Oude smartphone? Dit kun je er nog mee doen!
Als je een nieuwe telefoon koopt, wat doe je dan met je oude smartphone? Sommige mensen doneren hun apparaten, terwijl andere mensen ze juist weggooien of aan (jongere) familieleden geven. Maar je zou er ook nog andere dingen mee kunnen doen!
📱 In dit artikel laten we je zien wat je met je oude smartphone kunt doen: Inzetten als universele afstandsbediening | Laten gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek | Lekker op gamen | Plus nog 5 handige opties
Lees ook: Veilig afscheid nemen van je oude computer (en andere hardware)
Aan oude smartphones hebben we collectief geen gebrek. Sommige mensen kopen ieder jaar een nieuw model, waardoor de berg e-waste in een rap tempo kan toenemen. Die berg kunnen we voorkomen door apparaten langer te gebruiken. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt een oude smartphone verkopen, doneren of weggeven (aan familie of vrienden), maar je kunt hem ook zelf langer gebruiker dan een jaar (of twee). Heb je zelf nog wat oude smartphones liggen en kun je er nog geen afscheid van nemen, dan kun je met deze tips nog even vooruit!
Oude smartphone, universele afstandsbediening
Een van de betere tips die we kunnen geven is je oude smartphone omtoveren tot een universele afstandsbediening. We hebben het dan niet alleen over mediabediening (bijvoorbeeld voor de Chromecast of Nest Hub), maar ook wanneer je verschillende smarthome-apparaten in huis hebt liggen. Misschien moet je daarvoor wel even een apart account aanmaken (afhankelijk van je besturingssysteem en of je bang bent dat iemand bij je persoonlijke gegevens kan komen), maar met de juiste apps op de telefoon maak je je televisie en smarthome voor iedereen toegankelijk.
Maak je bijvoorbeeld gebruik van slimme verlichting en heb je alle lichtschakelaars weggehaald? Dan kan een smartphone (vergeet 'm niet geregeld op te laden!) helpen voor iedereen die de verlichting wil bedienen. Datzelfde geldt voor wanneer je slimme raamdecoratie hebt hangen.
Met een Chromecast in huis (of een mediaspeler of tv waar Chromecast ingebouwd zit) kun je mediabediening eveneens toegankelijk maken. Zo stel je je huis open voor iedereen die je vertrouwt en heb je zelf ook een handige gadget waarmee je alles aanstuurt vanuit één centrale plek.
©denisismagilov - stock.adobe.com
Meedoen met wetenschappelijk onderzoek
Daarnaast kan je oude smartphone meedoen met wetenschappelijk onderzoek. En het mooiste is: daar hoef je zelf weinig voor te doen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is de smartphone en een app. Die app maakt dan gebruik van de rekenkracht van jouw apparaat. We geven ook meteen een aantal tips mee. Zo kun je Zooniverse downloaden (Android, iOS). Met deze app help je bijvoorbeeld bij het identificeren van witte dolfijnen of het in kaart brengen van borstkanker. Bovendien krijg je geregeld updates over de projecten die je steunt, maar die notificaties kun je ook uitschakelen.
Dan heb je nog DreamLab (Android, iOS), van Vodafone. Wanneer je deze app installeert, dan helpt je oude smartphone bij het onderzoeken van kankerpatiënten en hoe de ziekte gekoppeld kan zijn aan iemands DNA. Daardoor kunnen wetenschappers mogelijk specifieke en effectieve kankermedicatie ontwikkelen. Daarnaast werken de onderzoekers tegenwoordig samen met Het Imperial College London, een Britse universiteit die onderzoek doet naar potentiële behandelmethoden voor covid-19. Kortom: reden genoeg om hier eens in te druiken en je telefoon aan het werk te zetten.
Gamen op je oude smartphone
Een oude smartphone is niet hetzelfde als een slome smartphone. Meestal is de hardware zeer capabel, waardoor je er meer dan prima op kunt gamen. Op Android en iOS staan tegenwoordig ontzettend veel games, die je veelal gratis kunt spelen. Maar dan kan het zijn dat je advertenties of digitale aankopen tegenkomt. Sommige games kosten een paar euro en zijn de moeite waard. Als je dan ook nog investeert in een gamecontroller, dan moet het goedkomen. Je kunt hiervoor een (oude) Xbox-controller gebruiken, maar je kunt ook investeren in een speciale smartphonecontroller (die zijn er zowel voor Android als voor iOS)
Dat gezegd hebben kan het ook leuk zijn om retrogames te spelen op je oude smartphone. Wat je daarvoor nodig hebt is een emulator, die de hardware van weleer nabootst. Op Android tref je veel verschillende emulatoren aan, zoals voor de Super Nintendo, Game Boy Advance, Dreamcast en Sega Megadrive – en nog veel meer. Je kunt hier je gameback-ups op spelen, maar dat kan nog een dure grap worden. Want je heb dan weer speciale hardware nodig waarmee je die back-ups kunt aanmaken. Denk dan bijvoorbeeld aan de Epilogue GB Operator, die je aan een pc koppelt.
Nog wat tips op een rijtje
Een oude smartphone kun je nog voor veel meer dingen inzetten. We nemen in een rap tempo nog wat opties met je door. Heb je wel eens gedacht er een zelfstandige beveiligingscamera van te maken (meer daarover lees je in dit artikel)? Ook kan zo’n apparaat dienstdoen als keukenhulp, of algemene smarthomehulp wanneer je een stemassistent op het toestel activeert. Een oude smartphone staat ook misschien wel leuk als een digitaal fotolijstje en anders maak je er in een handomdraai een kindervriendelijke omgeving van, met allerlei apps en opties voor ouderlijk toezicht. Kortom: er zijn meer dan genoeg opties!