ID.nl logo
OnePlus 10 Pro - Achter de feiten aan
© PXimport
Huis

OnePlus 10 Pro - Achter de feiten aan

Ligt OnePlus met deze OnePlus 10 Pro weer op de juiste koers? Veel gebruikers lijken over te zijn gestapt naar merken als Samsung en Apple. Je leest er meer over in deze OnePlus 10 Pro.

De OnePlus 10 Pro was al in het nieuws voordat de smartphone hier in Nederland aangekondigd werd. In China is hetzelfde toestel al maandenlang verkrijgbaar, hoewel de OnePlus 10 Pro daar een Chinese versie van het besturingssysteem draait. Andere reviewers waren al in staat om bijvoorbeeld de camera het scherm uitgebreid te testen. Ook de bouwkwaliteit, die kwetsbaar lijkt. In deze review konden we dat niet reproduceren. Maar uit navraag bleek dat OnePlus geen verbeteringen heeft doorgevoerd na de Chinese release in het najaar van 2021.

Kwetsbaarheid lijkt dus helaas zeker iets om rekening mee te houden, mocht je overwegen de OnePlus 10 Pro aan te schaffen. In deze review baseren we ons oordeel er echter niet op.

Daarmee lijkt er al een valse start te komen voor de OnePlus 10 Pro, voordat het merk de smartphone in Nederland uitbrengt. En OnePlus, dat kon juist wat positiviteit gebruiken na update-ellende door een mislukte samensmelting van Android-skins met zustermerk Oppo. Ook timmert concurrent Samsung zó stevig aan de weg met goede smartphones in alle prijsklasses dat er echt een inhaalslagje nodig is.

Positieve eerste indruk

Die eerste indruk is gelukkig absoluut meteen een positieve. De OnePlus 10 Pro voelt wat minder log en zwaar dan de OnePlus 9 Pro van vorig jaar. Het ontwerp is om de vingers bij af te likken. Vooral de glazen achterzijde oogt uniek, met een groot plateau van drie lenzen en een circkelvormige ledflitser dat vanuit de metalen zijkant doorgetrokken over de achterkant. Hoewel glas natuurlijk kwetsbaar is, smeekt de achterzijde niet om een hoesje omdat het matte glas niet gevoelig is voor vingerafdrukken.

Aan de voorzijde pronkt een mooi scherm, waar je OnePlus op kunt vertrouwen. Het grote scherm beschikt over een QHD-resolutie en een dynamische verversingssnelheid van maximaal 120 hertz. Desgewenst kun je dit overigens ook een tikje terugschroeven om de accu te ontzien. Ook de kleurafstelling en helderheid zijn dik in orde. Genoeg om buiten in het zonlicht af te lezen.

Het scherm loopt rond af, wat bijdraagt aan het mooie ontwerp, maar misschien niet iedereen praktisch kan bekoren. Hetzelfde geldt voor de vingerafdrukscanner die onder het scherm verborgen zit.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

OxygenOS teruggekeerd

Het merk OnePlus is deels aan het opgaan in Oppo, dat globaal een veel grotere merknaam is dan OnePlus. Aanvankelijk moesten de Android-skins van beide merken in elkaar op gaan. Op dat besluit is OnePlus teruggekomen nadat de veranderingen die met de update naar Android 12 niet positief werden ontvangen. De OnePlus 10 Pro draait, zoals verwacht op de recentste Androidversie, maar gewoon nog met de OxygenOS-Androidschil. Dat is nieuws wat trouwe OnePlus-gebruikers kan bekoren. Toch zijn er veel elementen behouden gebleven die geïntroduceerd werden met de samenvoeging. Gelukkig kwam ik tijdens het testen veel minder bugs tegen dan de update die de OnePlus 9 Pro ontving. Toch lijkt OxygenOS op het oog nog altijd behoorlijk op Oppo’s ColorOS.

OxygenOS werd in de begindagen van OnePlus goed ontvangen omdat het de Android-basis goed in tact liet en enkel functies toevoegde. Houd er wel rekening mee dat deze tijd ver achter ons ligt. De hoeveelheid bloatware valt mee en is vooral gericht op OnePlus-diensten als de Red Cable-klantendienst en het gebruikersforum dat steevast tot ‘Community’ wordt gemarket. Veel instelmogelijkheden zijn toegevoegd in menu’s, wat prettig is voor wie het toestel helemaal naar eigen wens inricht.

Buiten het zicht gebeurt er echter veel te veel. OxygenOS sluit alle achtergrondprocessen af die te veel energie consumeren, wat kan leiden tot apps die geen melding geven of GPS-sportroutes die onvolledig worden vastgelegd omdat de app wordt afgesloten. Goed voor de accuduur, maar niet praktisch. Vooral omdat je als gebruiker onvoldoende controle hebt over de app-afsluitdrang. Het zorgt ervoor dat OxygenOS geen reden meer is om voor een OnePlus-smartphone te kiezen, wat wel het geval was bij de eerste smartphonegeneraties van OnePlus.

De OnePlus 10 Pro draait OxygenOS, niet op ColorOS

-

Achterlopen op ondersteuning

Hoewel de OnePlus 10 Pro de recentste Androidversie draait, loopt OnePlus behoorlijk achter als het op ondersteuning aan komt. Smartphones van Apple en Samsung, die in dezelfde prijsklasse vallen, krijgen veel langere ondersteuning. Sterker nog: al voordat de OnePlus 10 Pro de Nederlandse schappen bereikte, werd het toestel (en het merk) op nog grotere afstand gezet toen Samsung met de Galaxy S22-serie minimaal vier Android-updates en vijf jaar veiligheidsupdates toezegde.

OnePlus belooft minimaal drie jaar Android-updates en vier jaar veiligheidsupdates voor deze OnePlus 10 Pro.

Paardenkracht

Snelheid is een troefkaart die OnePlus sinds de begindagen met succes speelt. Ook voor deze OnePlus 10 Pro is dat van toepassing. De smartphone is voorzien van de snelste Snapdragon 8 (Gen 1) chip, die 5G ondersteunt en bijgestaan wordt door 12 of 8GB aan werkgeheugen – afhankelijk van welke uitvoering je kiest. Je kunt ook kiezen tussen een uitvoering van 128 en 256GB opslaggeheugen, waarbij het prijsverschil honderd euro is (899 of 999 euro). Het is meer dan genoeg rekenkracht voor die snelle ervaring die je zoekt. Sommige reviewers merkten op dat het toestel oververhit raakt in gebruik, tijdens onze tests (en benchmarks) is dat niet voorgekomen.

Keerzijde is natuurlijk wel dat die rekenkracht en het grote scherm zijn tol eisen van de accu. De energieconsumptie is hoog, gelukkig is er een adequate accucapaciteit van 5.000 mAh. Heb je echter de scherminstellingen hoog, 5G en ben je regelmatig actief op je smartphone, dan kun je die accu zeker binnen een dag leegtrekken. Bij wat bescheidener gebruik is anderhalve dag gewoon haalbaar.

Eén van de andere troefkaarten van het merk is de snellader. Ook die is weer aanwezig om de accu binnen een kwartier al vele procentpunten voller te krijgen. De adapter, die gelukkig gewoon in de doos zit, laadt met 80 watt op. Dat zijn serieuze wattages, ruim genoeg om met dezelfde adapter je laptop met usb-c op te laden. Eigenaardig is wel dat de adapter een usb-a-poort heeft, geen usb-c zoals bij vorige generaties het geval is.

Eveneens is het mogelijk de OnePlus 10 Pro draadloos snel op te laden, met maximaal 50 watt.

©PXimport

Camera: waar blijft het Hasselblad-effect?

OnePlus heeft altijd meerdere troefkaarten: de snelheid, het mooie scherm, de snellader en in het verleden ook OxygenOS. Toch blijft de marketingafdeling steevast vol inzetten op de camera. Een eigenschap waarin OnePlus nooit sterk in is geweest. Je koopt geen OnePlus voor de camera. Concurrenten Google (Pixel), Samsung Galaxy’s en iPhones liggen mijlenver voor op dit gebied. De samenwerking die OnePlus vorig jaar startte met Hasselblad veranderde er niets aan. De hype werd niet waargemaakt. Cameramerk Hasselblad is leent zijn merknaam steeds vaker uit. Zo werd er een camera voor Motorola ontwikkeld en werkt ook Oppo samen met Hasselblad. In beide gevallen ook zonder indruk te maken. Is de merknaam Hasselblad sinds de overname door het Chinese DJI een paar jaar terug gedegradeerd tot een nietszeggende smartphone-stempel?

Daar lijkt het wel op. Aan de achterzijde van de OnePlus 10 Pro zijn drie lenzen geplaatst, alle drie van Sony makelij, waarbij de hoofdlens dezelfde is als die van de OnePlus 9 Pro. Nu is dat geen probleem: Apple, Google en Samsung gebruiken ook Sony-lenzen. Google met name gebruikt oudere lenzen meerdere generaties lang, en weet keer op keer weer indruk te maken. Dat heeft alles te maken met de softwarematige afstelling, met bijvoorbeeld beeld- en kleurherkenning. De ongekende rekenkracht van smartphones maakt dit mogelijk, op dat gebied zit je goed bij OnePlus. Hasselblad draagt zijn steentje bij aan de afstelling. Met name op het gebied van kleurafstelling, aldus een woordvoerder van OnePlus.

Alle Hasselblad- en andere cameramarketing ten spijt: de OnePlus 10 Pro verandert niets. Nog altijd koop je geen OnePlus-smartphone voor de camera. De afstand tot Apple, Samsung en Google is groot. Dat houdt echter niet in dat de OnePlus 10 Pro slechte foto’s maakt. Er valt echter genoeg over te vertellen.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Van links naar rechts: groothoek, regulier en zoomlens bij goede lichtomstandigheden.

©PXimport

©PXimport

De kracht van de smartphone zit ‘m vooral in fotografie met veel omgevingslicht - met name zonlicht. Omdat de software-afstelling kleuren behoorlijk satureert (rood/oranje kleuren zelfs een beetje te veel) zien foto’s er erg levendig uit. Maar niet persé natuurgetrouw. Prettig is ook dat de groothoek en telelens weinig onderdoen voor de hoofdsensor. Je kunt buiten dus gewoon fotograferen met de camera die je nodig acht, zonder veel in te leveren op kwaliteit als dat de groothoek of zoomlens is.

Een andere nieuwe functie is om foto’s in 10 bit-kwaliteit te nemen. Wat inhoudt dat je meer kleurdetail vast kunt leggen. Praktisch heb je er nog niet heel veel aan, Google Foto’s ondersteunt dit bijvoorbeeld nog niet. Het is een prima toevoeging, maar een verkeerde focus. OnePlus heeft namelijk grotere camera-uitdagingen…

Low light: ruim onvoldoende

Bij moeilijke lichtomstandigheden, zoals schaduwvlakken of weinig licht, dan schiet de camera tekort. Apple, Google en Samsung hebben met name dankzij software-algoritmes de camera zo afgesteld dat er ook bij weinig licht nog bruikbare foto’s gemaakt worden. Hier schiet OnePlus écht heel erg tekort. Bij weinig licht zijn foto’s vrijwel altijd bewogen, zelfs als het onderwerp niet beweegt. Dat komt omdat er een lange sluitertijd nodig is en het toestel dit niet kan stabiliseren en de beeldherkenning grijpt niet in. Door deze lange sluitertijd heb nauwelijks ruis, maar ook een onbruikbare foto door bewegingsonscherpte.

Ook valt hierbij op dat de groothoeklens veel minder licht af weet te vangen en onbruikbaar wordt bij weinig licht.

Bij de OnePlus 9-serie had ik te kampen met dezelfde problemen. Het Hasselblad-effect blijft vooralsnog dus uit. Sterker nog. De afstand met grote smartphonemerken is alleen maar groter.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Bij weinig en moeilijk licht laten de camera's het afweten. Met name de groothoeklens  (links) heeft het lastig.

Alternatieven voor de OnePlus 10 Pro

De OnePlus 10 Pro heb ik met veel plezier getest. Het is een mooie smartphone. Een razendsnelle smartphone. De beeldkwaliteit is - zelfs in fel zonlicht - erg hoog. En is het tenslotte fijn om een smartphone te hebben zonder teveel voorgeïnstalleerde rotzooi. Dit zijn allemaal valide redenen om voor een OnePlus-smartphone te kiezen. Toch schiet de OnePlus 10 Pro op twee cruciale gebieden tekort om echt de concurrentie aan te kunnen gaan met Samsung en Apple: software-ondersteuning en de camera. Dat laatste is vooral pijnlijk, omdat OnePlus al jaren zonder succes veel (marketing-aandacht) investeert in de camera’s. Een OnePlus koop je niet voor de camera. De OnePlus 10 Pro verandert dit niet.

Een OnePlus-smartphone koop je niet voor de camera

-

Als je 899 of duizend euro voor een smartphone over hebt, ben je beter af bij Apple en Samsung. Eerstgenoemde biedt de iPhone 13 aan. Samsung’s Galaxy S22+ troeft ook OnePlus op alle gebieden af. Wie het niet erg vindt over de grens te kijken kan de Google Pixel 6 kopen. Er lijkt dus eigenlijk geen bestaansrecht voor de OnePlus 10 Pro, vooral niet voor deze prijs. Dat is gek om over een merk te concluderen dat zijn begindagen als ‘flagship killer’ startte.

Conclusie: OnePlus 10 Pro kopen?

De OnePlus 10 Pro is een prachtige smartphone. Het ontwerp, scherm en (oplaad)snelheid zijn zoals altijd de bekende troefkaarten die worden gespeeld. Toch zijn er twee punten waarop de smartphone tekortschiet: de software-ondersteuning en camera. Concurrenten Google, Samsung en Apple hebben dit wél op orde en bieden hierdoor betere alternatieven aan in dezelfde prijsklasse.

Oké
Conclusie

**Prijs** Vanaf € 899,- **Kleuren** Zwart, groen **OS** Android 12 (Oxygen OS) **Scherm** 6,7 inch oled (3216 x 1440, 120Hz) **Processor** 3 GHz octacore (Snapdragon 8 Gen 1) **RAM** 8GB of 12GB **Opslag** 128GB of 256GB (niet-uitbreidbaar) **Batterij** 5.000 mAh **Camera** 48, 50, 8 megapixel (achter), 32 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, Bluetooth 5.2, wifi 6, nfc, gps **Formaat** 16,3 x 7,4 x 0,9 cm **Gewicht** 200 gram **Overig** Draadloos laden (Qi) **Website** [www.oneplus.com](https://www.oneplus.com/nl/)

Plus- en minpunten
  • Scherm
  • Ontwerp
  • Snelheid
  • Camera schiet te kort
  • Update-ondersteuning loopt achter
▼ Volgende artikel
Zo vind je de ideale laptop met de meeste Black Friday-korting
© maicasaa
Huis

Zo vind je de ideale laptop met de meeste Black Friday-korting

Black Friday komt eraan en dat betekent: grote kortingen, ook op laptops. Maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste laptop kiest én de beste deal krijgt? In dit artikel doorlopen we stap voor stap wat je kunt doen om voorbereid te zijn op Black Friday. Zo weet je precies welke specificaties je nodig hebt, wat je budget is en hoe je de grootste korting scoort op jouw ideale laptop.

Drie stappen naar de beste Black Friday-laptopdeal

In drie simpele stappen zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent op Black Friday. Eerst bepaal je welke specificaties en functies belangrijk zijn voor jouw ideale laptop. Daarna oriënteer je je online en vergelijk je modellen, prijzen en winkelvoorwaarden. Tot slot leg je de focus op het vinden van de grootste korting door meldingen in te stellen, prijsvergelijkers te gebruiken en social media en nieuwsbrieven in de gaten te houden.

Lees ook: Nooit meer keuzestress bij het kiezen van een nieuwe laptop

Stap 1: Bepaal welke laptop bij jou past

Het kiezen van de juiste laptop begint bij het helder krijgen van jouw behoeften en verwachtingen. Een laptop kan immers flink wat kosten, en je wilt er jarenlang plezier van hebben. Denk aan de volgende aspecten:

➪ Waarvoor wil je de laptop gebruiken?

Basisgebruik: Denk aan internetten, e-mailen, en tekstverwerken. Hiervoor is een instapmodel vaak voldoende. Je kunt prima uit de voeten met een Intel Core i3-processor of een AMD Ryzen 3, 4 GB RAM en een kleiner ssd-opslaggeheugen (128 of 256 GB).

Werk en studie: Als je veel multitaskt, documenten bewerkt en misschien wat zwaardere applicaties gebruikt, is een laptop met een snellere processor (bijvoorbeeld Intel Core i5 of AMD Ryzen 5), minstens 8 GB RAM en 512 GB ssd-opslag aan te raden.

Creatief werk en gaming: Voor grafisch ontwerp, videobewerking of gaming is een krachtige laptop noodzakelijk. Denk aan een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7, 16 GB RAM of meer en een dedicated grafische kaart zoals de NVIDIA GeForce RTX- of AMD Radeon RX-serie.

➪ Schermgrootte en resolutie

De schermgrootte heeft invloed op je gebruiksgemak en draagbaarheid. Voor thuiswerken is een groter scherm (15-17 inch) prettig, terwijl een compact 13- of 14-inch model ideaal is voor onderweg. Wat betreft resolutie: Full HD (1920x1080) is standaard, maar als je veel met grafisch werk bezig bent, kan een hogere resolutie zoals 4K waardevol zijn.

➪ Besturingssysteem

Windows is het meest gangbare systeem, geschikt voor de meeste programma’s en toepassingen. Voor creatief werk en een strakke gebruikerservaring kiezen veel mensen voor macOS. Een derde optie is Chrome OS. Populair voor basisgebruik zoals surfen en documenten bewerken, omdat het snel en gebruiksvriendelijk is.

➪ Accuduur en draagbaarheid

Denk aan waar je de laptop het meeste gaat gebruiken. Werk je veel onderweg? Dan is een lichtgewicht laptop met een goede accuduur (minstens 8 uur) handig. Kijk ook naar specificaties zoals gewicht, dikte en oplaadtijd.

©Lightfield Studios

Stap 2: Oriënteer je online en check reviews

Nu je een beter beeld hebt van de specificaties die je nodig hebt, is het tijd om te gaan kijken naar specifieke modellen. Let op deze punten:

➪ Online reviews en testresultaten

Lees ervaringen van andere gebruikers en vergelijk laptops op platforms zoals Tweakers en Hardware Info. Vaak vind je hier reviews over snelheid, bouwkwaliteit en accuduur. Ook kun je zien hoe laptops zich in de praktijk houden en of er bekende problemen zijn.

➪ Vergelijk modellen en prijzen

Vergelijk verschillende laptops met dezelfde specificaties. Zo kun je een gevoel krijgen voor wat je in jouw prijsklasse kunt verwachten. Kieskeurig.nl en andere vergelijkingssites bieden handige filters om eenvoudig te zoeken op prijs, merk, specificaties en beoordelingen.

➪ Bepaal je budget

Stel van tevoren een budget vast, zodat je gericht kunt zoeken. Dit voorkomt dat je tijdens Black Friday impulsaankopen doet. Als je merkt dat je budget niet toereikend is voor de specificaties die je wilt, kun je overwegen om op oudere modellen te focussen, die vaak in de uitverkoop gaan tijdens Black Friday.

➪ Check retourvoorwaarden en garantie

Let goed op de retourvoorwaarden en garantievoorwaarden van de winkels waar je koopt. Zo kun je, indien nodig, eenvoudig je laptop terugsturen of garantie claimen zonder extra gedoe. Dit is vooral belangrijk bij duurdere aankopen zoals laptops. Bij online reviews kun je vaak lezen hoe betrouwbaar deze voorwaarden in de praktijk zijn, wat je extra zekerheid geeft.

Nieuwe laptop gekocht?

Koop er meteen een hoes bij!

Stap 3: Zo scoor je de meeste Black Friday-korting

Nu je weet welke laptop je wilt, wil je natuurlijk de beste deal. Met deze tips zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent en geen enkele aanbieding mist.

➪ Prijzen volgen en meldingen instellen

Veel vergelijkingssites, zoals Kieskeurig.nl en Tweakers, bieden de mogelijkheid om prijsdalingsmeldingen in te stellen. Dit kan je veel tijd schelen en helpt je om op de hoogte te blijven van prijsontwikkelingen. Je vult simpelweg je e-mailadres in en je ontvangt een bericht wanneer de prijs daalt.

➪ Webshops en accounts voorbereiden

Maak van tevoren accounts aan bij grote webshops zoals Coolblue, Bol.com en MediaMarkt. Zo kun je op Black Friday snel inloggen en direct je aankoop doen zonder tijd te verliezen. Veel webshops bieden bovendien de optie om een verlanglijstje aan te maken; dit geeft je snel inzicht in of jouw gewenste laptop is afgeprijsd.

➪ Nieuwsbrieven en social media

Meld je aan voor nieuwsbrieven van winkels en merken. Zo ontvang je als eerste meldingen over kortingen. Veel winkels en merken delen via hun socials zoals Instagram en Twitter ook exclusieve deals en voorverkoopacties voor Black Friday.

➪ Black Friday-acties monitoren

De concurrentie onder webshops is groot, zeker op Black Friday. Dit betekent dat prijzen regelmatig wijzigen. Houd daarom de hele dag de prijzen van je gekozen model in de gaten. Tip: Sommige winkels bieden prijsgarantie. Als je je laptop al eerder hebt gekocht en de prijs daalt tijdens Black Friday, krijg je het verschil terug.

➪ Prijsvergelijkers

In Nederland zijn er diverse prijsvergelijkers die je helpen bij het vinden van de beste deals. Op Kieskeurig.nl kun je producten vergelijken op prijs, specificaties en reviews. Tweakers Pricewatch richt zich specifiek op elektronica en biedt actuele prijsinformatie en gebruikersreviews. Tot slot biedt de Consumentenbond onafhankelijke prijsinformatie en vergelijkt producten op zowel kwaliteit als prijs.

Klaar voor Black Friday!

Met de juiste voorbereiding zorg je ervoor dat je niet alleen de ideale laptop kiest, maar ook de beste korting scoort. Maak een lijstje van de specificaties die belangrijk zijn voor jouw gebruik en oriënteer je op modellen binnen je budget. Vervolgens gebruik je prijsvergelijkers, meldingen en social media om je kans op een goede deal te vergroten.

Als je eenmaal je laptop hebt gevonden, ben je klaar om op Black Friday snel toe te slaan. Houd prijzen goed in de gaten en wees niet bang om vroeg op te staan: de beste aanbiedingen kunnen snel uitverkocht zijn. Veel succes!

▼ Volgende artikel
Je nieuwe laptop: wordt het Windows, MacOS of toch ChromeOS?
© Igor Kardasov
Huis

Je nieuwe laptop: wordt het Windows, MacOS of toch ChromeOS?

Als je een nieuwe laptop zoekt, begint de keuze vaak bij het besturingssysteem. De drie populairste zijn Windows, MacOS en ChromeOS. Elk heeft unieke eigenschappen en sterke punten. Welke het beste bij jou past? Dat ontdek je hier, want we vergelijken ze voor je!

We belichten de sterke kanten van Windows, MacOS en ChromeOS en geven aan wanneer een ander besturingssysteem wellicht beter bij je past. In de tabel onderaan vind je bovendien welk OS het meest geschikt is voor verschillende doelgroepen.

Lees ook: Op zoek naar een nieuwe laptop? Dit is waar je op moet letten

Kijken we naar de populariteit van deze drie besturingssystemen in Nederland, dan is Windows de absolute koploper: maar liefst 74,3 procent van alle computers draait op dit OS. Mac-gebruikers zijn goed voor 19,37 procent, terwijl ChromeOS 2,34 procent noteert. Dit zijn de meest recente beschikbare cijfers (oktober 2024) die door het toonaangevende Statcounter GlobalStats zijn verzameld. We gaan deze besturingssystemen dan ook in volgorde van populariteit af.

Windows: veelzijdige alleskunner

Windows is en veelzijdig besturingssysteem dat bijna overal mee werkt en voor iedereen wat te bieden heeft. De meest recente versie (november 2024) is Windows 11.

©diy13 - stock.adobe.com

✅ Sterke kanten

Compatibiliteit

Windows is compatibel met een heel veel software, van bedrijfsmatige applicaties tot games. Of je nu werkt met Microsoft Office, grafische programma's zoals Adobe Photoshop, of de nieuwste games wilt spelen: (bijna) alles werkt onder Windows.

Hardwarekeuze

Er zijn enorm veel laptops die draaien op Windows, van budgetvriendelijke modellen tot high-end machines. Dit betekent dat je gemakkelijk een laptop kunt vinden die aan jouw specificaties en budget voldoet.

Flexibiliteit

Windows biedt veel mogelijkheden om het systeem naar eigen wens aan te passen. Van het uiterlijk tot geavanceerde systeeminstellingen: het meeste kun je zelf configureren.

❓ Waarom kies je beter voor een ander OS?

Kan té ingewikkeld zijn

Hoewel Windows gebruiksvriendelijk is, kunnen de vele opties en instellingen voor sommige mensen wat te veel van het goede zijn. Als je een eenvoudiger en gebruiksvriendelijker systeem zoekt, kun je misschien beter kiezen voor MacOS of ChromeOS.

Het kan veiliger

Windows biedt solide beveiligingsopties, maar blijft een populair doelwit voor malware. MacOS staat bekend om zijn sterke beveiliging, terwijl ChromeOS dankzij de sandbox-architectuur vrijwel immuun is voor virussen.

Windows-laptop kopen?

Bekijk & vergelijk

MacOS: voor creatievelingen en digitale makers

MacOS staat bekend om zijn gebruiksgemak en soepele samenwerking met andere Apple-apparaten. De meest recente versie (november 2024) is macOS 15 Sequoia.

©Khaletski Siarhei\goffkein.pro - stock.adobe.com

✅ Sterke kanten

Gebruikerservaring

MacOS staat bekend om zijn intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface. Alles werkt naadloos samen. Ben je aan dit systeem gewend, dan wil je al snel niets anders meer.

Integratie

Als je al andere Apple-apparaten hebt, zoals een iPhone of iPad, is de integratie met MacOS uitstekend. Je kunt eenvoudig bestanden delen, en functies zoals Handoff (waarbij je begint te werken op een apparaat en naadloos kunt verdergaan op een ander apparaat) en Universal Clipboard maken het werken tussen apparaten soepel.

Stabiliteit en prestaties

MacOS is geoptimaliseerd voor de hardware van Apple. Daardoor is het systeem stabiel en presteert het goed. Dit is vooral merkbaar bij veeleisende taken zoals videobewerking en grafische vormgeving.

❓ Waarom kies je beter voor een ander OS?

Prijs

MacBooks zijn over het algemeen duurder dan vergelijkbare Windows- of ChromeOS-laptops. Als je wat minder te besteden hebt, is een Windows- of Chromebook een meer betaalbare optie.

Softwarebeperkingen

Hoewel de meeste populaire software beschikbaar is voor MacOS, zijn sommige niche-applicaties en games dat niet. Als je specifieke software nodig hebt die alleen op Windows draait, is een Windows-laptop een betere keuze.

Ook interessant: Zo zorg je dat je laptop zo lang mogelijk blijft werken op één acculading

MacBook kopen?

Bekijk & vergelijk

ChromeOS: Snel en simpel

Chrome OS is snel, simpel en veilig, perfect voor wie vooral online werkt en een betaalbare laptop zoekt. De meest recente versie (november 2024) is ChromeOS 129.

✅ Sterke kanten

Snelheid en eenvoud

ChromeOS is ontworpen om snel en eenvoudig te zijn. Het start binnen enkele seconden op en is direct klaar voor gebruik. Het is ideaal als je vooral online en in de cloud werkt.

Veiligheid

ChromeOS richt zich sterk op veiligheid: dankzij de sandbox-architectuur en regelmatige automatische updates is het vrijwel immuun voor virussen en malware.

Kosten

Chromebooks zijn over het algemeen goedkoper dan Windows- en MacOS-laptops. Dit maakt ze een aantrekkelijke optie voor studenten en mensen met een beperkt budget.

❓ Waarom kies je beter voor een ander OS?

Minder mogelijkheden

ChromeOS is voornamelijk gericht op webgebaseerde applicaties en biedt minder ondersteuning voor traditionele desktopsoftware. Als je veel werkt met gespecialiseerde software of games, is een Windows- of MacOS-laptop beter geschikt.

Offline werken relatief beperkt

Hoewel je steeds meer offline kunt doen met ChromeOS, blijft het systeem het best functioneren met een stabiele internetverbinding. Voor intensief offline werk zijn Windows en MacOS betere keuzes.

Nieuwe versies en updates

Op zoek naar een nieuw besturingssysteem? Dan is het handig om te weten hoe vaak er grote updates verschijnen. Zo krijg je inzicht in de snelheid van ontwikkeling, de mate van ondersteuning en hoe vaak je met veranderingen te maken krijgt.

Windows brengt elke 5-6 jaar een grote versie uit, met tussentijdse feature-updates die elke zes maanden nieuwe functies en verbeteringen toevoegen. Daarnaast heeft Windows een maandelijkse updatecyclus, bekend als Patch Tuesday, voor beveiligingsupdates en bugfixes. Apple lanceert jaarlijks een grote update voor macOS, meestal in september of oktober, met tussendoor kleinere updates voor bugfixes en beveiliging. ChromeOS hanteert een uniek model met updates elke zes weken, waardoor je altijd de nieuwste functies en beveiligingspatches ontvangt.

Chromebook kopen?

Bekijk & vergelijk

Conclusie

De keuze voor een besturingssysteem hangt sterk af van je persoonlijke behoeften en voorkeuren. Windows biedt veelzijdigheid en werkt met een breed scala aan software en hardware. MacOS staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid, naadloze integratie met andere Apple-apparaten en stabiliteit. ChromeOS is ideaal voor wie een snelle, eenvoudige en veilige webgebaseerde ervaring zoekt.

Bij het kiezen van een laptop is het dus belangrijk om na te denken over hoe je hem wilt gebruiken en wat voor jou het zwaarst weegt. Of je nu een gamer bent, een creatieve professional, een student of gewoon een betrouwbare laptop zoekt voor dagelijks gebruik, er is altijd een besturingssysteem dat bij je past.

Welk besturingssysteem voor wie?

DoelgroepWindowsMacOSChromeOS
GamersZeer geschikt (breed scala aan games)Minder geschikt (beperkt aantal games)Niet geschikt (weinig ondersteuning)
KantoorwerkZeer geschiktZeer geschiktGeschikt (vooral webgebaseerd werk)
VideobewerkingGeschiktZeer geschikt (optimalisatie en software)Minder geschikt
Grafisch ontwerpGeschiktZeer geschiktMinder geschikt
StudentenZeer geschiktGeschikt (afhankelijk van budget)Zeer geschikt (betaalbaar en simpel)
ScholierenGeschiktGeschikt (afhankelijk van budget)Zeer geschikt (betaalbaar en simpel)
Content creatorsGeschiktZeer geschiktMinder geschikt
Budgetbewuste gebruikersGeschikt (veel opties in lagere prijsklasse)Minder geschikt (hoge startprijs)Zeer geschikt (meestal goedkoper)
Privacy en veiligheidGeschikt (met goede beveiligingsmaatregelen)Zeer geschiktZeer geschikt