ID.nl logo
Slimme tips en handige trucs om alles uit Windows te halen
Huis

Slimme tips en handige trucs om alles uit Windows te halen

Haal jij al alles uit Windows? Er valt altijd meer te ontdekken! We hebben Windows weer binnenstebuiten gekeerd en de beste handigheidjes voor je op een rij gezet. Of het nu gaat om privacy, gebruiksgemak of productiviteit: lees verder en ontdek hoe jij Windows nog slimmer gebruikt.

Na het lezen van dit artikel ben je bekend met allerlei handigheidjes in Windows:

  • Snelle instellingen
  • Nog veel sneller bestanden verplaatsen of kopiëren
  • Startmenu naar wens aanpassen
  • Met eigen toetscombinaties apps openen
  • Startknop (weer) naar links verplaatsen

Lees ook: Maak Windows nog beter met deze 20 onmisbare applicaties

AI in Windows

Ook Windows ontkomt niet aan de populariteit van AI. Microsoft doet een duit in het zakje via Copilot. In de Nederlandstalige versies van Windows 11 is de rol minder prominent dan in de Amerikaanse edities. Toch kun je ook in de regionale versie van Windows alsnog met Copilot aan de slag. In de Edge-browser vind je rechtsboven de knop Copilot. Klik hierop om het AI-venster te openen (of gebruik de toetscombinatie Ctrl+Shift+.).

Het venster bestaat uit twee tabs: Chatten en Opstellen. De eerste tab gebruik je onder meer om vragen te stellen. De tweede tab komt van pas als je hulp bij het schrijven nodig hebt. Zo kun je verschillende soorten inhoud genereren en hierbij zelf de indeling en toon kiezen. Ook kun je aangeven hoe lang of juist kort het epistel moet zijn. Klik op de tab Chatten (rechtsboven op de onopvallende knop Meer invoegtoepassingen). Hier vind je uitbreidingen waarmee je de kwaliteit van de conversaties met Copilot kunt verbeteren.

Hoeveel AI gebruik jij al in Windows?

Nóg sneller

Via het venster Snelle instellingen in Windows 11 heb je toegang tot veelgebruikte opties, zoals het verbinden met een draadloos netwerk, de geluidsinstellingen en het inschakelen van de vliegtuigstand. Je kunt dit venster nóg sneller maken door het alleen te vullen met opties die je ook daadwerkelijk allemaal gebruikt. Open het venster en klik op de knop Snelle instellingen bewerken (rechtsonder). Klik op een bestaande knop om deze naar een andere plek te verslepen. Vind je de knop niet belangrijk? Klik op het pictogram rechtsboven op de knop om hem te verwijderen. Interessant is de knop Toevoegen, die je rechtsonder in het vak ziet. Hiermee voeg je andere knoppen toe, bijvoorbeeld Casten. Tevreden over je selectie en de nieuwe indeling? Klik op Gereed.

Bepaal tot welke acties je snel toegang wilt.

Voor de pro’s!

Maak je gebruik van Windows 10 of Windows 11 in de Professional-variant? Dan heb je toegang tot Groepsbeleid. Dit onderdeel, dat primair is bedoeld voor bedrijven waarin meerdere computers worden beheerd, geeft je toegang tot geavanceerde functies van Windows. Ben je een meer gevorderde gebruiker, dan kun je Groepsbeleid ook gebruiken voor je thuiscomputer.

Open het Startmenu en typ gpedit.msc. Eenmaal geopend, vind je links de hoofdcategorieën. Open Gebruikersconfiguratie / Beheersjablonen. Een lijst met verschillende Windows-onderdelen, zoals het Startmenu en het Bureaublad, verschijnt. Klik op een categorie voor de bijbehorende instellingen. Groepsbeleid geeft toegang tot opties die je normaal gesproken alleen via het Windows-register kunt aanpassen. Zo kun je onder Startmenu en Taakbalk het Startmenu naar je hand zetten en via Windows-onderdelen de opties van verschillende apps finetunen. Wees voorzichtig en houd een lijst bij van je veranderingen: zo kun je de situatie in geval van nood altijd herstellen.

Groepsbeleid geeft je meer regie over Windows.

Verkenner

De Windows Verkenner krijgt wat ons betreft wat extra aandacht. De tabbladen zijn je waarschijnlijk al opgevallen: je kunt elke map op een eigen tab openen. In het onderdeel Thuis zie je met welke bestanden en mappen je onlangs hebt gewerkt en geeft verkenner zelfs suggesties met welke bestanden je kunt verder werken.

Stel je het meedenken minder op prijs? Schakel de extra intelligentie uit: klik op de knop Meer informatie / Opties. Op de tab Algemeen haal je het vinkje weg bij Op account gebaseerde inzichten, recente, favoriete en aanbevolen bestanden opnemen. Opgeruimd staat netjes!

No-nonsense

Even geen zin in het wollige Startmenu van Windows 10 of Windows 11? Druk op Windows-toets+X. Een afgeslankt menu verschijnt, waarmee je toegang hebt tot alle essentiële onderdelen van Windows, zoals Instellingen, Verkenner en het zoekvenster. Handig!

Het verborgen no-nonsense menu van Windows.

Favoriete map

Grote kans dat je een of meerdere mappen vaker gebruikt, bijvoorbeeld een map voor foto’s of administratie. Stel Windows zo in dat je bestanden via een klik met de rechtermuisknop snel kunt verplaatsen naar deze mappen. Zo verplaats je bijvoorbeeld voortaan snel foto’s of documenten van je bureaublad naar de gewenste map, zonder dat je die mappen eerst hoeft te openen. Open Windows Verkenner en typ in de adresbalk shell:sendto. Druk op Enter.

Een overzicht van items die momenteel zichtbaar zijn verschijnt zodra je met rechts op een bestand klikt en kiest voor Kopiëren naar. Plaats op deze locatie snelkoppelingen naar de mappen die je toegankelijk wilt maken en sluit het venster. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op een bestand, kies Kopiëren naar en klik op je favoriete map. Het bestand wordt direct gekopieerd.

Startmenu verbeteren

Je hoeft geen genoegen te nemen met de standaardindeling van het Startmenu in Windows 11. Wil je liever meer ruimte voor recente bestanden of juist meer ruimte voor programma’s die je vaak gebruikt? Open de Windows-instellingen (Windows-toets+I) en kies Persoonlijke instellingen. Kies Startmenu en geef bij Indeling aan waar het Startmenu de nadruk op moet leggen. Bijvoorbeeld Meer vastgemaakte items. Het tweede deel van het venster geeft aanvullende opties, zoals de mogelijkheid om veelgebruikte programma’s te tonen (Meestgebruikte apps weergeven) en onnodige boodschappen te verwijderen (Aanbevelingen voor tips, snelkoppelingen, nieuwe apps en meer weergeven) (afbeelding 4).

Hoe richt jij het Startmenu optimaal in?

Snel, sneller, snelst

Heb je het vermoeden dat je Windows-pc trager werkt? Controleer welke onderdelen tijdens het opstarten worden geladen en laat Windows je hierbij een handje helpen. Open het Startmenu en typ Taakbeheer. Ga naar de tab Opstart-apps (Windows 11) of Opstarten (Windows 10). Een overzicht van opstart-items verschijnt. Bekijk nu de kolom Invloed op opstarten. Hier lees je per onderdeel hoeveel ‘beslag het legt’ op het systeem, bijvoorbeeld Veel of Weinig. Klik op de kolomtitel om de items op volgorde te sorteren. Tref je programma’s aan die je niet (meer) gebruikt, schakel deze dan uit. Klik erop met de rechtermuisknop en kies Uitschakelen.

Alle focus

Maak je al optimaal gebruik van de focusmodus die je aantreft in Windows 11? Hiermee leg je allerhande meldingen tijdelijk het zwijgen op, zodat je ongestoord kunt doorwerken. Je opent de focusmodus door te klikken op de klok in de taakbalk, maar het loont de moeite de functie eerst goed in te stellen. Open de Windows-instellingen en kies Systeem / Focus. Geef vervolgens de gewenste sessieduur op (bijvoorbeeld 45 minuten) en bepaal welke onderdelen je wilt gebruiken, bijvoorbeeld Knipperen verbergen in taakbalk-apps.

Eigen sneltoetsen

Mogelijk gebruik je al sneltoetsen voor veelvoorkomende taken, maar wist je dat je ook eigen combinaties kunt gebruiken? Dat is handig als je bijvoorbeeld een specifieke app vaak gebruikt en je deze via het toetsenbord wilt starten. Klik met de rechtermuisknop op het programma dat je een toetscombinatie wilt geven en kies Eigenschappen. Open de tab Snelkoppeling en klik in het vak Sneltoets. Typ hier de letter die je aan het programma wilt toekennen. Windows stelt hiermee de toetsencombinatie samen en voegt altijd Ctrl+Alt toe. De toetsencombinatie wordt dan bijvoorbeeld Ctrl+Alt+B. Sluit het venster via een klik op OK.

Een toetscombinatie gebruiken?

Een extern toetsenbord is praktisch in het gebruik

Handig: eigen sneltoetsen maken.

Meer met het klembord

In Windows 11 kun je meer halen uit Klembord. Het Klembord wordt gebruikt bij het kopiëren en plakken van items. Voor het plakken van items gebruik je Ctrl+V, maar in plaats hiervan kun je ook drukken op Windows-toets+V. Een overzicht van onlangs gekopieerde items verschijnt in een lijst. Kies vervolgens het item dat je wilt plakken. Die geschiedenis wordt standaard door Windows gesynchroniseerd op alle apparaten waarmee je je via hetzelfde Microsoft-account hebt aangemeld. Stel je deze ‘cloudsynchronisatie’ niet op prijs? Open de Windows-instellingen (Windows-toets+I) en kies Systeem / Klembord. Zet de schuif op Uit bij Klembordgeschiedenis op al uw apparaten.

Privacy voor alles: schakel het online Klembord uit.

Start naar links

Verlang je soms naar oude tijden, met de startknop van Windows linksonder in je scherm? Windows 11 geeft je gelukkig nog de mogelijkheid. Klik met de rechtermuisknop op de Windows-taakbalk en kies Taakbalkinstellingen. Klap de sectie Gedrag van taakbalk uit. Bij Uitlijning van taakbalk kies je voor Links uitlijnen. De startknop wordt verplaatst. In deze sectie vind je nog meer interessante opties. Heb je liever niet dat meerdere programmavensters onder één knop worden geplaatst? Kies dan voor Nooit bij de optie Taakbalkknoppen combineren en labels verbergen. Ook kun je kiezen voor Wanneer taakbalk vol is. Wil je alle beschikbare ruimte op het scherm gebruiken en hoeft de taakbalk niet altijd zichtbaar te zijn? Kies voor Taakbalk automatisch verbergen.

Verplaats de Startknop.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken
© xMarshall
Huis

Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken

Warm! Dorst! Hoog tijd dus voor ijskoffie en ijsthee. Je hoeft er niet eens voor naar de winkel: je kunt het binnen een paar minuten zelf maken, vaak gewoon met wat je al in huis hebt. Lekker verfrissend, en meestal ook gezonder én goedkoper dan wat je in de supermarkt vindt. In dit artikel lees je precies hoe je dat doet. Proost!

🧊 ➕ ☕ 🟰 😋
  • Zelf ijskoffie maken
    • Koud zetten
    • Met warme koffie
  • Extra luxe: affogato
  • Zelf ijsthee maken
  • 5x varieertips voor ijskoffie
  • 5x varieertips voor ijsthee

Lees ook: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken? Natuurlijk kan dat! 

Wie van koffie houdt, kan met ijskoffie alle kanten op. Je kunt koffie koud zetten (cold brew), of juist warme koffie gebruiken en die laten afkoelen.

In beide gevallen begint het met sterke koffie. Hoe sterker, hoe beter, want ijsblokjes verdunnen de smaak. Zet bijvoorbeeld een dubbele espresso of gebruik een koffiemachine op de hoogste intensiteit. Laat de koffie afkoelen, giet 'm over een glas vol ijsblokjes en voeg melk of plantaardige drink (haver, amandel of soja) toe als je dat lekker vindt.

Liever iets milders? Dan is cold brew een goed alternatief. Meng grofgemalen koffie met koud water in een kan of fles. Je moet er wel de tijd voor nemen, want je moet het daarna zo'n twaalf uur in de koelkast laten trekken. Daarna filter je het koffiedik eruit met een zeef of koffiefilter. Het resultaat is een zachte, cafeïnerijke drank die minder bitter is dan je zou verwachten – ideaal voor wie gewone zwarte koffie te scherp vindt. Verdun het naar smaak met melk, water of siroop, bijvoorbeeld vanillesiroop of hazelnootsiroop. Tip: je kunt ook wat meer maken dan je nodig hebt en dat in de koelkast bewaren (maximaal drie dagen). Heb je op een later tijdstip dan trek in ijskoffie, dan hoef je niet eerst twaalf uur te wachten.

Gebruik je een espressomachine, dan heb je meer controle over de smaak. Voor een krachtige ijskoffie kies een Arabica/Robusta-blend. Door de Robusta-bonen in deze melanges krijg je een pittige smaak en een stevige crèmelaag – ook lekker in ijskoffie.

Liever iets zachters of fruitigers? Ga dan voor 100% Arabica-bonen. Die zijn milder en hebben vaak meer nuance. Zulke bonen geven je ijskoffie een verfijnde smaak, soms met citrus- of bloemtonen.

Ook decafé werkt prima, bijvoorbeeld als je 's avonds nog iets kouds wilt drinken zonder daarna klaarwakker te liggen.

©annapustynnikova

IJskoffie of dessert? Wat maakt het uit: affogato ☝🏼is altijd lekker!

Traditionele ijskoffie maak je met ijsblokjes. Heb je zin in een luxe update? Dan is affogato echt iets voor jou. Schenk hiervoor een warme espresso over een bolletje vanille-ijs. Het ijs smelt deels, de koffie wordt iets zachter van smaak en samen vormen ze een combinatie om je vingers bij af te likken. Je serveert affogato in een glas of klein schaaltje, eventueel met wat geraspte pure chocolade, amandelschaafsel of een scheutje likeur erbij.

IJsthee: verkoelende dorstlesser

Ook ijsthee maak je in een paar simpele stappen. Gebruik losse thee of gewone theezakjes, maar zet het sterker dan je normaal zou doen. De thee wordt namelijk verdund zodra je er ijs aan toevoegt. Zwarte thee is een klassieker, maar groene thee, kruidenmengsels of gearomatiseerde soorten werken net zo goed. Let wel op: groene thee en kruideninfusies zijn gevoeliger voor een bittere nasmaak als je ze te lang laat trekken. Hou de trektijd dus korter dan bij zwarte thee. Hieronder lees je welke watertemperatuur je moet gebruiken en hoe lang je het mengsel moet laten trekken.

Zwarte thee: 95–100 °C, 4–5 minuten
Groene thee: 70–80 °C, 2–3 minuten
Kruideninfusies/rooibos: 95–100 °C, 5–6 minuten

©shersor

Laat de thee eerst een beetje afkoelen, of gebruik niet te veel ijs in één keer. Zo blijft de smaak in balans en voorkom je dat je thee bitter of waterig wordt. Je kunt de thee ook helemaal laten afkoelen op het aanrecht en daarna in de koelkast zetten – dan krijg je een heldere, frisse ijsthee zonder smaakverlies.

Voeg daarna eventueel smaakmakers toe zoals schijfjes citroen, munt of een beetje honing. Suiker los je het best op in de thee als die nog warm is, anders blijft het onder in je glas liggen. Houd je liever van minder zoet, dan kun je het ook bij een paar druppels citroen of een scheutje appelsap houden. Gebruik je verse vruchten zoals perzik of sinaasappel, snijd die dan in dunne plakjes en laat ze even meetrekken.

Gooi je ijsthee niet direct vol ijs, zeker niet als je hem lang wilt bewaren. Door de ijsklontjes vlak voor het serveren toe te voegen, blijft de smaak beter behouden. En als je slim bent, vries je wat van de thee zelf in als ijsklontjes. Zo wordt je drankje koud, zonder dat het verwatert.

Tot slot: experimenteren en bewaren

Het fijne aan zelf ijskoffie of ijsthee maken, is dat je eindeloos kunt variëren. Wissel af met kruiden, citrus, melksoorten of zoetmakers. Probeer eens een koude espresso met gecondenseerde melk of een groene ijsthee met gember en limoen. Hieronder hebben we zowel voor ijskoffie als ijsthee vijf smaakvariaties voor je verzameld.

Maak in één keer een grotere hoeveelheid en bewaar die in een afsluitbare fles in de koelkast. Zo heb je altijd iets klaarstaan als je behoefte hebt aan iets verfrissends én lekkers te drinken. Let er wel op dat vers gemaakte ijsthee en cold brew koffie maar een paar dagen houdbaar zijn. Drink het binnen drie dagen op, dan is de smaak op z'n best.  

©vikakurylo81 - stock.adobe.com

5 bijzondere ijskoffievariaties

Kokos-kardemom: kokosmelk, gemalen kardemom, honing
Sinaasappel-kaneel: geraspte sinaasappelschil, kaneelpoeder, ahornsiroop
Hazelnoot-salted caramel: hazelnotenmelk, karamelsiroop, snufje zeezout
Chocolade-chili: cacaopoeder, cayennepeper, bruine suiker
Rozemarijn-citroen: verse rozemarijn, citroensap, agavesiroop

5 bijzondere ijstheevariaties

Watermeloen-munt: watermeloensap, verse munt, limoen
Perzik-basilicum: verse perzik, basilicumblaadjes, honing
Hibiscus-granaatappel: hibiscusbloemen, granaatappelsap, stevia
Komkommer-dille: komkommer, verse dille, snufje zeezout
Ananas-tijm: ananasblokjes, tijmblaadjes, kokoswater

Smaakvariaties: hoe & wat

Tijdens het trekken (in de hete koffie/thee):

• Kruiden zoals kardemom, kaneel, rozemarijn, basilicum, dille, tijm
• Citrusschil (sinaasappel)
• Hibiscusbloemen

Na het afkoelen toevoegen:

• Verse sappen (watermeloen, granaatappel, citroensap)
• Verse stukjes fruit (perzik, ananas, komkommer)
• Melksoorten (kokosmelk, hazelnotenmelk, amandelmelk)
• Zoetmakers (honing, stroop, stevia)
• Verse kruiden die snel bitter worden (munt)

Extra smaakmakers:

• Cacaopoeder: eerst mengen met beetje heet water, dan toevoegen
• Zeezout: altijd op het laatst, naar smaak

Maak je ijskoffie

nóg lekkerder met een scheutje koffiesiroop

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro (of nét erboven)
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro (of nét erboven)

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder of net een paar euro boven de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 510 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio