ID.nl logo
Huawei P Smart - Budgettopper met Android 8
© PXimport
Huis

Huawei P Smart - Budgettopper met Android 8

Goedkopere smartphones van Huawei volgen elkaar in rap tempo op, maar de Huawei P Smart is er een om te onthouden. De telefoon maakt indruk met zijn fraaie ontwerp, een voorkantvullend beeldscherm en een geinige dubbele camera. En daar betaal je slechts 259 euro voor. Tijd voor een uitgebreide review.

Premium ontwerp met groot scherm

Als je de Huawei P Smart op tafel ziet liggen, zou je niet zeggen dat het om een goedkopere tot middenklasse telefoon gaat. Het aluminium ontwerp en grote beeldscherm met smalle randen doen het toestel veel duurder overkomen dan hij is, en dat is een groot compliment.

De behuizing (in het zwart of goud) is uitstekend afgewerkt en door de afgeronde hoeken ligt de smartphone fijn in de hand. Interessant is dat Huawei gekozen heeft voor een scherm met 18:9 (of 2:1)-verhouding, waarbij het display wat langer is dan een traditioneel 16:9-scherm. De schermranden aan de boven- en onderkant en zijkanten zijn ook smaller dan gebruikelijk, waardoor de P Smart met zijn 5,7 inch beeldscherm nagenoeg even groot is als de gemiddelde 5,5 inch telefoon. Je hebt dus meer beeldscherm in dezelfde behuizing en het levert ook nog een modern aanzicht op.

©PXimport

Het is wel jammer dat Huawei de P Smart heeft voorzien van een ouderwetse micro-usb-poort in plaats van het nieuwere usb-c. Vermoedelijk een kostenbesparende maatregel. Belangrijkere features als een 3,5mm-audiopoort en een nfc-chip (voor onder andere contactloos betalen) zijn gelukkig wel aanwezig. De vingerafdrukscanner aan de achterkant van het toestel verdient ook een eervolle vermelding: hij werkt snel en is bijna altijd nauwkeurig.

Snelle processor en dual-sim

Het eerder besproken 5,7 inch beeldscherm gebruikt een lcd-paneel met ips-technologie voor goede kijkhoeken. De kleurweergave is wat flets maar goed genoeg voor een goedkopere smartphone en de FullHD-resolutie biedt scherp beeld. Omdat het scherm aan de grote kant is, zal voor het voor veel mensen lastig zijn om de telefoon met één hand te bedienen.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Qua hardware laat de Huawei P Smart een goede indruk achter. Het werkgeheugen is met 3GB groot genoeg om vlot te wisselen tussen applicaties en de Kirin 659-processor is lekker snel. De chip, die ontwikkeld en geproduceerd is door een dochterbedrijf van Huawei, heeft acht kernen (octacore) en presteert vergelijkbaar met de middenklasse processors van bijvoorbeeld Qualcomm. Het opslaggeheugen van de telefoon is 32GB groot, waarvan 24GB beschikbaar is voor gebruik. Heb je daar niet genoeg aan dan kun je een micro-sd-kaartje in het toestel stoppen voor meer geheugen. Als je geen sd-kaart nodig hebt kun je eventueel een tweede simkaart gebruiken zodat je op twee nummers tegelijk bereikbaar bent.

Dubbele camera

Steeds meer middenklasse smartphones hebben niet één maar twee camera’s aan de achterkant. Huawei rustte al eerder zijn duurdere telefoons in de P- en Mate-series uit met twee camera’s en kiest daar ook voor bij de P Smart. Die heeft 13 en 2 megapixel camera’s, waarbij de eerste normale beelden schiet en de secundaire sensor gebruikt wordt om een scherpte/diepte-effect te creëren. Dat doet de camera aardig, maar niet zo goed als duurdere smartphones van bijvoorbeeld Huawei en Apple. Gewone kiekjes zien er wel goed uit, met genoeg detail en prima kleuren. De FullHD-filmpjes stellen wel wat teleur, maar voor bijvoorbeeld WhatsApp is de kwaliteit ruim voldoende.

Tof is dat de 8 megapixel frontcamera via een softwarematige truc ook een scherpte/diepte-effect kan produceren en dat werkt juist boven verwachting. Bekijk onderstaande selfies en oordeel zelf.

©PXimport

©PXimport

Accu gaat lang mee

Wat ook ons ook kan bekoren, is het lange uithoudingsvermogen van de accu. De capaciteit is met 3000 mAh niet opvallend groot, maar mede door de energiezuinige processor houdt de smartphone het zonder problemen een dag vol. Aan het einde van een lange dag hadden we vaak zelfs nog 35 procent stroom over. Niet genoeg voor een tweede dag, wel om een halve dag eruit te halen als je ‘s avonds niet in de gelegenheid bent om de accu op te laden. Een teleurstellende bezuiniging die deels te wijten is aan de micro-usb-poort, is het gebrek aan snellaad-ondersteuning. De P Smart-accu opladen duurt twee uur en dat is lang, ook in vergelijking met de meeste goedkopere smartphones.

Software

De Huawei P Smart heeft op softwarevlak wel een streepje voor op de concurrentie. Want waar veel budgettoestellen nog verschijnen met Android 7 Nougat, draait de P Smart vanuit de doos op het nieuwere Android 8 Oreo. Dat hoort niet meer dan normaal te zijn, maar moet helaas nog worden genoteerd als een pluspunt. Met de Huawei-telefoon kun je direct gebruikmaken van de verbeteringen en nieuwe functies van Oreo, en ben je beter beveiligd tegen kwetsbaarheden in het Android-besturingssysteem.

©PXimport

De EMUI-schil die Huawei over de software heeft gelegd, spreekt ons minder aan. EMUI oogt ouderwetser en rommeliger dan de standaard Android-versie en voegt onnodige wijzigingen door in een poging de gebruikservaring te verbeteren. Ook wordt er een grote hoeveelheid apps en spelletjes van Huawei en derde partijen op de telefoon geïnstalleerd, al kun je gelukkig een deel verwijderen. Belangrijk is dat Huawei beloofd heeft om de P Smart twee jaar lang ‘regelmatig’ van beveiligingsupdates te voorzien, al blijft het afwachten of die belofte wordt waargemaakt.

Conclusie

De Huawei P Smart bewijst dat je helemaal geen zeshonderd euro of meer hoeft uit te geven aan een goede smartphone. De 259 euro kostende telefoon heeft eigenlijk alles wat de gemiddelde gebruiker nodig heeft. Van een degelijk ontwerp en vlotte hardware tot de nieuwste software en een goede accuduur. En vergeet het voorkantvullende beeldscherm, de vingerafdrukscanner en dubbele camera niet. Het langzame opladen, de micro-usb-poort en overdreven EMUI-software zijn kleine tegenvallers, maar het mag duidelijk zijn dat de Huawei P Smart zich tot de beste budgetsmartphones van het moment mag rekenen.

Fantastisch
Conclusie

**Prijs** € 259,- **Kleuren** Zwart, blauw, goud, roségoud **OS** Android 8.0 Oreo **Scherm** 5,7 inch (2160x1080) **Processor** 2,4 GHz octacore (HiSilicon Kirin 659) **RAM** 3 of 4 GB **Opslag** 32 of 64 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 3.000 mAh **Camera** 16 + 2 megapixel (achter), 8 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.2, wifi, gps **Formaat** 15 x 7,2 x 0,7 cm **Gewicht** 165 gram **Overig:** Vingerafdrukscanner, micro-usb, koptelefoonpoort, waterdicht **Website** [www.huawei.com](https://consumer.huawei.com/nl/phones/p-smart/)

Plus- en minpunten
  • Premium ontwerp
  • Prima scherm
  • Android 8
  • Goede camera's
  • Software-schil nog steeds vervelend
  • Geen usb-c
▼ Volgende artikel
SwitchBot introduceert nieuwe slimme deurslot met gezichtsherkenning en Hub 3
Zekerheid & gemak

SwitchBot introduceert nieuwe slimme deurslot met gezichtsherkenning en Hub 3

SwitchBot - bekend van onder meer automatische gordijnsystemen - heeft twee nieuwe producten aangekondigd die het smart home-aanbod van het bedrijf verder uitbreiden. Het gaat om het SwitchBot Lock Ultra Vision Combo en de SwitchBot Hub 3.

Het SwitchBot Lock Ultra Vision Combo is volgens het bedrijf het eerste slimme deurslot dat achteraf geïnstalleerd kan worden en beschikt over 3D-gezichtsherkenning. Het systeem gebruikt meer dan 30.000 infraroodpunten om een gedetailleerde gezichtskaart te maken voor identificatie. De herkenning gebeurt binnen één seconde en is zeer veilig met een foutpercentage van minder dan 0,0001%. De gezichtskaarten worden lokaal opgeslagen met AES-128 encryptie.

Het deurslot biedt in totaal 18 verschillende manieren om de deur te openen, waaronder gezichtsherkenning, automatische ontgrendeling, NFC-kaarten, vingerafdrukherkenning, app-bediening en spraakcommando's. Het is ontworpen voor vrijwel universele compatibiliteit en past op 99,9% van de bestaande deursloten zonder dat er geboord of verbouwd hoeft te worden.

Met het FastUnlock-systeem zorgt het slot voor een snelle ontgrendeling door een permanente Bluetooth-verbinding met het Keypad Vision te onderhouden. De motor is 122,2% sneller en heeft 10,5% meer kracht dan de vorige versie, terwijl het geluidsniveau laag blijft met slechts 20 dB. Er zijn verschillende modi beschikbaar, waaronder een speciale Nachtmodus die zorgt voor een stillere werking tijdens de nachtelijke uren.

Het slot is voorzien van een driefasig batterijsysteem met een grote oplaadbare hoofdbatterij die tot 9 maanden meegaat, een back-up CR123A-batterij en een elektrolytisch noodontgrendelingssysteem voor situaties waarin de hoofdbatterij leeg is.

Naast het Lock Ultra Vision Combo heeft SwitchBot ook de Hub 3 gepresenteerd. Deze hub dient als centraal besturingspunt voor het slimme huis en ondersteunt Matter. De Hub 3 kan meer dan 100.000 infrarood-apparaten, streamingdiensten en andere SwitchBot-producten integreren. Het apparaat kan tot 30 programmeerbare commando's versturen om automatiseringsscenario's te activeren met Matter-compatibele producten van andere merken die al zijn geïntegreerd in Apple Home.

De Hub 3 heeft een Dial Master draaiknop voor de bediening van volume van verbonden apparaten zoals televisie en hifi, temperatuur en andere functies. Ook biedt het apparaat aanpasbare scèneknoppen en real-time monitoring van binnen- en buitenomgevingsgegevens. Het kan daarnaast aangepaste automatiseringsroutines maken die energiebesparend gedrag ondersteunen.

SwitchBot kondigt aan dat er binnenkort meer nieuwe producten onthuld zullen worden via hun YouTube-kanaal, waaronder de SwitchBot AI Hub, Smart Video Doorbell, K20+ Pro, Garage Door Opener, Plug Mini (EU), Safety Alarm, Smart Radiator Thermostat en een nieuwe lichtserie.

Beschikbaarheid en prijzen

Het SwitchBot Lock Ultra Vision Combo is verkrijgbaar via de officiële website van SwitchBot en Amazon voor een adviesprijs van 299,99 euro. Er is ook een Lock Ultra Touch Combo beschikbaar voor een adviesprijs van 249,99 euro. De SwitchBot Hub 3 is vanaf nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 129,99 euro.


Bekijk andere SwitchBot-producten op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Nederlanders spenderen bijna 30 euro per maand aan streamingdiensten
© Alexander Kirch | AA+W - stock.adobe.com
Huis

Nederlanders spenderen bijna 30 euro per maand aan streamingdiensten

Streamingdiensten zijn niet meer weg te denken uit Nederlandse huishoudens. Volgens onderzoek van Slimster.nl onder 1066 volwassenen heeft ruim driekwart van de Nederlanders van 18 jaar en ouder minstens één abonnement op een streamingsdienst. Meestal blijft het daar niet bij: veel mensen combineren meerdere platforms. Netflix en Videoland zijn het populairst. Gemiddeld gaat er per persoon 29,56 euro per maand naar deze abonnementen.

Dat bedrag valt op, zeker in een tijd waarin de kosten voor levensonderhoud blijven stijgen. Slimster rekent het voor: wie op zijn twintigste begint met streamen en dat volhoudt tot zijn zeventigste, tikt in totaal zo'n 18.000 euro af. Voor bijna één op de tien Nederlanders loopt het maandbedrag zelfs op tot boven de 50 euro.

Bron: Slimster

Meerdere abonnementen, dus dat tikt aan

Twee derde van de gebruikers heeft meer dan één streamingdienst in huis. Vaak gaat het om twee of drie abonnementen, maar er is ook een kleine groep van zes procent die zich op vijf of meer platforms heeft geabonneerd. Als het op bezuinigen aankomt, moet Viaplay het als eerste ontgelden. Bijna de helft van de mensen met meerdere abonnementen noemt Viaplay als eerste die zij zouden opzeggen bij financiële druk. SkyShowtime en HBO Max volgen met respectievelijk 38 en 35 procent. Opvallend: ook Netflix is, met 29,3% absoluut een kandidaat voor een financiële bezuinigingsronde.

Geen afscheid voor altijd

Volgens Slimster betekent opzeggen lang niet altijd dat gebruikers definitief afhaken. Veel mensen schakelen tussen platforms, afhankelijk van wat er op dat moment te zien is. Wie nu naar HBO Max gaat voor 'The Last of Us', stapt later misschien weer over op Disney+ als daar een nieuwe Marvel-serie verschijnt. Omdat je de meeste abonnementen maandelijks kunt opzeggen, is flexibel gebruik heel normaal geworden.

Wij schreven al eerder dit artikel: Zo bespaar je op je abonnement voor streamingdiensten