Review Asus ROG Phone 8 Pro Edition – De niche voorbij
Geplaatst: 3 april 2024 - 08:02
Wesley Akkerman
Asus maakt al jaren furore met de Asus ROG Phone-reeks. Dit is een serie smartphones die zich op gamers richt. Omdat deze markt voller is dan ooit, moest Asus zich even goed achter de oren moest krabben. Hoe maak je de Asus ROG Phone 8 interessant?
Asus ROG Phone 8 Pro Edition
Pluspunten
Volwassen gamingsmartphone
Ingeperkt doch strak design
Specificaties
Schouderknoppen
Gamingsoftware
Minpunten
Twee jaar aan Android-upgrades
Camera kan nog beter
Forse prijs
Conclusie
Voorheen probeerde Asus zijn smartphones interessant te maken door ze opvallende designs te geven. Een schreeuwerige achterkant met bewegend beeld, opvallende kleuren en strakke lijnen moesten aantrekkelijk zijn voor de gamer. Toegegeven: in een landschap van smartphonebrij bracht Asus vaak spannende modellen op de markt. Maar die waren niet voor iedereen weggelegd. Concurrent Red Magic heeft die filosofie inmiddels overgenomen, terwijl we ondertussen zien dat Asus deze lijn, en de beoogde doelgroep, als volwassen behandelt.
Smartphone voor gamers
In tegenstelling tot alle voorgangers heeft de Asus ROG Phone 8 een veel strakker en rustiger design. Het model dat wij testen, de Pro Edition, heeft een matzwarte, zacht aanvoelende achterkant, met in het midden een glimmende streep. Alleen aan de cameramodule zou je in eerste instantie kunnen zien dat dit een typische Asus-gamingsmartphone is, vanwege die strakke lijnen. Verder is het top dat er nu een IP68-certificaat is en dat de randen rondom het riante display dunner zijn dan voorheen. Niets hieraan schreeuwt ‘smartphone voor gamers’.
Misschien vind je dat jammer, omdat Asus daarmee wat karakter inlevert. Wij vinden het echter een vooruitgang. Dit model spreekt veel meer aan. Plus: de mensen die het toestel daadwerkelijk kunnen kopen (met prijzen van 1.099 tot 1.499 euro) zijn al wat ouder en geven waarschijnlijk niets om al dat geschreeuw. Kortom: wat ons betreft is dit de beste keuze geweest die Asus recentelijk gemaakt heeft aangaande de ROG Phone-lijn. Tot slot is het toestel iets groter dan de gemiddelde smartphone, maar qua dikte ontloopt het elkaar niet zo.
Beeldverversing van 165 Hertz
Het oled-scherm is 6,78 inch groot en heeft een Full HD-resolutie. Ook hier kun je een kanttekening bij plaatsen. Waarom slechts 1080p en niet 1440p of hoger? Waarschijnlijk is die keuze gemaakt omdat het op een kleiner scherm niet uitmaakt of je nou Full HD of QHD hebt, omdat de verschillen vaak niet opvallen. Het voordeel van de lagere resolutie is dat de accu langer mee kan gaan. De maximale beeldverversing is dan wel weer een stuk hoger dan op andere smartphones. De Asus ROG Phone kan tot 165 Hertz gaan. Komt niet vaak voor.
Maar heb je die verversingsnelheid wel nodig? Dat is weer een ander verhaal. Er zijn games en apps op Android die een dergelijke beeldverversing ondersteunen, maar veel zijn het er niet. De kans is groter dat je games in 120 tot 144 Hertz zult spelen, maar in de meeste gevallen blijf je op 60 Hertz hangen. Hoewel 165 Hertz dus wat overkill is, kun je er alsnog van profiteren door de juiste games en apps te downloaden. De maximale helderheid is 2.500 nits (waardoor zonlicht nooit een probleem is) en de kleuren ogen prachtig; hier hebben we niets op aan te merken.
De nieuwste Snapdragon
Het toestel wordt aangestuurd door de nieuwste Qualcomm Snapdragon 8 Gen, die we ook in de Samsung Galaxy S23 Ultra, OnePlus 12 en Xiaomi 14 Ultra aantreffen. Smartphones waar je – in de basis – ook meer dan prima op kunt gamen, dankzij hun rauwe kracht. We hebben heel veel games getest op de Asus ROG Phone 8, waaronder de GTA-trilogie en games op basis van emulatie. En we zijn geen game tegengekomen die de Asus ROG Phone 8 Pro Edition níet aankon. Maar: het toestel kan na een kwartier high-end gamen wel echt gloeiend heet worden.
En dan bedoelen we dat het oncomfortabel is om het toestel vast te houden. De randen, de achterkant, de cameramodule, het scherm – alles wordt heet. Nu wordt de Asus ROG Phone 8 Pro Edition geleverd met de AeroActive Cooler X. Dit is een handige accessoire waarmee het toestel daadwerkelijk afkoelt. Prettig voor je handen en goed voor de prestaties. Die gadget kost los rond de 80 euro euro en is de investering waard als je echt gaat gamen op de ROG Phone 8 Pro Edition – óók omdat er twee extra schouderknoppen op zitten.
Pas wanneer we bij het emuleren van de zesde generatie spelcomputers meer dan vier keer opschalen, komen de eerste oneffenheden in beeld en krijgen we last van framedrops en glitches (waarbij soms bepaalde grafische elementen niet ingeladen worden). Een kleine verbetering ten opzichte van de 8 Gen 2. Plus: dan ga je voorbij de resolutie van het display (aangezien je op 1440p en hoger zit), waardoor je er weinig aan hebt. Dit zijn hoe dan ook mooie prestaties. De Pro Edition heeft daarnaast 24 GB aan werkgeheugen aan boord en 1 TB opslagruimte. Zo veel werkgeheugen heb je helemaal niet nodig, maar zo veel ruimte misschien wel. De ROG Phone 8 heeft namelijk geen microSD-kaartslot.
Iets kleinere accu
In vergelijking met de Asus ROG Phone 7 heeft de Asus ROG Phone 8 een iets kleinere accu: 6000 versus 5500 mAh. Ter vergelijking: de Red Magic 9 Pro heeft een batterijcapaciteit van 6500 mAh. Dan is het verschil ineens een stuk groter. In de praktijk betekent dit dat de Asus ROG Phone 8 minder lang meegaat dan z’n voorganger en directe concurrent. Als je er niet al te veel op gamet, dan kun je hier gemakkelijk anderhalve dag mee volmaken. Hoe meer je erop gamet, hoe sneller de accu leeg gaat. Maar ook dat hoeft in de praktijk echter geen groot probleem te zijn.
Want in de doos levert Asus namelijk – geheel tegen recente trends in – een oplader mee. Die kan het toestel opladen met een snelheid van 65 watt. Daardoor kun je binnen drie kwartier het toestel van nul naar honderd procent opladen. Meestal begin je al eerder, waardoor het misschien dertig tot veertig minuten duurt. Er is dit keer tevens draadloos laden aanwezig, met een snelheid van vijftien watt. Dan duurt het aanzienlijk langer. Maar ook dit is een volwassen feature waar veel premium smartphones over beschikken, waardoor die niet minder welkom is.
Gemengde indruk
Op het gebied van software laat de Asus ROG Phone 8 echter een gemengde indruk achter. Standaard treffen we hier Android 14 op aan. Dat is mooi, aangezien dit de meest recente Android-versie is. Ook het niveau van de beveiligingspatch (1 februari 2024) spreekt vertrouwen uit. Helaas krijg je maar twee grote Android-updates en tot vier beveiligingsupdates van Asus, waardoor het toestel, qua software, al snel achter de feiten aanloopt. Bij andere aanbieders van premium smartphones kun je inmiddels rekenen op vier tot zeven jaar Android-upgrades.
Waar het bij de Asus ROG Phone 8 om te doen is, is natuurlijk de gespecialiseerde gamingsoftware. Zo tref je op dit toestel de Armory Crate aan. Dit kun je zien als een gaminghub op je smartphone, waar je onder meer de prestatieprofielen mee instelt. Zo kun je voor het gamen X gebruiken (de hoge-prestatiemodus), en voor andere taken de normale modus. Ook kun je binnen deze app de AniMe Vision aanpassen. Dit is een verzameling van meer dan 130 led-lampjes achter op het toestel die je normaliter niet ziet zitten en die verschillende vormen en informatie laten zien.
Als je het toestel op z’n scherm neerlegt, krijg je bijvoorbeeld de tijd te zien, evenals het batterijpercentage en of er een nieuwe melding is. Je stelt hier verder nog de AirTriggers mee in. Dit zijn twee aanraakgevoelige knopjes op de zijkant van het toestel, die schouderknoppen op controllers nabootsen als je hem horizontaal vasthoudt. Je moet ze per game apart installeren, maar binnen deze app kun je de gevoeligheid aanpassen. Tijdens het indrukken voel je overigens een bevredigende trilling, waardoor je nooit hoeft te twijfelen of je input wel geregistreerd wordt.
Beter camerasysteem
Dat Asus zijn gamingsmartphone nu echt serieus neemt, blijkt ook wel uit de camera-upgrades. De ROG Phone-lijn stond nooit bekend om zijn camerakracht. Maar met een hoofdcamera van vijftig megapixel, telelens van 32 megapixel, groothoeklens van dertien megapixel en selfiecamera van 32 megapixel kan de Asus ROG Phone 8 het prima opnemen tegen de ‘normale’ smartphones. De hoofdlens is tevens voorzien van gimbalstabilisatie, waar vooral video’s van profiteren. Je kunt nu een stuk lopen en filmen, zonder veel trillingen te zien.
Waar de camera over het algemeen in overtuigt is het contrast, de felle kleuren en het detailniveau. Op de foto met de blauwe Lego-auto kun je de stofdeeltjes zien liggen (stoffen staat voor later vandaag op de planning…), terwijl tegen een lichtbron in fotograferen nog steeds een plezierig beeld oplevert (zonder de bekende dofheid). Sommige beelden ogen echter net even te donker wanneer je met de groothoek- of telelens fotografeert, waardoor kleine details ook weer kunnen wegvallen. Maar in vergelijking met vorig jaar is de algemene fotokwaliteit beter.
Wat ook vooral opvalt is dat de foto’s niet scherp ogen wanneer je twee of drie keer inzoomt én dat de beelden vrij van ruis zijn. De foto’s zien er visueel vriendelijk uit, maar kunnen ook een beetje overkomen alsof er al teveel aan gesleuteld is. Gebruik je ze echter direct voor sociale media, dan zal niemand klagen over de kwaliteit of het kleurgebruik. Dat gezegd hebbende produceren de Pixels en Galaxy’s van deze wereld nog altijd natuurlijkere foto’s, maar desondanks zijn we blij om te zien dat Asus hier serieus werk van gemaakt heeft.
Asus ROG Phone 8 kopen?
Het is inmiddels duidelijk dat Asus heel goed weet hoe het een smartphone voor gamers moet maken. Aan de specificaties ligt het niet. Daar moet wel de kanttekening bij geplaatst worden dat je met smartphones die beschikken over dezelfde processor soortgelijke prestaties haalt. Het voordeel van de ROG Phone 8 is dat je hem extra koel kunt houden dankzij het speciale koel-accessoire en dat je dedicated gamingsoftware tot je beschikking hebt. Ook zijn er natuurlijk de extra schouderknoppen, waardoor je als gamer niet snel een controller hoeft aan te sluiten.
Daar tellen we bij op dat Asus zijn ROG Phone-merk echt volwassen heeft laten worden. Dat zien we terug aan het ingetogen, doch stoere ontwerp, de volwaardige camera-set-up (die nog niet op het niveau van Google en Samsung zit) en het IP68-certificaat. Daardoor wordt deze smartphone ook ineens interessant voor iedereen die niet echt met een typische gamingsmartphone gezien wil worden, maar toch op zoek is naar een smartphone waar je lekker en goed op kunt gamen. De Asus ROG Phone 8 is daarmee een gespecialiseerde smartphone, bedoeld voor iedereen.