Onderzoek naar werkomstandigheden Apple-fabrieken

© CIDimport

Onderzoek naar werkomstandigheden Apple-fabrieken

Smartphone & tablet

Geplaatst: 14 februari 2012 - 08:39

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Redactie

Apple laat onaangekondigde inspecties doen in zijn Chinese fabrieken. Het bedrijf kwam verschillende keren in opspraak vanwege de werkomstandigheden in fabrieken van buitenlandse leveranciers.

Apple heeft de Fair Labour Association (FLA) gevraagd onderzoek te doen naar de werkomstandigheden in Chinese fabrieken. De FLA zal onaangekondigde inspecties uitvoeren bij onder meer Foxconn, laat het bedrijf weten in een persbericht.

“Wij vinden dat werknemers overal recht hebben op een veilige en eerlijke werkomgeving, daarom hebben we de FLA gevraagd om onze leveranciers onafhankelijk te beoordelen", zegt Apple CEO Tim Cook in het statement. “Die inspecties zijn nu bezig en zijn ongekend voor de elektronica-industrie." De FLA zal volgens Apple duizenden werknemers spreken over hun werk- en leefomstandigheden. De eerste inspecties zullen plaatsvinden bij het bedrijf Foxconn in Shenzhen en Chengdu.

Apple in opspraak

Foxconn is een van de belangrijkste leveranciers van Apple, de leverancier de laatste jaren meermaals in opspraak gekomen vanwege de werkomstandigheden in zijn fabrieken. Apple is niet de enige klant van het bedrijf, maar uit een analyse van The New York Times bleek eind vorige maand dat het Amerikaanse bedrijf het hardst op de marges drukt en het daardoor moeilijk maakt voor leveranciers om geld over te houden voor goede werkomstandigheden.

"De enige manier om geld te verdienen als je aan Apple levert is uitvinden hoe je dingen goedkoper en efficiënter kunt doen", zei een anonieme manager van een Apple-leverancier tegen de Times. "En dan komen ze het volgende jaar terug, en eisen ze nog eens 10 procent korting." Leveranciers proberen daarom nog goedkoper te werken door bijvoorbeeld dure chemicaliën te vervangen door een goedkopere, onveiligere variant.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000