Review Sony Xperia 10 V - Verbeterd, maar loopt ook achter

Review Sony Xperia 10 V - Verbeterd, maar loopt ook achter

Geplaatst: 11 juli 2023 - 08:01

Aangepast: 21 september 2023 - 05:17

Wesley Akkerman

Met een prijs van 449 euro is de Sony Xperia 10 V niet ontzettend duur te noemen, maar goedkoop is natuurlijk anders. Het toestel bevindt zich in het hogere segment van de middenmoters. Met een prachtig oledscherm en een degelijk camerasysteem heeft de Xperia 10 V redelijk wat te bieden.

6,5

Sony Xperia 10 V

Pluspunten

Kleurrijk oled-paneel

Premium en zakelijk ontwerp

Audio

Ruimte voor micro-sd-kaart

Accuduur

Hoge resolutie

Zo goed als schone Android-versie

Camerasysteem, optisch inzoomen

Minpunten

Karig updatebeleid

Langzaam opladen

Achterhaalde processor

Lage beeldverversing

Conclusie

Als we de Sony Xperia 10 V naast de 10 IV zouden leggen, dan heeft Sony een hoop dingen verbeterd. De speakers klinken luider, het scherm kan helderder ingesteld worden, het camerasysteem scoort ook net even beter (en beschikt als één van de weinige smartphones in dit segment over een telelens) en de accu scoort even goed. Echter, de processor is inmiddels echt oud te noemen (hij komt uit 2021), de schermverversing loopt achter op de concurrentie en ook het design spreekt niet iedereen aan. Bovendien zal niet iedereen het fijn vinden dat je geen video’s in 4k kunt opnemen en dat het opladen zo traag gaat. Daar tegenover staat dan weer een prettige Android-softwareomgeving, maar helaas ook een karig updatebeleid, waardoor je maximaal drie jaar met je smartphone kunt doen. Dit zijn van die momenten dat je denkt dat een fabrikant beter een jaar had kunnen overslaan, want de genoemde verbeteringen zijn niet echt doorslaggevend voor een aanbeveling. Wil je na drie jaar een nieuwe Xperia 10, dan is die misschien nog wel de overweging waard. Maar dan nog kun je je afvragen of je niet beter voor de Google Pixel 7a kunt gaan. Die biedt namelijk een veel scherpere prijs-kwaliteitverhouding aan op dit moment. ...
Lees meer

Je houdt ervan of je hebt er helemaal niets mee: het rechthoekige design van de Sony Xperia 10 V. Alle recente smartphones van Sony hebben dit design, dat robuust, stoer en zakelijk oogt. Naast de standaard witte en zwarte opties biedt Sony dit keer ook twee modieuze kleuren aan: lavendel en sage groen. Daarmee doet het Japanse bedrijf mee met de trend smartphones wat kleuriger te maken. Misschien spreken de toestellen daardoor ook een wat breder publiek aan, maar dat is iets dat we later pas weten. Sony doet in elk geval een goede poging het toestel aantrekkelijk te maken.

Sony Xperia 10 V met kleurrijk scherm

Ondanks het feit dat het toestel een plastic achterkant en frame heeft, voelt het toch solide en premium aan. Dankzij de Corning Gorilla Glass Victus aan de voorkant wordt het kleurrijke en langwerpige oled-display van 6,1 inch goed beschermd. De beeldverversing gaat niet hoger dan 60 Hertz (zestig beeldjes per seconden), maar dat is in de meeste gevallen prima. Vergelijkbare toestellen, zoals de Motorola Edge 40 en Google Pixel 7a, gaan (iets) hoger, maar zijn ook net een paar tientjes duurder. Alleen wanneer je meer beeldjes per seconde gewend bent, valt misschien een hapering hier en daar op.

De resolutie is met 1.920 bij 2.520 pixels behoorlijk hoog. Dat geeft de Sony Xperia 10 V een scherp ogend scherm mee, met een pixeldichtheid van 449 pixels per inch. De Pixel 7a en Moto Edge 40 zijn met 429 en 402 ppi technisch gezien minder scherp, maar zo op het oog merk je de verschillen niet. Verder ligt de maximale (automatische) helderheid net onder de 1.000 nits (anderhalf keer hoger dan het vorige model). Dat is genoeg voor een zonnige dag, waardoor je vrijwel altijd goed kunt zien wat er op het scherm gebeurt. De speakers klinken lekker luid en gebalanceerd en brengen een respectabel geluid ten gehore.

Review Sony Xperia 10 V - Verbeterd, maar loopt ook achter-58809711
Review Sony Xperia 10 V - Verbeterd, maar loopt ook achter-58809712

Dezelfde processor als vorig jaar

De Sony Xperia 10 V heeft dezelfde processor en hoeveelheid werkgeheugen (6 GB) als het toestel van vorig jaar. Daardoor heb je niet meteen een goede reden om te upgraden, mocht je genieten van een jaarlijks updateschema. Ondanks dat is de cpu goed geschikt voor het uitvoeren van dagelijkse taken, wat gaming hier en daar en fotografie. Houd je het op bellen, mailen, WhatsApp en meer van dat soort apps, dan presteert het toestel prima. 128 GB aan opslagruimte is niet bijster veel, maar gelukkig kun je – in tegenstelling tot een sloot aan andere smartphones – die ruimte uitbreiden middels een micro-sd-kaart.

Wil je gaan gamen op je smartphone, dan kun je misschien beter elders kijken. Je kunt wat populaire titels spelen, zoals Pokémon Go of Mario Kart Tour, maar je loopt al gauw tegen wat problemen aan. Het grootste probleem is dat het toestel snel warm wordt tijdens het spelen. Het is duidelijk dat Sony dit toestel niet ingericht heeft voor videogames, maar dan nog is dat jammer om te zien. Veel mensen wereldwijd gamen dagelijks op hun smartphones, dus daar moet je als fabrikant gewoon rekening mee houden. Zware titels, zoals Call of Duty Mobile, hebben het… zwaar, maar casual gaming lukt meestal wel.

Eén van de best presterende onderdelen van de Sony Xperia 10 V is de accu. De voorganger scoorde destijds ook al heel goed en we kunnen wederom claimen dat dit model een behoorlijk uithoudingsvermogen heeft. Dankzij het vermogen van 5.000 mAh en de bescheiden specificaties (inclusief die lage schermverversing) kun je het vaak tot wel twee dagen uithouden op een volle accu. Dan moet je niet tussendoor flink gaan zitten gamen, want dan breng je de gebruikersduur flink omlaag. Opladen gaat wel ontzettend traag. Je moet rekening houden met twee uur aan oplaadtijd.

Review Sony Xperia 10 V - Verbeterd, maar loopt ook achter-58809713

Review Sony Xperia 10 V - Verbeterd, maar loopt ook achter-58809715

Normale lens.

Review Sony Xperia 10 V - Verbeterd, maar loopt ook achter-58809714

Normale lens, ingezoomd.

Kale Android-software

Hoewel we over het algemeen positief zijn over de software-ervaring op Sony-smartphones, valt het software-updatebeleid helaas flink tegen. Met slechts twee Android-upgrades en drie jaar aan beveiligingsupdates kom je er als consument karig van af. Sony maakt vaak een punt van duurzaamheid (dat zien we bijvoorbeeld terug in de plasticloze verpakkingen), maar ondertussen gaan zijn smartphones dus eigenlijk maar drie jaar mee. Andere fabrikanten, zoals Google en Samsung, scoren veel beter op dit punt. Het zou Sony sieren om dit beleid eens te herzien; dan is je duurzaamheidsboodschap pas krachtig.

Gelukkig is de Android 13-software zelf behoorlijk kaal. Dat betekent dat er weinig onnodige functies zijn toegevoegd (op Side Sense na dan, die functie reageert gewoon niet altijd goed) en dat je amper te maken krijgt met bloatware. Wanneer je het toestel installeert, dan krijg je zelfs de optie bepaalde apps wel of niet te installeren. Uiteraard ontkom je niet aan de Google-bibliotheek, en ook Facebook en LinkedIn zijn aanwezig – maar die eerste set apps is verplicht op Android en die laatste twee kunnen voor sommige mensen handig zijn. Gebruik je die apps niet? Dan heb je pech – je kunt ze niet verwijderen.

Review Sony Xperia 10 V - Verbeterd, maar loopt ook achter-58809716

Groothoeklens.

Review Sony Xperia 10 V - Verbeterd, maar loopt ook achter-58809717

Normale lens.

Review Sony Xperia 10 V - Verbeterd, maar loopt ook achter-58809718

Normale lens, ingezoomd.

Sony Xperia 10 V met degelijk camerasysteem

Op papier heeft de Sony Xperia 10 V een degelijk camerasysteem, dat grotendeels overeenkomt met het voorgaande model. De hoofdsensor beschikt over 48 megapixels, maar perst vier pixels steeds samen voor een scherp en kleurrijk resultaat. Daardoor houd je effectief twaalf megapixels over (net als op de Xperia 10 IV). Ook is er een telelens van acht megapixels (en een brandpuntafstand van 54 millimeter) en een ultragroothoeklens van 8 megapixel (met een brandpuntafstand van zestien millimeter). Het toestel is in staat twee keer optisch in te zoomen. Ook kan die helaas alleen video’s opnemen in 1080p op 30 fps.

Verder is er een optische beeldstabilisator aanwezig, die helpt bij het preserveren van de kwaliteit. Ondanks het feit dat dit een Xperia-toestel is, hoef je geen uitgebreide (en soms ingewikkelde) camerasoftware te verwachten, zoals op de Xperia 1 V. Je krijgt een standaardcamera-app, die vooral overdag voor relatief goede foto’s zorgt. De sensor legt veel details en kleuren vast. Er is sprake van wat verzadiging in de foto’s, waardoor mensen, omgevingen en objecten wat zachter en warmer ogen dan in het echt. Dit ziet er vaak prima uit op sociale media, maar daarnaast kun je er niet zo veel mee.

De andere twee lenzen maken qua kwaliteit en verzadiging soortgelijke foto’s. Je moet er dus rekening mee houden dat alles wat je vastlegt, net even wat mooier uit de verf komt dan in het echt. Het is verder fijn om te zien dat je tot twee keer kunt inzoomen zonder kwaliteitsverlies. De avondmodus scoort prima, aangezien je vaak goed kunt zien wat je gefotografeerd hebt – maar de beelden ogen niet echt natuurlijk. De portretmodus maakt tot slot ook redelijke foto’s. Je kunt de mate van wazigheid (op de achtergrond) zelf aanpassen. Ga hier voorzichtig mee om, want anders ogen je foto’s snel onaantrekkelijk.

Review Sony Xperia 10 V - Verbeterd, maar loopt ook achter-58809721

Normale lens.

Review Sony Xperia 10 V - Verbeterd, maar loopt ook achter-58809722

Groothoeklens.

Review Sony Xperia 10 V - Verbeterd, maar loopt ook achter-58809720

Portretmdodus.

Conclusie: Sony Xperia 10 V kopen?

Als we de Sony Xperia 10 V naast de 10 IV zouden leggen, dan heeft Sony een hoop dingen verbeterd. De speakers klinken luider, het scherm kan helderder ingesteld worden, het camerasysteem scoort ook net even beter (en beschikt als één van de weinige smartphones in dit segment over een telelens) en de accu scoort even goed. Echter, de processor is inmiddels echt oud te noemen (hij komt uit 2021), de schermverversing loopt achter op de concurrentie en ook het design spreekt niet iedereen aan. Bovendien zal niet iedereen het fijn vinden dat je geen video’s in 4k kunt opnemen en dat het opladen zo traag gaat.

Daar tegenover staat dan weer een prettige Android-softwareomgeving, maar helaas ook een karig updatebeleid, waardoor je maximaal drie jaar met je smartphone kunt doen. Dit zijn van die momenten dat je denkt dat een fabrikant beter een jaar had kunnen overslaan, want de genoemde verbeteringen zijn niet echt doorslaggevend voor een aanbeveling. Wil je na drie jaar een nieuwe Xperia 10, dan is die misschien nog wel de overweging waard. Maar dan nog kun je je afvragen of je niet beter voor de Google Pixel 7a kunt gaan. Die biedt namelijk een veel scherpere prijs-kwaliteitverhouding aan op dit moment.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten