LG G6 - Onopvallend is niet slecht, maar is het genoeg?
LG lijkt te hebben geleerd van zijn fouten, en van het verkoopfiasco van de G5. De nieuwe LG G6 maakt geen gebruik meer van poespas als modulaire accu- en cameraopzetmodellen, maar is een doodgewone smartphone. Misschien wel iets té gewoon...
LG presenteerde het nieuwe vlaggenschipmodel traditiegetrouw tijdens het Mobile World Congress, tijdens een presentatie vol gescripte grappen en rare analogieën over de beeldverhouding van de telefoon en Da Vinci's Laatste Avondmaal. Er werden weinig woorden vuil gemaakt aan het vorige toestel, de LG G5, dat op z'n zachtst gezegd geen verkoopsucces was. De G5 was geen verkeerd toestel, maar had een modulaire accu-module die je los kon halen en kon aanvullen met bijvoorbeeld een cameramodule.
Het resultaat was gedurfd, maar niet erg goed.
LG G5 was een mislukking
De LG G5 was een lastig toestel om te gebruiken, althans, de modulaire accu dan. Het was niet duidelijk wat je daarmee moest, kon, en waarom je het eigenlijk nodig had. Ook de beloofde extra modules van andere fabrikanten bleven uit, en dat was in de verkoopcijfers terug te zien. De G5 werd geen groot succes.
Met de G6 probeert LG terug te krabbelen van dat fiasco, maar dat lukt maar deels. Waar je de G5 nog ingewikkeld kon vinden was het in ieder geval te miskennen dat het een toestel iets nieuws bracht, maar dat is van de G6 niet te zeggen. Het toestel valt namelijk niet echt op tussen de andere toestellen die je op dit moment ook al kunt kopen.
©PXimport
LG G6
Dat maakt de G6 niet meteen slecht. Integendeel. Het toestel heeft een schitterend scherm met een 2880 x 1440-processor, en veel processorsnelheid, werk- en opslaggeheugen. Ook de camera's zijn weer een stukje beter geworden, dit keer met een kijkhoek van 125 graden door middel van de dubbele lenzen aan de achterkant. Uiteraard draait het apparaat op Android 7.0, en kun je er als eerste externe toestel buiten de Pixel om gebruik mee maken van Google Assistent.
Het probleem is dat het unieke aan de telefoon daar ook wel ophoudt, en we weinig reden hebben om meteen enthousiast te worden. LG heeft weliswaar een 5,7"-scherm in de body van een kleine 5,2"-telefoon weten te zetten, maar daar houdt het ook wel op. Zaken als Quick Charge 3.0, IP68-waterdichtheid, een grotere accu (van 3,300 mAh) zijn uiteraard mooi, maar ook wel het minste dat we tegenwoordig verwachten van een premium toestel.
©PXimport
De LG G6 is een telefoon
LG heeft wel goed geluisterd naar kopers, door zich niet te richten op specificaties maar op 'gebruikerservaring'. Het bedrijf merkt als één van de weinig smartphonefabrikanten op dat er een grote markt moet zijn voor mensen die wel een premium telefoon willen, maar geen al te grote.
Daarnaast is er weinig op het toestel aan te merken, behalve misschien dat het wat te zwaar en te dik voelt. Maar als je het in je hand hebt denk je eigenlijk.... Niks. Leuk, misschien. Niet lelijk. Een telefoon. Dat is de LG G6. Een telefoon.
HTC 10
Dat klinkt misschien allemaal zeurderig, en onnodig hard over een telefoon die verder erg goed is, maar dit probleem speelt ook al jaren bij HTC. De HTC 10 is namelijk een geweldig toestel, maar mist iedere vorm van urgentie en dat is voor zo'n duur apparaat toch erg jammer. Bovendien maakt het HTC tot een marginale speler op de smartphonemarkt.
De markt voor premium telefoons is niet verzadigd, maar de ontwikkelingen op dat gebied wel. LG is op de goede weg om zich vooral te richten op gebruikersgemak tegenover nóg betere specificaties, maar is dat genoeg om een toestel aan te raden? Dat is maar de vraag.