcentrifuge. Een slowjuicer vergt door zijn kleine vulopening daarnaast iets meer voorbereidend werk; je moet je groenten en fruit eerst in grove stukken snijden voordat je ze in het apparaat stopt. Maar daar krijg je dus wel wat voor terug: een sapje bomvol vitaminen en vezels. 

Soorten groenten en fruit 

Een ander voordeel aan slowjuicers is dat je er heel veel kanten mee op kunt. De vijzel in een slowjuicer werkt namelijk zo krachtig en zorgvuldig dat hij zelfs uit de meest vochtarme groenten en fruit sap weet te persen. Je kunt met een (goede) slowjuicer dus ook sap maken uit bladgroenten en bananen. Als je wilt, kun je er zelfs notenpasta mee maken. Een sapcentrifuge krijgt door zijn snelle en lichtere werking alleen sap uit groenten en fruit met een hoog vochtgehalte, zoals appels, sinaasappelen en bleekselderij. 

Gezondheid

Zoals gezegd is het sap uit een slowjuicer iets gezonder dan het sap uit een sapcentrifuge. Dat komt omdat in het sap uit een slowjuicer naast de vitaminen ook de vezels beter behouden blijven. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en zorgen voor een langzamere opname van de natuurlijke suikers in fruit, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Maar dat betekent niet dat het sap uit een sapcentrifuge helemaal niet gezond is. Je profiteert immers nog steeds van de vele vitaminen en antioxidanten. En zolang je niet te veel fruit ten opzichte van groente in je sapje verwerkt, zal het met die schommelende bloedsuikerspiegel wel meevallen. Een goede verhouding is 70 procent groenten, 30 procent fruit. 

©Maridav

Prijs 

Aan de krachtige pers van een slowjuicer en de supergezonde sapjes die daaruit komen, hangt wel een flink prijskaartje. Voor een goede slowjuicer leg je namelijk al snel zo'n 200 tot 400 euro neer. Er zijn ook slowjuicers van slechts een paar tientjes, maar het risico van deze goedkopere modellen is dat ze vaak minder efficiënt persen en sneller stukgaan. Een goede sapcentrifuge heb je daarentegen al voor nog geen 100 euro of iets meer dan dat. Maar laat het prijskaartje nooit leidend zijn: uiteindelijk gaat het erom wat je wilt met het apparaat. Het zou zonde zijn als een sapcentrifuge voor jou uiteindelijk toch te beperkt blijkt en je alsnóg een dure slowjuicer moet aanschaffen. 

Dus: wat kies je? 

Een sapcentrifuge is fijn als je van helder sap houdt, je alleen fruit en groenten met een hoog vochtgehalte gaat persen en je niet te veel geld wilt uitgeven. Een slowjuicer kies je als je extra gezonde, vezelrijke sapjes wilt en je ook van plan bent bladgroenten, vochtarm fruit en eventueel noten te gaan persen. Kies je voor een sapcentrifuge, maar wil je toch af en toe vochtarme ingrediënten in je sapjes verwerken? Maak dan eerst sap met je sapcentrifuge en doe dit vervolgens samen met de vochtarme ingrediënten in een blender. Heeft een slowjuicer jouw voorkeur, maar houd je niet zo van vezelige sapjes? Zeef je sapje na het juicen nog eens door een fijne zeef of theedoek. Zo heb je alsnog een helder sapje zonder pulp.