Review Samsung Galaxy A16 – Op belangrijke vlakken verbeterd
Als het gaat om betaalbare budgetsmartphones, dan kun je eigenlijk niet om de Samsung Galaxy A16 heen. De A10-serie staat bekend om zijn betrouwbare prestaties. Hoe vergaat het de 219 euro (adviesprijs) kostende A16? Dat lees je in deze review.
Vergeleken met de Galaxy A15 heeft Samsung de Galaxy A16 op een paar punten verbeterd. Zo is het scherm groter, het updatebeleid verlengd en de processor iets krachtiger. Toch blijft veel onveranderd, zoals de hoeveelheid werkgeheugen, het camerasysteem en de accu. Het grootste struikelblok is ook dit jaar de processor, die constant roet in het eten gooit. Hoewel we minder hoge eisen stellen aan budgetsmartphones, blijft de vraag of dit toestel zonder problemen de zes jaar aan ondersteuning kan doorstaan.
- Lang(er) updatebeleid
- Snellere processor
- Groter oledscherm
- Accuduur
- Acceptabele foto's
- Niet de snelste
- Avondfotografie
- Opladen duurt lang
- Geen Galaxy AI
De Samsung Galaxy A16 heeft zowel een goedkoop als premium uiterlijk. Als we kijken naar de achterkant van het toestel, dan spreekt het duidelijk de Samsung-designtaal van duurdere Galaxy's, zoals bijvoorbeeld de Galaxy S23-lijn. Het apparaat heeft een strakke vormgeving en cameralenzen die netjes in de behuizing verwerkt zijn. Maar tegelijkertijd is de A16 gemaakt van (hoogwaardig) plastic en zien we voorop dikke schermranden zitten. De kin is behoorlijk aanwezig en de selfiecamera steekt flink af in het gigantische oledpaneel.
Het toestel heeft weinig aspecten die storen. De afgeronde randen voelen zacht aan en zorgen ervoor dat de smartphone prettig in de hand ligt. Dankzij het gebruik van plastic is het toestel bovendien lekker licht. Aan de rechterkant zit een subtiele verhoging, waarmee je eenvoudig de powerknop kunt vinden zonder te kijken. In die knop is ook de vingerafdrukscanner verwerkt. Hoewel deze prima werkt, valt wel op dat hij aan de trage kant is. Snelheid is duidelijk niet de prioriteit van deze smartphone.
©Wesley Akkerman
©Wesley Akkerman
Niet de snelste, maar…
De keuze voor de Samsung Exynos 1330-processor bevestigt dit beeld. Hoewel deze op papier tot veertig procent sneller is dan de Mediatek-processor in de A15, merk je daar in de praktijk niet altijd veel van. De interface reageert soms traag en het openen van apps kost wat tijd. Dit hoort bij de klasse van het toestel en is geen verrassing, gezien de prijs van 219 euro. Het is belangrijk om te realiseren dat dit geen high-end model is. Qua snelheid is dit model vergelijkbaar met de OnePlus Nord CE 4 Lite en Sony Xperia 10 V.
Meestal maakt Samsung een hoop goed met zijn displays. Aanvankelijk stelt die van de Samsung Galaxy A16 niet teleur. Het riante oleddisplay is 6,7 inch groot en biedt diepe zwartwaarden en levendige kleuren. De verversingssnelheid van 90 Hertz is lager dan op concurrerende toestellen (die al op 120 Hertz zitten). Ook de maximale helderheid laat wat te wensen over. Voor binnengebruik is het een prima smartphone, maar toestellen als de Nord CE 4 Lite en Moto G84 presteren beter. Tot slot is het gebrek aan een HDR-certificaat erg jammer.
Acceptabele foto's
De Samsung Galaxy A16 heeft een eenvoudige cameraopstelling. Achterop vind je een hoofdlens van 50 megapixel, een groothoeklens van 5 megapixel en een macrolens van 2 megapixel. Over het algemeen, en onder ideale lichtomstandigheden, maken de camera's prima foto's met veel detail en kleur. Maar zoals we vaker bij Samsung zien, werkt het camerasysteem hard om de beelden te verfraaien, wat kan leiden tot overdreven verzadigde kleuren. Portretfoto's doen het daarentegen goed, met een mooi vervaagde achtergrond.
Wanneer je foto's in de avond maakt, of zonder ideale lichtomstandigheden, dan laat de kwaliteit echter snel te wensen over. Foto's ogen korrelig en missen de dynamische diepte waar Samsung-smartphones vaak om bekendstaan. Nu moeten we zeggen dat de avondmodus daarin een handje kan helpen, maar verwacht geen wonderen. Ook de frontcamera heeft moeite in donkere omstandigheden, wat zichtbaar wordt bij selfies of videobellen. Een ander minpunt is dat video's alleen in 1080p bij 30 fps kunnen worden opgenomen, terwijl sommige concurrenten 4K ondersteunen.
Lang updatebeleid
Iets dat we altijd aan Samsung kunnen waarderen is de consistente software-ervaring over de hele Galaxy-reeks. Ook de Galaxy A16 draait op Android 14 met One UI 6.1 en voelt net zo strak aan als de duurdere modellen. Daarnaast zijn er nauwelijks vooraf geïnstalleerde apps die niet van Google of Samsung zelf afkomstig zijn. Het updatebeleid belooft zes jaar aan Android-upgrades en beveiligingsupdates, wat een sterk punt is. Toch roept dit vragen op, want de huidige prestaties laten al te wensen over. Het is de vraag of dit toestel over zes jaar nog soepel genoeg draait.
Een beperking is het werkgeheugen van 4 GB, waardoor functies als Galaxy AI ontbreken. Voor sommige gebruikers is dat geen gemis, maar het benadrukt wel de kloof tussen de snelheid van de processor en wat de software vraagt. Samsung zou er goed aan doen om de software verder te optimaliseren, zodat het prestatieniveau op peil blijft. Zonder die optimalisaties verliezen de beloofde zes upgrades hun waarde. Wat betreft de batterij: deze houdt het ongeveer een dag vol en laadt in anderhalf uur volledig op..
Samsung Galaxy A16 kopen?
Vergeleken met de Galaxy A15 heeft Samsung de Galaxy A16 op een paar punten verbeterd. Zo is het scherm groter, het updatebeleid verlengd en de processor iets krachtiger. Toch blijft veel onveranderd, zoals de hoeveelheid werkgeheugen, het camerasysteem en de accu. Het grootste struikelblok is ook dit jaar de processor, die constant roet in het eten gooit. Hoewel we minder hoge eisen stellen aan budgetsmartphones, blijft de vraag of dit toestel zonder problemen de zes jaar aan ondersteuning kan doorstaan.