ID.nl logo
Xiaomi Mi 10T Lite – Zonder echte 5G-ondersteuning
© PXimport
Huis

Xiaomi Mi 10T Lite – Zonder echte 5G-ondersteuning

Voor dit najaar heeft Xiaomi drie telefoons klaargestoomd, namelijk de Xiaomi Mi 10T, 10T Pro en de 10T Lite. De laatstgenoemde smartphone is op dit moment één van de goedkoopste 5G-telefoons van dit moment en een midranger die beschikt over een 120Hz-scherm. De Xiaomi Mi 10T Lite is dan ook het toestel dat we in deze review onder de loep nemen.

Op moment van schrijven is de Xiaomi Mi 10T Lite de eerste smartphone met de Qualcomm Snapdragon 750G-processor. Dit is een octacore-processor, die beschikt over twee kernen die zijn geklokt op 2,22 GHz en zes kernen die zijn geklokt op 1,80 GHz. Hoewel die processor ingebouwde 5G-ondersteuning voor de mmWave-frequenties, is het helaas niet zo dat het toestel beschikt over de nodige antennes. Dat betekent niet dat er géén ondersteuning voor het nieuwe mobiele netwerk is, aangezien je de Xiaomi Mi 10T Lite wel op de in Nederland beschikbare frequenties kunt gebruiken.

Echte 5G is echter voorlopig nog toekomstmuziek. Op moment van schrijven zijn er al wel 5g-netwerken en -abonnementen, maar een echt grote snelheidsverhoging laat nog op zich wachten. Dat komt doordat de benodigde 3,5GHz-band pas in 2022 geveild wordt. Er zit wel verschil in snelheid tussen 4G en de huidige implementatie van 5G, maar heel groot is dat verschil niet. In dat opzicht is het jammer dat de Xiaomi Mi 10T Lite niet meer toekomstbestendig is. Want zodra de nieuwe frequenties er zijn, dan kun je daar dus niet van profiteren met de Mi 10T Lite.

©PXimport

©PXimport

Langzamer geheugen: is dat erg?

Het toestel is uitgerust met 6 GB aan lpdd4x-werkgeheugen. Dat is dus genoeg werkgeheugen, maar wel een langzamere soort. In de praktijk merk je daar gelukkig weinig van. Apps starten snel op, je wisselt gemakkelijk van app naar app en op geen enkel moment komen we irritante vastlopers tegen. Het is een afweging die Xiaomi voor je gemaakt heeft: door gebruik te maken van iets langzamer geheugen, kan de prijs gedrukt worden. Het is aan jou om dat voor lief te nemen.

Hetzelfde geldt overigens voor de opslagruimte. Je hebt de keuze uit 64 of 128 GB aan intern geheugen. Ook dit is een ietwat oudere versie dan de huidige standaard die je veelal in duurdere smartphones aantreft, namelijk respectievelijk UFS 2.1 en 2.2. We rekenen het de smartphone niet aan dat dit het geval is, aangezien het een kwestie is van concessies maken. En dat is verder prima, wanneer je a: niet van plan bent om de hoofdprijs te betalen voor een smartphone en b: je dagelijkse activiteiten eigenlijk helemaal niet de hoogste snelheid vereisen.

©PXimport

Veel smartphonemakers die actief zijn in dit segment besparen op deze manieren geld, dus het is ook helemaal geen vreemde praktijk. Niet elke fabrikant is hier echter helemaal open over en maakt die info niet zonder een zoektocht beschikbaar. Daarom is het fijn om te zien dat je in elk geval bij dit toestel van Xiaomi weet waar je aan begint voordat je hem in huis haalt. Verder heeft de Xiaomi Mi 10T Lite een accu met een vermogen van 4820 mAh, die lekker snel opgeladen wordt met de meegeleverde 33 watt-oplader. Er is geen draadloos laden aanwezig. De accu gaat ongeveer anderhalve dag mee bij normaal gebruik, met de 120Hz-stand geactiveerd.

Lekker groot scherm, met cameragat

De Xiaomi Mi 10T Lite beschikt over een lekker groot lcd-scherm van 6,67 inch, net zoals zijn duurdere broers 10T en 10T Pro. De resolutie is even hoog, namelijk 2400 bij 1080 pixels. Dat zorgt voor een pixeldichtheid van nog net geen 395 pixels per inch (ppi). Meer dan prima voor een lager geprijsd toestel. Meestal wordt gezegd dat alles boven de 400 ppi zorgt voor een scherp en gedetailleerd beeld op smartphoneschermen, dus dat we vijf pixels per inch tekort komen is geen groot probleem. Bovendien komen de kleuren goed uit de verf is en is het contrast ook heel degelijk.

©PXimport

©PXimport

Het scherm heeft wel last van typische lcd-dingen. Zo is er duidelijk een schaduwrand zichtbaar aan de randen van de telefoon. Dat is inherent aan de beeldtechnologie en niets iets wat alleen geldt voor de Mi 10T Lite, maar het blijft wel opvallend. Het 120Hz-scherm is ontzettend vloeiend en maakt korte metten met de schokkerige kwaliteit die 60Hz-scherm afleveren. Het display kan zich overigens automatisch aanpassen aan de type content op het scherm. Video’s in 24 Hz krijgen dan niet meteen kunstmatige beelden ingevoerd, maar kunnen nog steeds bekeken worden in het originele aantal hertz.

Wat een beetje tegenvalt is de maximale helderheid. Die blijft namelijk steken op 450 nits. Nogmaals: voor een budgettelefoon niet slecht, maar voor over het algemeen is het fijn wanneer smartphoneschermen een maximaal aantal nits van 600 over meer hebben. Qua audio mag je dit keer rekenen op stereospeakers waar helder, verstaanbaar geluid uitkomt. Niets om over naar huis te schrijven, maar het wordt in elk geval niet snel kakofonisch.

©PXimport

©PXimport

Vier camera’s achterop

De Xiaomi Mi 10T Lite heeft een ronde cameramodule met maar liefst vier camera’s achterop. Zo is er een 64 megapixel groothoeklens, een 8 megapixel ultragroothoeklens, een 2 megapixel macrocamera (voor foto’s van dichtbij) en een 2 megapixel dieptesensor. De standaardapplicatie voor de camera biedt bovendien een groot aantal functies aan, zoals een Pro-modus en ondersteuning voor high dynamic range, waardoor je dus veel invloed uitoefent op de kwaliteit van de kiekjes. Ook is er nog kunstmatige intelligentie die foto’s automatisch aanpast.

Het verschil in foto’s die je maakt met de AI-stand en HDR-modus aan is behoorlijk. Foto’s zonder die extra’s ogen wat natuurlijker, maar ook een beetje flets. Met beide dingen geactiveerd zie je dat kleuren harder tegen elkaar afsteken en dat bepaalde details er veel beter uitspringen. Andere aspecten, zoals lichtval op objecten (zoals de auto op de foto’s) springen uit de beelden. Dat is echter iets wat je mooi vindt of niet en is dus afhankelijk van je persoonlijke smaak. Het is in elk geval goed om te zien dat de camera’s scherpe, kleurrijke en gedetailleerde foto’s kunnen maken.

©PXimport

©PXimport

Inzoomen, zowel tijdens het fotograferen of daarna, kunnen we dan weer niet aanbevelen. Dan valt op dat de kwaliteit toch wat tegenvalt. En we hebben de camera al zo ingesteld dat hij foto’s maakt in de hoogste kwaliteit. Maar eerlijk is eerlijk: voor dit bedrag zul je niet heel snel beter aantreffen, behalve misschien bij de budgetversies van de Google Pixel- of Sony Xperia-smartphones.

Android 10, MIUI 12

De smartphone draait op Android 10, met daar bovenop de Xiaomi-softwareschil MIUI 12. Hoewel het jammer is dat Android 11 niet meteen meegeleverd wordt, is het ook niet heel vreemd. De upgrade is nog jong en vooral Xiaomi heeft tijd nodig om die eigen te maken. De softwareschil verandert namelijk behoorlijk wat aan het uiterlijk en de interface van Android. Mocht je niet bekend zijn met het werk van de fabrikant, dan kan dit systeem aanvoelen als iets dat niet bij Android in de buurt komt. Dat is niet altijd een voordeel, tenzij je dit natuurlijk prettig vindt werken.

©PXimport

©PXimport

Hoewel het menu van de instellingen anders ingedeeld is en ook het snelle menu, dat je via het thuisscherm naar beneden trekt, anders oogt, biedt de Xiaomi Mi 10T Lite wel gewoon alles wat een Android-telefoon te bieden heeft. Sommige instellingen staan prominenter in beeld, terwijl andere juist meer verborgen zijn. Op zo’n moment is het fijn dat er ook gewoon een zoekfunctie is toegevoegd aan het menu, zodat je bijvoorbeeld heel snel de donkere modus voor het systeem tevoorschijn haalt. Een modus die gelukkig ook gewoon aanwezig is op de Mi 10T Lite.

MIUI 12 doet overigens een paar dingen anders ten opzichte van versie 11. Zo kun je nu gebruikmaken van navigatie op basis van beweging, die met Android 10 geïntroduceerd is, en is er een nieuw uiterlijk. Dus ook voor Xiaomi-gebruikers zal er ongetwijfeld iets tussen zitten wat net even anders werkt, maar het stoort nergens. Het systeem is overzichtelijk en ziet er kleurrijk uit en heeft in de basis ook iets weg van het iOS. Verder zijn er meer privacy-opties beschikbaar, wat in ons boekje altijd een voordeel is. Er worden geen gegevens meer verzameld waar je geen toestemming voor geeft.

Het is helaas niet duidelijk hoeveel Android-upgrades het toestel krijgt. Daarover heeft Xiaomi namelijk niets bekendgemaakt.

©PXimport

Conclusie

Voor minder dan 300 euro kun je een 5G-telefoon in huis halen die er niet slecht uitziet, een stevige bouwkwaliteit heeft, redelijke foto’s (zonder in te zoomen) maakt en een overzichtelijk besturingssysteem heeft. Je bent niet helemaal voorbereid op de toekomst van 5G, omdat er simpelweg antennes ontbreken, je moet misschien leren omgaan met MIUI, en hebt te maken met ietwat verouderde hardware – maar dit zijn geen zaken die echt in de weg staan van een verder prettige smartphone-ervaring. Verder is het fijn om te zien dat er een koptelefoonaansluiting is en dat de vingerafdrukscanner, aan de zijkant, meestal snel werkt.

In hetzelfde segment vind je ook de Poco X3-smartphone, eveneens van Xiaomi afkomstig. Beide telefoons hebben nagenoeg dezelfde specificaties, maar de Poco heeft wel een grotere accu. Vind je dat dus een belangrijk aspect, dan kun je beter voor de X3 gaan. De Mi 10T Lite heeft wel een betere processor en een betere frontcamera.

Mocht je iets meer te besteden hebben, dan kan de OnePlus Nord ook prima dienstdoen als een midranger waar je voorlopig mee vooruit kunt. Dat toestel heeft bovendien een AMOLED-scherm, een snellere processor en een iets hogere pixeldichtheid. Qua accuduur is de Xiaomi hier dan weer de betere optie. Mocht je een nagenoeg kale Android-ervaring belangrijk vinden, dan kom je al gauw uit op een OnePlus of natuurlijk de Pixel-telefoons van Google.

Ons oordeel

7Score

Xiaomi Mi 10T Lite

Adviesprijs vanaf € 279,-
Kleuren Grijs, blauw, roségoud
OS Android 10 (MIUI 12)
Scherm 6,67 inch lcd (2400 x 1080, 120 Hz)
Processor Snapdragon 750G
RAM 6 GB
Opslag 64 of 128 GB
Batterij 4820 mAh
Camera 64, 8, 2 en 2 megapixel (achter), 16 megapixel (voor)
Connectiviteit 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc
Formaat 16,5 x 7,7 x 0,90 cm
Gewicht 214,5 gram
Overig Vingerafdrukscanner in de aan- en uitknop
Website www.mi.com/nl

  • Pluspunten

  • Goedkoop op 5G (voorlopig)

  • Prijs-kwaliteitverhouding

  • 120Hz-scherm

  • Minpunten

  • Camerasysteem

  • Geen ondersteuning voor 'echte' 5G

  • MIUI kan wennen zijn

▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

Bekijk hier andere Samsung-stofzuigers op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app
© Алексей Закиров - stock.adobe.com
Huis

Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app

Nu de parkeer-app EasyPark onder vuur ligt vanwege de fors hogere servicekosten die vanaf 1 mei 2025 in rekening worden gebracht, is het tijd om eens te kijken naar alternatieven. De app van Q-Park bijvoorbeeld: stukken goedkoper en ook nog eens makkelijk in gebruik.

Om te beginnen download je de Q-Park-app via Apple App Store of Google Play Store . Open na de installatie de app en druk op Inloggen wanneer je al een account hebt, of kies voor Account aanmaken om je registratie te voltooien. Je ontvangt ook nog een bevestigingscode per mail die je moet invullen tijdens de registratie. Een werkend e-mailadres is dus belangrijk.

Voer vervolgens je e-mailadres en wachtwoord in en tik op Bevestigen. Eenmaal ingelogd krijg je toegang tot het hoofdscherm, waar je beschikbare parkeergarages in jouw buurt vindt.

View post on TikTok

Dit scherm toont in real time hoeveel plaatsen er nog vrij zijn en wat de verwachte kosten zijn. Wil je direct instructies naar een locatie? Raak dan Navigeren aan en gebruik de ingebouwde routebeschrijving van je toestel. Houd er rekening mee dat je soms toestemming moet geven voor locatiediensten, wat je bij de eerste keer gebruik in de systeeminstellingen kunt regelen. Zo ben je binnen enkele minuten klaar om overal vlot te parkeren, zonder eindeloos rondjes te hoeven rijden in drukke stadscentra. 

Betalen en tariefoverzicht

Per parkeergarage of -terrein kun je direct zien hoeveel elektrische oplaadpunten er zijn. Als je echter benieuwd bent naar de parkeerkosten, dan wordt het je in de app niet heel gemakkelijk gemaakt. Die kosten zijn namelijk niet opgenomen in de app: je wordt doorverwezen naar de website van Q-Park, waar je vervolgens alsnog handmatig de parkeerlocatie moet invoeren. Niet heel gebruikersvriendelijk.

Parkeren op straat gaat gelukkig wel iets eenvoudiger: daar hoef je alleen de parkeersessie te starten. Als je creditcard of bankrekening is gekoppeld, hoef je vervolgens verder nergens meer naar om te kijken.

De app houdt de duur van je parkeeractie bij en rekent automatisch het juiste bedrag af. Zo voorkom je onnodige boetes. Zodra je terug bij je auto bent, beëindig je de sessie via Parkeersessie stoppen. Houd er rekening mee dat sommige locaties een maximaal dagtarief hanteren. Door dit vooraf te checken, kom je nooit voor verrassingen te staan. Ook prettig is dat je geen transactiekosten betaalt als je op straat parkeert, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij EasyPark.

Makkelijk garages inrijden

Een andere handige optie is de functie mobiel parkeren. Als je dit in de app instelt, kun je voortaan automatisch parkeergarages van Q-Park inrijden waar nummerbordherkenning is ingeschakeld. Welke dat zijn, zie je in de app. In de app geef je daartoe het nummerbord van je auto op, maak je een koppeling met iDeal of je creditcard en na het verifiëren van je rekeningnummer door middel van een machtiging van één cent wordt de betaling voortaan automatisch afgeschreven wanneer je de parkeergarage of het parkeerterrein afrijdt. Je betaalt in deze gevallen ook geen 40 cent transactiekosten. En: zowel bij het in- als uitrijden wordt de slagboom automatisch voor je geopend.

Handige tips

Het leuke aan de de Q-Park-app is dat deze meer biedt meer dan alleen het parkeren zelf. Zo kun je meldingen inschakelen door op Instellingen en vervolgens Pushmeldingen te tikken. Hierdoor ontvang je een notificatie wanneer je parkeersessie bijna afloopt of wanneer er een actietarief geldt.

Stel je voor dat je met vrienden dineert in een onbekende stad: de functie Vind mijn auto wijst je exact de weg terug naar je parkeerplek. Alles werkt intuïtief, omdat de app een overzichtelijke interface heeft en jou begeleidt bij elke stap. Mocht je tegen problemen aanlopen, dan kun je met Help direct contact opnemen met de supportafdeling. Let op dat je je gegevens up-to-date houdt, zodat je altijd toegang hebt tot de juiste betaalopties.

Meerdere auto's

Heb je meerdere auto's of wil je je account delen met anderen? Dat kan ook: in je profiel kun je namelijk meerdere nummerborden toevoegen. Logt iemand anders op een andere telefoon in met hetzelfde account, dan kan deze persoon de app dus ook gebruiken voor zijn of haar auto.

Tot slot

De Q-Park-app bespaart je kostbare tijd door parkeren makkelijk te maken en automatisch je betalingen te regelen. Dankzij de duidelijke interface en realtime informatie vind je moeiteloos beschikbare parkeerlocaties. Bovendien kun je snel je parkeeractie verlengen en betaalopties beheren, zodat je nooit meer onnodig betaalt. Prettig daarbij is dat je geen transactiekosten betaalt.