ID.nl logo
Nokia 5.1 - betaalbare alleskunner met stock Android
© PXimport
Huis

Nokia 5.1 - betaalbare alleskunner met stock Android

De Nokia 5 was één van de beste budgetsmartphones van vorig jaar. Dat er een opvolger zou komen, was daarom een kwestie van tijd. Inmiddels is die te koop in de vorm van de Nokia 5.1. Weet dit toestel ook zoveel indruk te maken?

De Nokia 5.1 heeft net als zijn voorganger een metalen behuizing die luxe oogt en aanvoelt, maar wel erg glad is. Je kunt de smartphone in drie kleuren kopen, waaronder een fraaie donkerblauwe variant. De vingerafdrukscanner op de achterkant werkt goed en het is fijn dat Nokia de telefoon een moderne, langwerpige 18:9-schermhouding heeft gegeven. Jammer genoeg zijn de randen rond het display fors. Ook de oude micro-usb-poort is een kleine teleurstelling.

©PXimport

Weinig opslaggeheugen

Het 5,5 inch lcd-beeldscherm biedt een prima (kleur)weergave en oogt scherp door de full HD-resolutie. Met 2GB werkgeheugen en een goedkopere MediaTek-processor is de Nokia 5.1 niet de snelste smartphone in deze prijsklasse, maar hij loopt vlot genoeg. Het opslaggeheugen is (te) krap: van de 16GB wordt de helft ingenomen door het Android-systeem. Mocht je (begrijpelijkerwijs) te weinig hebben aan de resterende 8GB dan kun je gelukkig een micro-sd-kaartje in de telefoon stoppen om meer opslagruimte te creëren.

©PXimport

Camera's

Van de 16 megapixel camera achterop hadden we iets meer verwacht. De Nokia 5.1 heeft vooral moeite met de belichting. De kwaliteit van de foto’s en video’s is goed genoeg voor een budgetsmartphone, maar concurrenten als de Huawei P Smart en Xiaomi Mi A2 Lite schieten betere beelden. De 8 megapixel frontcamera maakt prima selfies, maar verwacht geen wonderen.

De accu daarentegen presteert bovengemiddeld. Na anderhalf tot twee dagen gebruik moet ik de accu opladen, wat ongeveer anderhalf uur duurt.

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Android One

Net als de andere Nokia-smartphones draait de 5.1 op Android 8.0 (Oreo) met minimale aanpassingen van Nokia. Dit komt omdat de fabrikant gebruikmaakt van Android One, de standaard (stock) Android-versie. Dat is fijn, net als het updatebeleid dat bij Android One hoort. Nokia geeft de smartphone twee jaar elke maand een beveiligingsupdate en stelt dit jaar en volgend jaar een Android-update beschikbaar. Dit jaar is dat Android 9.0 (Pie), al is het nog onbekend wanneer Nokia 5.1-eigenaren de software-update kunnen verwachten.

©CIDimport

©CIDimport

Conclusie

De Nokia 5.1 is een budgetsmartphone die het vooral moet hebben van zijn prijs/kwaliteitsverhouding. Het toestel heeft een degelijk ontwerp, een goed beeldscherm en draait stock Android met lange softwareondersteuning. Ook de accuduur maakt indruk. De bezuinigingen die Nokia heeft doorgevoerd om tot de scherpe verkoopprijs te komen, zijn te overzien. De telefoon had iets sneller mogen zijn en het opslaggeheugen had groter mogen zijn, maar onder de streep krijg je voor een scherpe prijs een complete smartphone.

Uitstekend
Conclusie

**Prijs** € 199,- **Kleuren** Koper, blauw en zwart **OS** Android 8.0 (Oreo) **Scherm** 5,5 inch lcd (2160 x 1080) **Processor** 2,0 GHz octacore (MediaTek MT6755S) **RAM** 2 GB **Opslag** 16 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 2970 mAh **Camera** 16 megapixel (achter), 8 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.2, wifi, gps, nfc **Formaat** 15,1 x 7 x 0,8 cm **Gewicht** 150 gram **Website** [www.nokia.com]( https://www.nokia.com/nl_nl/phones/nokia-5)

Plus- en minpunten
  • Degelijk en fraai ontwerp
  • Android One-software
  • Lange accuduur
  • Goed beeldscherm
  • Weinig opslaggeheugen
  • Camera heeft belichtingsproblemen
  • Micro-usb
▼ Volgende artikel
Herhalen, herhalen, herhalen: zo zet je jouw PowerPointpresentatie op de autopilot
© monticellllo - stock.adobe.com
Huis

Herhalen, herhalen, herhalen: zo zet je jouw PowerPointpresentatie op de autopilot

Heb je een diavoorstelling samengesteld voor een infoavond, een wachtkamer of een informatiestand dan wil je die uiteraard niet iedere keer handmatig opstarten. Stel de PowerPointpresentatie in op automatisch herhalen.

In drie stappen laten we zien hoe je een powerpointpresentatie in een continue loop kunt afspelen:

  • Stel de weergaveduur van dia’s in
  • Kies de juiste afspeelmodus
  • Gebruik de herhaaloptie

Lees ook: Interactief, creatief en professioneel: haal meer uit je presentaties

Timing

Zo’n oneindige lus in PowerPoint werkt zowel in de Windows-versie als op de Mac. Momenteel heeft PowerPoint op het web geen lus-functie. Voordat je de presentatie instelt op herhalen, moet je eerst de timing goed controleren. Je kunt immers dezelfde tijd voor iedere dia instellen of bepaalde dia’s langer in beeld houden. Open de presentatie en ga naar het tabblad Overgangen. In het onderdeel Timing zorg je dat er geen vinkje staat in het vakje Bij muisklik. Je vinkt het vakje Na aan en je stelt het aantal seconden in dat de dia te zien is. Je kunt ook de pijlknopjes gebruiken om in kleine stapjes de tijdsduur te verhogen of te verlagen. Als je dezelfde timing voor alle dia’s wilt gebruiken, dan selecteer je hier de optie Overal toepassen. Wil je per dia andere tijden instellen, dan moet je de volgende dia selecteren en voer je ook daar in het Na-vakje de specifieke tijden in. Herhaal dit voor de resterende dia’s.

Controleer eerst grondig de timing voor iedere dia.

Type voorstelling

Zodra is ingesteld hoelang de dia’s in beeld blijven, kun je de instelling Herhalen inschakelen. Ga naar het tabblad Diavoorstelling en selecteer Diavoorstelling instellen in het gedeelte Instellen. In het pop-upvenster kies je een type voor de voorstelling. Ben je van plan de voorstelling te presenteren of door één persoon te laten bekijken, dan kies je een van de eerste twee opties. Wil je dat de diavoorstelling automatisch wordt afgespeeld dan kies je de derde optie: Bekeken in kiosk (volledig scherm).

Hoe wil je dat de voorstelling wordt bekeken?

Herhalen

In het onderdeel Afspeelopties vind je de functie die je nodig hebt: Herhalen tot er op Esc wordt gedrukt. Daarna ga je naar het vak Naar volgende dia gaan. Hier duid je aan dat PowerPoint tijdens de herhalingen de tijdinstelling moet aanhouden met de optie: Tijdinstelling gebruiken. Eventueel kun je hier nog andere opties aanpassen, zoals welke dia’s er in een lus moeten draaien. Gebruik de OK-knop om de instellingen op te slaan.

Zorg dat de functie Herhalen actief is, net als de functie Tijdinstelling gebruiken.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?
© Rens Blom
Gezond leven

Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?

De Huawei Watch Fit 4 Pro is een nieuwe fitnesstracker. Of is het toch een smartwatch? De wearable lijkt ertussenin te zitten, wat een interessante gebruikservaring oplevert. In deze review lees je onze ervaringen met de Watch Fit 4 Pro, die een adviesprijs van 280 euro heeft.

Uitstekend
Conclusie

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

Plus- en minpunten
  • Luxe, licht ontwerp
  • Lange accuduur
  • Uitgebreide gezondheidsmetingen
  • Werkt met Android en iOS
  • Mist functies als contactloos betalen
  • Kan door groter scherm lomp staan om smallere pols

Goed om te weten is dat de Watch Fit 4 Pro een duurdere versie is van de tegelijk gelanceerde Watch Fit 4. Die heeft een adviesprijs van 170 euro – een wezenlijk verschil. Het prijsverschil uit zich met name in de eenvoudigere behuizing en wat minder geavanceerde sensoren om je gezondheid te meten. Waar de Watch Fit 4 een typische betaalbare fitnesstracker is, komt de Pro-versie daadwerkelijk luxer over.

©Rens Blom

We hebben de Watch Fit 4 Pro anderhalve week om de pols gehad en zijn positief verrast over het uiterlijk en draagcomfort. De wearable oogt wat oneerbiedig gezegd erg veel als de peperdure Apple Watch Ultra, maar is dunner en lichter. Dat merk je om de pols. Je overhemd of T-shirt glijdt zo over de wearable heen en ook met slapen hebben we weinig erg gehad in het feit dat we een 30 gram wegende gadget droegen. De bouwkwaliteit komt premium over en een regenbui of duik in een zwembad is geen probleem. Wij ontvingen de Watch Fit 4 Pro met zachte stoffen band, die niet irriteert. Het bandje is verwisselbaar. De kroon draait en navigeert zo door de interface.

Groot scherm

Is de Watch Fit 4 Pro een fitnesstracker? Sommige functies wijzen erop, maar fitnesstrackers staan ook bekend om hun doorgaans kleinere, smalle schermen. In deze Huawei-wearable zit echter een groot rechthoekig scherm, dat veel doet denken aan een Apple Watch. Op het grote scherm met saffierglas zie je duidelijk de tijd, meldingen van je smartphone, gezondheidsinformatie en andere gegevens. Het scherm is binnen en buiten goed afleesbaar, al kan het display onder sommige omstandigheden wel spiegelen. Dan moet je wat beter kijken of je pols wat draaien.

Onderstaande foto's laten zien wat we bedoelen. Op de ene afbeelding spiegelt het scherm nogal, waar het scherm op de andere foto wél goed afleesbaar is.

©Rens Blom

Het scherm kan spiegelen.

©Rens Blom

Je pols draaien kan het spiegelen verhelpen, waardoor het scherm erg goed afleesbaar is.

Veel functies

De Huawei Watch Fit 4 Pro heeft veel ingebouwde functies. Natuurlijk, er is keuze uit meer dan honderd wijzerplaten om geheel naar eigen smaak te zien hoe laat het is. De wearable houdt echter ook je hartslag, aantal gezette stappen, sportieve activiteiten en slaap bij (mits je de tracker 's nachts draagt). Ook kun je meldingen van je smartphone laten tonen op het wearablescherm. Je bepaalt zelf van welke apps. Antwoorden kan doorgaans niet of alleen met vooraf ingestelde reacties.

Je kunt bellen met de Watch Fit 4 Pro, mits de wearable via bluetooth verbonden is met je smartphone. Over je smartphone gesproken: dat kan een Android-toestel of Apple iPhone zijn. Huawei's wearable werkt met beide besturingssystemen. Klinkt logisch, maar sommige smartwatches van andere merken werken alleen met Android óf iOS. De Huawei-smartphoneapp die hoort bij de Watch Fit 4 Pro installeer je op een iPhone eenvoudig uit de App Store. Op een Android-toestel dien je de app via een omweg te installeren, omdat Huawei van de Amerikaanse overheid geen apps in de Google Play Store mag aanbieden. Dat is eenmalig een onhandige handeling. De smartphone-app zelf werkt naar behoren, bevat veel instellingen en toont door de Watch Fit 4 Pro verzamelde informatie op een overzichtelijke manier.

©Rens Blom

De smartphone-app geeft informatie duidelijk weer en laat je ook kiezen uit heel veel wijzerplaten.

Lange accuduur

Een sterke eigenschap van Huawei-wearables is de lange accuduur, te danken aan een energiezuinige processor en eveneens energiezuinige software. Ook de Watch Fit 4 heeft een lange adem. Wij hebben 'm na zeven dagen aan de oplader moeten leggen, wat we een hele respectabele accuduur vinden. Het doet ons ook weer denken aan wat de Watch Fit 4 Pro nu precies is. De wearable komt qua ontwerp en scherm over als een smartwatch, maar biedt de lange accuduur waar fitnesstrackers om bekendstaan.

Conclusie: Huawei Watch Fit 4 Pro kopen?

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.