Samsung valt in herhaling met de Galaxy S23-serie
Zojuist heeft Samsung de Galaxy S23-serie aangekondigd, bestaande uit de Galaxy S23, de grotere Galaxy S23+ en de megalomane Galaxy S23 Ultra. Wellicht komt de serie en het ontwerp van de smartphones je bekend voor. Dat ligt niet aan jou.
De Samsung Galaxy S23-serie zet de koers voort die vorig jaar werd ingezet. De topserie van Samsung bestaat uit een drietal toestellen, waarvan de Galaxy S23+-uitvoering een grotere variant is van het Galaxy S23 basismodel en de Galaxy S23 de ultieme smartphone is. Net zoals de Galaxy Note van weleer beschikt de Galaxy S23 Ultra over een stylus en een bijbehorend groot (6,8 inch) beeldscherm. Ook qua camera heeft de Galaxy S23 Ultra het meest te bieden, dankzij vier lenzen aan de achterzijde, een selfiecamera en een infrarood-dieptesensor.
Alleen de prijs is anders
Vervang je echter in bovenstaande alinea het getal 23 met 22, dan zou deze nog steeds kloppen. De smartphoneserie is nauwelijks te onderscheiden ten opzichte van zijn voorganger. Samsung, dat er de afgelopen jaren van is beticht af te kijken van concurrent Apple, lijkt hiermee ook het Amerikaanse techbedrijf te volgen. De nieuwste iPhone 14-serie is nauwelijks een stap vooruit te noemen ten opzichte van de iPhone 13-serie. Dat ging met name op voor de reguliere iPhone 14. Apple voerde echter één grote verandering door: de prijzen ten opzichte van de vorige smartphonegeneratie werden in een klap enorm omhoog gegooid.
Lees ook: iPhone 14 review - alleen de prijs is anders
Dat is precies ook de grootste verandering die de Galaxy S23-serie ten opzichte van de vorige generatie meebrengt. Het basismodel van de Galaxy S23 kost 949 euro, 100 euro meer ten opzichte van zijn voorganger. De Galaxy S23+ en Galaxy S23 Ultra kosten respectievelijk 1.199 en 1.399 euro. Dat is 150 euro meer dan zijn voorganger.
Tijdens een presentatie werd uitgelegd dat onder meer de prijs van grondstoffen en inflatie de hogere adviesprijs veroorzaakt. Toch lijkt het vooral koren op de molen voor Google, die met de Pixel 7-serie hoog in de jaarlijst van ID.nl terechtkwam. Deze smartphones bieden ook de langdurige update-ondersteuning en geavanceerde camera-mogelijkheden waarmee Samsung en Apple tot dusver mee voorop liepen. In tegenstelling tot Apple dalen de prijzen van Samsung-smartphones meestal wel rap.
Lees ook: Google Pixel 7 Pro review - de slimste smartphone
Wat is er nieuw aan de Samsung Galaxy S23?
Toch is er wel degelijk mooie vooruitgang aanwezig in de Galaxy S23-serie. De grootste zit ‘m in de gekozen chipset. Voorgaande generaties draaiden in Europa op een Exynos-chipset, die uit Samsung’s eigen fabrieken rolde. Deze chipsets waren echter al jaren minder snel en zuinig dan de chipsets van fabrikant Qualcomm. Daarom gaat Samsung nu over op Snapdragon-chips van Qualcomm. De Galaxy S23-serie is uitgerust met de recentste, snelste Qualcomm Snapdragon 888 Gen2. Daarmee lijkt Samsung een mooi stapje te hebben gemaakt.
Andere veranderingen zitten hem in de details. Zo heeft de hoofdlens van de Galaxy S23 Ultra een resolutie van maximaal 200 megapixel. Maar omdat een 200 megapixelfoto al zo’n 60MB kan innemen en een 4K-video 300MB per minuut wordt standaard niet de volledige resolutie gebruikt voor het eindresultaat van de foto. Desondanks was het voor Samsung wel aanleiding om het basis-opslaggeheugen van de Galaxy S23+ en Galaxy S23 Ultra te verhogen tot 256GB. Overigens zijn er ook (nog duurdere) uitvoeringen met 512GB en 1TB. Samsung blijft hierbij ook bij zijn beslissing om (eveneens net als Apple), de smartphones niet meer uit te rusten met een geheugenkaartslot.
Tevens beschikken de Galaxy S23 en Galaxy S23+ over een iets hogere accucapaciteit, beschikt de OneUI 5.1 software over meer personalisatiemogelijkheden (in lijn met Android 13) en heeft Samsung veel werkt gestoken in de nachtmodus van zowel de gewone camera, selfiecamera en video-opnames. Op dat laatste gebied heeft Samsung namelijk nog wel wat in te lopen op zowel Apple als Google. Fijn is daarom ook dat de beeldstabilisatie ook verbeterd is. Handig voor zowel video-opnames, als de nachtmodus - aangezien je hierbij je smartphone wat langer stil vasthoudt.
m
Andere verandering blijft uit
Is er een innovatie-plateau bereikt op de smartphonemarkt? Het gebrek aan verandering is wat het meest blijft hangen bij de Galaxy S23-serie. De toestellen zijn te onderscheiden ten opzichte van de Galaxy S22-serie, het hoekje aan de achterzijde waarin de camera’s zaten is verdwenen. Nu steken er enkel lensjes uit de bovenhoek aan de achterzijde.
De Galaxy S23 is de compactste uitvoering uit de serie, dankzij een 6,1 inch scherm. De Galaxy S23+ en Galaxy S23 Ultra beschikken over een 6,6 en 6,8 inch scherm. De maximale schermhelderheid is wat hoger van de smartphones en de dynamische verversingssnelheid van het scherm is maximaal 120 hertz. Opvallend is dat de Galaxy S23 en Galaxy S23+ een minimale verversingssnelheid hebben van 45 hertz, de S23 Ultra kan minimaal 1 hertz. Wat de accu ontziet.
Het keurige updatebeleid blijft hetzelfde: vier Android versie-updates en vijf jaar lang security-ondersteuning. Qua opladen kiest Samsung ervoor met maximaal 45 watt bedraad of 15 watt draadloos op te laden. Dat is een stuk langzamer dan de snelladers van Chinese smartphonemerken, maar een bewuste keuze volgens Samsung om ervoor te zorgen dat de accu minder snel slijt. Snelladen kan namelijk zorgen voor warmteopwekking, wat accuslijtage oplevert. Over opladers gesproken: deze vind je niet terug in de doos.
De Galaxy S23-smartphones zijn verkrijgbaar in vier kleuren. Zwart, crème-wit, paars en groen.