ID.nl logo
Samsung Galaxy Note 10 (Plus): een beetje erbij en een beetje eraf
© PXimport
Huis

Samsung Galaxy Note 10 (Plus): een beetje erbij en een beetje eraf

High-end smartphones moeten steeds meer moeite doen om zich te onderscheiden van de (goedkopere) concurrentie. Samsung hoopt dat je voor de nieuwe Galaxy Note 10 of Note 10 Plus kiest vanwege het futuristische ontwerp, het grote scherm en de vele features, waaronder de S-Pen. Weet het Samsung Galaxy Note 10 ontwerp te overtuigen?

De Note 10 en Note 10 Plus verschijnen op 23 augustus in Nederland en zijn al te reserveren. Ze komen in de kleuren zwart (Aura Black) en een wit met verschillende kleurtinten (Aura Glow). Voor de Note 10 betaal je 949 euro, terwijl de Note 10 Plus vanaf 1099 euro verkrijgbaar is. Samsungs nieuwste topmodellen zijn hiermee even duur als de iPhones, maar kosten honderden euro’s meer dan de OnePlus 7 Pro, Huawei P30 Pro en de Galaxy S10 (Plus) die eerder dit jaar uitkwamen. Al die toestellen hebben een luxe glazen behuizing met een grote accu en een scherm dat bijna de hele voorkant vult. Waar kan de Note 10 (Plus) zich mee onderscheiden?

Formaat

Allereerst met het formaat. Voor het eerst brengt Samsung zijn Note-toestel niet in één maar twee versies uit. De Note 10 is met zijn 6,3 inch scherm de regelrechte opvolger van de Note 9 en de Note 10 Plus is met zijn enorme 6,8 inch scherm bedoeld voor liefhebbers van zo groot mogelijke smartphones. Een interessante keuze, helemaal omdat er veel verschillen bestaan tussen de Note 10 en Note 10 Plus. Daar komen we zo meteen op terug, want de smartphones hebben ook veel overeenkomsten.

©PXimport

Glas heeft voor- en nadelen

Ze zijn allebei van glas gemaakt, wat voor- en nadelen heeft. De behuizing ziet er fraai uit totdat je hem aanraakt, want dan zie je overal vingerafdrukken. Glas geeft een luxe gevoel, maar is ook erg glad. Zeker met éénhandig gebruik bestaat de kans dat de Note 10 (Plus) uit je vingers glijdt. Beide toestellen hebben een scherm met gekromde verticale zijkanten en ook dat ziet er tof uit. De Note 10 (Plus) gebruiken zonder onbedoeld die zijkanten aan te raken, is wel even wennen. De displays nemen bijna de hele voorzijde in beslag, met enkel onderin een smalle rand. Een futuristisch gezicht, vooral als je van een oudere smartphone komt.

Minder opvallende selfiecamera

Bovenin het Note 10 (Plus)-scherm zit een nog smallere rond met daaronder een piepklein gaatje voor de 10 megapixel selfiecamera. Dit gaatje is kleiner dan die van de Galaxy S10 en zit naar onze mening ook op een prettigere plek, namelijk in het midden. Op de S10 is ‘ie in de rechterhoek geplaatst en dat voelt wat onnatuurlijk bij het maken van selfies. De dubbele selfiecamera van de S10 Plus keert overigens niet terug op de Note 10 (Plus). Note-gebruikers zijn niet zulke selfiefans dus is één camera genoeg, redeneert Samsung. Daar kunnen we ons goed in vinden: de dubbele camera in het scherm van de S10 Plus leidde af en maakte niet heel veel betere foto’s.

©PXimport

Niet voor één hand bedoeld

De Note 10 (Plus) is echter niet op alle punten een verbetering ten opzichte van de S10-lijn. De toestellen zijn rechthoekiger dan de S10 en OnePlus 7 Pro en liggen daarom minder comfortabel in de hand. Met name de Note 10 Plus is met zijn grote afmetingen en forse gewicht (196 gram) geen fijne smartphone om ‘naakt’ met één hand vast te houden. Hij is een stuk hoger en breder dan bijna alle andere toestellen. De OnePlus 7 Pro heeft een iets kleiner scherm en is praktisch even groot, maar ligt dankzij de rondere hoeken prettiger in je hand. Misschien dat een goed hoesje de Note 10 (Plus) handvriendelijker maakt – sowieso een prima idee om beschadigingen te voorkomen en minimaliseren.

Waar we ook aan moeten wennen, is Samsungs beslissing om de volumeknoppen en aan- en uitknop op de linkerzijkant te plaatsen. Op veel smartphones zit de aan- en uitknop recht, de volumeknoppen wisselen. Linkshandigen zullen blij zijn met alle knoppen links, maar voor rechtshandige gebruikers is het verre van ideaal. De knoppen best hoog en zeker op de grote Note 10 Plus is het lastig om ze snel in te drukken.

De inmiddels bekende S-Pen zit gelukkig nog steeds op zijn vertrouwde plaats in de rechterhoek van de onderkant. Het pennetje is met een simpele druk uit de behuizing te schuiven. Na gebruik stop je hem weer terug. De technische en softwarematige verbeteringen van de S-Pen bespreken we later in de uitgebreide review van de Note 10 (Plus).

©PXimport

We besteden dan ook aandacht aan de camera’s achterop de smartphones. Beide modellen hebben de driedubbele cameramodule van de S10 (Plus) en de Note 10 Plus voegt hier nog een vierde Time-of-Flight-sensor aan toe voor betere scherpte-dieptebepaling. De camera’s steken een heel klein beetje uit de behuizing. Hier merk je praktisch niets van.

Dag 3,5mm-hoofdtelefoonpoort

Waar je waarschijnlijk wél iets van merkt, is het feit dat de Note 10 en Note 10 Plus geen 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting hebben. Voor het eerst schrapt Samsung de vertrouwde audiopoort op zijn high-end smartphones, nadat hij eerder al verdween op meerdere goedkopere toestellen zoals de Galaxy A80. Volgens Samsung liet de Note 10 (Plus)-behuizing geen ruimte over voor de hoofdtelefoonpoort. Dat is lastig te controleren zonder de smartphone uit elkaar te halen, maar klinkt wat ongeloofwaardig bij een smartphone van dit formaat. Niet iedereen zal het gebrek aan de audio-aansluiting erg vinden, maar voor sommige gebruikers is het een minpunt. Samsung levert wel usb-c-oordopjes mee en je kunt ook een usb-c-naar-3,5mm-adapter gebruiken om traditionele hoofdtelefoons en oordopjes aan te sluiten.

©PXimport

Geen micro-sd op de Note 10

Een ander gemis is het micro-sd-slot, dat niet op de Note 10 aanwezig is. Opnieuw omdat er geen ruimte was, aldus Samsung. De grotere Note 10 Plus heeft meer ruimte en is daarom wel voorzien van een micro-sd-slot. Dat klinkt op zich aannemelijk, maar het gebrek aan micro-sd kan een minpuntje tot groot gemis zijn. Je kunt het interne opslaggeheugen van de Note 10 immers niet vergroten. Even snel een album vakantiefoto’s in het toestel stoppen is ook niet mogelijk. Het is voor het eerst dat Samsung een dure smartphone uitbrengt zonder micro-sd. Aan de andere kant is de Note 10 ook de eerste high-end toestellijn met standaard 256GB opslagruimte en dat is heel veel.

De Bixby-knop op de behuizing is ook verdwenen. Dat vinden we niet erg, want de knop lanceerde Samsungs eigen spraakassistent en die voegt in Nederland praktisch niets toe. De S10 heeft wel een Bixby-knop en die kun je na veel kritiek gelukkig ook programmeren om een andere app of actie te starten.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Voorlopige conclusie: Samsung Galaxy Note 10 kopen?

Verder is het ontwerp van de Note 10 (Plus) vergelijkbaar met de concurrentie. Draadloos opladen? Check. Waterdicht? Jazeker. Een vingerafdrukscanner onder het display? Uiteraard. Ruimte voor twee simkaarten? Present. De Notes moeten het qua design vooral hebben van hun S-Pen en futuristische schermen in twee formaten. Dat doen ze heel goed, maar er zijn ook kanttekeningen. De knoppenplaatsing is niet voor iedereen handig, de toestellen liggen niet prettig in de hand en op de Note 10 mis je naast de 3,5mm-audiopoort ook micro-sd. Gênant voor Samsung, dat jarenlang de spot dreef met Apple omdat iPhones deze features missen. Nu komt de boemerang terug.

Is de Note 10 (Plus) het kopen waard of ben je beter af met de Galaxy S10 (Plus) of een concurrent? Die vraag beantwoorden we in onze Galaxy Note 10 (Plus) review, die binnenkort op de site verschijnt. In de review gaan we dieper in op alle aspecten van de smartphones, waaronder de schermkwaliteit, camera’s, software en accuduur.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: