ID.nl logo
Review Oppo Reno 12 Pro – Trendtelefoon die tekortschiet
© Wesley Akkerman
Huis

Review Oppo Reno 12 Pro – Trendtelefoon die tekortschiet

Hoewel de Oppo Reno-serie geen high-end smartphonelijn is, experimenteert het merk vaak wel met nieuwe functies met zijn Reno's. Met de Oppo Reno 12 Pro, met een adviesprijs van 649 euro, is dat niet anders. De nadruk ligt op generatieve AI-functies.

Oké
Conclusie

De Oppo Reno 12 Pro is een smartphone volgens recente trends. De stappen tussen de verschillende generaties worden kleiner, waardoor fabrikanten zich op andere manieren moeten onderscheiden. Dat zien we op de high-end markt en ook duidelijk in het middensegment. De Reno 12 Pro moet het hebben van allerlei opties, waarvan zeker de helft nog niet in Nederland beschikbaar is. Voor de andere helft geldt dat ze alleen werken met een actieve internetverbinding en een Oppo-account, waardoor ze toch wat minder toegankelijk zijn. Niet iedereen is bereid een extra account aan te maken, hoe graag fabrikanten dat ook zouden willen zien. Oppo is hier zeker niet de enige in: Google en Samsung kunnen er ook wat van. Je zou denken dat 'AI voor iedereen', de slogan van dit toestel, betekent dat je er zo bij kunt, maar in de praktijk blijkt dat dus tegen te vallen. Daarnaast speelt het camerasysteem het toestel parten. Voor een paar tientjes minder kun je beter voor een Google Pixel 8a gaan. Die heeft een beter camerasysteem, een langere levensduur door een scherper updatebeleid en over het algemeen een aangenamer en overzichtelijker OS.

Plus- en minpunten
  • Prachtig oled-scherm
  • Capabele processor
  • Redelijk updatebeleid
  • MicroSD-kaartsleuf
  • Oplaadsnelheid
  • Comfort en gewicht
  • AI-functies werken niet zonder internet of Oppo-account
  • Minder krachtige cpu dan in Chinese variant
  • Achterkant met twee lagen
  • Tegenvallend camerasysteem
  • Flink aan de prijs

Wanneer je de Oppo Reno 12 Pro vastpakt, vallen een aantal dingen op. Het is een dun en licht toestel, terwijl het op papier niet zoveel afwijkt van andere smartphones. Dat maakt vasthouden wel comfortabeler. Ook voel je meteen de twee achterkantlagen: aan de bovenzijde zit een matte structuur, terwijl onderop glimmend plastic zit. Het is een beetje een vreemd gezicht. En tijdens het warme weer blijft die onderkant een beetje plakken – om over de vingerafdrukken nog maar te zwijgen. Niet iets waar we enthousiast over zijn.

Oppo zegt dat het ontwerp een stuk steviger zou moeten zijn, waardoor het toestel tegen een stootje kan. Ook zou het beeldscherm niet meteen breken wanneer je er op gaat zitten. Dat hebben we ons uiteraard geen twee keer laten zeggen. We zijn op het toestel gaan zitten, hebben het een paar keer door de kamer gegooid en hebben het uit onze handen laten vallen. We hebben geen kras of deuk kunnen ontdekken. Alleen de vooraf geplaatste screenprotector kreeg een bubbel in de hoek, maar daar bleef het wel bij. Wat dan wel weer vreemd is gezien de nadruk op robuustheid is het gebrek aan een IP-certificaat.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Subtiele schermranden

De Oppo Reno 12 Pro ziet er verder duurder uit dan hij is. Dat komt door het grote oled-paneel van 6,7 inch. De randen buigen aan alle kanten iets naar beneden. Dit is een subtiel verschil met andere smartphones, maar het oogt premium en voelt prettig aan tijdens de bediening. Het scherm heeft een fijne resolutie met het oog op accuduur (2412 bij 1080 pixels) en ondersteunt een hoge verversingssnelheid van 120 Hertz. Dat kan de batterijduur dan weer negatief beïnvloeden, maar ondersteunde apps en games ogen wel megafijn op dit display.

Wat we minder prettig vinden is dat Oppo de Reno 12 Pro van een flinke downgrade voorzien heeft als we kijken naar de processor. In China krijgt het toestel een premium processor, die op het niveau van de Snapdragon 8 Gen 2 zit (die processor zat in de toptoestellen van 2023). Voor de Europese markt heeft het merk gekozen voor de midrange processor Dimensity 7200 Energy, die qua prestaties gewoonweg niet in de buurt komt van de Dimensity 9300+ voor de Chinese markt. De grote vraag is dan: wat merk je van de processor in de praktijk, en hoe erg is dit?

©Wesley Akkerman

Warm, maar niet heet

Ten eerste dat het toestel vrij warm wordt. Niet oncomfortabel heet, maar de randen, de achterkant en het scherm stralen wel flink wat warmte uit. Daarnaast zul je bij games hier en daar een framedrop zien, omdat de processor wat grillig is. Hij kan ineens gas bijgeven, maar tussendoor ook die snelheid loslaten. Voor dagelijkse taken, of minder veeleisende games, is de cpu in elk geval meer dan voldoende, waardoor we niet te zwaar willen tillen aan het verschil in processors tussen China en Europa. Maar we maken er toch wel melding van, omdat het ergens wat vreemd is.

Een ander verschil met de Chinese variant, nu we het daar toch over hebben, is de toevoeging van de microSD-kaartsleuf. Die hebben ze in China dan weer niet. Nu zul je met minimaal 256 GB aan opslagruimte niet snel ruimte tekort komen. Maar foto's, video's en games overzetten via de SD-kaart is wel een stuk gemakkelijker en gebruiksvriendelijker dan afhankelijk moeten zijn van een clouddienst. Tot slot biedt het toestel 12 GB aan werkgeheugen aan (terwijl je in China ook 16 GB-varianten kunt kopen), en dat is meer dan genoeg voor games, apps en het systeem.

©Wesley Akkerman

1x

©Wesley Akkerman

1x

Geen aantrekkelijke beelden

Waar altijd veel om te doen is binnen de Reno-reeks zijn de camera's. Kijken we even puur naar de specs, dan stelt de Reno 12 Pro niet teleur. Het camerasysteem beschikt over drie lenzen van vijftig megapixel: een hoofdlens, telelens (met twee keer optische zoom) en een selfiecamera. Achterop zit nog een ultragroothoeklens van acht megapixel. De beelden worden na het schieten bewerkt door de kunstmatige intelligentie. Ze voldoen prima voor op het toestel en wellicht sociale media, maar we kunnen verder niet spreken van echt aantrekkelijke beelden.

De Oppo Reno 12 Pro doft kleuren en omgevingen niet echt op, maar geeft ze tegelijkertijd ook niet heel natuurlijk weer. Dat betekent dat foto's vaak ontdaan zijn van kleurrijke omgevingen en dat huidskleur soms niet helemaal overeenkomt met de werkelijkheid. Het camerasysteem komt vrij beperkt over, zelfs op plekken waar het zeer zonnig is. De foto's in dit artikel hebben we genomen tijdens onze reis naar Ibiza, waar we aanwezig waren tijdens de officiële onthulling. De omgeving op het eiland lijkt een beetje levenloos en grauw, en zo is het eiland in werkelijkheid echt niet.

©Wesley Akkerman

1x

©Wesley Akkerman

5x

Geen noodzakelijk kwaad

De Oppo Reno 12 Pro draait op Android 14, met daaroverheen de ColorOS 14.1-skin. Dat is een hevig aangepaste versie van Android, waaraan Oppo zelf flink wat functies heeft toegevoegd. Ook staan sommige instellingen net even ergens anders dan je wellicht gewend bent. Een van de functies die je hier aantreft, is de slimme zijbalk (waar onder meer de Sony Xperia 10 VI ook over beschikt). Hierin staan snelkoppelingen naar je favoriete apps, het klembord en de AI-gereedschapskist. Die laatste optie verschijnt alleen in beeld wanneer nodig.

Over gen AI gesproken: daar staat de Oppo Reno 12 Pro vol mee. Niet alle beloofde functies werken vooralsnog in Nederland of in het Nederlands. Maar je kunt bijvoorbeeld objecten uit foto's halen, zelf beelden opfleuren of een andere stijl meegeven of de perfecte groeps-selfie maken (waarbij iedereen zijn ogen open heeft en naar de camera kijkt). Dit zijn leuke maar geen unieke functies, die ook niet helemaal tot hun recht komen door het matige camerasysteem. Wanneer de overige functies in Nederland beschikbaar zijn, weten we nog niet.

©Wesley Akkerman

2x

©Wesley Akkerman

0,6x

Om toegang te krijgen tot alle AI-opties moet je je aanmelden met een Oppo-account. In een tijd waar mensen meer en meer letten op privacy en spullen die uit China komen, is dat een verkeerde zet. We gebruiken al een OS van Google dat al onze nukken en grillen kent, maar dat zien we als een noodzakelijk kwaad. Een account aanmaken voor wat optionele AI-opties, daar zien we de noodzaak niet van in. Ook is het jammer dat de functies niet zonder internetverbinding werken. Tot slot is het positief dat het toestel drie jaar aan upgrades en vier jaar aan updates krijgt.

Prima accuduur

Verder kijken we nog even naar de accuduur. Oppo belooft dat je tot twee dagen met de batterij kunt doen. Afhankelijk van gebruik zou je dat kunnen halen – maar anderhalve dag is een betere inschatting. Prima in de middenmoot, dus. Opladen kan met een 80 watt-oplader best snel gaan, maar die zit niet (meer) in de doos. Je moet dus zelf voor je eigen oplader zorgen. Dat is geen verwijt aan Oppo: het bedrijf voldoet gewoon aan de Europese regels. Met zo'n 80 watt-oplader ben je binnen drie kwartier weer vol. Wat je ook nog moet weten: draadloos laden en omgekeerd laden worden allebei niet ondersteund.

©Wesley Akkerman

1x

Oppo Reno 12 Pro kopen?

De Oppo Reno 12 Pro is een smartphone volgens recente trends. De stappen tussen de verschillende generaties worden kleiner, waardoor fabrikanten zich op andere manieren moeten onderscheiden. Dat zien we op de high-end markt en ook duidelijk in het middensegment. De Reno 12 Pro moet het hebben van allerlei opties, waarvan zeker de helft nog niet in Nederland beschikbaar is. Voor de andere helft geldt dat ze alleen werken met een actieve internetverbinding en een Oppo-account, waardoor ze toch wat minder toegankelijk zijn.

Niet iedereen is bereid een extra account aan te maken, hoe graag fabrikanten dat ook zouden willen zien. Oppo is hier zeker niet de enige in: Google en Samsung kunnen er ook wat van. Je zou denken dat 'AI voor iedereen', de slogan van dit toestel, betekent dat je er zo bij kunt, maar in de praktijk blijkt dat dus tegen te vallen. Daarnaast speelt het camerasysteem het toestel parten. Voor een paar tientjes minder kun je beter voor een Google Pixel 8a gaan. Die heeft een beter camerasysteem, een langere levensduur door een scherper updatebeleid en over het algemeen een aangenamer en overzichtelijker OS.

▼ Volgende artikel
Maak kans op een snelle, stille en supercompacte SSD van Philips!
© Yuri A/Shutterstock
Huis

Maak kans op een snelle, stille en supercompacte SSD van Philips!

Werk je veel met grote bestanden, ben je vaak onderweg of wil je gewoon nooit meer wachten tot je data eindelijk gekopieerd zijn? Dan is een externe SSD precies wat je nodig hebt! De nieuwe Philips Draagbare SSD met usb-c combineert snelheid, betrouwbaarheid en een slank design in één krachtig pakket – en wij mogen drie exemplaren van 1 TB weggeven!

Voor creatieve geesten en snelle denkers

Of je nu fotograaf bent die RAW-bestanden bewerkt, een videomaker met 4K-projecten of een gamer die zijn bibliotheek altijd bij de hand wil hebben, deze SSD is ontworpen voor jou. Met overdrachtssnelheden tot 550 MB/s verplaats je grote bestanden in een oogwenk, en dankzij het compacte formaat (net een tikkie groter dan een oldskool usb-stick) neem je deze SSD overal mee naartoe. Plug-and-play, dus geen installatie nodig. Gewoon aansluiten en gaan.

©Philips

Alleskunner voor onderweg én thuis

Ook voor mobiele professionals en thuisgebruikers is dit een ideale oplossing. Werk je vaak op verschillende locaties? De Philips SSD past moeiteloos in je tas of jaszak. Wil je back-ups maken van al je foto's, video's en documenten? Geen probleem. Deze SSD werkt met Windows, macOS, Linux én Android, dus je koppelt 'm dankzij de usb-c 3.2 Gen 1-aansluiting aan vrijwel elk apparaat – van laptops tot smartphones.

De Philips Externe SSD is beschikbaar in drie capaciteiten: 500 GB voor € 50,99, 1 TB voor € 90,99 en 2 TB voor € 175,99. Meer informatie vind je op www.philips-media.com.

Winactie: maak kans op een 1 TB Philips SSD!

Wil jij zo'n razendsnelle SSD winnen? We geven drie stuks van 1 terabyte weg!

Zo doe je mee:

  • Beantwoord de volgende vraag: Wat zou jij als eerste opslaan op jouw gloednieuwe Philips SSD?
  • Mail je antwoord vóór 10 juli naar winnen@id.nl o.v.v. Philips SSD-winactie
  • Vergeet niet je naam en adres in de mail te vermelden!

De drie origineelste inzendingen winnen. Veel succes, en vergeet niet: snel zijn is niet alleen iets voor SSD's!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 Chromebooks met een 15,6-inch scherm
Huis

Waar voor je geld: 5 Chromebooks met een 15,6-inch scherm

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag richten we onze blik op Chromebooks met een 15,6-inch scherm – ideaal voor wie meer werkruimte wil zonder te diep in de buidel te tasten. We hebben vijf modellen geselecteerd die uitblinken in prestaties, bouwkwaliteit en gebruiksgemak.

Acer Chromebook Plus 515 (CB515-2H-32UH)

Deze Chromebook is een stevige allrounder met een prettig groot scherm van 15,6 inch. De Full HD-resolutie in combinatie met een mat IPS-paneel zorgt voor comfortabele kijkhoeken, ook bij langere werksessies. Binnenin draait een Intel Core i3-1315U, een moderne chip met zes rekenkernen die zorgt voor een vlotte ChromeOS-ervaring. Samen met 8 GB LPDDR5X-werkgeheugen en 128 GB snelle ssd-opslag is dit systeem klaar voor een werkdag vol tabbladen, Google Docs en videobellen. Qua connectiviteit zit je goed met onder meer twee usb-c-poorten, een HDMI-poort, een usb-a-aansluiting en een microSD-slot. Dankzij wifi 6E profiteer je van hoge draadloze snelheden. De webcam filmt in Full HD en ondersteunt AI-functies zoals achtergrondvervaging, wat de Plus-status van dit model onderstreept.

Toepassingen: Multitasken, schoolwerk, videobellen Bijzonderheden: Wifi 6E, mat scherm, AI-webcamfuncties

Acer Chromebook Plus 515 (CB515-2HT)

Dit is de krachtiger en veelzijdiger broer van de CB515‑2H‑32UH hierboven. Beide modellen hebben een groot 15,6-inch Full HD-scherm, 8 GB snel LPDDR5X-geheugen en draaien op de nieuwste versie van ChromeOS. Het verschil zit 'm vooral in de prestaties en gebruiksmogelijkheden. De 2HT‑5789 is uitgerust met een snellere Intel Core i5‑processor, dubbele opslagcapaciteit (256 GB SSD) en een handig touchscreen, wat hem uitermate geschikt maakt voor multitasking, fotobewerking en gebruik van Android-apps. Zoek je een Chromebook met meer rekenkracht en flexibiliteit, dan biedt de 2HT‑5789 net dat beetje extra, zonder in te leveren op draagbaarheid of accuduur.

Toepassingen: Interactieve apps, hybride werken, tekenen Bijzonderheden: Touchscreen, AI-functies, solide behuizing

ASUS Chromebook Flip (CX1500FKA-E80049)

Deze 15,6-inch Chromebook valt op door zijn flexibele ontwerp. Dankzij het 360-gradenscharnier gebruik je het apparaat ook als grote tablet. Het Full HD-scherm is voorzien van aanraakbediening en het toetsenbord is verlicht, wat typerend is voor deze wat luxere instapper. Binnenin zit een energiezuinige Intel Celeron N4500, die in combinatie met 8 GB werkgeheugen prima presteert bij dagelijks gebruik zoals browsen, video's kijken en documenten bewerken. Met 64 GB opslagruimte is er net genoeg plek voor offline bestanden; de rest doe je natuurlijk in de cloud. Wifi 6 zorgt voor een stabiele verbinding, en het geheel weegt net geen 2 kilo. Verwacht geen snelheidsduivel, maar wel een soepele, veelzijdige werklaptop.

Toepassingen: Tekstverwerken, presenteren, lichte mediaconsumptie Bijzonderheden: Convertible ontwerp, verlicht toetsenbord, wifi 6

HP Chromebook 15a-nb0804nd

Deze HP combineert een modern ontwerp met een degelijke binnenkant. De Core i3-N305-processor is een relatief nieuwe chip met acht zuinige kernen, geschikt voor multitasking zonder oververhit te raken. Je krijgt 8 GB snel werkgeheugen en 128 GB UFS-opslag, dat net wat vlotter werkt dan standaard eMMC. Het IPS-scherm is uiteraard 15,6 inch groot, is gezegend met een Full HD-resolutie en biedt een nette kleurweergave. De behuizing bevat gerecyclede kunststoffen en voelt degelijk aan, met een prettige toetsaanslag. Dankzij wifi 6 en bluetooth 5.3 zit het ook qua verbinding wel goed. Aansluitingen? 2x usb-c, 1x usb-a, een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en een kaartlezer. Dit is een Chromebook die geschikt is voor serieuze school- of kantoortaken, zonder dat je te veel betaalt.

Toepassingen: Schoolwerk, lichte kantoorsoftware, internetten Bijzonderheden: Duurzame materialen, UFS-opslag, Wi-Fi 6

Lenovo Flex 3 Chrome (15IJL7)

Deze Lenovo is ideaal voor wie zoekt naar een groot scherm en maximale flexibiliteit. Je kunt hem namelijk helemaal omklappen tot een 15,6-inch tablet, met volledig aanraakscherm en 360-gradenscharnier. De Pentium Silver N6000-processor en 8 GB RAM zorgen voor degelijke prestaties bij standaardgebruik, zoals surfen, tekstverwerken of series streamen. De opslagruimte bedraagt 128 GB, en dat is ruim voldoende voor basisbestanden. Lenovo voorziet deze Chromebook van een HDMI-poort, meerdere usb-aansluitingen, een microSD-poort en een koptelefoonaansluiting. Handig is de fysieke afsluiter voor de webcam. De batterij gaat bij lichte taken tot wel 16 uur mee, wat opvallend veel is in deze klasse.

Toepassingen: Basistaken, films kijken, mobiel gebruik Bijzonderheden: Lange accuduur, tabletmodus, privacy-webcam