iPhone 14: wat is de Photonic Engine?

iPhone 14: wat is de Photonic Engine?

Geplaatst: 20 september 2022 - 10:23

Aangepast: 21 september 2022 - 13:19

Wesley Akkerman

Met de introductie van de iPhone 14-lijn introduceert Apple eveneens allerlei termen die we nog niet eerder zagen. Een van die termen is de Photonic Engine. Wat is dat en wat kun je ermee?

Voordat we het over de Photonic Engine kunnen hebben, moeten we eerst een stapje terug doen en Deep Fusion bespreken. iPhone-gebruikers kennen die functionaliteit wellicht; deze optie is sinds de iPhone 11 beschikbaar. Met Deep Fusion kunnen iPhone-bezitters mooiere foto’s maken in het donker of in donkere omgevingen. De optie behoudt texturen, maakt beelden scherper, verbetert de belichting en zorgt voor een betere kleurenreproductie.

Hoe doet het systeem dat precies? Nou, door eerst negen foto’s te schieten zodra je op de sluiterknop tikt. Eigenlijk maakt de fotocamera er al vier vóórdat je op de knop drukt. Maar wanneer je dan daadwerkelijk tikt, maakt de camera er nog eens vier met een lange sluitertijd. De iPhone voegt de vier afbeeldingen vervolgens samen, waardoor er één (negende) foto ontstaat. De neural engine in de iPhone zorgt er dan voor dat de beste delen van de afzonderlijke foto’s worden gebruikt.

iPhone 14

Oké, en die Photonic Engine dan?

Dan kunnen we nu het licht op de Photonic Engine laten schijnen. In de basis komen Deep Fusion en Photonic Engine overeen; daarom was het belangrijk om de oude technologie nog even onder de loep te leggen. De Photonic Engine gaat echter een stapje verder. Het verschil tussen beide technieken is dat de nieuwe versie eerder begint met de verwerking van foto’s die nog niet gecomprimeerd zijn. Dat moet het detail, de kleur en de belichting ten goede komen.

Oplettende lezers met een beetje technische kennis herkennen hier wellicht ook het HDR-proces in. HDR staat voor High Dynamic Range en is een technologie voor een bredere verwerking van kleuren. Wanneer een fotograaf doet aan HDR-fotografie, dan schiet die eveneens foto’s op verschillende niveaus aan belichting. Die foto’s vormen daarna één geheel en kunnen daardoor veel meer detail en variatie in kleur laten zien dan foto’s zonder HDR.

Twee vragen die je nu wellicht hebt: kun je de Photonic Engine handmatig in- en uitschakelen? En is dit niet gewoon een opgevoerde avondmodus die we ook tegenkomen op andere smartphones? Het antwoord op beide vragen is ‘nee’. De iPhone 14 bepaalt zelf wanneer de Photonic Engine wordt geactiveerd, zodat jij daar als gebruiker geen omkijken naar hebt. En avondmodi voor smartphonecamera’s zorgen er alleen voor dat avondfoto’s wat helderder zijn, meer niet.

Of koop de iPhone 14 bij Bol.com

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten