ID.nl logo
Android op je computer? Geen probleem!
Huis

Android op je computer? Geen probleem!

Heb je een Android-telefoon, maar vind je het scherm wat aan de kleine kant voor games en apps? Geen zorgen, gebruik gewoon je Windows-pc! Met een Android-emulator is dit goed mogelijk. We gaan eerst in op de oplossing van Microsoft zelf en bespreken vervolgens enkele andere emulators.

Aan de hand van dit artikel kun je Android op je Windows-computer gebruiken. Dat doe je door een emulator te gebruiken. We bespreken er drie:

  • WSA
  • LDPlayer
  • BlueStacks

Lees meer over BlueStacks: Laat Android-apps moeiteloos op je computer draaien

Een Android-emulator is een softwaretoepassing die het Android-besturingssysteem nabootst op een ander platform, zoals een Windows-pc. Hiermee kun je Android-apps en -games draaien op je computer, alsof je ze op een Android-telefoon of -tablet gebruikt. Dit kan handig zijn voor app-ontwikkelaars die hun apps willen testen op verschillende apparaten en schermformaten, of voor gebruikers die de Android-ervaring op hun pc willen beleven. Omdat een doorsnee computer krachtiger is dan een mobiel apparaat kun je zelfs vaak van betere prestaties genieten.

Toe aan een nieuwe smartphone?

Kies er een uit het ruime aanbod

WSA

Laten we beginnen met de Microsoft-emulator voor Windows 11, het Windows Subsysteem voor Android (WSA). Je bent mogelijk al bekend met dit concept, aangezien er al geruime tijd een vergelijkbaar systeem voor Linux bestaat, genaamd WSL.

Hoewel WSA nog niet officieel beschikbaar is in ons land, kun je het via een omweg verkrijgen. We hebben dit succesvol getest op twee apparaten, maar je voert het wel uit op eigen risico. Om WSA te gebruiken, moet je Windows 11-systeem een redelijk moderne processor hebben, zoals een Core i3 van de achtste generatie of een Ryzen 3000 of hoger, minimaal 8 GB RAM en ingeschakelde hardwarevirtualisatie.

Er zijn enkele voorbereidende stappen nodig. Open in het Windows-startmenu Windows-onderdelen in- of uitschakelen, zet een vinkje bij Platform voor virtuele machine in het venster en bevestig met OK.

Helaas zul je WSA niet vinden in de (Nederlandse) Microsoft Store, maar de populaire site store.rg-adguard.net biedt een oplossing. Selecteer Productid in het eerste uitklapmenu, voer 9P3395VX91NR in het tweede in, en kies Slow in het derde menu. Klik op het vinkje en scrol naar beneden om een bestand met de extensie .msixbundle (ongeveer 1,3 GB) te vinden. Klik er met de rechtermuisknop op, kies Link opslaan als en hernoem de download in (bijvoorbeeld) ms-wsa.msixbundle. Bevestig met Opslaan en indien nodig met Behouden. Installeer dit als beheerder met een dubbelklik of, als het zo niet lukt, start PowerShell als administrator op, tik Add-AppxPackage -Path in, gevolgd door het volledige pad naar je msixbundle-bestand, tussen aanhalingstekens.

Via een omweg kom je alsnog bij de WSA-applicatie terecht.

Hardware-virtualisatie Moderne processors bieden ondersteuning voor hardwarevirtualisatie, maar het kan zijn dat deze functie nog niet is ingeschakeld in je UEFI/BIOS. Om dit te controleren, open je Taakbeheer met de sneltoets Ctrl+Shift+Esc en ga je naar het tabblad Prestaties. Klik op Processor en kijk of de optie Virtualisatie ingeschakeld staat. Zo niet, dan moet je naar het UEFI/BIOS gaan. Om dit te bereiken vanuit Windows, houd je de Shift-toets ingedrukt terwijl je Afsluiten selecteert via de Aan/Uit-knop. Kies daarna voor Problemen oplossen / Geavanceerde opties / Instellingen voor UEFI-firmware. Bevestig met Opnieuw opstarten om zo in het UEFI/BIOS setupvenster te komen.

Waar je precies moet zijn, hangt af van je systeem. Op ons HP-systeem vonden we de optie bijvoorbeeld onder Vergevorderd / Systeemopties bij Virtualisatietechnologie (VTx). Voor instructies voor diverse systemen kun je onder meer terecht op de site van LDPlayer. Raadpleeg indien nodig je systeemhandleiding.

Controleer eerst even of de hardware-virtualisatie is ingeschakeld.

Configuratie

Zodra je android invoert in het startmenu, verschijnt Instellingen voor Windows-subsysteem voor Android. Open de app en stel bij Systeem de optie Subsysteembronnen bij voorkeur in op Doorlopend en Grafische voorkeuren op Hoge prestaties. In de rubriek Ontwikkelaar activeer je de optie Modus voor ontwikkelaars. Je kunt de emulator-configuratie nu afsluiten.

De emulator is nu helemaal klaar om apps te installeren en te draaien, maar waar haal je deze vandaan? Hiervoor schakel je de hulp in van onder meer WSATools.

Check ook de instellingen van WSA.

WSATools

Je kunt WSATools vinden in de Nederlandse Microsoft Store. Zoek naar wsatools en download en installeer de app. Start de app, klik op Install an APK en vervolgens op Install om de ADB-tool (Android Debug Bridge) te installeren, indien nodig. In dit geval moet je ook een geschikte (bij voorkeur lege) installatiemap voor ADB selecteren en bevestigen met Install ADB here.

Met WSATools hoef je nu alleen nog maar naar een gedownload APK-bestand (Android Package Kit) op je pc te verwijzen, het op te halen met de knop Load APK en te installeren met Install. Indien gevraagd, klik je op Always allow from this computer. Als alles goed gaat, vind je de Android-app even later in je Windows-startmenu, gewoon tussen je andere applicaties.

Je vraagt je nu misschien af waar je APK-bestanden met Android-apps en -games kunt vinden. Google kan je hierbij helpen, maar het is eenvoudiger om APK’s van alternatieve app-stores zoals F-Droid of Aurora Store te installeren. Bij de laatste kun je zelfs met een Google-account inloggen, maar gebruik hiervoor bij voorkeur een extra (nep)account. Je kunt ook terecht op collecties zoals die van APKMirror.

Aangezien je apps installeert via ‘sideloading’ en dus niet rechtstreeks uit de officiële Google Play Store, moet je extra voorzichtig zijn met potentiële malware. Je installeert APK-apps dus op eigen risico.

Ook in de Aurora Store vind je talrijke leuke en handige Android-apps.

Andere emulators

Als je geen fan bent van WSA als emulator of als deze niet werkt op je systeem, zijn er tal van andere Android-emulators beschikbaar. Bij het kiezen van een emulator zijn er naast de prijs nog een aantal andere criteria om rekening mee te houden. Het is verstandig om vooraf wat onderzoek te doen, aangezien emulators kunnen variëren in prestaties, geheugengebruik en gebruiksvriendelijkheid.

Sommige emulators bieden handige functies zoals key mapping (het koppelen van aangepaste toetscombinaties aan bepaalde acties), multi-instance (het tegelijkertijd draaien van verschillende app- of game-instanties met bijvoorbeeld verschillende accounts of instellingen) en ondersteuning voor gamepads en de Google Play Store.

Controleer verder welke Android-versies, en dus vaak ook welke apps en games, worden ondersteund, of er advertenties worden weergegeven (in de gratis versies) en welke schermresoluties worden ondersteund. Het is raadzaam om te kijken naar eventuele kwetsbaarheden waaraan een emulator kan worden blootgesteld.

In het vervolg van dit artikel stellen we kort twee populaire, goed presterende en ook gratis alternatieven voor: LDPlayer en BlueStacks. 

LDPlayer: start

Ga naar https://en.ldplayer.net en download de nieuwste, stabiele versie van LDPlayer 9, een 64bit-emulator die zowel 64- als 32bit-APK’s ondersteunt. Zorg er, net als bij andere emulators, voor dat hardware-virtualisatie (Intel VT-x of AMD-V) is ingeschakeld. Schakel de optie Platform voor virtuele machine eventueel uit (voor het gebruik van WSA moet deze juist ingeschakeld zijn). De emulator werkt op Windows XP SP3 of hoger. Idealiter beschik je over 16 GB RAM of meer en een krachtige grafische adapter, maar het kan ook met minder.

Start de installatie door te dubbelklikken op het gedownloade exe-bestand en klik vervolgens op Install. Na de installatie open je LDPlayer. Je kunt direct een sideload uitvoeren door een gedownload APK-bestand vanuit Verkenner naar het startvenster van LDPlayer te slepen. Of klik in de balk aan de rechterkant op Install APK en verwijs naar het gewenste bestand. Hier vind je ook een knop om de app op volledig scherm te bekijken (Full Screen) of gebruik de sneltoets F11.

Er zijn tevens knoppen om een schermafbeelding en zelfs een schermvideo van je Android-app te maken. Opgestarte Android-apps komen terecht in een eigen tabblad en de pictogrammen van de reeds geïnstalleerde apps verschijnen in het startvenster. Je kunt ook gewoon naar de Google Play Store gaan en van hieruit apps ophalen.

De interface van LDPlayer 9, met uitgebreide instellingen en knoppenbalk.

LDPlayer: multi

In deze balk kom je nog meer handige functies tegen, zoals de mogelijkheid om je scherm te draaien of een virtuele gps, waarmee je kunt aangeven op welke fysieke locatie je je (zogenaamd) bevindt.

De optie LDMultiPlayer is behoorlijk indrukwekkend. Hiermee kun je eenvoudig meerdere instanties van LDPlayer tegelijkertijd uitvoeren, zelfs met verschillende Android-versies, zoals Android 9.0 (64-bit) tot Android 5.1 (32-bit). Mogelijk is hiervoor wel een extra download en installatie vereist, maar dit verloopt vrijwel automatisch. Je beheert deze instanties vanuit een apart venster.

Elke instantie heeft bovendien een eigen Instellingen-knop. Hier kun je in diverse categorieën uiteenlopende opties aanpassen, zoals de gewenste schermresolutie, het aantal cpu-kernen, de hoeveelheid RAM (4 GB aanbevolen), het model van de smartphone, de framerate, de sneltoetsen en meer.

LDPlayer ondersteunt tevens ‘keyboard mapping’: je vindt hiervoor een knop, boven in de balk. Via de helppagina van LDPlayer krijg je hiervoor de nodige instructies.

Je kunt ook meerdere LDPlayer-instanties tegelijk starten. 

BlueStacks

Een van de oudste en bekendste Android-emulators is BlueStacks. De mogelijkheden, prestaties en systeemvereisten zijn goed vergelijkbaar met die van LDPlayer, inclusief de geavanceerde functies.

Ga naar de website van BlueStacks, waar je onder aan de pagina zowel BlueStacks 5 als 10 aantreft. We raden je aan BlueStacks 5 te downloaden, die prima verschillende Android-versies kan emuleren, van Android Nougat (32 bit) tot Android 11 (Bèta) (Android Pie 64 bit is standaard). BlueStacks 10 is daarentegen meer bedoeld voor wie over een minder krachtige machine beschikt en via gamestreaming toch optimaal van Android-games wil genieten.

Dubbelklik op het gedownloade exe-bestand en klik op Install now. Er worden nu extra onderdelen gedownload. Na een automatische systeemcontrole wordt alles geïnstalleerd en kun je even later BlueStacks opstarten.

De overeenkomsten met de interface van LDPlayer zijn opmerkelijk, en dat geldt ook voor de knoppen en functies die vanuit de balk aan de rechterkant toegankelijk zijn. De instellingen zijn hier minstens even uitgebreid. Je kunt onder meer de grafische renderer selecteren (OpenGL, DirectX of Vulkan), de gewenste luidsprekers, microfoon en webcam kiezen, verbinding maken met je (eventuele) gamepad en meer.

Het valt op dat het pictogram van de officiële Play Store in het startscherm staat. Na het aanmelden met je (nep?) Google-account kun je hier vervolgens moeiteloos apps ophalen.

Net als bij LDPlayer vind je ook bij BlueStacks een multi-instance manager, die je afzonderlijk vanuit het Windows-startmenu kunt opstarten. Klik op de blauwe Instance-knop en kies Fresh instance om een nieuwe emulator-instantie te creëren en die eventueel gelijktijdig te gebruiken.

BlueStacks 5: de gelijkenissen met LDPlayer zijn opvallend.

▼ Volgende artikel
Zo houd je je huis comfortabel zonder de gaskraan open te draaien
© nevodka.com - stock.adobe.com
Energie

Zo houd je je huis comfortabel zonder de gaskraan open te draaien

Als de temperaturen dalen, grijpen veel mensen instinctief naar de thermostaat om het huis te verwarmen. Maar comfortabel wonen hoeft niet te betekenen dat je de gaskraan vol open draait. Met een paar slimme aanpassingen en gewoontes kun je de warmte in huis beter vasthouden en je gasverbruik verminderen, zonder in te leveren op comfort.

In dit artikel lees je onder meer: • Hoe je kieren en spleten dicht om warmteverlies te voorkomen • Dat je warmte kunt vasthouden door gordijnen op het juiste moment te openen of te sluiten • Dat je alleen de ruimtes moet verwarmen die je gebruikt en deuren moet sluiten • Hoe je de vloer warmer en comfortabeler maakt zonder extra energieverbruik • Hoe je frisse lucht binnenhaalt zonder onnodig warmteverlies • Over alternatieven zoals elektrische dekens en warmtekussens om comfortabel te blijven Ook lezen: Dakisolatie aanbrengen vanaf binnen of buiten? Dit zijn de voor- en nadelen

Voorkom warmteverlies met tochtstrips en kit

Warmteverlies via kieren en spleten is een van de grootste energieverspillers in huis. Gelukkig zijn er eenvoudige oplossingen om dat aan te pakken. Tochtstrips zijn een snelle en betaalbare manier om openingen rond ramen en deuren af te dichten. Ze zijn eenvoudig te installeren en zorgen ervoor dat koude lucht niet binnenkomt en warme lucht niet ontsnapt. Voor grotere openingen, bijvoorbeeld bij de aansluiting van kozijnen op muren, is het gebruik van siliconenkit of schuimrubber ideaal. Deze materialen vullen de naden op en voorkomen effectief warmteverlies.

©Marina Gordejeva

Naast ramen en deuren is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan brievenbussen en ventilatieroosters. Een tochtborstel op de brievenbus en een ventilatierooster met klep kunnen voorkomen dat koude lucht naar binnen stroomt zonder dat je de ventilatie volledig blokkeert. Controleer bovendien de aansluitingen rond leidingen en buizen die door muren of vloeren lopen. Hier kunnen vaak ongeziene tochtgaten zitten die gemakkelijk afgedicht kunnen worden.

Een handige tip is om je huis te controleren op tochtplekken op een koude en winderige dag. Loop met een brandende kaars langs ramen, deuren en andere mogelijke tochtbronnen. Beweegt de vlam? Dan ontsnapt er warmte en kun je direct actie ondernemen. Door deze kleine aanpassingen blijft je huis warmer en verbruik je minder gas, wat niet alleen je energierekening verlaagt, maar ook goed is voor het milieu.

©Olga Yastremska

Gebruik gordijnen slim

Gordijnen kunnen een grote rol spelen in het vasthouden van warmte in huis. Overdag kun je ze openen om zonnewarmte binnen te laten, vooral bij ramen op het zuiden. Deze gratis warmtebron helpt om je huis op een natuurlijke manier te verwarmen. Zodra de zon ondergaat, is het belangrijk om de gordijnen dicht te trekken. Dan fungeren ze als een extra isolatielaag, waardoor minder warmte via de ramen ontsnapt. Kies bij voorkeur voor dikke of thermische gordijnen, die speciaal zijn ontworpen om warmteverlies te minimaliseren.

Let er echter op dat gordijnen geen radiatoren bedekken. Als ze de warmte van een radiator blokkeren, verwarm je de ruimte minder efficiënt. Zorg er ook voor dat gordijnen goed aansluiten op de muur of vensterbank om tocht te verminderen. Heb je open ruimtes onder je gordijnen? Overweeg dan tochtrollen of gordijnen die tot de vloer reiken.

Heb je rolluiken of jaloezieën? Combineer deze met gordijnen voor nog betere isolatie. Overdag houd je de rolluiken open om zonlicht binnen te laten en 's avonds sluit je ze om warmteverlies verder te beperken. Op deze manier benut je gordijnen niet alleen als decoratie, maar ook als een slimme manier om energie te besparen en je huis comfortabel warm te houden.

©andrey sinenkiy

Verwarm gericht, niet je hele huis

Het verwarmen van je hele huis kan een flinke kostenpost zijn, vooral als je ruimtes verwarmt die je nauwelijks gebruikt. Door selectief te verwarmen, kun je niet alleen je gasverbruik verminderen, maar ook efficiënter omgaan met de warmte die je al hebt. Begin met het identificeren van de ruimtes waar je de meeste tijd doorbrengt, zoals de woonkamer, slaapkamer of werkkamer. Zorg ervoor dat je de deuren naar deze ruimtes gesloten houdt om te voorkomen dat de warmte ontsnapt naar minder gebruikte kamers. Dit creëert een zogenoemde 'warmtezone,' waarin de temperatuur comfortabel blijft.

Voor ruimtes die je tijdelijk gebruikt, zoals de badkamer, kun je overwegen om elektrische alternatieven in te zetten. Een infraroodpaneel of elektrische kachel verwarmt snel en plaatselijk, waardoor je geen onnodige energie verspilt aan het verwarmen van de hele woning. Deze apparaten zijn vooral nuttig voor korte periodes, zoals tijdens het douchen of werken aan een bureau.

©PhotoSG

Daarnaast kun je het gebruik van je verwarming optimaliseren door een slimme thermostaat te installeren. Hiermee kun je precies instellen wanneer en waar je warmte nodig hebt. Veel slimme thermostaten bieden de mogelijkheid om zones in huis apart te regelen, zodat je alleen energie gebruikt voor de ruimtes die op dat moment in gebruik zijn.

Tot slot is het handig om te experimenteren met lagere temperaturen in minder gebruikte kamers. Een graad of twee lager in bijvoorbeeld de gang of logeerkamer kan al een aanzienlijke besparing opleveren zonder dat dit je wooncomfort aantast. Door gericht te verwarmen, haal je meer uit je energieverbruik en bespaar je tegelijkertijd op je gasrekening.

Maak optimaal gebruik van tapijten en vloerkleden

Een koude vloer kan een flinke invloed hebben op hoe comfortabel je huis aanvoelt, vooral in kamers met tegels of laminaat. Tapijten en vloerkleden zijn niet alleen een decoratieve toevoeging, maar ook een praktische oplossing om warmte vast te houden. Ze fungeren als een extra isolatielaag, waardoor de kou van de vloer minder snel in de ruimte trekt. Dit kan vooral nuttig zijn in slecht geïsoleerde woningen of op de begane grond.

©leonid iastremskyi

Voor maximaal effect kies je een dik, dicht geweven tapijt of kleed. Wol of hoogpolig materiaal werkt extra isolerend en voelt ook zachter en warmer aan onder je voeten. Leg het kleed in veelgebruikte ruimtes, zoals de woonkamer of slaapkamer, waar het comfort direct merkbaar is. Heb je vloerverwarming? Kies dan voor een kleed dat geschikt is voor dit type verwarming, zodat de warmte er nog steeds goed doorheen kan.

Naast thermisch comfort helpt een tapijt ook om de algemene sfeer in huis te verbeteren. Een warm kleed nodigt uit om op te zitten of te spelen, wat vooral prettig is als je kinderen hebt. Bovendien kan een vloerkleed helpen om geluiden te dempen, wat een extra voordeel is in drukke huishoudens of appartementen.

Ventileer op de juiste manier

Ventileren is belangrijk voor een gezond binnenklimaat, maar verkeerd ventileren kan leiden tot onnodig warmteverlies. Je moet daarom slim ventileren, zodat je frisse lucht binnenhaalt zonder de warmte uit je huis te laten ontsnappen. De meest effectieve manier is om kort en krachtig te ventileren. Zet bijvoorbeeld twee ramen tegenover elkaar een paar minuten wijd open om een luchtstroom te creëren. Dit ververst de lucht snel zonder dat de muren, vloeren en meubels afkoelen, waardoor je woning zijn warmte behoudt.

©Roman Möbius

Voorkom langdurig ventileren via een raam op een kier, vooral in de winter. Dat zorgt er namelijk voor dat je continu warmte verliest, terwijl de luchtuitwisseling traag verloopt. Maak in plaats daarvan gebruik van ventilatieroosters die je gedeeltelijk kunt openen. Deze bieden een constante toevoer van frisse lucht zonder grote warmteverliezen.

Let ook op ruimtes zoals de keuken en badkamer, waar vocht snel ophoopt. Gebruik de afzuigkap of mechanische ventilatie alleen wanneer nodig en zorg dat je deze systemen niet onnodig lang laat draaien. Vochtige lucht voelt kouder aan, dus het goed afvoeren van vocht helpt je huis niet alleen frisser, maar ook warmer aan te laten voelen.

Combineer met duurzame warmtebronnen

Naast het verminderen van warmteverlies kun je ook denken aan het combineren van deze tips met een duurzame warmtebron. Een elektrische deken, een warmtekussen of zelfs het dragen van meerdere lagen kleding kunnen helpen om comfortabel te blijven zonder extra gas te verbruiken.

Met deze praktische tips kun je je huis comfortabel warm houden en tegelijkertijd je gasverbruik minimaliseren. Het resultaat? Een lagere energierekening, een kleinere ecologische voetafdruk en een heerlijk comfortabel huis!

▼ Volgende artikel
⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Een handdruk, een deurklink, even ergens tegenaan leunen, en ZAP! Voor je het weet, krijg je een elektrische schok. Statische kleding is behoorlijk irritant, maar gelukkig kun je er wat aan doen. In dit artikel ontdek je hoe. Let op: het antwoord kan schokkend zijn!

In dit artikel lees je: ⚡ Wat statische elektriciteit is ⚡ Waarom je kleding zo snel statisch wordt ⚡ Hoe aluminiumfolie, wasverzachter en lepels je kunnen helpen

Lees ook: 8 veelgemaakte fouten bij het wassen van kleding

Waarom is mijn kleding statisch? 

Een statische schok is een vorm van elektriciteit. Het komt door wrijving van kleding tegen andere kleding, tegen je huid, of gewoon door de (droge) lucht om je heen. Vooral synthetische stoffen als nylon en polyester hebben er last van. Ook wol staat erom bekend. Bij katoen en linnen merk je het amper, omdat die de statische elektriciteit weer makkelijk afgeven aan de omgeving. Bij synthetische stoffen wordt de kleding pas ontladen als je iets aanraakt – een deurklink, of de hand van iemand anders, bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het schokeffect te verminderen. 

©komta

Tip 1: Slim wassen en drogen

Je kunt al veel problemen voorkomen door op een slimme manier te wassen en drogen. Het gebruik van wasverzachter zorgt er al voor dat je kleding minder snel statisch geladen wordt als je het aantrekt. Je kunt ook een bolletje aluminiumfolie in de trommel doen bij het wassen, dat zorgt ervoor dat de statische elektriciteit meteen wordt afgegeven aan de trommel. Let op: doe geen aluminiumfolie in de droger! 

©Tanya Rozhnovskaya

Kleding die snel statisch wordt kun je sowieso beter niet in de droger doen, ook als dat volgens het label wel kan. Er bestaan antistatische drogerdoekjes die je bij je wasgoed in de droger kunt stoppen, en die de statische elektriciteit verminderen. 

Tip 2: Metaal

Contact met metaal zorgt ervoor dat de statische elektriciteit wordt afgegeven aan de lucht. Pak voor je je kleding aantrekt een metalen kledinghanger of een ander stuk metaal (een sleutel, een lepel), en wrijf even over de binnen- en buitenkant van je kleding. Zo wordt de elektriciteit ontladen, en kun je je kleding in elk geval zonder schok aantrekken. 

Een andere veelgebruikte manier is een metalen veiligheidsspeld aan je kleding bevestigen. Die zorgt er gedurende de dag voor dat de statische elektriciteit sneller wordt afgegeven, en je hebt minder last van schokken en plakkende kleding. 

Tip 3: De vriezer

De vriezer? Jazeker! Als je je kleding voor je het gaat dragen een halfuurtje in de vriezer legt, wordt de statische elektriciteit ook ontladen, en het bouwt bovendien minder snel weer op. Zorg wel dat je kleding kurkdroog is voor je het in de vriezer legt, anders loop je straks met ijspegels in je nek naar buiten. 

Tip 4: Sprayen

Een beetje sprayen is ook geen slecht idee. Er zijn anti-statische sprays op de markt, die ervoor zorgen dat de lading verdwijnt en minder snel weer opbouwt, maar er zijn ook doe-het-zelf-oplossingen: een beetje haarlak aan de binnenkant van je kleding of een beetje wasverzachter in een plantenspuit heeft ongeveer hetzelfde effect. 

Conclusie

Statische elektriciteit in je kleding is niet fijn, niet voor jou en niet voor degene die je een hand geeft. Vooral wol en synthetische stoffen hebben er last van; katoen en linnen juist helemaal niet. Op een slimme manier wassen en drogen scheelt al een hoop, en aanraking met metaal kan de ergste statische elektriciteit ook oplossen. Besprenkel de binnenkant van je kleding met anti-statische spray, haarlak of wasverzachter, of stop je kleren na het drogen even in de vriezer, en je hebt in elk geval voorlopig nergens meer last van.