ID.nl logo
Xiaomi worstelt met Nederlandse markt: keert de 14-reeks het tij?
© Wesley Akkerman
Huis

Xiaomi worstelt met Nederlandse markt: keert de 14-reeks het tij?

Tijdens Mobile World Congress 2024 zet Xiaomi een flink media-offensief in. Het bedrijf nodigde pers en publiek uit aanwezig te zijn tijdens de keynote in de International Barcelona Convention Center, waar het zijn producten voor de komende maanden uit de doeken doet. En dat is nodig, vooral voor de Nederlandse markt. “Laat ik hier eerlijk over zijn: het is een worsteling.”

Dit artikel in het kort:

  • Xiaomi introduceert HyperOS, een Android-gebaseerd platform voor hun nieuwe ecosysteem 'Human x Car x Home'
  • Het ecosysteem verbindt meer dan 200 productcategorieën en 600 miljoen apparaten, inclusief smartphones, huishoudelijke apparaten, en een elektrische auto
  • De Xiaomi 14-serie, waaronder de Xiaomi 14 en Xiaomi 14 Ultra met Leica-camera's, wordt aangekondigd
  • De Xiaomi 14 Ultra heeft geavanceerde camerafuncties en een Photography Kit voor 199 euro
  • Andere producten zoals de Xiaomi Pad 6S Pro 12.4-tablet en wearables zoals de Xiaomi Smart Band 8 Pro en Xiaomi Watch S3 worden ook onthuld

Tijdens het lanceringsevenement kondigt Xiaomi niet alleen een aantal nieuwe apparaten aan, maar ook een nieuw platform én een eigen ecosysteem. Of nou, een nieuw platform is wellicht wat overdreven, aangezien het zogenaamde HyperOS ‘gewoon’ op Android draait. Dat aangepaste besturingssysteem komt naar een groot aantal slimme apparaten (ook voor in je smarthome), en al die apparaten vallen dan onder de noemer 'Human x Car x Home'. Zoals de naam al doet vermoeden, brengt Xiaomi hiermee alle huidige en nieuwe producten samen.

Elektrische auto en robothond

Het nieuwe ecosysteem brengt meer dan tweehonderd productcategorieën samen en bedient bijna 600 miljoen apparaten wereldwijd. Daar vallen in elk geval de smartphones en tablets onder die tijdens MWC 2024 zijn gepresenteerd, maar ook de slimme apparaten in huis. Denk dan aan een slimme stofzuiger, een koelkast, een was-droogcombinatie, allerlei keukenapparaten, wearables én de onlangs gepresenteerde elektrische auto. Al weten we momenteel nog vrij weinig over de Xiaomi SU7 – daar kon de fabrikant tijdens de beurs niets over vertellen.

Een ander product waar weinig mee gedaan werd, is de Cyberdog 2. Dat is een vernieuwde versie van de robothond van Xiaomi, die op afstand bestuurbaar is via een app. Hij kan filmen, backflips doen en hondenbewegingen maken, en alles werkt via een app. Het is geen autonome robot en ook niet echt een product dat massaal zal worden geproduceerd. Op de vraag wat dan precies het praktisch nut is van zo’n robothond, kregen we dan ook het antwoord: “Om te laten zien wat we kunnen.”

©Wesley Akkerman

De ster van de show: Xiaomi 14 Ultra

De meeste aandacht gaat uit naar het nieuwe smartphone- en mobile-portfolio van Xiaomi. Tijdens de keynote in de International Barcelona Convention Center, waar pers en fans van het merk zich van over de hele wereld hebben verzameld, kondigt de fabrikant de Xiaomi 14-reeks groots aan. Oplettende lezers weten dat het toestel een paar dagen ervoor al voor de Chinese markt is gepresenteerd, en deze presentatie was dan ook voor Europa bedoeld. Net als vorig jaar kunnen we twee nieuwe smartphones verwelkomen, namelijk de Xiaomi 14 en de Xiaomi 14 Ultra.

Zoals bij enkele voorgangers ook het geval was, staat de samenwerking met Leica centraal. Dat is een Duitse fabrikant van optische apparatuur, dat onder meer camera’s, lenzen en richtkijkers maakt. Deze samenwerking heeft voor de Xiaomi 14 Ultra een quad-cameraconfiguratie opgeleverd, met brandpuntsafstanden variërend van 12 tot 120 millimeter. De hoofdcamera van 50 megapixel heeft een traploos variabel diafragma van ƒ/1,63 tot ƒ/4,0 en biedt belichtingsaanpassingen in allerlei scenario's. Ook is er een 1-inch LYT-900-beeldsensor met een dynamisch bereik tot 14 EV.

©Wesley Akkerman

De set-up van vier lenzen wordt aangevuld door de ‘zwevende’ telefotocamera van 75 millimeter, een periscoopcamera van 120 millimeter en de ultragroothoeklens van 12 millimeter. Met dit systeem kun je video’s in 8K bij 30 frames per seconde opnemen, of 4K-video bij 120 fps. Andere trucjes zijn 5x slow-motioneffecten, Dolby Vision-opnamen en beeldstabilisatie. En met een extra microfoon kun je tevens geluid in surroundsound opnemen. Met de Movie-modus zou je zelfs een complete film in topkwaliteit kunnen schieten – tenminste, als we de promotiebeelden mogen geloven.

Zo’n promotiefilmpje overdrijft een specifieke mogelijkheid om bepaalde ideeën extra scherp over te brengen. Maar om het idee toch wat kracht bij te zetten, brengt Xiaomi een speciale Photography Kit uit voor 199 euro. Dat is een speciale grip voor je smartphone die beschikt over een tweestaps-ontspanknop (hadden we die maar in het echte leven), een zoomhendel, een instelbare video-opnameknop en een extra draaiknop. Ook is er een powerbank die de accucapaciteit uitbreidt met 1.500 mAh (boven op de 5.300 mAh in het toestel zelf).

©Wesley Akkerman

'Een groot getal'

Verder beschikt de Ultra over een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 (waar de Qualcomm-directeur trots over kwam vertellen op het brede podium) en in Nederland beschikbaar in één opslagvariant (in andere landen heb je de keuze uit 256 GB, 512 GB en 1 TB). Het ltpo-amoledscherm is 6,73 inch groot en heeft een wqhd+-resolutie. De beelverversing bedraagt maximaal 120 Hz. Verder is er ondersteuning voor Dolby Vision en HDR10+, en kun je uitgaan van een maximale helderheid van 3000 nits. De kosten: minimaal 1499 euro. Dat is niet mals, weet ook Xiaomi zelf.

"Het is een groot getal, ja", zegt Michael Cige, deputy countrymanager van Xiaomi in de Benelux, in een interview met ID.nl. "We hopen dat het desondanks een succes wordt. Maar laat ik eerlijk zijn: we weten dat dit een hoge prijs is." Tussen de Xiaomi 14 en Ultra zit een groot prijsverschil van 500 euro. Waar komt dat vandaan? Wij vermoeden dat de extensieve samenwerking met Leica daar een rol in speelt, en het feit dat de Xiaomi 14 Ultra een veel beter camerasysteem heeft. "Dat klopt, maar dat is natuurlijk niet het enige verschil. Maar de camera speelt hier wel een grote rol in."

Ondanks die prijs gelooft Cige dat de Xiaomi 14 Ultra een succes kan worden. "De eerste pre-order-resultaten zijn veelbelovend", legt hij uit. Het toestel werd eerder voor China uitgebracht en is sinds deze week dus ook te bestellen in Europese landen. "Zeker in landen als Duitsland en Frankrijk zijn die resultaten quite okay, quite nice." Cige benadrukt meerdere keren tijdens het gesprek dat dit het eerste toestel van Xiaomi binnen dit prijssegment is. De Xiaomi 13 Ultra had in 2023 nog een fors prijskaartje van 1299 euro. Met 1499 euro gaat de Xiaomi 14 Ultra daar flink overheen.

©Wesley Akkerman

Waar voor je geld

"Met dit toestel willen we werken aan de high-end perceptie van de consument." Daarvoor haalt Xiaomi een hoop uit de kast. "Daarom werken we zo nauw samen met Leica en met Qualcomm, en nodigen we de directeuren uit op het podium tijdens onze aankondiging." Maar daar blijft het niet bij. "We voorzien mensen van de beste technologie", claimt Cige. "En de beste technologie heeft z’n prijs. Dat geldt voor alle merken. Daar gaan we het nu verder niet over hebben, maar ook bij hen zijn de prijzen omhooggegaan. En ja, voor Xiaomi is dit echt een grote stap."

Daarmee verwijst de country manager naar een oude filosofie van de fabrikant: value for money. "Soms denken mensen nog weleens dat je geen waarde voor je geld meer aanbiedt, als je boven de duizend euro gaat zitten met je prijs. Maar dat doen we nog steeds", zegt Cige zelfverzekerd. "Zeker in vergelijking met de concurrentie. We zijn immers goedkoper en we hebben betere specificaties." De country manager is tot slot van mening dat Xiaomi als merk groot genoeg is om die prijs te kunnen verantwoorden – ook al staat het voornamelijk bekend als budgetmerk.

©Wesley Akkerman

Het gaat ook om naamsbekendheid

De meeste smartphonemerken brengen jaarlijkse meerdere smartphones uit. Tussen oude en nieuwe versies zit doorgaan tien tot twaalf maanden. En de vraag is dan eigenlijk altijd: hoe rendabel is dat? "We vinden niet dat we te veel smartphones uitbrengen", zo begint Cige. "Het gaat ons ook om naamsbekendheid. We moeten daarnaast toestellen uit blijven brengen om onze technologie tentoon te stellen. Daar stoppen we immers een hoop geld in." Cige is er niet van overtuigd dat de wowfactor per toestel groter zou zijn als er meer tijd tussen de releases zou zitten.

De manager vindt dat de stappen tussen bijvoorbeeld de Xiaomi 13 en Xiaomi 14 groot genoeg zijn om een nieuwe release te rechtvaardigen. Maar die strategie legt niet overal windeieren. In Nederland gaan de zaken niet goed. "Laat ik hier eerlijk over zijn: het is een worsteling. En we weten ook niet waarom, in vergelijking met andere West-Europese landen. Maar we blijven dingen uitproberen en de markt onderzoeken, zodat we uiteindelijk een oplossing voor het probleem vinden. Hopelijk brengen we Xiaomi dan weer naar de vierde plek op de Nederlandse markt, maar het is moeilijk."

©Wesley Akkerman

Overige aankondigingen

Naast de Xiaomi 14 Ultra komen tijdens de keynote ook andere producten voorbij. Zo kunnen we rekenen op de reguliere versie van de Xiaomi 14, die met een prijskaartje van 999 euro een stuk goedkoper is. Die heeft vrijwel dezelfde specificaties, met als belangrijkste verschillen een iets ander camerasysteem, een kleiner scherm en een kleinere accu. Ook zien we de Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, een tablet die je onder meer als previewscherm voor de Xiaomi 14 Ultra kunt gebruiken. Het apparaat heeft een 12,4inch-scherm, een beeldverhouding van 3:2 en beeldverversing van 144 Hz.

De schermresolutie van de Xiaomi Pad 6S 12.4 bedraagt 3048 x 2032 pixels en de accu heeft een capaciteit van 10.000 mAh. Onder de motorkap zit een krachtige Snapdragon 8 Gen 2-processor. Dat mag dan wel het model van vorig jaar zijn, maar vergis je niet in de snelheid en kracht van deze chip.

Tot slot komen er nog wat wearables aan. Denk dan aan de Xiaomi Smart Band 8 Pro, Xiaomi Watch S3 en de Xiaomi Watch 2. De S3 is een multifunctionele smartwatch met een klassiek ontwerp, terwijl de Watch 2 meer gericht is op een jonger publiek met een wat simpel doch stijlvol ontwerp.

©Wesley Akkerman

Prijs en beschikbaarheid

De Xiaomi 14 kost minimaal 990,99 euro en is verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit en groen. De Xiaomi 14 Ultra kost 1.499,99 euro en kun je kopen in de kleuren zwart en wit. De Xiaomi 14 Ultra Photography Kit is vanaf 22 mei afzonderlijk verkrijgbaar voor 199,99 euro. De Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 is verkrijgbaar vanaf 699,99 euro.

Tot slot kijken we nog even naar de wearables. De fitnessband is met 69 euro het goedkoopst, terwijl de Watch S3 149,99 euro kost en de Watch 2 199 euro moet opleveren. De meeste producten kun je nu vooruitbestellen of soms zelfs al kopen via verschillende kanalen.

▼ Volgende artikel
Samsung OLED 4K 55S93D tv: high-end kijkervaring nu extra voordelig
© Samsung
Huis

Samsung OLED 4K 55S93D tv: high-end kijkervaring nu extra voordelig

Wie op zoek is naar een tv die beeld en geluid naar een hoger niveau tilt, moet zeker kijken naar de Samsung OLED 4K 55S93D. Deze 55 inch smart-tv uit 2024 combineert de nieuwste oled-technologie met slimme functies. Tijdens Black Friday krijg je én een hoge korting én 200 euro cashback op dit model!

Partnerbijdrage - in samenwerking met HelloTV

De Samsung OLED 4K 55S93D biedt een 4K Ultra HD-resolutie, wat inhoudt dat het beeld is opgebouwd uit meer dan acht miljoen pixels. Deze hoge pixeldichtheid zorgt ervoor dat je zelfs de kleinste details scherp en helder kunt zien, wat vooral bij films en series met veel visuele effecten voor een meeslepende kijkervaring zorgt. Met de oled-technologie worden de beelden nog intenser, doordat elke pixel individueel wordt aangestuurd. Dit betekent dat zwart echt zwart is en kleuren veel rijker overkomen. Het resultaat is een scherp en levendig beeld dat bij elke scène indruk maakt.

Altijd perfect zicht, vanuit elke hoek

De Samsung OLED 4K 55S93D is ontworpen om het hele gezelschap een optimale kijkervaring te geven. Dankzij de heel brede kijkhoek blijft het beeld vanuit elke hoek helder en kleurrijk, zonder verlies van beeldkwaliteit. Ideaal dus voor filmavonden of sportwedstrijden met familie en vrienden, want iedereen geniet vanuit zijn positie van hetzelfde scherpe beeld. De ingebouwde antireflectielaag minimaliseert hinderlijke reflecties, waardoor je ook overdag en in verlichte kamers het beste zicht hebt zonder schitteringen.

AI-gestuurde beeldverwerking met NQ4 AI Gen2-processor

Het kloppende hart van de Samsung OLED 4K 55S93D is de Neural Quantum AI Gen2-processor. Deze krachtige processor optimaliseert het beeld en de snelheid van de smart tv-functies, zodat alles soepel en snel werkt. Bovendien houdt de processor rekening met de hoeveelheid licht in de ruimte en past de helderheid en het contrast hier automatisch op aan. Dit zorgt ervoor dat je zowel overdag als 's avonds geniet van de beste beeldkwaliteit, zonder handmatig instellingen te hoeven aanpassen.

HDR-ondersteuning voor levensechte kleuren

De Samsung OLED 4K 55S93D ondersteunt diverse HDR-formaten, waaronder HDR10, HDR10+ en HLG. High Dynamic Range (HDR) verbetert het contrast en zorgt ervoor dat lichte en donkere delen van het beeld beter tot hun recht komen. Hierdoor zie je in donkere scènes nog steeds veel details en komen lichteffecten, zoals zonlicht of vuur, levendig over. HDR10+ past zich per scène aan om de beeldkwaliteit dynamisch te optimaliseren, wat vooral bij natuurdocumentaires en actiefilms een indrukwekkend resultaat geeft.

Profiteer van Black Friday korting bij HelloTV

Samsung OLED 4K 55S93D nu tijdelijk in prijs verlaagd (én met cashback!)

Vloeiende weergave met Motion Xcelerator

Met Motion Xcelerator-technologie biedt de Samsung OLED 4K 55S93D een vloeiende kijkervaring, zelfs bij snel bewegende beelden. Deze functie schat de frames automatisch in voor soepele bewegingen en voorkomt vervaging en onscherpte. Zo geniet je van kristalheldere beelden, of je nu een spannende actiefilm of sportwedstrijd bekijkt. Voor snelle scènes maakt deze technologie het verschil door je recht in de actie te plaatsen.

Realistisch geluid met Dolby Atmos en Q-Symphony

Op audiogebied biedt de Samsung OLED 4K 55S93D een rijke en realistische ervaring. Het ingebouwde 2.1.2-kanaals speakersysteem zorgt voor een helder en vol geluid, ondersteund door Dolby Atmos, waarbij het geluid om je heen voelbaar is. Deze technologie is ideaal voor het creëren van een surround-effect, waarbij je je echt midden in de actie waant. Daarnaast is Object Tracking Sound Lite een unieke toevoeging: het geluid volgt de actie op het scherm, waardoor films en series heel intens aanvoelen.

Wil je de geluidservaring naar nog een hoger niveau tillen? Combineer de Samsung OLED 4K 55S93D met een Samsung soundbar die Q-Symphony ondersteunt. Met deze technologie werken de speakers van je tv en soundbar naadloos samen. Het resultaat is een krachtig, gelaagd geluid dat de ruimte vult en zorgt voor de ultieme bioscoopervaring bij jou thuis.

©Samsung

Speciaal voor gamers: Game Bar en Super UltraWide GameView

Gamers komen met de Samsung OLED 4K 55S93D niets tekort. Deze tv biedt speciale functies voor een ultieme game-ervaring, zoals de nieuwe Game Bar. Dit menu geeft directe toegang tot belangrijke instellingen, zoals framerate, input lag en HDR, zodat je niet door ingewikkelde menu's hoeft te navigeren. Met Super UltraWide GameView speel je in ultrabrede aspectratio's zoals 21:9 en 32:9. Ideaal voor wie graag een breder gezichtsveld heeft bij pc-games, omdat je hiermee meer van het slagveld of de racebaan kunt overzien.

Slimme functies met Tizen OS en SmartThings-integratie

De Samsung OLED 4K 55S93D draait op het Tizen OS, het gebruiksvriendelijke besturingssysteem van Samsung. Dit geeft je snel toegang tot populaire streamingdiensten zoals Netflix, Disney+ en YouTube. Samsungs SmartThings-platform integreert moeiteloos met je smart home-apparaten, zodat je bijvoorbeeld de verlichting of thermostaat via de tv kunt bedienen. Met AirPlay-ondersteuning stream je ook eenvoudig vanaf Apple-apparaten. Daarnaast biedt Tizen handige tools zoals Samsung TV Plus voor gratis zenders en Gaming Hub voor cloud gaming zonder console.

De tv komt met een ergonomische Smart Remote en spraakbesturing, waarmee je eenvoudig kunt navigeren door menu's of apps kunt starten. Dit maakt de Samsung OLED 4K 55S93D zeer gebruiksvriendelijk en comfortabel in gebruik.

Aansluitingen en energieverbruik

De Samsung OLED 4K 55S93D heeft met vier HDMI-ingangen, waarvan één met Audio Return Channel (ARC) voor een betere audiokwaliteit. Naast HDMI beschikt de tv over wifi, bluetooth en een ethernetpoort, waardoor hij eenvoudig verbinding maakt met je thuisnetwerk. Met een energieverbruik van 66 kWh per 1000 uur in standaard gebruik is deze tv relatief efficiënt, zeker gezien zijn grote formaat en hoge helderheid.

Samsung OLED 4K 55S93D kopen

Zoek je een tv die beeld en geluid naar een nieuw niveau tilt? De Samsung OLED 4K 55S93D combineert levensechte kleuren, diepe contrasten en meeslepend Dolby Atmos-geluid voor een echte thuisbioscoopervaring. Nu bij HelloTV mét Black Friday-korting én 200 euro cashback!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 luxe beveiligingscamera's van max 220 euro
© TP-Link
Zekerheid & gemak

Waar voor je geld: 5 luxe beveiligingscamera's van max 220 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een beveiligingscamera waarmee je jouw woning dag en nacht kunt bewaken? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken bewakingscamera’s bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 220 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Eufy EufyCam 2 Pro Duo (S221)

Met deze prijsvriendelijke bundel bewaak je de voor- en achterzijde van je huis. In de verpakking vind je namelijk twee weerbestendige camera's. Dankzij de ingebouwde accu's hang je de apparaatjes overal op, mits er op de beoogde plek voldoende draadloos bereik is. Volgens Eufy hoef je deze batterijen bij gemiddeld gebruik maar eenmaal per jaar op te laden, al is dat natuurlijk sterk afhankelijk van het filmgedrag. In de productdoos zit ook nog een basisstation dat draadloos met alle gekoppelde apparaten communiceert.

Met een resolutie van 2048 × 1080 pixels biedt de EufyCam 2 Pro een behoorlijke videokwaliteit. Bij bewegingsdetectie begint de camera direct met opnemen. Dat gebeurt op de interne opslagdrager van 16 GB, een NAS of een cloudserver. Nuttig is dat deze camera mensen en dieren van elkaar kan onderscheiden. Bepaal van welke gebeurtenissen je pushberichten op je smartphone wilt ontvangen en kijk de beelden meteen terug. Verder ondersteunt de EufyCam 2 Pro Duo tweewegaudio en nachtzicht. Je kunt dit beveiligingssysteem optioneel met één of meerdere camera's uitbreiden.

TP-Link Tapo C425 Kit

Beveiligingscamera's met een accu hebben als nadeel dat je ze regelmatig moet opladen. Daar heeft TP-Link iets op bedacht, want bij deze uitvoering van de Tapo C425 is een relatief groot zonnepaneel bijgesloten. Dat voorziet de inwendige batterij (10.000 mAh) van stroom. Volgens de fabrikant is gemiddeld 45 minuten zonlicht per dag voldoende. Je kunt deze camera als alternatief ook zonder zonnepaneel kopen (singlepack/2-pack/4-pack). Een pluspunt is dat het beveiligingssysteem geen basisstation vereist. Je meldt de camera namelijk rechtstreeks aan op wifi. De Tapo C425 stuurt desgewenst pushberichten van personen, huisdieren en/of voertuigen naar je smartphone.

In tegenstelling tot populaire merken als Google Nest en Ring zit je bij dit model niet per se vast aan een betaald cloudabonnement. Bewaar de beelden gewoon op een eigen microSD-kaart van hoogstens 512 GB of NAS. De videoprestaties zijn dik in orde, want de maximale resolutie bedraagt 2560 × 1440 pixels. In combinatie met een brede diagonale kijkhoek van 150 graden bewaak je een groot deel van de woning of tuin. Voor nachtelijke beelden komen de vier witte ledlampen goed van pas. Daarmee maak je opnames in kleur. De IP66-gecertificeerde behuizing bevat ook nog een sirene met een volumeniveau van 94 decibel.

Google Nest Cam Spotlight (GA02411-EU)

De Google Nest Cam Spotlight is een zogeheten schijnwerpercamera. Na bewegingsherkenning gaan er twee richtbare ledlampen met een totale opbrengst van 2400 lumen branden. Dat is zéér fel! Nuttig voor het geval je regelmatig in het donker thuiskomt, want de tuin of oprit is zo goed verlicht. Bovendien helpt het natuurlijk ook om eventuele insluipers af te schrikken. Je past de helderheid van de lampen in de app trouwens naar eigen wens aan. Deze weerbestendige camera heeft een accu, zodat je hem praktisch overal kunt ophangen. Zorg wel voor voldoende wifi-dekking.

Uiteraard kun je met de Nest Cam Spotlight ook gewoon filmen. De lens maakt Full-HD-opnamen op een resolutie van 1920 × 1080 pixels. Dat is ruimschoots voldoende om personen te identificeren. Je kunt tot 6× digitaal inzoomen, al gaat dat wel ten koste van de beeldkwaliteit. Krijg je onverwachts visite en ben je niet thuis? Geen probleem, want dankzij de geïntegreerde speaker en microfoon kun je op afstand met iemand communiceren. Open hiervoor de app op je smartphone en druk op het microfoontje om een gesprek te starten. Voor cloudopslag heb je een Nest Aware-abonnement nodig.

Lees ook: 5 fouten met je beveiligingscamera die je hierna nooit meer maakt

Ring Spotlight Cam Plus - Plug In

Deze compacte schijnwerpercamera kun je in een witte of zwarte behuizing kopen. Het hier besproken model werk op netvoeding, maar de Ring Spotlight Cam Plus is als alternatief ook verkrijgbaar inclusief oplaadbare batterij (wit/zwart). In dat geval kun je de inwendige batterij met dit apart verkrijgbare zonnepaneel opladen. Aan weerszijden van de Full-HD-lens bevinden zich twee witte ledlampen. Die springen na bewegingsdetectie automatisch aan, zodat je nachtelijke opnames in kleur kunt bekijken. In combinatie met de geïntegreerde sirene schrik je ongewenste bezoekers hopelijk af.

De Spotlight Cam Plus ondersteunt een riante kijkhoek van 140 graden. Hierdoor vangt de camera een groot gebied in beeld. Uiteraard krijg je liever geen (valse) bewegingsmeldingen van gebeurtenissen van de openbare weg of tuin van de buren. Om dat te voorkomen, kun je met behulp van de gebruiksvriendelijke Ring-app bewegingszones instellen. Uiteraard kun je ook livebeelden opvragen. Tik op de groene telefoonknop om op afstand met iemand te praten. Deze populaire beveiligingscamera ondersteunt alleen cloudopslag via een (betaald) Ring Home-abonnement.

Reolink E340

Reolink ontwikkelt goede camera's met een aantrekkelijk prijskaartje. De E340 is daarvan een goed voorbeeld, want dit binnenmodel bevat verrassend veel functies. Zo kan het camerahoofd automatisch draaien (355 graden) en kantelen (50 graden), waardoor je bijvoorbeeld een kat, hond of kind kunt volgen. Zeker bij een hoge positie aan het plafond of de muur zie je hierdoor precies wat er thuis gebeurt. Je kunt de behuizing trouwens ook (tijdelijk) op een kast of tafel neerzetten. Wil je iets van dichtbij zien? Dankzij ondersteuning voor 3× optische zoom kun je zonder kwaliteitsverlies inzoomen.

Voor verbinding met het thuisnetwerk koppel je het apparaatje aan wifi of ethernet. Open vervolgens de Reolink-app en bekijk livebeelden in een maximale resolutie van 2560 × 1920 pixels. De ingebouwde speaker en microfoon maken het mogelijk om met mensen of dieren te communiceren. De compacte behuizing heeft daarnaast een microSD-kaartlezer. Hierop bewaar je opnames van gebeurtenissen. Overigens kan de E340 als alternatief ook continu opnemen. Verder koppel je deze camera eventueel aan een geschikte NAS.