ID.nl logo
HTC 10 - Weinig onderscheidend, maar de moeite waard
© PXimport
Huis

HTC 10 - Weinig onderscheidend, maar de moeite waard

Met de HTC 10 moet de Taiwanese fabrikant weer helemaal terugkomen aan de top van de smartphone-wereld. Dat lukt verrassend goed, want de HTC 10 is een absoluut toptoestel met goede specificaties, die alleen nergens noemenswaardig écht beter is dan de concurrentie.

De HTC 10 is HTC's nieuwe paradepaardje, het topmodel dat het verkoopfiasco van de M9 moet vergeten, en qua kwaliteit ver boven de middenklasser A9 moet staan. Hoewel HTC zich de laatste tijd steeds meer richt op virtual reality (met de Vive Pre-headset), is het Taiwanese bedrijf zijn roots als telefoonmaker niet vergeten. Eerdere Android-toestellen van HTC konden maar moeilijk meekomen op de markt, maar met de 10 heeft HTC alles uit de kast getrokken om het beste toestel in jaren te maken. En dat lukt goed. Lees ook: HTC Vive - Loop door een virtuele wereld.

Uiterlijk

Dat is meteen te zien aan het chique uiterlijk. Dat is van stevig metaal, met eindelijk een 'normale' voorkant in tegenstelling tot de rare speakers op het voorpaneel van de vorige M9.

Ook de achterkant is mooier geworden. Die is van een glad, egaal metaal, met een opvallende bolling erin waardoor je het toestel lekker in je hand kunt houden. De ronde randen voelen absoluut niet hoekig aan. Aan de boven- en onderkant zitten achter de twee antenne-lijnen, maar in tegenstelling tot veel andere telefoons vallen die hier niet zo op en lijken ze onderdeel van het design van de telefoon.

©PXimport

Het uiterlijk is fraai en komt erg overeen met de voorgangers van de HTC 10.

Knoppen

Aan de zijkant zitten de standaard-knoppen die je verwacht; een aan/uitknop in het midden, op een handige ergonomische plaats voor je duim, en twee volumeknoppen daar vlak boven. Opvallend is de aan/uit-knop, die geribbeld is zodat je hem meteen met je vinger kunt vinden vanuit je broekzak.

Twee slots

Opvallend is dat de HTC 10 twee vakjes heeft voor zowel de sim-kaart als de sd-kaart. Aan beide kanten zit zo'n slot, en hoewel dat tegen de conventie ingaat van een wat groter slot voor beide kaarten past het wel goed bij de rest van het design van de 10. Die is namelijk opvallend symmetrisch, iets dat niet meteen opvalt maar dat je wel waardeert. Zo zit de hoofdtelefoonaansluiting in het midden van het toestel aan de bovenkant, en valt het op dat de aan/uitknop ook in het midden zit.

©PXimport

Usb-C

Onderaan de telefoon zitten nog een usb-C-aansluiting, en voorop een vingerafdrukscanner die ook fungeert als homeknop. Daar komen we later nog even op terug. Als je het puur over het design van de telefoon hebt, zie je direct dat de HTC 10 een toptoestel is. Het voelt chique aan, duur, sexy en elegant, maar ook oerdegelijk.

Dat is misschien wel gelijk het grootste nadeel van het toestel, want dat ligt vrij zwaar in de hand en is ook significant dikker dan andere modellen. En waar je zou hopen dat die extra dikte zou zorgen voor een betere accuduur, valt dat in de praktijk toch een beetje tegen.

Prestaties

Over de prestaties van de HTC 10 hebben we weinig te klagen. De combinatie van de Snapdragon 820-processor, de 4 GB aan RAM én HTC's eigen Android-versie maken de telefoon aangenaam snel, en maken het draaien van meerdere apps tegelijk prima te doen. De telefoon is niet merkbaar veel sneller of trager dan concurrenten als de S7 of de G5 en scoorde in een aantal simpele benchmarks ongeveer even hoog.

Dat heeft onder andere te maken met de 10's scherm, dat met een lage latency weinig processorkracht vraagt, en met het minimalistische besturingssysteem dat een aantal prestatieverbeterende snufjes aan boord heeft.

SenseUI-skin

Het is vooral HTC's eigen Android-skin die in deze telefoon moet zorgen voor een unieke ervaring. Veel fabrikanten proberen zich met een eigen skin te onderscheiden van de concurrentie, zoals Samsung met het vreselijk zware TouchWiz, LG met zijn vele extra features en apps, en Huawei dat met EmotionUI Android bijna onherkenbaar achterlaat. HTC gaat juist een andere kant op. Het toestel maakt gebruik van Sense UI, een eigen Android-schil die het bedrijf al gebruikt sinds de eerste Android-telefoons uit 2010.

Sense UI is gemaakt om de 10 zijn eigen smaakje te geven, maar HTC heeft er goed voor gewaakt om geen overdaad aan zinloze applicaties en functies toe te voegen. Het bedrijf zegt nauw met Google te hebben samengewerkt om de Android-skin zo minimalistisch mogelijk te houden, zonder te vervallen in stock-Android of het bare-bones-OS van CyanogenMod.

Weinig bloatware

Dat is aardig goed gelukt. Dat begint bijvoorbeeld al bij het aantal applicaties, want buiten de verplichte Google-apps staat er niets te veel op het toestel. Waar veel custom OS's nog een aantal dubbele applicaties hebben staan, zoals meerdere Galerijen of aantekeningen-apps heeft HTC onder meer zijn eigen versie van Google Photos gemaakt, waarmee je naast de Photos-functies ook .raw-images kunt opslaan.

Toch heeft de HTC 10 net als andere telefoons een aantal apps geïnstalleerd staan die maar voor sommige gebruikers leuk of handig zijn. Neem bijvoorbeeld de app om het thuisscherm te veranderen van iconen en widgets naar 'stickers', en aan de linkerzijde van het thuisscherm zit een compleet nieuw scherm met nieuws en socialmedia-feeds. Die zagen we ook al in eerdere toestellen van bijvoorbeeld Samsung, en dat vonden we in dat geval ook compleet overbodig.

Handige programmaatjes

Een aantal features van het toestel zijn weer wel handig, zoals Boost+ waarmee je individuele apps kunt vergrendelen met een vingerafdruk en een app die het RAM-cache regelmatig leegt waardoor je telefoon sneller wordt.

De HTC 10 maakt gebruik van usb-C, een goede keus waarmee de HTC 10 meteen klaar is voor de toekomst, al moet je er wel rekening mee houden dat usb-C-kabels nog steeds veel minder aanwezig zijn dan micro-usb. Denk goed na over waar je je opladers neerlegt, want vooralsnog heeft bijna niemand er eentje die je kunt lenen.

Audio

Een ander opvallend aspect aan de telefoon is de audio. Normaal gesproken is dat een zwaar onderbelicht aspect van telefoons, maar bij de HTC 10 is het vermelden van het geluid en de audioverwerking positief noodzakelijk. De 10 richt zich niet specifiek op audiofielen, maar die doelgroep kan beter bij deze telefoon terecht dan bij welk ander toestel ook. Sowieso ondersteunt de 10 high-res-audio (van 24 bits), maar er zitten nog een aantal andere snufjes in de telefoon waar audiofielen blij van worden.

Zo wordt je de eerste keer gevraagd een 'persoonlijke audioprofiel' op te stellen, waarbij je een aantal instellingen moet doorlopen om de perfecte balans te krijgen van hoge en lage tonen voor jouw oren. Die kun je bovendien aanpassen voor verschillende hoofdtelefoons.

BoomSound

Door de ingebouwde DAC (wat een digitaal geluidssignaal naar een analoge omzet) en HTC's eigen 'BoomSound'-technologie heeft het geluid een opvallende dynamiek, met hoge tonen en lage bassen, die zelfs via de speaker goed klinken door de ingebouwde mini-subwoofer en -tweeter. Maar het is vooral met het gebruik van een hoofdtelefoon dat het geluid wonderbaarlijk klinkt: rijk en diep, beter dan op andere smartphones. En omdat je op deze telefoon vooral high-res-muziek wil luisteren is het fijn dat er uitbreidbaar geheugen bovenop de bestaande 32 of 64 GB is.

Scherm

De HTC 10 heeft een scherm van 5,2" met een QHD-resolutie van 2560 x 1440 pixels waarmee het qua pixeldichtheid goed in de buurt komt van de concurrerende toestellen, al merk je wel het scherpe contrast van het amoled-display van bijvoorbeeld de Galaxy S7.

Flets

Toch zijn de kleuren helder genoeg, al voelen ze op een lage helderheid wat fletser. Wel is er een wijd kleurenspectrum waarmee je veel verschillende kleuren van je scherm ziet springen. Dat maakt de telefoon erg goed voor media-applicaties zoals video of games. Je ziet een paar vertekeningen wanneer je vanuit een hoek naar het toestel kijkt, maar dat is verwaarloosbaar.

Opvallend is ook hoe helder het scherm is in normale situaties, maar in het zonlicht valt dat toch wel tegen. Dan worden de kleuren veel fletser, en zie je al vrij snel screen glare.

©PXimport

De kleurweergave is goed, zolang er geen zonlicht op het scherm valt.

Camera

HTC heeft in de 10 opvallend veel aandacht besteed aan de front-camera, maar ook de gewone camera aan de achterkant staat zijn mannetje. Dat is ondanks het feit dat HTC nooit echt bekend stond om zijn goede camera's, dus dat is een welkome verrassing. De lens heeft 12 megapixels en een diafragma van f/1.8, ietwat aan de hoge kant maar geen probleem voor het maken van foto's in het donker. Door de optische beeldstabilisatie maak je makkelijker foto's van bewegende objecten, en de laser-autofocus laat je inzoomen op objecten.

Specificaties

De camera schiet foto's in .RAW-formaat, en kan 4K-video's schieten in 30 fps (of 720p-video's in 120 fps). Het duurt over het algemeen wat langer voordat de camera scherpstelt, maar niet onwerkbaar lang. Wel is de camera wat overgevoelig voor het vinden van de juiste belichting, die je in veel gevallen vooral beter zelf kunt instellen dan het automatisch te laten zien. Dat maakt het maken van foto's in abnormaal licht een beetje hit-and-miss; soms erg goed, andere keren ook waardeloos.

Pluspunten gaan ook naar de camera-app, die rijkelijk gevuld is met opties in de Pro-modus. Daar kun je zaken als het diafragma, de iso-waarde of de sluitertijd handmatig instellen.

De camera is dus prima, al springt hij niet zo uit het toestel als de Galaxy S7, die echt specifiek op fotografie gericht is.

©PXimport

De camera-app valt ons positief op.

Goede front-camera

De front-camera valt erg op, want dat is misschien wel één van de beste selfie-camera's die je op dit moment kunt nemen. Het aantal megapixels ligt slechts op 5, maar de lens is breed en er zit ook hier optische beeldstabilisatie in. Vooral de kleuren die je uit de front-camera haalt zijn opvallend goed - die zijn veel rijker dan in de meeste selfiecamera's.

Accuduur

Hoewel het toestel behoorlijk dik is, valt de HTC 10's accuduur een beetje tegen. Met 3,000mAh is de batterij net zo groot als zijn concurrenten, maar met een dergelijk dik apparaat hadden we toch net op iets sterkers gehoopt. Je haalt met de 10 wel een dag draaitijd, en in videomodus haal je er volgens benchmarks 10,5 uur uit.

Standby-tijd

De standby-tijd van het apparaat is wel erg goed; die ligt erg laag waardoor je hem na een nacht op je nachtkastje gewoon weer bij kunt pakken. Bovendien wordt de telefoon nooit te heet door een aantal effectieve koeltechnieken in het toestel, wat goed helpt bij de accuduur.

Quick-charge 3.0

De vrij gemiddelde accuduur is geen dealbreaker maar springt ook niet echt boven de concurrentie uit, maar dat was erger geweest als de HTC 10 geen Quick Charge 3.0 aan boord had. Daarmee kun je de telefoon met een speciale lader met VOOC-techniek in een half uur opladen naar zo'n 60%, wat halverwege de dag absoluut geen overbodige luxe is.

Misschien ziet HTC in dat de extra kosten van een batterijduur van een 2 uurtjes méér niet opwegen tegen het even snel herladen met de VOOC-oplader, maar dat maakt niet zo heel veel uit. Zeker als je het opladen van je toestel goed weet te plannen met je dagelijkse routine heb je met Quick Charge een degelijke accuduur in je toestel.

Let daarbij uiteraard wel op dat je HTC's eigen VOOC-charger bij je moet dragen, en dat het toestel bovendien met usb-C werkt die nu nog niet overal beschikbaar zijn (vraag maar eens rond aan je vrienden en collega's).

Alternatieven

De HTC valt in een segment waar veel concurrentie zit. De Samsung Galaxy S7, de LG G5, de Huawei P9... Het zijn stuk voor stuk Android-toestellen met een hoge kwaliteit, en voor ongeveer dezelfde prijs.

Kop onder het maaiveld

Daar zit gelijk het probleem van de HTC 10. Het is een toptoestel, veel beter dan de meeste toestellen op de markt, maar in vergelijking met zijn concurrenten heeft hij weinig écht onderscheidende aspecten die hem beter maken dan de rest. De camera van de S7 is beter, de G5 is modulair en heeft meer camera-mogelijkheden, de Huawei P9 is een stuk goedkoper... De HTC 10 steekt nergens met kop en schouders bovenuit, en heeft daarbij het probleem dat hij behoorlijk prijzig is. € 710,- is te duur voor het toestel. Vooral als je je bedenkt dat de OnePlus 3 qua ontwerp en prestaties niet veel onderdoet voor de HTC 10, maar dat voor ongeveer de helft van de prijs.

Conclusie

HTC heeft na jaren van gesteggel eindelijk weer een toptoestel afgeleverd dat zonder problemen mee kan met de beste toestellen van het moment. Een snel model met een goede camera en een bijzonder mooie en degelijk ontwerp. Daar zitten handige extra features in zoals Quick Charge 3.0 en audio-opties, die de hooguit "goede" accuduur vergeven.

Maar de HTC 10 steekt ook nergens echt met kop en schouders bovenuit, waardoor hij moeite heeft te concurreren met andere toestellen als de Galaxy S7 of de LG G5. Je betaalt er een te hoge prijs voor (€ 710,-), je zult je moeten afvragen of je voor hetzelfde geld niet liever een smartphone hebt die wél ergens in uit weet te blinken.

Goed
Conclusie

HTC 10 ------ **Prijs:** € 749,- **OS:** Android 6 (met HTC Sense) **Scherm:** 5,2 inch LCD (2560 x 1440) **Processor:** 2,2 GHz quadcore (Snapdragon 820) **RAM:** 4 GB **Opslag:** 32 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij:** 3000 mAh **Camera:** 12 megapixel (achter), 5 megapixel (voor) **Connectiviteit:** 4G (LTE), Bluetooth 4.1, wifi, nfc, gps **Formaat:** 14,6 x 7,2 x 0,9 cm **Gewicht:** 161 gram **Overige:** Vingerafdrukscanner **Website:** [www.htc.com](http://www.htc.com/nl/smartphones/htc-10/)

Plus- en minpunten
  • Bouwkwaliteit
  • Snelheid
  • Quick charge
  • Audio
  • Prijs
  • Onopvallend
▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv

▼ Volgende artikel
Efficiënter klussen met een compressor
Huis

Efficiënter klussen met een compressor

Lang werden compressors vooral gebruikt in garages, de industrie en de bouw. Moderne compressors zijn echter zo compact en goedkoop geworden, waardoor ze prima inzetbaar zijn voor doe-het-zelvers en hobbyisten. Ben je een volbloed klusser, dan kom je al snel op een punt dat je tijdens het werk echt geniet van een compressor.

Een compressor is het pièce de résistance voor de klusser. Hierdoor beschik je over kracht om ontzettend lichte gereedschappen te gebruiken.

Ook interessant om te lezen: Keuzehulp: zo vind je jouw ideale powerstation

Perslucht

Een compressor is een apparaat dat perslucht produceert. Met die lucht onder druk kun je verschillende werkzaamheden uitvoeren, zoals banden oppompen, oppervlakken en objecten schoonblazen, voorwerpen zandstralen, verf spuiten, en spijkers en brads schieten. Brads zijn ultrafijne spijkertjes – een soort naaldspijkers – die je onder druk in het hout schiet en die je nauwelijks ziet zitten.

Als je dus een fietsband wilt opblazen en daarna de bekleding van een stoel wilt vastnieten, dan verwissel je gewoon het pneumatische gereedschap dat aangesloten is op dezelfde compressor. Dat verwisselen gaat trouwens ontzettend snel dankzij een speciale snelkoppeling. Een belangrijk voordeel van het werken met perslucht is dat al die gereedschappen licht van gewicht zijn terwijl ze toch een enorme kracht hebben.

©Adisorn

Drukvat

Een compressor zuigt lucht aan uit de omgeving, perst die samen en stuwt de samengeperste lucht via een luchtslang naar het aangesloten luchtgereedschap. De ketel of het drukvat van een compressor doet dienst als opslagplaats van lucht die zo goed als mogelijk op een constante druk wordt gehouden. Wanneer de druk door het gebruik daalt, zal de compressor aanslaan en nieuwe lucht aanzuigen en samenpersen. Hoe meer lucht er beschikbaar is, hoe langer het gereedschap kan worden gebruikt, maar ook hoe meer ruimte er nodig is om de lucht op te slaan. Een nadeel van een groot drukvat is dat het langer duurt voordat de luchtdruk opnieuw op bedrijfsniveau is. 

Oliegesmeerd of olievrij

Er zijn verschillende soorten compressors. Er zijn lichte draagbare en minicompressors, maar als doe-het-zelver koop je beter een stevig model dat voldoende druk kan produceren. Op die manier kom je later niet tot de vaststelling dat het toestel niet krachtig genoeg is voor het gereedschap dat je op het oog hebt.

Ruwweg verdeelt men compressors in oliegesmeerde en olievrije typen. Een oliegesmeerde uitvoering is over het algemeen stiller, maar vergt wel iets meer onderhoud. De oliegesmeerde compressor is goedkoper dan zijn olievrije tegenhanger, maar je moet er wel op letten dat je regelmatig het oliepeil checkt en de olie ververst. Een nadeel is dat je oliegesmeerde toestellen beter niet kunt inzetten als het kouder is dan 5°C. De olie kan door de kou verdikken, en dat is kwalijk voor een goede werking van het apparaat. 

©Natallia

Waar op letten?

Je hoeft niet per se naar een speciaalzaak te stappen om een compressor aan te schaffen. In elke doe-het-zelfzaak zie je verschillende modellen. Toch zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Allereerst is er het aanzuigvermogen, dat aangeeft hoe snel het drukvat zich vult en hoe vlug de benodigde luchtdruk op peil is.

Heel belangrijk is het aantal bar. Dat is de kracht waarmee de lucht naar buiten wordt geblazen. Bij al het luchtgereedschap dat in de schappen ligt, lees je hoeveel bar het nodig heeft. Als je een spijkerpistool koopt dat 8 bar nodig heeft, moet de compressor deze druk dus wel kunnen produceren. De grootte van de tank bepaalt hoelang je de beschikking hebt over een constante druk. Hoe groter de tank, hoe langer je van dezelfde druk kunt genieten. Dat is vooral belangrijk voor wie verf gelijkmatig wil spuiten.

©navintar

Prijzen

Als je een compressor aanschaft, zitten daar meestal een paar tools bij waarmee je typische basisklussen met perslucht kunt uitvoeren. Anders moet je die hulpmiddelen afzonderlijk kopen. Een compressor voor de doe-het-zelver kost om en nabij de 150 euro. Een bandenpomp met spanningsmeter heb je voor 23 euro, een brad-tacker kost 90 euro, een blaaspistool 9 euro en een zandstraalpistool 35 euro.

Onderhoud

Zo'n compressor heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het belangrijkste aandachtspunt is dat je het restvocht dat zich in de buffertank ophoopt af en toe laat weglopen via een aftapkraantje. Dat vocht komt vrij doordat de warme lucht in het apparaat afkoelt en er dus condens ontstaat. Door de hogere druk zal de temperatuur in de tank immers toenemen. Controleer zoals eerder gezegd ook het oliepeil bij oliegesmeerde uitvoeringen.