Office-documenten openen op de iPad

© CIDimport

Office-documenten openen op de iPad

Smartphone & tablet

Geplaatst: 17 september 2012 - 06:54

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie

Het delen van Office-documenten tussen de iPad en de pc levert veel gebruikers problemen op. Vooral het gebruik van Dropbox in plaats van iCloud staat garant voor vele frustraties.

Gebruik je Dropbox en Apple's eigen iWork-suite op de iPad (bestaande uit Numbers, Pages en Keynote) dan zul je op een probleem stuiten bij het openen van documenten afkomstig van Microsoft Office. De documenten kunnen namelijk niet eenvoudig vanuit Dropbox in iWork-programma's geopend worden en voor zover ik dat kan overzien, is dat bewust gedaan.

Op een Windows pc integreert Dropbox zichzelf met het besturingssysteem en maakt het zelf een map aan binnen het bestandssysteem waardoor het met alle mogelijk software compatible is. Het besturingssysteem van de iPad, iOS, kent geen voor de gebruiker toegankelijk bestandssysteem. Iedere app beheert zijn eigen bestanden. Daarnaast bepaalt ook iedere app voor zichzelf met welke app het bestanden wil delen en hoe het de bestanden daadwerkelijk deelt.

Het gemis van de Verkenner

(Veel mensen zien dit als een voordeel van iOS omdat het zaken eenvoudiger zou maken. Ik ben het daar niet mee eens. Als je echt probeert serieus op een iPad probeert te werken, maken dit soort compatibiliteitstoestanden het erg echt niet eenvoudiger op. Het wordt zo onmogelijk om de bestanden voor een bepaald project gegroepeerd bij elkaar te houden.)

iWork accepteert bestanden vanuit Dropbox, maar kan ze niet terug plaatsen. Je kunt een .xls of .xlsx bestand uit de iOS Dropbox app delen met de iWork spreadsheetapplicatie door op het deelicoontje te drukken en 'Numbers' te slecteren. Maar als je klaar bent met het bewerken van de spreadsheet en je drukt op het deelicoontje in Numbers, dan krijg je geen optie te zien waarmee je het bestand terug naar Dropbox kunt sturen. De beste optie is dan alleen nog het bestand naar jezelf te e-mailen.

En ook dan krijg je problemen op je bord. Alhoewel iWork-apps bestanden van nieuwe Office-versies kunnen openen, kunnen ze alleen in het oude formaat (tot Office 2003) schrijven. Dat betekent dat als je een .xlsx bestand gaat bewerken, je deze alleen kunt terugsturen als een .xls. De beste oplossing is eigenlijk om afstand te doen van de apps van iWork.

Het alternatief

Office2 HD is een van de kantoorpakketten op de iPad die met iWork kan concurreren. Het ondersteunt niet alleen Dropbox, het heeft de service compleet ingebouwd; je hoeft hierdoor niet langer de app van Dropbox apart te opeen. Je kunt een bestand rechtstreeks vanuit de Dropbox cloud naar Office HD laden en als je het bestand opslaat, komt deze gewoon netjes direct in Dropbox terecht.

De app is niet duur. Het volledige pakket, inclusief de tekstverwerker, spreadsheet en presentatie, kost slechts 5,99 EUR. Maar het is niet de enige Dropbox-vriendelijke app voor de iPad (wel de goedkoopste en mijn persoonlijke favoriet). Kijk hier voor een volledige roundup van Office-applicaties voor de iPad.

'Echte' Office op de iPad kun je krijgen via OnLive Desktop, maar ook dat werkt niet bepaald ideaal.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000