'Marketingafdeling Apple maakte iOS 7-iconen'

© PXimport

'Marketingafdeling Apple maakte iOS 7-iconen'

Smartphone & tablet

Geplaatst: 14 juni 2013 - 06:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:03

Jasper Bakker

De nieuwe look van iOS 7 komt met nieuwe app-iconen die sommige designers tegen de borst stuiten. Apple's marketingafdeling zou de oorzaak zijn.

De nieuwe, vlakkere iconen voor de standaard-apps van iOS 7 vormen een flinke breuk met het design tot op heden. Dit zou niet alleen komen doordat hardwaredesigner Jonathan Ive nu het bewind voert over ook het software-ontwerp van Apple's producten. De topman heeft naar verluidt veel van het iconenontwerp overgelaten aan de marketingafdeling van Apple.

Marketing bepaalt de richtlijnen

De app-designteams zijn daarbij niet aan bod gekomen, meldt techblog The Next Web op basis van meerdere, anonieme bronnen. Ive heeft volgens die ingewijden de marketeers verantwoordelijk voor print- en webdesign erbij gehaald om het uiterlijk en het kleurenpallet van de standaard-apps op iOS 7 te bepalen. Die ontwerpen zijn vervolgens overgedragen aan de app-designteams om het 'binnenwerk' van de apps uit te werken op basis van deze richtlijnen.

Bovendien zouden de diverse teams die de daadwerkelijke apps maken weinig onderling contact hebben. The Next Web stelt dat er binnen elke productgroep zelfs meerdere ontwikkelteams waren die met elkaar concurreerden wat ontwerpen betreft. Dit zou de door sommige designers en critici bespeurde inconsequenties in het icoon-design van iOS 7 verklaren.

Voorlopig nog bèta

De begin deze week onthulde volgende versie van Apple's mobiele besturingssysteem is echter nog niet af. Een bèta is nu beschikbaar voor developers. Het bedrijf heeft aangekondigd dat iOS 7 "deze herfst" uitkomt en daarbij geen concrete datum of zelfs maand genoemd. Het is dus mogelijk dat het nieuwe design, onder het bewind van Ive, nog wordt verfijnd of aangepast. Het zou nog een work in progress zijn. De geridderde designer is naast senior vice-president voor design nu ook Apple's hoofd van 'human interaction'.

Apple's topdesigner Jonathan Ive prijst het nieuwe design van iOS 7 aan in deze promotievideo:

[youtube]F0ErUMeT7uE[/youtube]

BRON: WEBWERELD.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000