Review: Motorola Edge 40 Neo doet weinig fout

© Wesley Akkerman | ID.nl

Review: Motorola Edge 40 Neo doet weinig fout

Geplaatst: 24 oktober 2023 - 14:28

Wesley Akkerman

Daar waar Motorola vorig jaar nog vijf smartphones binnen de Edge-lijn presenteerde, houdt de fabrikant het dit jaar met de toevoeging van de Motorola Edge 40 Neo op drie modellen. Eerder dit jaar kwamen namelijk al de Edge 40 en Edge 40 Pro uit. We bekijken het nieuwste lid van de familie.

8,0

Ons oordeel

Motorola Edge 40 Neo

Pluspunten

Unieke kleurenopties

Prachtig plastic oled-scherm

Accuduur

Opslagruimte en werkgeheugen

Schone software

Snelle oplader

Minpunten

Karig updatebeleid

Foto's ogen soms wat scherp

Niet geschikt voor games

Conclusie

Voor minder dan 400 euro doet de Motorola Edge 40 Neo weinig fout. Het toestel valt goed in lijn met de concurrentie en overstijgt eigenlijk op geen enkel vlak de verwachtingen – op de interessante en unieke kleurenopties na. Aangezien de reguliere Edge 40 al zo in prijs gezakt is, verwachten we dat de Edge 40 Neo dat ook gaat doen. Mocht je hem tegenkomen voor minder dan 300 euro, dan kun je je hier geen buil om vallen. Game je vaak op je smartphone? Kijk dan wel elders – maar voor alle andere taken is de nieuwe Neo eigenlijk meer dan prima geschikt....
Lees meer

De Motorola Edge 40 Pro is een onvervalst topmodel van het bekende merk, terwijl de reguliere Edge 40 veel dezelfde functies voor een lagere prijs aanbiedt. De introductieprijs van dat toestel zat op ongeveer 600 euro, dus een nog goedkopere variant is meer dan welkom. Met een prijs van tussen de 380 en 400 euro kan de Motorola Edge 40 Neo dus een mooie prijsvechter zijn. Ware het niet voor het feit dat het bedrijf nu met zichzelf aan het concurreren is. Op moment van schrijven is de Motorola Edge 40 al verkrijgbaar voor een prijs vanaf 369 euro – onder de Neo-prijs, dus.

Tijdens de persmiddag die Motorola in Rotterdam organiseerde, medio september, stelden we al de vraag waarom Motorola alsnog met een nieuwe variant binnen deze serie komt. Een stevige peiler binnen het verhaal van de fabrikant is namelijk dat duurzaamheid vooropstaat. Een belangrijk onderdeel dus, maar niet belangrijk genoeg om de daad bij het woord te voegen en een smartphonerelease over te slaan. Want nu de prijzen van het oude (tenminste, oud; dat toestel komt uit mei 2023) en nieuwe model nagenoeg gelijk zijn, is het de vraag wat de Neo toevoegt.

Review: Motorola Edge 40 Neo doet weinig fout-75895461

© Wesley Akkerman | ID.nl

Review: Motorola Edge 40 Neo doet weinig fout-75895460

© Wesley Akkerman | ID.nl

Snelle ontwikkelingen

“De ontwikkelingen gaan ontzettend snel”, is de verantwoording van de altijd openhartige pr-medewerkers van Motorola. En het merk wil de klanten nieuwe functies tegen scherpe prijzen aanbieden. Dat begrijpen we – maar hoe tof zou het zijn als een volgend model dan ineens een grotere stap maakt dan allerlei tussenmodellen die voor lagere introductieprijzen uitkomen? Bovendien: naast de 40 Neo introduceert Motorola twee andere toestellen, voor iets lagere prijzen en net iets minder krachtige specificaties; waarom zou je daar dan niet voor gaan?

Helaas hebben we in deze recensie niet de ruimte om alle drie de toestellen te vergelijken. Maar we willen wel meegeven dat ze qua prestaties in elk geval niet ver uit elkaar liggen. Voor dagelijkse taken – minder gelet op zaken als fotografie en gameprestaties – zou je met alle drie de toestellen uit de voeten kunnen. De processor in de Motorola Edge 40 Neo is bijvoorbeeld de Mediatek Dimensity 7030, net een stapje hoger dan de 7020 in de nieuwe Moto G54 en iets onder het niveau van de Qualcomm Snapdragon 778G uit 2021. Die cpu zit onder meer in de Motorola Edge uit datzelfde jaar.

Review: Motorola Edge 40 Neo doet weinig fout-75895459

© Wesley Akkerman | ID.nl

Review: Motorola Edge 40 Neo doet weinig fout-75895458

© Wesley Akkerman | ID.nl

Niet snel zonder ruimte

De 40 Neo wordt geleverd met 12 GB aan werkgeheugen en 256 GB aan opslagruimte. In beide gevallen een behoorlijke hoeveelheid, zeker ook gezien de prijs. Dat is ook meer werkgeheugen dan we aantreffen op de Edge 40. Met dit soort specificaties kun je duizend foto’s en video’s opslaan, zonder dat je ruimte tekortkomt. Helaas is er geen micro-sd-kaart aanwezig, maar met 256 GB aan ruimte zit je niet snel om opslag verlegen. Verder staat de 7030 niet bekend om z’n gamingprestaties, maar dan nog kun je hier populaire games als Pokémon Go Mario Kart Tour op spelen.

Qua gamingprestaties en warm worden scoort de Motorola Edge 40 Neo beter dan twee andere populaire budgetsmartphones: de Galaxy A54 en A34 van Samsung. Maar helaas doet de Neo het niet beter dan de reguliere 40 uit mei. Hoewel dat toestel ook niet echt geschikt is voor games (mettertijd verschijnen er vanzelf framedrops), presteert toch stukken beter dan de september-refresh. Maar goed, voor dagelijkse taken – zoals whatsappen, mail checken of wat YouTube-video’s bekijken – fungeert de chipset meer dan prima, zoals aangegeven.

Dat een processor veel invloed heeft op de accuduur, dat bewijst de 7030 in de Motorola Edge 40 Neo wel. De Edge 40 heeft bijvoorbeeld een accu van 4000 mAh, waarmee je moeiteloos de dag doorkomt. En de Edge 40 Neo scoort vrijwel hetzelfde, ondanks de verhoogde capaciteit naar 5.000 mAh. Staar je niet blind op de accucapaciteit alleen, want dat is dus slechts een deel van het verhaal. Met wat lichte taken kun je wellicht ook nog een tweede dag volmaken. Aangezien de meegeleverde oplader van 68 watt razendsnel oplaadt, zou het niet uitmaken of je dat zou redden of niet.

Review: Motorola Edge 40 Neo doet weinig fout-75895457

© Wesley Akkerman | ID.nl

Bijzondere kleuren voor Motorola Edge 40 Neo

Wat de Motorola Edge 40 Neo wat unieker maakt ten opzichte van veel andere toestellen, zijn de kleurenopties. Die worden namelijk aangeboden in samenwerking met Pantone. Het toestel dat wij gekregen hebben is Caneel Bay, dat voorzien is van een turquoise kleur met een nadrukkelijke blauwe tint. Ere wie ere toekomt: dit soort kleuren komen we nooit tegen op toestellen van andere fabrikanten en ze zien er allemaal (ook Black Beauty en Soothing Sea) tof en strak uit. Sea en Bay hebben bovendien een veganistisch leren omhulsel, waardoor ze nèt iets dikker zijn dan Beauty.

Verder is er helaas weinig uniek aan het waterdichte design van de Motorola Edge 40 Neo. Het plastic bouwwerk wordt aan de voorkant gesierd door een plastic oled-scherm met een verversingssnelheid van maximaal 144 Hertz. Oogt prachtig, maar echt nut heeft het (nog) niet op Android. De resolutie is met 2400 bij 1080 pixels vergelijkbaar met de eerder gelanceerde Edge-smartphones. Alles oogt strak, scherp, kleurrijk en heel vloeiend; daarover niets minder dan lof. Het scherm van 6,5 inch wordt overigens beschermd door een fijne laag Gorilla Glass 3.

Wat de Motorola Edge 30 Neo zo fijn maakte, is dat het toestel zo handzaam is. 6,28 inch met dunne, schuin aflopende randen is mogelijk een soort gouden formaat. Want door 0,22 inch toe te voegen aan die opstelling is de 40 Neo gevoelsmatig veel groter en minder handzaam. Bovendien krijgt de pixeldichtheid een kleine tik omlaag. Een groter scherm met dezelfde resolutie betekent in dit geval dat die verlaagd wordt van 419 naar 402 pixels per inch (ppi). Gelukkig is dat verwaarloosbaar en met het blote oog niet te zien. En alles boven de 400 ppi krijgt van ons gewoon een duim omhoog.

Review: Motorola Edge 40 Neo doet weinig fout-75895456

© Wesley Akkerman | ID.nl

0,5x.

Review: Motorola Edge 40 Neo doet weinig fout-75895454

© Wesley Akkerman | ID.nl

1x.

Review: Motorola Edge 40 Neo doet weinig fout-75895453

© Wesley Akkerman | ID.nl

2x.

Vergelijkbare camerahardware

Net zoals de Motorola Edge 40 Pro beschikt de Edge 40 Neo eveneens over een hoofdcamerasensor van 50 megapixel. Daarnaast is er een groothoeklens van dertien megapixel. De opstelling is daardoor een mix van die van de 40 Pro en 30 Neo, die eveneens over twee lenzen beschikt. Over het algemeen hebben we weinig te klagen over de foto’s. Ze ogen kleurrijk en natuurlijk, maar kunnen tegelijkertijd soms een beetje verzadigd zijn. Wanneer je voor voldoende licht scoort, dan scoort dit systeem gelukkig een dikke voldoende. Optische beeldstabilisatie en hdr helpen daarbij.

Maar dan gaan we ervan uit dat je de beelden samenperst. Want je kunt foto’s in 50, maar ook in 12,5 megapixel maken. En dat laatste heeft duidelijk de voorkeur. Doe je dat niet, dan kan er wat ruis ontstaan en ogen de beelden scherper dan je zou willen. Dat resulteert in nog meer onnodige pixels rondom randen en letters. De nachtstand maakt eveneens een goede indruk, mits je de boel correct instelt. Er is nog wel wat ruis aanwezig, maar die is tegelijkertijd minimaal. De selfiecamera heeft de neiging gezichten veel zachter te maken, waardoor details kunnen wegvallen op foto’s.

Tot slot kijken we nog even naar de software. Zoals altijd levert Motorola een relatief kale Android-ervaring af, met hier en daar nuttige toevoegingen die je mettertijd leert kennen. Je krijgt wel met flink wat apps te maken, maar ook hier zitten handige opties tussen. Denk dan aan Moto Family (voor een kindervriendelijke omgeving) en Ready For (waarmee je het toestel omzet in een werkstation door hem aan een scherm te koppelen). Standaard staat hier Android 13 op. Met twee Android-upgrades en drie jaar aan beveiligingsupdates laat Motorola helaas een matige score achter.

Review: Motorola Edge 40 Neo doet weinig fout-75895452

© Wesley Akkerman | ID.nl

Macrostand.

Review: Motorola Edge 40 Neo doet weinig fout-75895451

© Wesley Akkerman | ID.nl

0,5x.

Review: Motorola Edge 40 Neo doet weinig fout-75895450

© Wesley Akkerman | ID.nl

1x.

Motorola Edge 40 Neo kopen?

Voor minder dan 400 euro doet de Motorola Edge 40 Neo weinig fout. Het toestel valt goed in lijn met de concurrentie en overstijgt eigenlijk op geen enkel vlak de verwachtingen – op de interessante en unieke kleurenopties na. Aangezien de reguliere Edge 40 al zo in prijs gezakt is, verwachten we dat de Edge 40 Neo dat ook gaat doen. Mocht je hem tegenkomen voor minder dan 300 euro, dan kun je je hier geen buil om vallen. Game je vaak op je smartphone? Kijk dan wel elders – maar voor alle andere taken is de nieuwe Neo eigenlijk meer dan prima geschikt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten