Je smartphone verkopen? Dit beïnvloedt de verkoopwaarde
Wil je je oude smartphone verkopen? Dan wil je natuurlijk weten hoe je er het meeste uit kunt halen. Of je hem nu inruilt, verkoopt aan een opkoper of zelf op Marktplaats zet: er zijn behoorlijk wat factoren die de prijs beïnvloeden. In dit artikel lees je waar de waarde van je tweedehands telefoon door wordt bepaald. Ook interessant wanneer je zelf een tweedehands smartphone wilt kopen!
Het is lastig om exacte prijzen te noemen in dit artikel – op de tweedehands markt liggen prijzen nu eenmaal veel minder vast dan bij nieuwe toestellen. Daarom houden we het iets algemener, en delen we met je wat ons opvalt en wat onze ervaringen zijn. Enkele belangrijke smartphone-eigenschappen zijn: 📱 Merk 📱 Updatebeleid 📱 Leeftijd, conditie en accu 📱 Accessoires en garantie
Lees ook: Oude smartphone? Dit kun je er nog mee doen!
Een tweedehands smartphone kopen is soms een gok. Helemaal als je dat via directe handel regelt, zonder tussenkomst van een bekend platform. Daarom is het zowel voor kopers als voor verkopers handig om te weten wat de waarde bepaalt van een smartphone, zodat ze samen tot een goede deal kunnen komen. De vier factoren die daarbij een rol spelen, leggen we hieronder uit.
Merk
Als een toestel van een bekend merk is, dan kan er vaak een hogere prijs voor worden gerekend. Apple, Samsung en Google staan bijvoorbeeld bekend om een lang updatebeleid en kwalitatief goede hardware, waardoor het risico voor kopers klein is.
Het updatebeleid
We hebben een rondgang gemaakt langs een aantal verkopende partijen en wat ons opvalt is dat weinig aanbieders melding maken van het resterende updatebeleid. Meestal staat er wel bij op welke versie van het aanwezige besturingssysteem een toestel draait. Alleen als je mazzel hebt, wordt er iets gezegd over het type updatebeleid. Maar dit heeft weinig invloed op de prijs. Toch kun je hier als zelfstandige verkoper iets mee doen, omdat toestellen met goede hardware en een lang resterend updatebeleid interessanter zijn dan smartphones zonder.
Van de onder 'Merk' genoemde fabrikanten ontvangen nieuwe smartphones zes tot zeven jaar updates. Als je voor die tijd besluit toch een nieuw toestel te kopen, dan kun je tijdens de verkoop het beste melden hoe lang jouw oude smartphone nog updates krijgt. Nu moeten mensen daar vaak nog zelf achteraan gaan. Of de verkoop nou plaatsvindt via een platform of losse verkoper maakt niet uit – het wel vermelden is gewoon klantvriendelijker, punt. Vandaar ook dat we als reviewers op ID.nl altijd melding maken van het updatebeleid, zodat dergelijke informatie voor iedereen makkelijk te vinden is.
Ook interessant: Wat is het beste moment om je smartphone te vervangen?
Leeftijd, conditie en accu
De leeftijd van een toestel speelt dus op meerdere manieren een rol. Hoe ouder een smartphone is, hoe meer de prijs over het algemeen zakt. Maar aanbieders houden daarin dus geen rekening met het updatebeleid. Als je weet waar je nog recht op hebt, dan kun je een veel betere afweging maken of je gaat voor bijvoorbeeld een iPhone 12, iPhone 13 of iPhone 14. Die toestellen doen – even kort door de bocht – grofweg hetzelfde, maar de tweedehands prijzen lopen uiteen.
Wat samenhangt met de leeftijd, is de conditie waarin het toestel verkeert. Kapotte smartphones of toestellen met zeer duidelijke gebruikerssporen zijn weinig in trek en hebben vaak lagere prijzen.
In het verlengde hiervan is een gezonde accu eveneens van belang. Als je als verkoper de accu vervangt, of laat vervangen, dan kun je enkele tientjes meer vragen. Je kunt immers garanderen dat door de nieuwe accu de telefoon tijdens dagelijks langer meegaat en niet om de paar uur aan de oplader hoeft. Bovendien kan de nieuwe eigenaar rekenen op een langere levensduur in de komende jaren.
Accessoires en garantie
Verder vinden kopers het heel fijn als een smartphone compleet is. Het originele doosje hoeft er vaak niet bij te zitten (maar kan een smartphone soms extra waarde geven). Belangrijker zijn de accessoires die meegeleverd worden, zoals de oplader, de oplaadkabel en de handleiding. Heb je die nog? Vertel dat er dan bij en benadruk dat de koper hier dus geen extra kosten voor hoeft te maken. Omdat usb-c-opladers tegenwoordig niet superduur zijn, valt de prijs die je voor je tweedehands telefoon kunt vragen niet heel veel hoger uit – maar het verkoopsucces lijkt wel groter te zijn.
©Rens Blom
Waarom compleet beter verkoopt (een stukje psychologie) Wanneer iemand een apparaat compleet en in goede staat aanbiedt, inclusief originele accessoires, geeft dat vaak aan dat er zorgvuldig mee is omgegaan. Mensen die hun spullen goed onderhouden, bewaren vaak ook de originele verpakking en accessoires. Dit wekt vertrouwen bij potentiële kopers. Daarnaast speelt de perceived value (waargenomen waarde) een belangrijke rol. Een compleet pakket, zelfs zonder het originele doosje, straalt volledigheid en betrouwbaarheid uit. En dat maakt dat kopers zich zekerder voelen over de aankoop, omdat ze geen extra kosten hoeven te maken voor ontbrekende onderdelen.
Wat we verder vrijwel niet tegenkomen, is informatie over de garantie. Toegegeven, de meeste smartphones worden pas na de garantieperiode van twee jaar verkocht, waardoor dat ook niet hoeft. Maar als je een jong toestel verkoopt, dan kan een nog lopende garantie – net als dat lopende updatebeleid – van waarde zijn. Laat de koper ook weten of er al eventuele reparaties gedaan zijn, zodat je kunt laten zien dat je het toestel altijd goed verzorgd hebt. Dit straalt vertrouwen uit en kan zo'n toestel meer waarde geven. Kopers zijn immers op zoek naar een veilige aankoop.
Heb je iets vervangen of laten repareren? Benoem dan om welke onderdelen dat gaat en waar dat is gedaan. Hoe meer informatie je verstrekt, hoe waardevoller je product wordt. Als je neppe of heel goedkopere onderdelen hebt gebruikt, dan is je toestel minder waard en moet je daar eerlijk over zijn. Verkoop het toestel alleen in de staat zoals je hem zelf ook zou willen aanschaffen.
Oude smartphone verkocht en toe aan een nieuwe? 👇🏼
Betaalbaar én goed!
De populairste smartphones tot 700 euro
Powered by Kieskeurig.nl