Photoshop voor iPad: Objecten uitknippen en aanpassen

© PXimport

Photoshop voor iPad: Objecten uitknippen en aanpassen

Geplaatst: 14 december 2021 - 04:31

Aangepast: 14 december 2022 - 12:42

Ronald Smit

Er werd lang reikhalzend uitgekeken naar de Photoshop voor de iPad. Met name de ‘desktop-waardige’ versie, die Adobe een tijd terug aankondigde. In 2019 verscheen deze eindelijk. Maar helaas: veel van de desktop-features ontbraken. Dat is langzaam aan goed aan ’t komen! Hier leggen we uit hoe objecten uitknippen in Photoshop voor iPad werkt.

Photoshop voor de iPad is bedoeld als een van die vlaggenschip-apps voor de iPad. Direct na de eerste release in 2019 heerste er vooral een gevoel van deceptie onder de ‘early adopters’. Immers: Adobe had een volledige desktop-equivalent belooft. Wat uiteindelijk geleverd werd, was een alleraardigste mobiele fotobewerker. Maar niet eentje die zonder meer over alle features van de desktop-versie beschikte. 

Gelukkig sleutelt Adobe continu aan de iPad-versie voor Photoshop en langzaam aan sijpelen steeds meer functies van de desktop-versie door naar de iPad-versie. Mogelijk zal dit proces alleen maar gaan versnellen nu zowel de desktops als iPads van dezelfde ARM-gebaseerde SoC’s gebruik maken. Sterker nog: in de iPad van 2021 tref je exact dezelfde SoC (de Apple M1) aan als in bijvoorbeeld de iMac.

Photoshoppen zonder menubalk

Wat in ieder geval opvalt na starten van Photoshop op de iPad en openen van een foto (dat doe je in het startscherm door linksonder op Importeren te tikken of klikken, en dan voor Foto’s te kiezen), is het ontbreken van een menubalk. Juist voor het toch wel complexe en feature-rijke Photoshop is dat eigenlijk een vrij onontbeerlijk hulpmiddel, zeker voor beginners. 

Nu word je gelijk in het diepe gegooid en moet je de betekenis van de pictogrammen in de diverse werkbalken doorgronden. Is te doen, maar zorgt wel voor een (onnodig) stijle leercurve. De filosofie van Adobe is echter dat hun app zonder menubalk moet functioneren, dus dat onderdeel verwachten we eigenlijk ook niet meer.

Objectselectie op iPad

Kies in het gereedschaps-submenu voor de optie Objectselectie.

© PXimport

We focussen in dit artikel op een recent geïntroduceerde functionaliteit: het automatisch selecteren van een object. In de praktijk blijkt dit vaak verrassend goed te werken en het scheelt een hele hoop tijd ten opzichte van het van punt tot punt handmatig selecteren van een object.

Om automatisch een object te selecteren is het zaak om eerst deze modus in het selectiegereedschap te kiezen. Tik daarvoor op het kleine driehoekje rechtsonder in de selectieknop in de verticale knoppenbalk recht. In het menu dat daarop opent klik je dan op Objectselectie

In de geopende foto (je had er net toch een geopend vanaf je fotorol…?) sleep je vervolgens een rechthoek om het te selecteren object heen. In de meeste gevallen wordt nu het object automatisch herkend en geselecteerd. Dat kost eigenlijk geen wachttijd!

Bijknippen

Controleer nauwgezet of het object helemaal naar wens is geselecteerd. In ons voorbeeld is dat nagenoeg het geval. Wel blijkt enig finetunen voor wat kleine onderdelen nodig. Zo zijn twee van de ‘blaadjes’ van onze paddenstoel niet meegenomen in de autoselectie. Lossen we rap op.

Standaard is in het selectiegereedschap de ‘single’-selectiemethode geactiveerd. Klik op het knopje eronder voor additieve selectie. Sleep in die modus om het toe te voegen onderdeel. Klaar. We herhalen dit voor ons andere ‘blaadje’. En ook een stip aan de rand moet bij nadere beschouwing nog meegenomen worden. Allemaal snel geregeld, veel sneller dan handmatig selecteren.

Kies in het gereedschaps-submenu voor de optie Objectselectie.

© PXimport

Ongewenste onderdelen deselecteren

Dan is er nog een probleempje met een teveel geselecteerd onderdeel, linksboven op de hoed van de paddenstoel. Daar is een klein stukje van de gele bloem erachter meegenomen. Gelukkig weer geen drama. Kies in de selectie-knoppebalk nu voor de deselecteer-modus, het derde knopje van bovenaf gezien. Sleep een rechthoek over het te deselecteren onderdeel en ook dit probleem is opgelost. 

Zet dan in de knoppenbalk de selectiemodus weer op single (bovenste knopje) om klaar te zijn voor een volgende keer dat je deze tool gebruikt.

Het teveel geselecteerde onderdeeltje is zo weer op orde te brengen.

© PXimport

Object uitsnijden

We beschikken nu over een perfect geselecteerde paddenstoel. Die kun je kopiëren (optie te vinden na een klik op de in de rechter knoppenbalk) en vervolgens elders plakken. Of je maakt er een schone uitsnede van. Da’s heel makkelijk! 

Klik in de zwevende horizontale knoppenbalk onderin beeld eerst op de knop Omkeren. Klik of tik dan op Wissen en alleen de selectie blijft over, op een transparante achtergrond. Om het geheel beter te kunnen beoordelen, klik je op de knop (wederom in de zwevende knoppenbalk) Deselecteren.

 

© PXimport

Exporteren als PNG

Om de uitsnede te bewaren als (bijvoorbeeld) transparante png, tik of klik je op de exportknop rechtsboven in beeld. Tik dan op Publiceren en exporteren. Selecteer als bestandsformaat PNG (dit ondersteunt transparantie) en als Bestandsgrootte voor Klein. Omdat PNG verliesvrij werkt, gaat ook dan geen detail door compressie verloren. 

Wel duurt het wat langer om het bestand te bewaren, maar da’s wat ons betreft geen probleem. Klik op Exporteren en kies een opslaglocatie, bijvoorbeeld Bewaar afbeelding voor je filmrol.

Verkleinen of vergroten

Eventueel kun je de afbeelding eerst nog verkleinen (en eventueel uitsnijden), bijvoorbeeld om als knop te gebruiken op je website of blog. Verkleinen van de afbeelding doe je door op de tandwielknop rechtsboven te tikken. Tik dan op Afbeeldingsgrootte en geef de gewenste afmetingen in de daarvoor bestemde velden op. 

Kies als verkleiningsmethode onder Modus voor ofwel Automatisch ofwel Details behouden. Die laatste optie levert – zo leert de ervaring inmiddels – erg goede resultaten bij steviger vergrotingen van een afbeelding. Goed om te weten als je eens een stuk uit een foto hebt gesneden, die je later toch nog (vrij) scherp wilt afdrukken of laten afdrukken. 

De mate van succes is natuurlijk wel gekoppeld aan enig realisme. Een foto van 320 x 200 pixels zal nooit haarscherp worden door deze op te blazen naar 12 megapixel-formaat. Maar van bijvoorbeeld 8 megapixel naar 10 of 12 gaat vaak verrassend goed!

Er is heel veel mogelijk met Photoshop op de iPad. Wat sowieso opvalt is dat het allemaal razendsnel werkt, en dat op ‘slechts’ een tablet. Fotobewerking onderweg was nog nooit zo bereikbaar als nu. 

Hoewel bedoeld voor ‘vingergebruik’ werkt de app eigenlijk net wat lekkerder in combinatie met een muis. Of een Pencil voor het nauwkeuriger werk en (of) creatieve tekenwerk. Wat dat betreft is de iPad zelfs te prefereren boven een traditionele computer!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten