ID.nl logo
Slimme tips en handige trucs om alles uit Windows te halen
Huis

Slimme tips en handige trucs om alles uit Windows te halen

Haal jij al alles uit Windows? Er valt altijd meer te ontdekken! We hebben Windows weer binnenstebuiten gekeerd en de beste handigheidjes voor je op een rij gezet. Of het nu gaat om privacy, gebruiksgemak of productiviteit: lees verder en ontdek hoe jij Windows nog slimmer gebruikt.

Na het lezen van dit artikel ben je bekend met allerlei handigheidjes in Windows:

  • Snelle instellingen
  • Nog veel sneller bestanden verplaatsen of kopiëren
  • Startmenu naar wens aanpassen
  • Met eigen toetscombinaties apps openen
  • Startknop (weer) naar links verplaatsen

Lees ook: Maak Windows nog beter met deze 20 onmisbare applicaties

AI in Windows

Ook Windows ontkomt niet aan de populariteit van AI. Microsoft doet een duit in het zakje via Copilot. In de Nederlandstalige versies van Windows 11 is de rol minder prominent dan in de Amerikaanse edities. Toch kun je ook in de regionale versie van Windows alsnog met Copilot aan de slag. In de Edge-browser vind je rechtsboven de knop Copilot. Klik hierop om het AI-venster te openen (of gebruik de toetscombinatie Ctrl+Shift+.).

Het venster bestaat uit twee tabs: Chatten en Opstellen. De eerste tab gebruik je onder meer om vragen te stellen. De tweede tab komt van pas als je hulp bij het schrijven nodig hebt. Zo kun je verschillende soorten inhoud genereren en hierbij zelf de indeling en toon kiezen. Ook kun je aangeven hoe lang of juist kort het epistel moet zijn. Klik op de tab Chatten (rechtsboven op de onopvallende knop Meer invoegtoepassingen). Hier vind je uitbreidingen waarmee je de kwaliteit van de conversaties met Copilot kunt verbeteren.

Hoeveel AI gebruik jij al in Windows?

Nóg sneller

Via het venster Snelle instellingen in Windows 11 heb je toegang tot veelgebruikte opties, zoals het verbinden met een draadloos netwerk, de geluidsinstellingen en het inschakelen van de vliegtuigstand. Je kunt dit venster nóg sneller maken door het alleen te vullen met opties die je ook daadwerkelijk allemaal gebruikt. Open het venster en klik op de knop Snelle instellingen bewerken (rechtsonder). Klik op een bestaande knop om deze naar een andere plek te verslepen. Vind je de knop niet belangrijk? Klik op het pictogram rechtsboven op de knop om hem te verwijderen. Interessant is de knop Toevoegen, die je rechtsonder in het vak ziet. Hiermee voeg je andere knoppen toe, bijvoorbeeld Casten. Tevreden over je selectie en de nieuwe indeling? Klik op Gereed.

Bepaal tot welke acties je snel toegang wilt.

Voor de pro’s!

Maak je gebruik van Windows 10 of Windows 11 in de Professional-variant? Dan heb je toegang tot Groepsbeleid. Dit onderdeel, dat primair is bedoeld voor bedrijven waarin meerdere computers worden beheerd, geeft je toegang tot geavanceerde functies van Windows. Ben je een meer gevorderde gebruiker, dan kun je Groepsbeleid ook gebruiken voor je thuiscomputer.

Open het Startmenu en typ gpedit.msc. Eenmaal geopend, vind je links de hoofdcategorieën. Open Gebruikersconfiguratie / Beheersjablonen. Een lijst met verschillende Windows-onderdelen, zoals het Startmenu en het Bureaublad, verschijnt. Klik op een categorie voor de bijbehorende instellingen. Groepsbeleid geeft toegang tot opties die je normaal gesproken alleen via het Windows-register kunt aanpassen. Zo kun je onder Startmenu en Taakbalk het Startmenu naar je hand zetten en via Windows-onderdelen de opties van verschillende apps finetunen. Wees voorzichtig en houd een lijst bij van je veranderingen: zo kun je de situatie in geval van nood altijd herstellen.

Groepsbeleid geeft je meer regie over Windows.

Verkenner

De Windows Verkenner krijgt wat ons betreft wat extra aandacht. De tabbladen zijn je waarschijnlijk al opgevallen: je kunt elke map op een eigen tab openen. In het onderdeel Thuis zie je met welke bestanden en mappen je onlangs hebt gewerkt en geeft verkenner zelfs suggesties met welke bestanden je kunt verder werken.

Stel je het meedenken minder op prijs? Schakel de extra intelligentie uit: klik op de knop Meer informatie / Opties. Op de tab Algemeen haal je het vinkje weg bij Op account gebaseerde inzichten, recente, favoriete en aanbevolen bestanden opnemen. Opgeruimd staat netjes!

No-nonsense

Even geen zin in het wollige Startmenu van Windows 10 of Windows 11? Druk op Windows-toets+X. Een afgeslankt menu verschijnt, waarmee je toegang hebt tot alle essentiële onderdelen van Windows, zoals Instellingen, Verkenner en het zoekvenster. Handig!

Het verborgen no-nonsense menu van Windows.

Favoriete map

Grote kans dat je een of meerdere mappen vaker gebruikt, bijvoorbeeld een map voor foto’s of administratie. Stel Windows zo in dat je bestanden via een klik met de rechtermuisknop snel kunt verplaatsen naar deze mappen. Zo verplaats je bijvoorbeeld voortaan snel foto’s of documenten van je bureaublad naar de gewenste map, zonder dat je die mappen eerst hoeft te openen. Open Windows Verkenner en typ in de adresbalk shell:sendto. Druk op Enter.

Een overzicht van items die momenteel zichtbaar zijn verschijnt zodra je met rechts op een bestand klikt en kiest voor Kopiëren naar. Plaats op deze locatie snelkoppelingen naar de mappen die je toegankelijk wilt maken en sluit het venster. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op een bestand, kies Kopiëren naar en klik op je favoriete map. Het bestand wordt direct gekopieerd.

Startmenu verbeteren

Je hoeft geen genoegen te nemen met de standaardindeling van het Startmenu in Windows 11. Wil je liever meer ruimte voor recente bestanden of juist meer ruimte voor programma’s die je vaak gebruikt? Open de Windows-instellingen (Windows-toets+I) en kies Persoonlijke instellingen. Kies Startmenu en geef bij Indeling aan waar het Startmenu de nadruk op moet leggen. Bijvoorbeeld Meer vastgemaakte items. Het tweede deel van het venster geeft aanvullende opties, zoals de mogelijkheid om veelgebruikte programma’s te tonen (Meestgebruikte apps weergeven) en onnodige boodschappen te verwijderen (Aanbevelingen voor tips, snelkoppelingen, nieuwe apps en meer weergeven) (afbeelding 4).

Hoe richt jij het Startmenu optimaal in?

Snel, sneller, snelst

Heb je het vermoeden dat je Windows-pc trager werkt? Controleer welke onderdelen tijdens het opstarten worden geladen en laat Windows je hierbij een handje helpen. Open het Startmenu en typ Taakbeheer. Ga naar de tab Opstart-apps (Windows 11) of Opstarten (Windows 10). Een overzicht van opstart-items verschijnt. Bekijk nu de kolom Invloed op opstarten. Hier lees je per onderdeel hoeveel ‘beslag het legt’ op het systeem, bijvoorbeeld Veel of Weinig. Klik op de kolomtitel om de items op volgorde te sorteren. Tref je programma’s aan die je niet (meer) gebruikt, schakel deze dan uit. Klik erop met de rechtermuisknop en kies Uitschakelen.

Alle focus

Maak je al optimaal gebruik van de focusmodus die je aantreft in Windows 11? Hiermee leg je allerhande meldingen tijdelijk het zwijgen op, zodat je ongestoord kunt doorwerken. Je opent de focusmodus door te klikken op de klok in de taakbalk, maar het loont de moeite de functie eerst goed in te stellen. Open de Windows-instellingen en kies Systeem / Focus. Geef vervolgens de gewenste sessieduur op (bijvoorbeeld 45 minuten) en bepaal welke onderdelen je wilt gebruiken, bijvoorbeeld Knipperen verbergen in taakbalk-apps.

Eigen sneltoetsen

Mogelijk gebruik je al sneltoetsen voor veelvoorkomende taken, maar wist je dat je ook eigen combinaties kunt gebruiken? Dat is handig als je bijvoorbeeld een specifieke app vaak gebruikt en je deze via het toetsenbord wilt starten. Klik met de rechtermuisknop op het programma dat je een toetscombinatie wilt geven en kies Eigenschappen. Open de tab Snelkoppeling en klik in het vak Sneltoets. Typ hier de letter die je aan het programma wilt toekennen. Windows stelt hiermee de toetsencombinatie samen en voegt altijd Ctrl+Alt toe. De toetsencombinatie wordt dan bijvoorbeeld Ctrl+Alt+B. Sluit het venster via een klik op OK.

Een toetscombinatie gebruiken?

Een extern toetsenbord is praktisch in het gebruik

Handig: eigen sneltoetsen maken.

Meer met het klembord

In Windows 11 kun je meer halen uit Klembord. Het Klembord wordt gebruikt bij het kopiëren en plakken van items. Voor het plakken van items gebruik je Ctrl+V, maar in plaats hiervan kun je ook drukken op Windows-toets+V. Een overzicht van onlangs gekopieerde items verschijnt in een lijst. Kies vervolgens het item dat je wilt plakken. Die geschiedenis wordt standaard door Windows gesynchroniseerd op alle apparaten waarmee je je via hetzelfde Microsoft-account hebt aangemeld. Stel je deze ‘cloudsynchronisatie’ niet op prijs? Open de Windows-instellingen (Windows-toets+I) en kies Systeem / Klembord. Zet de schuif op Uit bij Klembordgeschiedenis op al uw apparaten.

Privacy voor alles: schakel het online Klembord uit.

Start naar links

Verlang je soms naar oude tijden, met de startknop van Windows linksonder in je scherm? Windows 11 geeft je gelukkig nog de mogelijkheid. Klik met de rechtermuisknop op de Windows-taakbalk en kies Taakbalkinstellingen. Klap de sectie Gedrag van taakbalk uit. Bij Uitlijning van taakbalk kies je voor Links uitlijnen. De startknop wordt verplaatst. In deze sectie vind je nog meer interessante opties. Heb je liever niet dat meerdere programmavensters onder één knop worden geplaatst? Kies dan voor Nooit bij de optie Taakbalkknoppen combineren en labels verbergen. Ook kun je kiezen voor Wanneer taakbalk vol is. Wil je alle beschikbare ruimte op het scherm gebruiken en hoeft de taakbalk niet altijd zichtbaar te zijn? Kies voor Taakbalk automatisch verbergen.

Verplaats de Startknop.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Zo maak je tóch screenshots op Android als een app dat niet toestaat
Huis

Zo maak je tóch screenshots op Android als een app dat niet toestaat

Ondanks het feit dat Android een ontzettend open platform is waar je veel dingen zelf op kunt instellen, loop je soms tegen een beperking aan. Zo kan het zijn dat je in sommige apps geen screenshot mag maken. Maar mág niet betekent niet kán niet ... Toch een screenshot nodig? Probeer dan deze manieren!

⏱ Geen tijd om het complete artikel te lezen maar toch een screenshot nodig? Doe dan dit:

1. Zet Schermopname aan (staat meestal in het snelmenu) 2. Begin met het opnemen van je scherm 3. Na het opnemen speel je de video af 4. Pauzeer op het frame dat je wilt screenshotten 5. Maak nu het screenshot zoals je dat normaliter doet

Lukt dit niet? Vraag het dan aan Google Assistent.

Lees ook: Deze 4 functies maken Android 15 bijzonder

Hoe vaak doe je het niet: even snel een screenshot maken van wat er op het scherm gebeurt. Zo kun je aan een ander laten zien wat jij ziet, waardoor diegene je kan helpen. Of je wilt iets vastleggen voor later. Wat je reden ook is: het is vervelend als blijkt dat een Android-app het maken van screenshots geblokkeerd heeft. Dit komt zelden voor, maar specifieke apps hebben dergelijke beperkingen – denk aan bankapps en berichtendiensten. Soms is het een kwestie van een schuifregelaar omzetten in de instellingen van een app, maar in veel andere gevallen is het onmogelijk.

In vrijwel alle gevallen heeft dit met privacy en beveiliging te maken. Zo beperkt een bankapp deze functie om te voorkomen dat je persoonlijke gegevens lekken. Browserapps beperken de functionaliteit daarnaast soms in de privémodus (of incognito), zodat bepaalde zaken daadwerkelijk privé blijven. Berichtendiensten doen dit soms bij kortstondige of privéberichten, zodat anderen die niet te zien kunnen krijgen. En videostreamingdiensten bouwen dit soort beperkingen in in de strijd tegen piraterij: zo kunnen beelden niet op een ongeoorloofde manier gedeeld worden.

⚠️ Tegen de gebruiksvoorwaarden Als je een screenshot maakt in een app die dat normaal gesproken niet toestaat, kan dat in strijd zijn met bepaalde wetten, regels of richtlijnen. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor eventuele gevolgen, mochten die zich voordoen.

Een video-opname maken

Je kunt op verschillende manieren een screenshot maken binnen een app die dat normaliter niet toestaat. Zo kun je, hoe omslachtig dit ook klinkt, een video-opname maken. We bedoelen dan niet met een andere smartphone of camera, maar door gebruik te maken van de ingebouwde video-opnamefunctie. De meeste Android-smartphones hebben namelijk de optie Schermopname, binnen het snelmenu (dat is het menu dat je van boven naar beneden trekt). Als je de tegel ziet staan (misschien moet je hem eerst nog toevoegen), dan kun je als volgt te werk gaan.

• Trek het snelmenu naar beneden
• Zoek de optie
Schermopname op (het kan zijn dat die een pagina verderop zit of verstopt zit onder de knop Bewerken)
• Zet
Schermopname aan
• Begin met het opnemen van je scherm
• Na het opnemen speel je de video af
• Pauzeer op het frame dat je wilt screenshotten
• Maak nu het screenshot zoals je dat normaliter doet

Deze methode is echter niet volledig waterdicht. Het kan zijn dat een applicatie niet alleen het maken van een screenshot blokkeert, maar ook Schermopname. In dat geval kun je proberen de opname vanaf het thuisscherm te starten en vervolgens de app te openen. Het kan gebeuren dat de app dan niet in beeld komt tijdens het opnemen. Lukt dat ook niet Gelukkig is er nog een andere optie.

Vraag het aan Google Assistent

Je kunt Google Assistent vragen om het voor je te doen. Vaak blokkeren apps het maken van screenshots via de gebruikelijke manier (zoals volumeknop omlaag + powerknop), maar laten ze het met een omweg toch toe. Aangezien de Google Assistent op vrijwel elke Android-telefoon staat, kan dit een handige back-up zijn voor iedereen tegen de beperkingen aanloopt. Via het korte stappenplan leggen we je uit hoe je te werk gaat. Zo hoef je geen knoppencombinaties te gebruiken.

• Open de app (en het onderdeel) waarvan je een screenshot wilt maken
• Spreek Google Assistent aan (dit kan meestal met het commando
'Hey Google')
• Geef nu het commando '
maak een screenshot'
• De Assistent maakt direct een screenshot

Helaas is ook deze methode niet altijd succesvol. Sommige apps hebben een hardnekkige screenshotbescherming die helaas lastig te omzeilen is. Zie je na het maken van de afbeelding een zwart of leeg scherm? Dan is dat de reden.

Het kan zijn dat op jouw smartphone Google Assistent vervangen is door Google Gemini; maar de werking is hetzelfde. Mocht je de stemassistenten uitgeschakeld hebben, vergeet ze dan niet opnieuw te activeren via de instellingen van je toestel.

Niet voor screenshots, wel voor je smartphone:

De beste screenprotectors

▼ Volgende artikel
De handigste accessoires voor je laptop
© Volodymyr
Huis

De handigste accessoires voor je laptop

Haal jij graag alles uit je laptop? Dan kun je eigenlijk niet zonder handige gadgets en accessoires die het leven makkelijker maken. Je leest er alles over in dit artikel.

Dankzij handige gadgets en slimme randapparatuur haal je meer uit je laptop. Een laptoptas, losse muis en een beeldscherm zijn min of meer standaard. Maar we vertellen je graag over accessoires die minder voor de hand liggen. 💻 Accessoires voor meer mobiliteit 💻 Randapparatuur voor verbindingsmogelijkheden 💻 Diverse toevoegingen voor verbeterde prestaties en extra opties

Lees ook: Op zoek naar een nieuwe laptop? Dit is waar je op moet letten!

Een laptopstandaard

Met een laptopstandaard werk je ergonomischer en krijg je minder snel last van je nek en schouders. Je kunt de laptop er namelijk iets hoger mee plaatsen en hebt enige vrijheid bij het instellen. Bovendien is het een ideaal hulmiddel als je graag met je laptop op de bank zit. Je hebt een mooi tableau waar je laptop stabiel op staat. Sommige modellen hebben ook ruimte voor je muis. Verder is het de moeite waard om een laptopstandaard te overwegen met ingebouwde koeling. Dat helpt om de temperatuur van je laptop lager te houden. Hierdoor slijten onderdelen minder snel en blijft de laptop langer goed werken.

Een powerbank met zonnepaneel

Ben je veel onderweg of neem je je laptop mee op vakantie? Dan is het handig om een powerbank mee te nemen. Hierdoor zit je veel minder snel zonder stroom. Je laadt de powerbank thuis op en als de accu van je laptop (bijna) leeg is, sluit je de apparaten op elkaar aan. Helemaal handig zijn de modellen met zonnepaneel. Denk er wel aan dat het een tijd duurt voor een powerbank helemaal opgeladen is met een ingebouwd paneeltje.

☀️ + 🔋= 🧑‍💻

Solar powerbanks

Let er verder op dat de powerbank krachtig genoeg is voor je laptop en voldoende capaciteit heeft. Je hebt minimaal 20.000 mAh nodig om er echt iets aan te hebben. Hoeveel output je nodig hebt, vind je op de oplader van je laptop. Voor sommige kleine modellen is 30 watt genoeg, maar de meeste hebben minstens 60 watt nodig.

©Daisy Daisy

Een universele wandstekker

Ga je veel op reis en kom je terecht in landen met andere wandcontactdozen dan in Nederland? In zo'n geval is het erg handig om een reisadapter te kopen (ook wel universele stekker of wereldstekker genoemd). Ook hier is het weer belangrijk om erop te letten dat het wattage toereikend is voor je laptop.

Een usb-naar-internet adapter

Een wifi-verbinding is standaard voor laptops en geeft je lekker veel vrijheid. Maar het kan zijn dat je een slechte of wisselvallige draadloze verbinding met een netwerk hebt. Of misschien ben jij iemand die meer nodig heeft of het gewoon prettig vindt om via een kabel verbonden te zijn. Veel laptops hebben geen utp-poort meer om een ethernetkabel in te pluggen. Met een losse adapter los je dat probleem eenvoudig op. Ga op zoek naar een usb-naar-RJ45-adapter (ook wel ethernetadapter genoemd). Die zijn al te vinden voor minder dan 10 euro. Op veel adapters zitten ook extra usb-poorten, wat ook zeker het overwegen waard is.  

©amnarj2006

Een kaartlezer

Draadloos bestanden overzetten of gewoon al je foto's in de cloud opslaan werkt over het algemeen prima. Maar met een ouderwetse kaartlezer is ook niks mis. Het is vooral handig als je wat oudere apparatuur zonder moderne verbindingsmogelijkheden hebt, of wanneer je al je gegevens liever lokaal bewaart. Voor een paar euro koop je al een universele kaartlezer, met aansluitingen voor bijvoorbeeld microSD, SDHC en UHS-I.

©begun1983

Een externe dvd/blu-ray-speler

Laptops worden steeds platter, maar daardoor is er wel minder plek voor poorten. De utp-connectie is verdwenen en hetzelfde geldt voor de dvd/blu-ray speler. Heb je een collectie van je favoriete films en series? Dan is het aanschaffen van een externe dvd/blu-ray-speler een uitkomst. Voor rond de 15 euro haal je al een prima exemplaar in huis.

Een externe harde schijf

Staat je laptop vol met foto's, video's en andere bestanden? Dan is een externe harde schijf een uitkomst. Daarmee stel je in het gunstigste geval de aankoop van een nieuwe laptop uit. Het is sowieso geen gek idee om je belangrijkste data (dubbel) op te slaan. Dat kan in de cloud, maar misschien kies je liever voor een fysieke schijf die je zelf in bezit hebt.

Een docking station

Met een docking station creëer je een werkplek met je laptop als middelpunt. Het is een soort hub met allerlei poorten, zoals HDMI- en usb-poorten, kaartlezers en een utp-aansluiting. Vaak zijn ze uitgerust met een oplader voor je laptop.

Je hoeft je laptop alleen maar in het docking station te pluggen en je bent meteen verbonden met alle andere apparaten. Sommige docking stations hebben een ingebouwde laptopstandaard, zodat je ook meteen ergonomisch zit. Heb je meerdere werkplekken of een flexibele werklocatie? Dan is een docking station een handige toevoeging die bovendien meteen de voordelen van andere randapparatuur toevoegt.