Sony Xperia 10 III: is drie keer scheepsrecht?

© PXimport

Sony Xperia 10 III: is drie keer scheepsrecht?

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 25 november 2022 - 11:46

Rens Blom

De Xperia 10 III is Sony's mid-range-smartphone van 2021 en kent uitstekende concurrenten van onder meer Samsung en Xiaomi. In deze Sony Xperia 10 III review lees je of Sony's toestel een betere keuze is en wat de voor- en nadelen van de telefoon zijn.

Sony biedt de Xperia 10 III (spreek uit: 10 Mark 3) sinds medio juni aan in Nederland voor een adviesprijs van 429 euro. De smartphone is te koop in de kleuren zwart en wit. Ik heb de zwarte versie twee weken getest en in deze Sony Xperia 10 III review lees je mijn ervaringen. 

Ontwerp

Qua ontwerp is de Xperia 10 III een typische Sony-smartphone. Rechthoekig, met een glazen ontwerp en wat dikkere randen boven en onder het scherm. De selfiecamera zit in de bovenste rand, dus het scherm wordt niet onderbroken door een gaatje of notch. De knoppen zitten op de rechterzijkant, met een vingerafdrukscanner in de aan- en uitknop. Hoewel de scanner snel en accuraat is, prefereer ik (inmiddels) een onzichtbare scanner onder het display van een smartphone.

Achterop de Sony Xperia 10 III vind je een eenvoudig camera-eiland met drie lenzen. Het toestel is – net als zijn voorgangers – water- en stofdicht en heeft een usb-c-poort om op te laden en een 3,5mm-aansluiting om je oordopjes aan te sluiten. In dit prijssegment is een water- en stofdichte behuizing niet vanzelfsprekend en dus levert het de Xperia 10 III een plusje op. 

Sony Xperia 10 III: is drie keer scheepsrecht?-18700038

© PXimport

Het extra langgerekte en smallere scherm (met een verhouding van 21:9) is voor mij elke keer weer even wennen. Sony onderscheidt zich er mee van andere smartphonemerken en adverteert met name met twee voordelen: op de Xperia 10 III kijk je video’s zonder zwarte randen en je hebt meer verticale schermruimte, en ziet dus meer tekst. Dat klopt. Het voornaamste aandachtspunt van de schermverhouding vind ik dat de smartphone zo lang is dat je met één hand lastig het bovenste deel van het scherm kan gebruiken. Bovendien is het display iets smaller, en je toetsenbord dus iets compacter.

De behuizing zelf laat een solide indruk achter en is dankzij het relatief compacte 6 inch-scherm kleiner dan de gemiddelde Android-smartphone. Met 169 gram hoort de Xperia 10 III ook bij de lichtere smartphones van dit moment. 

Sony Xperia 10 III: is drie keer scheepsrecht?-18700041

© PXimport

Een lang scherm

Het 6 inch-scherm maakt de Xperia 10 III één van de compactste Android-smartphones van het moment. Dat gegeven zal zeker een bepaald publiek aanspreken. Het scherm toont felle kleuren dankzij het oled-paneel en een scherpe weergave dankzij de full-hd-resolutie. De kijkhoeken zijn comfortabel. Helaas laat Sony ook een aantal steken vallen. De maximale helderheid is lager dan gebruikelijk voor dit type smartphone en dat merk je vooral buitenshuis op een zonnigere dag. Ook jammer is dat het scherm een verversingssnelheid van 60 Hz gebruikt, wat betekent dat het display zich 60 keer per seconde vernieuwt. Veel vergelijkbaar geprijsde smartphones hebben een 90- of 120 Hz-scherm. Een hogere verversingssnelheid maakt het beeld vloeiender en laat de telefoon sneller overkomen. Deze voordelen gaan niet op voor de Xperia 10 III.

Sony Xperia 10 III: is drie keer scheepsrecht?-18700043

© PXimport

Hardware

Ook op een ander punt scoort de Sony-smartphone wat ondergemiddeld. De gebruikte Qualcomm Snapdragon 690 5G-processor die onder de motorkap draait, is al wat ouder en niet meer de krachtigste keuze in deze prijsklasse. Het resultaat is dat veel alternatieve smartphones merkbaar wat sneller zijn en zware games soepeler draaien op hoge instellingen. Met name de Poco X3 Pro, Poco F3 Pro en OnePlus Nord CE 5G zijn sneller. Desalniettemin is de Sony Xperia 10 III snel genoeg voor alle populaire apps en draaien de meeste games ook prima. Het toestel wordt geholpen door een gemiddelde hoeveelheid werkgeheugen van 6 GB. 

Het opslaggeheugen is met 128 GB van gemiddelde grootte en ruim voldoende voor heel wat apps, games en media. Prettig is de aanwezigheid van een micro-sd-kaartje om indien gewenst het opslaggeheugen te kunnen vergroten. De smartphone ondersteunt 5G-internet, heeft een nfc-chip om contactloos te pinnen in winkels en biedt ruimte aan een tweede simkaart als je geen micro-sd-kaartje gebruikt. 

Sony Xperia 10 III: is drie keer scheepsrecht?-18700044

© PXimport

Accuduur en opladen

In de Xperia 10 III zit een 4500 mAh-accu. Vandaag de dag is dat geen bijzondere capaciteit meer, maar vanwege het kleinere scherm zet de smartphone wel hele goede resultaten neer. Ik kan het toestel probleemloos een lange dag gebruiken via een 5G-signaal en dan is de accu bij het slapengaan nog niet leeg. Als je het rustiger aandoet en vooral gebruikmaakt van een wifiverbinding, is twee dagen gebruik zeker mogelijk. 

Opvallend is dat Sony een 7.5 Watt-oplaadadapter in de doos stopt. Zo’n beperkte adapter zie je (gelukkig) nauwelijks meer. Zelfs budgetssmartphones komen met een 10 Watt-oplader. Met de 7.5 Watt-adapter heeft de Xperia 10 III – niet verrassend – bijzonder lang nodig om op te laden. Pas na drie uur is de accu weer helemaal vol. Een half uurtje bijladen voor je de deur uit gaat, tilt de accu van 0 naar een schamele 22 procent. Ik vind Sony’s keuze voor een tergend trage oplaadadapter een onnodig minpunt van deze smartphone. Een minpunt waar je genoegen mee moet nemen of kan verhelpen door zelf een oplaadadapter met ondersteuning voor USB PowerDelivery op 30 Watt of hoger te kopen. Zo’n adapter kost echter al snel dertig euro. Veel concurrerende smartphones komen standaard met een oplaadadapter rond de 30 Watt.  

Sony verdedigt de keuze voor de langzame oplader en bijbehorende lange oplaadtijd als volgt: "wij zijn van mening dat het langer gezond houden van smartphonebatterijen in het voordeel van de klant is, omdat het de algehele levensduur van de batterij verlengt en oververhitting voorkomt. We blijven de feedback van klanten nauwlettend in de gaten houden, rekening houdend met de balans tussen oplaadsnelheid en de lange levensduur van de batterij, evenals de veiligheid van consumenten."

Sony Xperia 10 III: is drie keer scheepsrecht?-18700046

© PXimport

Drie nuttige camera's

Achterop de Xperia 10 III is een driedubbele camera geplaatst, en naar mijn mening een hele nuttige combinatie. Het gaat om een 12 megapixel hoofdcamera, een 8 megapixel groothoekcamera en een 8 megapixel telelens met twee keer optische zoom (zonder kwaliteitsverlies). Veel concurrerende smartphones missen zo’n telelens en pronken met beperkt nuttige camera’s om diepte te meten, zwart-wit-foto’s of macrofoto’s te schieten.

De fotokwaliteit van de hoofd- en groothoekcameracamera’s overdag is goed en in lijn met de concurrentie. In het donker valt de automatische modus mij wat tegen, maar doet de nachtmodus het wel heel goed. Ik heb – gezien de prijs –niets te klagen over deze camera’s. De zoomcamera is minder indrukwekkend omdat foto’s al snel wat donker of juist overbelicht zijn, maar de kwaliteit blijft een stuk beter dan digitaal zoomen zoals dat op andere smartphones moet.

Hieronder zie je drie fotoseries met van links naar rechts de groothoekcamera, normale camera en zoomcamera.  

Sony Xperia 10 III: is drie keer scheepsrecht?-18700049

© PXimport

Sony Xperia 10 III: is drie keer scheepsrecht?-18700050

© PXimport

Sony Xperia 10 III: is drie keer scheepsrecht?-18700053

© PXimport

Sony Xperia 10 III: is drie keer scheepsrecht?-18700057

© PXimport

Sony Xperia 10 III: is drie keer scheepsrecht?-18700060

© PXimport

Sony Xperia 10 III: is drie keer scheepsrecht?-18700062

© PXimport

Sony Xperia 10 III: is drie keer scheepsrecht?-18700064

© PXimport

Sony Xperia 10 III: is drie keer scheepsrecht?-18700066

© PXimport

Sony Xperia 10 III: is drie keer scheepsrecht?-18700068

© PXimport

Software en updatebeleid

De Sony Xperia 10 III draait uit de doos op Android 11 – de nieuwste versie – en krijgt één, mogelijk twee versie-updates. Dat is redelijk gemiddeld, al zijn er ook uitschieters naar boven (Samsung en Nokia geven drie jaar versie-updates) en beneden (Motorola geeft er maximaal één). Sony garandeert verder twee jaar beveiligingsupdates, wat betekent dat het toestel tot de zomer van 2023 beschermd is tegen beveiligingsrisico’s. Op dit vlak doen merken als OnePlus, Nokia, Samsung en Oppo het beter omdat zij drie jaar updates beloven.

Sony’s softwareschil over Android 11 heen is minimaal en dat vind ik wel fijn. De veranderingen zijn vooral bedoeld om het langgerekte scherm effectiever te gebruiken en te profiteren van de audio-, video- en fotografiemogelijkheden van de smartphone. Positief is dat je bij het instellen van de Xperia 10 III grotendeels zelf bepaalt of je aanbevolen, commerciële apps wil installeren. Alleen Facebook en LinkedIn zijn verplicht geïnstalleerd en niet te verwijderen. Voorheen installeerde Sony veel meer apps automatisch en kon je ze niet verwijderen – wat ik een nadeel vond. Het is prettig dat Sony kritiek van media en gebruikers serieus neemt. 

Sony Xperia 10 III: is drie keer scheepsrecht?-18700070

© PXimport

Sony Xperia 10 III: is drie keer scheepsrecht?-18700071

© PXimport

Sony Xperia 10 III: is drie keer scheepsrecht?-18700073

© PXimport

Hopelijk luistert de fabrikant ook naar mijn volgende aandachtspunt: de onlogische camera-app. Die heeft – heel ongebruikelijk – geen aparte knoppen om met één tik te wisselen tussen de drie cameralenzen. Sony’s camera-app heeft maar twee icoontjes, waardoor het langer duurt om te schakelen tussen de camera’s. Dit voelt simpelweg onnodig. Ook onhandig is dat de knop om de selfiecamera te gebruiken, helemaal bovenin beeld geplaatst is. Als je de Xperia 10 III met één hand gebruikt – en dat doe je meestal als je een selfie maakt – dan kom je waarschijnlijk niet bij de bovenste rand. Je hebt je andere hand nodig om de knop aan te raken. De locatie van de knop zou op elke smartphone onprettig zijn, maar is extra onhandig op de Xperia 10 III omdat de telefoon een langgerekt scherm heeft. 

Conclusie: Sony Xperia 10 III kopen?

De Sony Xperia 10 III is niet de snelste, heeft niet het beste updatebeleid of het mooiste scherm. Ook is het jammer dat Sony een tergend langzame oplader meelevert en kan de fabrikant sommige softwarezaken verder verbeteren. Daar staat tegenover dat de Xperia 10 III zich positief onderscheidt met zijn handzame, water- en stofdichte ontwerp en uitstekende accuduur. De camera’s zijn prima en veelzijdig en Sony’s opgeruimde software is prettig in gebruik. Al met al is de Sony Xperia 10 III een goede keuze voor een geselecteerd publiek maar niet dé beste mid-range-smartphone van dit moment. Dat komt ook door de relatief hoge adviesprijs van 429 euro.

Wamt interessante alternatieven voor de Xperia 10 III zijn met name de Poco X3 Pro van slechts 240 euro en de Samsung Galaxy A52 5G (420 euro). Beide toestellen zijn merkbaar sneller dan de Sony-telefoon, laden een stuk sneller op en hebben een fraaier 120 Hz-scherm. Samsung garandeert bovendien vier jaar updates. Een ander alternatief is de 379 euro kostende Nokia X20, die qua specificaties doet denken aan de Sony Xperia 10 III maar drie jaar garantie en updates heeft. Het toestel heeft wel een flink groter scherm. 

Ons oordeel

7,2Score

Sony Xperia 10 III

Adviesprijs € 429,-
Kleuren Zwart en wit
OS Android 11
Scherm 6 inch oled (2520 x 1080, 60 Hz)
Processor 2 GHz octacore (Snapdragon 690 5G)
RAM 6 GB
Opslag 128 GB (uitbreidbaar)
Batterij 4.500 mAh
Camera 12, 8 en 8 megapixel (achter), 8 megapixel (voor)
Connectiviteit 5G, 4G (LTE), Bluetooth 5.2, wifi 5, gps, nfc
Formaat 15,4 x 6,8 x 0,83 cm
Gewicht 169 gram
Overig IP68-certificering
Website www.sony.nl

  • Pluspunten

  • Handzaam ontwerp

  • Uitstekende accuduur

  • Veelzijdige en prima camera's

  • Opgeruimde software

  • Minpunten

  • 60 Hz-scherm kan niet fel genoeg

  • Langzame oplader meegeleverd

  • Onlogische camera-app

  • Langzamer dan veel concurrenten

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten