ID.nl logo
Huis

LG G6 - Onopvallend is niet slecht, maar is het genoeg?

LG lijkt te hebben geleerd van zijn fouten, en van het verkoopfiasco van de G5. De nieuwe LG G6 maakt geen gebruik meer van poespas als modulaire accu- en cameraopzetmodellen, maar is een doodgewone smartphone. Misschien wel iets té gewoon...

LG presenteerde het nieuwe vlaggenschipmodel traditiegetrouw tijdens het Mobile World Congress, tijdens een presentatie vol gescripte grappen en rare analogieën over de beeldverhouding van de telefoon en Da Vinci's Laatste Avondmaal. Er werden weinig woorden vuil gemaakt aan het vorige toestel, de LG G5, dat op z'n zachtst gezegd geen verkoopsucces was. De G5 was geen verkeerd toestel, maar had een modulaire accu-module die je los kon halen en kon aanvullen met bijvoorbeeld een cameramodule.

Het resultaat was gedurfd, maar niet erg goed.

LG G5 was een mislukking

De LG G5 was een lastig toestel om te gebruiken, althans, de modulaire accu dan. Het was niet duidelijk wat je daarmee moest, kon, en waarom je het eigenlijk nodig had. Ook de beloofde extra modules van andere fabrikanten bleven uit, en dat was in de verkoopcijfers terug te zien. De G5 werd geen groot succes.

Met de G6 probeert LG terug te krabbelen van dat fiasco, maar dat lukt maar deels. Waar je de G5 nog ingewikkeld kon vinden was het in ieder geval te miskennen dat het een toestel iets nieuws bracht, maar dat is van de G6 niet te zeggen. Het toestel valt namelijk niet echt op tussen de andere toestellen die je op dit moment ook al kunt kopen.

©PXimport

LG G6

Dat maakt de G6 niet meteen slecht. Integendeel. Het toestel heeft een schitterend scherm met een 2880 x 1440-processor, en veel processorsnelheid, werk- en opslaggeheugen. Ook de camera's zijn weer een stukje beter geworden, dit keer met een kijkhoek van 125 graden door middel van de dubbele lenzen aan de achterkant. Uiteraard draait het apparaat op Android 7.0, en kun je er als eerste externe toestel buiten de Pixel om gebruik mee maken van Google Assistent.

Het probleem is dat het unieke aan de telefoon daar ook wel ophoudt, en we weinig reden hebben om meteen enthousiast te worden. LG heeft weliswaar een 5,7"-scherm in de body van een kleine 5,2"-telefoon weten te zetten, maar daar houdt het ook wel op. Zaken als Quick Charge 3.0, IP68-waterdichtheid, een grotere accu (van 3,300 mAh) zijn uiteraard mooi, maar ook wel het minste dat we tegenwoordig verwachten van een premium toestel.

©PXimport

De LG G6 is een telefoon

LG heeft wel goed geluisterd naar kopers, door zich niet te richten op specificaties maar op 'gebruikerservaring'. Het bedrijf merkt als één van de weinig smartphonefabrikanten op dat er een grote markt moet zijn voor mensen die wel een premium telefoon willen, maar geen al te grote.

Daarnaast is er weinig op het toestel aan te merken, behalve misschien dat het wat te zwaar en te dik voelt. Maar als je het in je hand hebt denk je eigenlijk.... Niks. Leuk, misschien. Niet lelijk. Een telefoon. Dat is de LG G6. Een telefoon.

HTC 10

Dat klinkt misschien allemaal zeurderig, en onnodig hard over een telefoon die verder erg goed is, maar dit probleem speelt ook al jaren bij HTC. De HTC 10 is namelijk een geweldig toestel, maar mist iedere vorm van urgentie en dat is voor zo'n duur apparaat toch erg jammer. Bovendien maakt het HTC tot een marginale speler op de smartphonemarkt.

De markt voor premium telefoons is niet verzadigd, maar de ontwikkelingen op dat gebied wel. LG is op de goede weg om zich vooral te richten op gebruikersgemak tegenover nóg betere specificaties, maar is dat genoeg om een toestel aan te raden? Dat is maar de vraag.

▼ Volgende artikel
Salderingsregeling zonnepanelen stopt definitief in 2027
© Roman R
Energie

Salderingsregeling zonnepanelen stopt definitief in 2027

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt per 1 januari 2027 definitief beëindigd. De Eerste Kamer heeft deze week ingestemd met de wet die de afbouw en het einde van deze regeling regelt. Het wetsvoorstel van minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) kreeg de steun van een ruime meerderheid van de senatoren.

Het wetsvoorstel werd met meer dan twee derde van de stemmen aangenomen in de Eerste Kamer. Naast de regeringspartijen VVD, PVV, BoerBurgerBeweging (BBB) en ChristenUnie stemden ook partijen als CDA, D66, Volt, Forum voor Democratie en 50PLUS voor de afschaffing van de salderingsregeling. In totaal stemden 49 van de 75 senatoren voor het voorstel. Hiermee is een belangrijke stap gezet in de afbouw van de populaire regeling, die jarenlang het gebruik van zonnepanelen heeft gestimuleerd.

In het kort

Vanaf 1 januari 2027 kunnen mensen met zonnepanelen niet meer salderen. Dit betekent dat ze de stroom die ze in de zomer terugleveren, niet meer kunnen gebruiken om in de winter hun stroomrekening te verlagen.

In plaats daarvan krijgen ze een vergoeding voor de stroom die ze teruggeven aan het net. Deze vergoeding is minimaal 50% van de prijs die ze betalen voor stroom.

Energieleveranciers mogen geen kosten meer rekenen voor de saldering, maar kunnen wel andere kosten in rekening brengen. Na drie jaar wordt er gekeken of deze veranderingen goed werken.

Aanhouding van kritische moties

Tijdens het debat over de wet werden diverse moties ingediend, maar er is slechts over één motie gestemd. Een motie van SGP-senator Peter Schalk, die pleitte voor een geleidelijke afbouw van de salderingsregeling, werd met een ruime meerderheid verworpen. Andere moties, waaronder voorstellen van GroenLinks-PvdA en de Partij voor de Dieren (PvdD), werden aangehouden. Deze moties vroegen onder meer aandacht voor een eerlijke verdeling van kosten en baten tussen huurders en huiseigenaren en voor extra investeringen in zonnepanelen bij woningcorporaties. Over deze moties wordt op een later moment gestemd.

Wat betekent dit voor zonnepaneelbezitters?

Met de goedkeuring van de wet is het einde van de salderingsregeling een feit. Tot 2025 kunnen zonnepaneelbezitters nog volledig salderen, waarna de regeling stapsgewijs zal worden afgebouwd. Vanaf 2027 is het niet langer mogelijk om opgewekte zonne-energie volledig te verrekenen met het eigen stroomverbruik. De overheid hoopt hiermee de overgang naar een duurzamer en eerlijker energiestelsel te bevorderen, waarin zonne-energie beter wordt geïntegreerd.

Toekomstige impact en discussie

Hoewel de afschaffing van de salderingsregeling door veel partijen wordt gezien als een logische stap, leidt het besluit ook tot kritiek. Zo vrezen tegenstanders dat het minder aantrekkelijk wordt voor huishoudens om te investeren in zonnepanelen. De komende jaren zal blijken in hoeverre de nieuwe wet gevolgen heeft voor de groei van zonne-energie in Nederland. Met dit besluit is een tijdperk van stimulering via de salderingsregeling afgesloten, maar blijft de vraag hoe de energietransitie verder vorm krijgt.

Bron: Solar Magazine

▼ Volgende artikel
Meer smaak, minder gedoe: dit is waarom een tafelgrill zo handig is
© pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)
Huis

Meer smaak, minder gedoe: dit is waarom een tafelgrill zo handig is

Houd je van lekker eten dat ook nog eens gezond is? Dan is grillen dé kooktechniek voor jou. Het zorgt voor minder vet en juist meer smaak – precies wat iedereen wil! En daarvoor hoef je echt niet altijd een barbecue aan te steken. Met een tafelgrill maak je binnen in een handomdraai de lekkerste gegrilde gerechten, het hele jaar door.

In dit artikel lees je:

  • Waarom grillen zorgt voor gezond en lekker eten
  • Welke soort grill het best is voor indoor gebruik
  • Wat je met een tafelgrill allemaal kunt klaarmaken

Op de gezonde toer? Lees dan zeker ook De beste gezonde recepten voor je airfryer

Grillen: lekker, gezond en veelzijdig

Lekker en gezond eten staat bij veel mensen hoog op de verlanglijst. Grillen is een geweldige manier om allerlei gerechten en ingrediënten perfect gaar en krokant te bereiden. Het fijne is dat je weinig tot geen vet nodig hebt. Vlees wordt bijvoorbeeld heerlijk mals en het bakt lekker mager uit op een tafelgrill – ideaal voor een gezonde maaltijd met veel smaak.

Nog geen tafelgrill in huis?

Op Kieskeurig.nl vind je de mooiste modellen voor de beste prijs!

Grillen is niet alleen iets voor de barbecue in de tuin; ook binnenshuis zijn er genoeg manieren om als grillmaster aan de slag te gaan. In dit artikel richten we ons op het meest veelzijdige apparaat voor in de keuken: de tafelgrill, ook wel contactgrill genoemd.

©Viktoriia M

Zo handig is een tafelgrill

Een tafelgrill is een apparaat met een dubbele grillplaat dat je kunt open- en dichtklappen. De platen hebben vaak een geribbeld oppervlak, waardoor vet en vleessappen gemakkelijk weg kunnen lopen. Soms kun je de platen verwisselen – handig wanneer je er bijvoorbeeld niet alleen vlees of groente op wilt grillen, maar ook wafels of tosti's. Daarnaast hebben de meeste tafelgrills een instelbare temperatuurknop, waarmee je precies de juiste warmte kiest.

Geavanceerde modellen zijn uitgerust met diverse programma's en kunnen zelf via een geluidssignaal aangeven dat het gerecht klaar is. Het grootste voordeel van een tafelgrill is dat het eten van beide kanten tegelijk wordt verwarmd. Dit zorgt ervoor dat je maaltijden sneller gaar en klaar zijn dan bij gebruik van een barbecue of pan.

Tafelgrill kopen? Hierop moet je letten

Zoek je een nieuwe grill? Kijk dan niet alleen naar het vermogen. Meer watt betekent meer kracht, hogere temperaturen en sneller koken – dus je eten is sneller klaar en je krijgt mooie grillstrepen. Maar er zijn meer aspecten om rekening mee te houden. Kun je de platen bijvoorbeeld verwisselen, of op zijn minst uit de grill halen om ze makkelijk schoon te maken? Dat maakt het gebruik een stuk praktischer. En zo ja, mogen ze dan in de vaatwasser of alleen op de hand worden afgewassen?

Lekker makkelijk: kies een contactgrill

waarvan de platen in de vaatwasser kunnen

Het is extra handig als de grill een opvangbakje heeft voor vet en vleessappen, zodat deze niet op je tafel of aanrecht terechtkomen. Instelbare warmte is bijna een must, omdat je bijvoorbeeld vis op een lagere temperatuur grillt dan steak. Een lang snoer is ook een praktisch, zodat je niet per se vlak bij een stopcontact hoeft te grillen. Tot slot kijk je naar je eigen behoeften: heb je al een tosti-ijzer, dan is een tosti-plaat voor je tafelgrill misschien niet nodig, Of juist wel, en dan doe je je tosti-apparaat weg.

Lees ook: Gezonde tosti's om de hele middag op door te gaan

©Sławomir Fajer

Wat kun je bereiden met een tafelgrill?

Een tafelgrill is ideaal voor veel meer dan alleen de perfecte tosti. Vrijwel elk stuk vlees dat je op de barbecue zou leggen, kun je ook op een tafelgrill bereiden. Denk aan biefstuk, varkenshaas, saté, kip en zelfs visfilet. Sudderlapjes zijn wat minder geschikt, maar snel te garen vlees blijft sappig en smaakvol op de grill.

Ook groenten doen het geweldig op een tafelgrill. Gemarineerde plakjes courgette en aubergine zijn een aanrader, net als (vega)burgers. Zelfs bacon bak je moeiteloos krokant tussen de hete platen. Kortom, met een tafelgrill kun je eenvoudig dagelijks gezond en smaakvol koken, zonder dat je het fornuis nodig hebt!