ID.nl logo
OnePlus Nord CE 2 - goede smartphone mist bestaansrecht
© PXimport
Huis

OnePlus Nord CE 2 - goede smartphone mist bestaansrecht

De OnePlus Nord CE 2 is een midrange smartphone met prettige specificaties. Je kan er op papier geen buil aan vallen. Maar is het toestel ook een slimme koop? In deze OnePlus Nord CE 2 review lees je de plus- en minpunten na drie weken testen.

De OnePlus Nord CE 2 volgt de originele Nord CE van begin 2021 op en kost 359 euro. Dat is een stuk meer dan de 299 euro van zijn voorganger. Sterker nog, de Nord CE 2 is vrijwel even duur als de Nord 2 uit de zomer van vorig jaar. OnePlus verdedigt de hogere prijs door te benadrukken dat de Nord CE 2 verschillende verbeteringen biedt. Hoe pakken die uit, en is de smartphone het kopen waard? Tijd voor een uitgebreide OnePlus Nord CE 2 review. 

Ontwerp 

Aan het ontwerp van de Nord CE 2 kun je geen buil vallen. De kunststof behuizing licht prettig in de hand, ook door het relatief lage gewicht van 173 gram. Het toestel komt wel wat goedkoper over. Een hoesje geeft al een meer premium gevoel. Van de opvallende cameralenzen moet je houden. De Nord CE 2 is te koop in het geteste blauw en grijs – een meer zakelijke kleurstelling als je het ons vraagt.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Goed om te weten is dat de smartphone niet van water en stof houdt, maar wel van aansluitingen. Een hoofdtelefoonpoort tref je onderop aan. Best gek, want op de Nord 2 zit ‘ie niet. Fijn is dat je het opslaggeheugen van de Nord CE 2 kunt vergroten via een micro-sd-kaartje. Ook opvallend, want OnePlus schrapte het micro-sd-kaartslot op de Nord CE en Nord 2. 

Scherm

Het scherm van de OnePlus Nord CE 2 meet 6,43 inch en is daarom redelijk met één hand te bedienen. Het gebruikte oled-scherm ziet er kleurrijk uit en de Full-HD-resolutie levert scherp beeld. Ook prettig is de 90Hz-verversingssnelheid, die het beeld vloeiender maakt dan een traditioneel 60Hz-scherm. 

In deze prijsklasse zijn er echter ook genoeg smartphones met een 120Hz-scherm, dat nog mooier overkomt. De Nord 2 heeft overigens ook een 90Hz-scherm. Je kunt op de Nord CE 2 wisselen naar 60Hz om de accuduur wat te verlengen. 

©PXimport

Het valt mij op dat het scherm van de Nord CE 2 op een zonnige voorjaarsdag minder goed afleesbaar is. En dan moet de zomer nog komen. Bovenstaande foto illustreert wat ik regelmatig ervaar: een scherm dat niet fel genoeg kan om lekker zichtbaar te zijn als buiten de zon schijnt.

Achter het scherm zit een optische vingerafdrukscanner. Nogal laag, maar dat went snel. De scanner zelf is accuraat en lekker snel. Ik ben er tevreden over. 

Hardware

OnePlus-smartphones staan bekend om hun krachtige specificaties. Dat is met de Nord CE 2 niet anders. De MediaTek Dimensity 900-processor is lekker vlot en handelt alle apps en games netjes af. Dat komt ook door de ruime hoeveelheid werkgeheugen. Het toestel heeft 8 GB werkgeheugen en daarbij 128GB opslaggeheugen.

Onder de motorkap voorziet een 4500mAh-accu de Nord CE 2 van stroom. De accuduur is langer dan een dag bij intensief gebruik en twee dagen bij licht gebruik. Ik laad de smartphone elke ochtend bij het ontbijt even op. Dat kan uitstekend, want het opladen gaat erg snel. De meegeleverde 65watt-oplader heeft slechts dertig minuten nodig om van leeg naar vol op te laden. Na twee broodjes met een kop koffie heb ik genoeg stroom voor een hele dag gebruik. 

De snellader is een groot pluspunt van de smartphone, helemaal omdat hij in de doos zit. Steeds meer goedkopere smartphones, onder meer van Samsung, komen zonder oplader. 

©PXimport

De Nord CE 2 is geschikt voor contactloos pinnen dankzij de nfc-chip en kan overweg met 5G-internet. Daar heb je voorlopig weinig aan omdat 5G nog nauwelijks sneller is dan 4G maar wel meer stroom verbruikt. Tip: je kunt in de instellingen van de smartphone 4G als voorkeursnetwerk instellen om de accuduur te verlengen. 

Camera's

Achterop de OnePlus Nord CE 2 tref je drie camera’s aan. Om met het goede nieuws te beginnen: met de 64megapixel-hoofdcamera maak je overdag goede foto’s. Ook bij minder licht functioneert de camera aardig en vergelijkbaar met de concurrentie. De Realme 9 Pro+ bijvoorbeeld doet het in het donker wel beduidend beter. Zoomen kan de camera niet, al doet de camera-app dat wel zo overkomen. In werkelijkheid snijdt hij de foto bij, wat de kwaliteit niet ten goede komt. 

Hieronder zie je in twee situaties - overdag en 's avonds laat - van links naar rechts de normale camera, groothoekcamera en verkapte zoom via de camera-app.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Van de 8megapixel-groothoeklens moet je ook geen wonderen verwachten. Hij werkt naar behoren maar is kwalitatief niet beter dan de concurrentie. Zo oogt een blauwe lucht te overdreven blauw, wat vooral opvalt als je ook een foto met de reguliere camera maakt. Tot slot de macrocamera. Ook die camera valt kwalitatief tegen. Het lijkt mij geen toeval dat OnePlus de macrostand verstopt in een ‘Meer’-tabblad in de camera-app, in plaats van de stand echt onder de aandacht te brengen. OnePlus had zijn investeringen in een macrocamera beter kunnen besteden. 

Oude software en minder updates

In de software bijvoorbeeld, want die valt tegen. De Nord CE 2 draait namelijk uit de doos op Android 11, de versie uit 2020. Android 12 is in de nazomer van 2021 uitgebracht, dus ruim voor de release van de Nord CE 2 in maart. Op mijn vraag wanneer de smartphone een Android 12-update krijgt, antwoordt een woordvoerder van OnePlus dat die update in de maak is en binnenkort volgt. Op het moment dat ik deze review afrond, begin april, is de update er nog steeds niet.

Ook qua beveiligingsupdates loopt OnePlus achter. De Nord CE 2 krijgt volgens de fabrikant om de maand een update. Maar begin april moet de smartphone het nog steeds met de update van januari doen, en dus niet maart. De telefoon loopt dus langer beveiligingsrisico’s. Merken als Motorola, Nokia en Samsung rollen elke maand een update uit naar betaalbare smartphones. 

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Sowieso kan OnePlus zijn updatebeleid verbeteren. De Nord CE 2 kan rekenen op updates naar Android 12 en 13. Maar die Android 12-update voelt als een nep-update, want deze software had al op de telefoon kunnen staan. Blijft over: één echte update. Veel andere merken garanderen twee echte updates. De drie jaar beveiligingsupdates die OnePlus biedt, is gebruikelijk in dit prijssegment. 

Samsung loopt voorop met vier jaar updates voor al zijn toestellen. Nieuwe modellen als de Galaxy A33 (369 euro) krijgen zelfs vijf jaar beveiligingsupdates. Zo’n toestel kun je dus veel langer met een gerust gevoel gebruiken.

De Android 11-software op de Nord CE 2 werkt prima en bevat weinig visuele veranderingen. OnePlus levert wat apps mee, maar die zitten niet in de weg. Vervelender zijn aanpassingen op de achtergrond, waar je dus weinig mee kunt. Dergelijke aanpassingen moeten de accuduur ten goede komen maar kunnen verbonden fitnesstrackers en smartwatches beperken om continue gegevens te synchroniseren. 

©PXimport

Conclusie: OnePlus Nord CE 2 kopen?

De OnePlus Nord CE 2 is een prima smartphone met duidelijke plussen en minnen. Hij is lekker compleet qua specificaties en functies en biedt naast een goede accuduur ook een snelle oplader. Concessies doe je met het goedkopere ontwerp, het minder felle scherm en de beperktere camera’s. Dat OnePlus zijn softwareondersteuning laat verwateren, is een onnodige tegenvaller. Zeker in een tijd waarin concurrenten méér werk maken van hun updatebeleid.

Al met al is de OnePlus Nord CE 2 een typische midrange smartphone, ook qua prijsvoering (369 euro). Voor mij is het echter onduidelijk wat het bestaansrecht van de Nord CE 2 is. Hij lijkt qua ontwerp, specificaties, plus- en minpunten en prijs namelijk wel erg veel op de Nord 2 die een half jaar eerder is uitgebracht. 

De Nord 2 is een fractie sneller, de CE 2 heeft juist weer een hoofdtelefoonpoort en micro-sd-kaartslot. Welke het beste bij jou past, hangt dus vooral van je voorkeuren af. Naar mijn mening had OnePlus het beter bij één toestel kunnen houden. Dat was duidelijker geweest.

Gewaagde alternatieven voor de OnePlus Nord CE 2 zijn – naast uiteraard de Nord 2 – de Samsung Galaxy A52s, Galaxy A33 en Poco F3. Ook de Motorola Edge 20 is – na zijn forse prijsdaling – een interessante optie, net als de nieuwe Poco X4 Pro

Lees ook onze koophulp van de beste smartphones onder de 400 euro.

Goed
Conclusie

**Prijs** € 359,- **Kleur** Grijs, blauw **OS** Android 11 (OxygenOS) **Scherm** 6,43 inch amoled (2400 x 1080, 90 Hz) **Processor** MediaTek Dimensity 900 **RAM** 8GB **Opslag** 128GB **Batterij** 4.500 mAh **Camera** 64, 8, 2 megapixel (achter), 16 (voor) **Connectiviteit** 5G, Bluetooth 5.2, wifi, gps, nfc **Formaat** 16,1 x 7,3 x 0,8 cm **Gewicht** 173 gram **Overig** dualsim, vingerafdrukscanner onder scherm **Website** [www.oneplus.com](https://www.oneplus.com/nl/oneplus-nord-2-5g)

Plus- en minpunten
  • Gebruikservaring
  • Complete specificaties
  • Accuduur en snelladen
  • Oude software en matig updatebeleid
  • Nutteloze macrocamera
  • Toestel mist bestaansrecht
▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

Bekijk hier andere Samsung-stofzuigers op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app
© Алексей Закиров - stock.adobe.com
Huis

Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app

Nu de parkeer-app EasyPark onder vuur ligt vanwege de fors hogere servicekosten die vanaf 1 mei 2025 in rekening worden gebracht, is het tijd om eens te kijken naar alternatieven. De app van Q-Park bijvoorbeeld: stukken goedkoper en ook nog eens makkelijk in gebruik.

Om te beginnen download je de Q-Park-app via Apple App Store of Google Play Store . Open na de installatie de app en druk op Inloggen wanneer je al een account hebt, of kies voor Account aanmaken om je registratie te voltooien. Je ontvangt ook nog een bevestigingscode per mail die je moet invullen tijdens de registratie. Een werkend e-mailadres is dus belangrijk.

Voer vervolgens je e-mailadres en wachtwoord in en tik op Bevestigen. Eenmaal ingelogd krijg je toegang tot het hoofdscherm, waar je beschikbare parkeergarages in jouw buurt vindt.

View post on TikTok

Dit scherm toont in real time hoeveel plaatsen er nog vrij zijn en wat de verwachte kosten zijn. Wil je direct instructies naar een locatie? Raak dan Navigeren aan en gebruik de ingebouwde routebeschrijving van je toestel. Houd er rekening mee dat je soms toestemming moet geven voor locatiediensten, wat je bij de eerste keer gebruik in de systeeminstellingen kunt regelen. Zo ben je binnen enkele minuten klaar om overal vlot te parkeren, zonder eindeloos rondjes te hoeven rijden in drukke stadscentra. 

Betalen en tariefoverzicht

Per parkeergarage of -terrein kun je direct zien hoeveel elektrische oplaadpunten er zijn. Als je echter benieuwd bent naar de parkeerkosten, dan wordt het je in de app niet heel gemakkelijk gemaakt. Die kosten zijn namelijk niet opgenomen in de app: je wordt doorverwezen naar de website van Q-Park, waar je vervolgens alsnog handmatig de parkeerlocatie moet invoeren. Niet heel gebruikersvriendelijk.

Parkeren op straat gaat gelukkig wel iets eenvoudiger: daar hoef je alleen de parkeersessie te starten. Als je creditcard of bankrekening is gekoppeld, hoef je vervolgens verder nergens meer naar om te kijken.

De app houdt de duur van je parkeeractie bij en rekent automatisch het juiste bedrag af. Zo voorkom je onnodige boetes. Zodra je terug bij je auto bent, beëindig je de sessie via Parkeersessie stoppen. Houd er rekening mee dat sommige locaties een maximaal dagtarief hanteren. Door dit vooraf te checken, kom je nooit voor verrassingen te staan. Ook prettig is dat je geen transactiekosten betaalt als je op straat parkeert, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij EasyPark.

Makkelijk garages inrijden

Een andere handige optie is de functie mobiel parkeren. Als je dit in de app instelt, kun je voortaan automatisch parkeergarages van Q-Park inrijden waar nummerbordherkenning is ingeschakeld. Welke dat zijn, zie je in de app. In de app geef je daartoe het nummerbord van je auto op, maak je een koppeling met iDeal of je creditcard en na het verifiëren van je rekeningnummer door middel van een machtiging van één cent wordt de betaling voortaan automatisch afgeschreven wanneer je de parkeergarage of het parkeerterrein afrijdt. Je betaalt in deze gevallen ook geen 40 cent transactiekosten. En: zowel bij het in- als uitrijden wordt de slagboom automatisch voor je geopend.

Handige tips

Het leuke aan de de Q-Park-app is dat deze meer biedt meer dan alleen het parkeren zelf. Zo kun je meldingen inschakelen door op Instellingen en vervolgens Pushmeldingen te tikken. Hierdoor ontvang je een notificatie wanneer je parkeersessie bijna afloopt of wanneer er een actietarief geldt.

Stel je voor dat je met vrienden dineert in een onbekende stad: de functie Vind mijn auto wijst je exact de weg terug naar je parkeerplek. Alles werkt intuïtief, omdat de app een overzichtelijke interface heeft en jou begeleidt bij elke stap. Mocht je tegen problemen aanlopen, dan kun je met Help direct contact opnemen met de supportafdeling. Let op dat je je gegevens up-to-date houdt, zodat je altijd toegang hebt tot de juiste betaalopties.

Meerdere auto's

Heb je meerdere auto's of wil je je account delen met anderen? Dat kan ook: in je profiel kun je namelijk meerdere nummerborden toevoegen. Logt iemand anders op een andere telefoon in met hetzelfde account, dan kan deze persoon de app dus ook gebruiken voor zijn of haar auto.

Tot slot

De Q-Park-app bespaart je kostbare tijd door parkeren makkelijk te maken en automatisch je betalingen te regelen. Dankzij de duidelijke interface en realtime informatie vind je moeiteloos beschikbare parkeerlocaties. Bovendien kun je snel je parkeeractie verlengen en betaalopties beheren, zodat je nooit meer onnodig betaalt. Prettig daarbij is dat je geen transactiekosten betaalt.