ID.nl logo
LG G5 - Middenweg tussen innovatie en design
© PXimport
Huis

LG G5 - Middenweg tussen innovatie en design

LG is de laatste jaren innovatief bezig met smartphones. De G3 had een scherm met QHD-resolutie, de G4 sprong er uit met de camera en leren achterkant. De G5 heeft een metalen behuizing én verwisselbare batterij. Maar kan de G5 met de verbluffende Galaxy S7 meelopen, die tegelijkertijd verscheen?

Onlangs testte ik de Fairphone 2 uit, die modulair wat opgebouwd. Innovatief, maar mooi is het toestel niet. De G5 is niet even modulair als de Fairphone, maar weet er wel fraai uit te zien met een metalen behuizing. Ondanks wat LG beweert is de behuizing niet unibody, oftewel één metalen geheel. De onderkant is met een knopje aan de zijkant los te maken, waarna de module met de batterij losgetrokken kan worden. Handig, want zo kun je de batterij vervangen, maar ook andere modules plaatsen. Goed voor de duurzaamheid van het toestel, maar ook opent het de deur voor interessante accessoires. Lees ook onze review van de LG V10 - luxe conceptsmartphone

Afwerking

Het concept roept de vraag op of de onderkant niet te makkelijk loskomt als het knopje per ongeluk in je broekzak ingedrukt wordt. Al snel tijdens het testen kwam ik erachter dat je je daar geen zorgen over hoeft te maken. Nee, om de onderkant los te maken moet je zelfs behoorlijk wrikken. Het is niet helemaal prettig afgewerkt en helaas valt dat voor de algemene afwerking van het toestel te zeggen: veel scherpe randjes van het metaal, de vingerafdrukscanner (die aan de achterkant geplaatst is en tevens dienst doet als home-knop) rammelt en aan de bovenkant kwamen we zelfs nog wat lijmrandjes tegen.

©PXimport

Het knopje aan de onderkant druk je in om de batterijmodule los te maken.

Dat zijn kleine details, die extra opvallen omdat de ontwerpers duidelijk hard hebben gewerkt om het toestel er mooi (en uniek!) uit te laten zien, maar het toestel is voor zijn metalen constructie opvallend licht. Met een iets betere afwerking zou het toestel veel beter in de hand liggen, en voor een toestel dat je meerdere malen per dag oppakt is dat niet geheel onbelangrijk.

Breedbeeld

Vorig jaar was de LG G4 uitgerust met de beste camera die we tot dusver op een smartphone gezien hadden. Maar intussen heeft aartsrivaal Samsung met de Galaxy S7 de lat op cameragebied in een klap een stuk hoger gelegd. LG brengt geen betere camerasensor dan de S7. Maar de G5 heeft voor fotografen juist andere troefkaarten. Wil je je foto tot in de puntjes finetunen, met witbalans, sluitertijd en raw-fotografie? Dan biedt de camera-app van de G5 nog steeds veel mogelijkheden in de beste interface.

Opvallender is echter dat er een dubbele camera geplaatst is. Smartphones met zo'n dual camera zijn niet nieuw, maar meestal worden de twee lenzen aan de achterkant van het toestel gebruikt om samen een foto te maken. De G5 is net even anders, op de achterkant vinden we een gewone 16 megapixelcamera en een camera met een groothoeklens van 8 megapixel. Standaard wordt de groothoeklens gebruikt, maar afhankelijk van waarop je scherpstelt of hoe ver je inzoomt wordt de gewone camera ingeschakeld. Eventueel kun je ook makkelijk handmatig switchen tussen de twee met een druk op de knop in de camera-app.

De 16 megapixelcamera is dezelfde die LG vorig jaar al gebruikte op de G4. Een uitstekende camera, die vorig jaar zelfs als beste uit de bus kwam in een vergelijkende test. Maar inmiddels is deze wel voorbijgestreefd door de camera van de Galaxy S7 en Nexus 6P. De groothoeklens weet wat minder detail vast te leggen, maar wel veel. De lens kan 135 graden om zich heen kijken, de gewone camera overigens 75 graden. Wanneer je bijvoorbeeld een toren fotografeert past deze in een keer op de foto. Dat is wel iets prettigs waar je snel aan went. De kwaliteit van de foto's zelf zijn vergelijkbaar met de camera met de gewone lens, alleen iets minder scherp. Dat merk je vooral wanneer je inzoomt.

©PXimport

Voor close-ups wordt automatisch de gewone camera geactiveerd.

Verbleekt

Qua beeldscherm zien we weinig verschil met zijn voorganger. De enorm hoge QHD-resolutie is natuurlijk gebleven en dankzij de opkomst van VR, zien we eindelijk de echte toegevoegde waarde van zo'n resolutie. Wanneer je het toestel in een VR-bril steekt (en niet ontoevallig biedt LG een speciale VR-bril aan voor de G5) merk je het verschil. Maar bij gewoon gebruik nog steeds nauwelijks. Het beeldscherm is natuurlijk wel scherp, maar ook helder. De kleuren worden alleen niet altijd heel goed weergegeven. Kortom een prima beeldscherm, maar het verbleekt toch wat tegenover het beeldscherm van de Galaxy S7. Net als de camera, specs en de accuduur, waar ik zometeen op terugkom. Maar dat is toch het grote mankement van de G5: er zijn unieke bouw-eigenschappen, maar omdat Samsung zich zo heeft uitgesloofd met de Galaxy S7 komt de G5 niet uit zijn schaduw als toestel in dezelfde prijsklasse.

Weinig rotzooi

Maar een negatieve eigenschap van de S7 weet de G5 wél weg te poetsen: bloatware. LG heeft opvallend weinig overbodige rotzooi voorgeïnstalleerd. Android (6.0 Marshmallow) is wel behoorlijk onder handen genomen, zoals we van de Zuid-Koreanen gewend zijn. Veel kinderlijke kleuren, dito icoontjes en een rommelige indeling van de instellingen. Vervelend is wel dat er geen app-overzicht is. Alle app-icoontjes worden tussen je homescreens met widgets gegooid. Vervelend en onoverzichtelijk. Uit de LG-applicatiewinkel Smartworld kun je LG Home 4.0 downloaden, zodat je weer het gewone uiterlijk van LG smartphones terugkrijgt. Overigens ben je nog beter af als je Nova Launcher uit de Play Store installeert.

De G5 draait de recentste Androidversie, 6.0. Hier heeft LG aan lopen sleutelen. Zo wordt er op het scherm altijd een klokje getoond, zodat je niet je smartphone hoeft aan te zetten om te zien hoe laat het is. Maar ook worden meldingen getoond. Als je meer uit je batterij wilt halen kun je dit overigens ook uitschakelen. In de instellingen vind je ook 'Smart Settings' terug, welke je misschien al kent van de G4. Hierin kun je instellingen automatiseren op basis van je locatie en tijd. Het is leuk en handig om je smartphone op deze manier te kunnen programmeren.

Weinig bloatware betekent meer systeemcapaciteit voor apps die je zelf installeert. Daarvoor heb je genoeg ruimte: van 32GB opslagruimte heb je er nog 20 beschikbaar. Maar ook kun je een geheugenkaartje gebruiken om de opslagruimte uit te breiden voor bijvoorbeeld muziek, foto's en video's. De batterijduur valt helaas wel wat tegen. Je houdt het wel een dag vol met een opgeladen batterij, maar het kan geen kwaad om een tweede batterij aan te schaffen en in je tas te steken als je langer op pad gaat.

©PXimport

De camera's zitten boven de vingerafdrukscanner.

Zoals een smartphone van 700 euro betaamt heeft het naast de eerder genoemde onderdelen ook goede specificaties om de komende twee jaar zorgeloos mee door te komen. De G5 heeft een nieuwe SnapDragon 820-processor en genoeg werkgeheugen. Maar positief is ook dat er een infraroodpoort aanwezig is, zodat de G5 de afstandsbediening van je televisie ook vervangt. Ook zien we aan de onderkant een nieuwe usb-c-ingang om je toestel op te laden of apparatuur op aan te sluiten.

Conclusie

Ik loop wel warm voor de G5. Het is een all-round toptoestel, waarbij de innovatie in z'n modulaire bouw én metalen behuizing zit. Leuk is daarbij dat er ook deuren geopend worden voor accessoires, alhoewel er nog weinig beschikbaar zijn. Het grote nadeel is echter dat hij niet uit de schaduw van de Galaxy S7 weet te komen. Wil LG de G5 als interessantere outsider presenteren, dan zal er een flinke hap van zo'n 150 à 200 euro uit de prijs genomen moeten worden.

Goed
Conclusie

LG G5 ----- **Prijs:** € 699,- **OS:** Android 6.0 (Marshmallow) **Scherm:** 5,3 inch LCD (2560 x 1440) **Processor:** 2,1 GHz quadcore (Snapdragon 820) **RAM:** 4 GB **Opslag:** 32GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij:** 2800 mAh **Camera:** 16 en 8 (breedbeeld) megapixel (achter), 8 megapixel (voor) **Connectiviteit:** wifi, GPS, Bluetooth, LTE, infrarood **Formaat:** 15 x 7,4 x 0,8 cm **Gewicht:** 159 gram **Website:** [www.lg.com](http://www.lg.com/nl)

Plus- en minpunten
  • Modulaire bouw en accessoires
  • All-round goed
  • Groothoeklens
  • Lichtgewicht
  • Prijs
  • Accuduur
  • Geen app-overzicht
▼ Volgende artikel
Zo kies je de beste kruimeldief voor dierenharen
© suyu
Huis

Zo kies je de beste kruimeldief voor dierenharen

Op de bank, het bed, het aanrecht en soms zelfs op je bord. Wie huisdieren heeft, herkent het wel: huisdierharen liggen werkelijk óveral. De oplossing? Een kruimeldief! Maar pas op: niet elke kruimeldief werkt goed tegen dierenharen.

Een kruimeldief helpt goed bij het verwijderen van huisdierharen, maar de ene werkt beter dan de andere. Voor zachte stoffen en vloeren heb je een krachtige nodig, liefst met een speciaal opzetstuk voor dierenharen. Ook andere eigenschappen spelen mee. In dit artikel ontdek je welke kruimeldief het best werkt voor dierenharen.

Lees ook: Bij deze huishoudelijke klusjes komt een kruimeldief goed van pas

Je bent natuurlijk dol op je viervoeter, maar iets minder op al die rondzwervende haren in huis. Op de een of andere manier komen katten- en hondenharen altijd op de meest bijzondere plekken terecht, zelfs als je je huisdier hebt verboden om op die plekken te komen. Vervelend, en ook een beetje onhygiënisch. Met je huisdier regelmatig borstelen kom je al een heel eind, maar vaak is er grover geschut nodig om je huis (grotendeels) dierenhaarvrij te houden. Een kruimeldief is ideaal voor dit klusje: je pakt hem er zo bij, neemt hem makkelijk mee van kamer naar kamer en bergt 'm ook zo weer op. Scheelt een hoop gezeul met een zware stofzuiger!

Er is wel een 'maar': niet alle kruimeldieven zijn krachtig genoeg om huisdierharen te verwijderen. Dierenharen hechten zich namelijk makkelijk aan stoffen meubels en zachte vloeren, en dus is er flink wat kracht nodig om zulke haren los te krijgen. Met een 'standaard' kruimeldief lukt dat vaak niet. Gelukkig zijn er verschillende kruimeldieven speciaal voor dierenharen, maar andere modellen kunnen net zo effectief zijn. Wij sommen voor je op hoe je een goede kruimeldief voor het verwijderen van dierenharen herkent.

Hoge zuigkracht

Behalve dat dierenharen makkelijk blijven hangen in zachte stoffen, worden ze vaak nóg verder de stof ingeduwd wanneer jij of je huisdier erop gaat zitten of liggen. Met een kruimeldief met matige tot gemiddelde zuigkracht kun je dan zuigen wat je wilt, maar meestal gebeurt er dan niet zoveel. Soms druk je haren daarmee alleen maar verder plat. De belangrijkste eis voor een kruimeldief voor dierenharen is dan ook een hoge zuigkracht van minstens 100 AW (Airwatts) of 10.000 Pa (Pascalls). Ook een turbofunctie is mooi meegenomen: hiermee zet je de kruimeldief voor korte tijd op zijn hoogste stand en zuig je zelfs de meest hardnekkige haren makkelijk weg.

©Sergey Mironov/ Sergeymironov.co

Speciaal opzetstuk

Omdat dierenharen vaak zo diep in de stof zitten, werkt een standaard opzetstuk dat enkel met lucht zuigt meestal niet voldoende. Beter is een gemotoriseerde rolborstel die de haren krachtig naar binnen trekt, ongeveer net zoals een kledingroller dat doet. Zulke geautomatiseerde borstels worden soms ook wel aangeduid met 'dierenhaarborstel' of 'turboborstel'. Een ander handig accessoire voor dierenharen is de spleetzuigmond: een langwerpig opzetstuk dat door zijn smalle ontwerp extra krachtig en geconcentreerd zuigt. Hiermee verwijder je eenvoudig dierenharen van moeilijke plekken, zoals kieren, plinten en tussen bankkussens. 

Lange batterijduur 

Als je de smaak te pakken hebt en je hele huis in één keer dierenhaarvrij wilt maken, heb je aan tien minuten zuigen meestal niet genoeg. De meeste kruimeldieven kunnen op een volle batterij tussen de tien tot dertig minuten aaneengesloten zuigen, maar er zijn ook modellen die het wel drie kwartier uithouden. Bij de specificaties staat vaak vermeld hoe lang een kruimeldief na opladen meegaat. Bedenk goed wat in jouw situatie past, zodat je tijdens het zuigen niet steeds onderbroken wordt door een lege batterij.

©Katya Bennett

HEPA-filter

Wil je er zeker van zijn dat je kruimeldief geen enkel haartje mist? Kijk dan eens naar een kruimeldief met HEPA-filter. Dit type filter zuigt de kleinste vuil- en stofdeeltjes op, dus óók de fijnste haren. Ook voorkomt een HEPA-filter dat haren opnieuw de lucht in worden geblazen. Dat is hygiënisch voor jezelf, maar ook fijn als je gasten over de vloer krijgt die allergisch zijn voor huisdieren.

Laag geluidsniveau

Ieder baasje weet dat huisdieren flink kunnen schrikken van harde geluiden. Vaak zijn honden en katten al geen fan van de stofzuiger, dus ga er maar vanuit dat een kruimeldief ook niet op hun favorietenlijstje staat. Om je viervoeter geen onnodige stress te bezorgen, kies je daarom het beste voor een kruimeldief die niet te veel geluid maakt. Alles onder de 70 decibel wordt als relatief stil gezien. Wie weet voorkom je hiermee al heel wat rondzwervende dierenharen in huis, want ook voor huisdieren geldt: hoe minder stress, hoe minder haaruitval! 

▼ Volgende artikel
Receiver of stereoversterker? Dit zijn de verschillen
© NAD Electronics
Huis

Receiver of stereoversterker? Dit zijn de verschillen

Wil je losse speakers op een audiosysteem aansluiten? Kies dan tussen een receiver en stereoversterker. Welk apparaat je het best kunt kopen, hangt grotendeels af van het luistergedrag, het budget en de akoestische ruimte. Bovendien hebben beide audiosystemen zelf ook nog de nodige verschillen. Die doen we in dit artikel uit de doeken.

In dit artikel bespreken we:

  • Wat de voornaamste verschillen zijn tussen een receiver en stereoversterker
  • Of je het best een receiver of stereoversterker kunt kopen
  • Hoe het zit met de prijs-kwaliteitverhouding van een receiver en stereoversterker

Ook interessant: Wat is beter, stereo- of surroundgeluid?

Als je de achterzijden van een stereoversterker en receiver met elkaar vergelijkt, zie je de nodige verschillen. Zo heeft laatstgenoemd apparaat over het algemeen véél meer in- en uitgangen. Maar is dat per definitie ook beter? Dat is afhankelijk van verschillende factoren.

Twee of meer luidsprekers?

Het voornaamste verschil tussen beide audiosystemen is eigenlijk heel simpel. Een stereoversterker loodst het geluid naar twee kanalen (stereogeluid), terwijl een receiver doorgaans meer kanalen (surroundgeluid) ondersteunt. Denk in het laatste geval bijvoorbeeld aan een 5.1- of 7.2-kanaals opstelling. Aan jou de vraag of je geluid uit twee of (veel) meer speakers wilt horen. Voor de weergave van lage tonen hebben vrijwel alle receivers en bepaalde stereoversterkers een subwooferuitgang.

©Advance Paris

Op de Advance Paris A12 Classic-versterker kun je alleen een linker- en rechterspeaker aansluiten.

Focus op muziek óf film en gaming

Belangrijk is de vraag waarvoor je het audiosysteem hoofdzakelijk gaat gebruiken. Fanatieke muziekliefhebbers luisteren het liefst naar stereogeluid. Logisch, want veruit de meeste albums zijn voorzien van een stereomix. Dat kun je tijdens het luisteren van een liedje duidelijk horen. De linkerspeaker produceert bijvoorbeeld een gitaarsolo, terwijl de rechterluidspreker felle drums laat horen. Deze wisselwerking tussen twee kanalen ligt voor het luisteren van muziek prettig in het gehoor. Je hebt tenslotte ook maar twee oren.

Een stereoversterker telt meerdere analoge en digitale audiopoorten. Hierop sluit je verschillende audiobronnen aan, zoals een draaitafel, cd-speler en cassettedeck. Uitgebreide modellen hebben daarnaast een (draadloze) netwerkaansluiting en/of bluetooth-ontvanger. Nuttig voor het geval je afspeellijsten via Spotify, Apple Music, Tidal of een andere muziekdienst wilt streamen. Overigens bestaan er ook stereoversterkers met videopoorten. Sluit dan met behulp van HDMI bijvoorbeeld een tv-ontvanger of gameconsole aan. De versterker verwerkt het geluid en stuurt het videosignaal naar een aangesloten televisie.

Kijk je elke avond naar Netflix en/of speel je graag games? In dat geval is een receiver met minimaal vijf speakers en een subwoofer het overwegen waard. Deze luidsprekers werken naadloos samen met de televisie. Schiet een sluipschutter bijvoorbeeld vanaf het dak van een wolkenkrabber, dan hoor je achter of boven je het zoevende geluid van een kogel. Uiteraard is het dan wel een voorwaarde dat alle speakers correct zijn opgesteld. Elke receiver bevat meerdere audio- en videopoorten, zodat je onder meer een tv-ontvanger, blu-rayspeler, cd-speler en gameconsole kunt aansluiten. Met een receiver luister je desgewenst ook naar muziek via de twee voorste luidsprekers. Lees voor meer informatie het artikel Receiver kopen? Let op deze aandachtspunten.

Stereoversterker kopen?

Bekijk hier alle modellen op een rij!

Prijs-kwaliteitverhouding

Heb je een relatief bescheiden budget? Als je goed geluid belangrijk vindt, investeer je elke euro bij voorkeur in een audio-opstelling met twee kanalen. Binnen dezelfde prijsklasse presteert een stereoversterker in de regel beter dan een receiver. De aanwezige voeding hoeft de beschikbare energie tenslotte maar over maar twee kanalen te verdelen.

Bij een receiver zijn dat er veel meer. Om die reden is er dus minder vermogen per speaker beschikbaar. Het resultaat is een wat vlakker geluid met minder hoorbare details. Bij een stereo-opstelling is de drempel ook nog eens lager om in twee hoogstaande luidsprekers en goede audiokabels te investeren. Wil je een surround-opstelling met ongeveer dezelfde geluidskwaliteit, dan is dat trouwens ook mogelijk, alleen kleeft daar wel een veel hoger prijskaartje aan.

©NAD Electronics

Besteed voor het beste geluid je volledige budget aan een stereoversterker en twee luidsprekers.

Akoestische ruimte

Naast je persoonlijke voorkeuren en budget speelt ook de akoestische ruimte een belangrijke rol. Het is namelijk cruciaal dat de geluidsgolven voldoende 'bewegingsruimte' hebben. Daarom ligt het plaatsen van een uitgebreide surroundset in een kleine (woon)kamer niet voor de hand. Wanneer de geluidsgolven afkomstig van meerdere luidsprekers volop tegen de muren, de vloer, het plafond en overige harde objecten weerkaatsen, ontstaat er een rommelig geluid. Dat ligt onprettig in het gehoor. Kies in een bescheiden ruimte daarom liever voor een stereo-opstelling. Je kunt op bepaalde stereoversterkers eventueel een subwoofer aansluiten. Creëer op die manier evengoed een thuisbioscoop met nadreunende bastonen.

Kijk je in een behoorlijke ruimte naar films of speel je games? Je kunt overwegen om meerdere luidsprekers in de kamer te plaatsen. Een uitgebalanceerd surroundgeluid heeft dan wel degelijk meerwaarde. Zorg wel voor een goede positie van de speakers. Bovendien is het noodzakelijk om lange kabels aan te leggen. Meer informatie over het verbinden van luidsprekers lees je in het artikel Zo sluit je het best een receiver aan.

©Dali

Een effectieve surround-opstelling vereist een behoorlijke akoestische ruimte.

Conclusie

Houd bij de aanschaf van een geschikt audiosysteem rekening met je persoonlijke voorkeuren, budget en akoestische ruimte. De kunst is om hiertussen de juiste balans te vinden. Heb je eenmaal een keuze gemaakt, dan vind je volop receivers of stereoversterkers in uiteenlopende prijsklassen.