Huawei Mate 30 Pro:waarom een Google-loze smartphone geen aanrader is
Huawei presenteerde de Mate 30 Pro in september, maar verkoopt de smartphone pas sinds kort in Nederland. Omdat Huawei gebukt gaat onder een Amerikaans handelsverbod, mag de Chinese fabrikant geen zaken doen met Google en komt de Mate 30 Pro zonder Google-certificering. In deze Huawei Mate 30 Pro review leggen we uit wat je hiervan merkt en waarom je de telefoon beter kunt negeren.
In september reisde ik voor Computer!Totaal af naar München, waar Huawei op een groots evenement de Mate 30 Pro aankondigde. Iedereen wist toen al dat de smartphone niet door Google gecertificeerd was, maar verder leefden er vooral vragen. Zou het handelsverbod nog gelden als de Mate 30 Pro de winkels bereikt, hoeveel en welke apps staan er in Huawei’s AppGallery-winkel en hoe zou de fabrikant zijn nieuwste premium smartphone aanprijzen bij het grote publiek? Ik deed in München een eerste indruk op en kwam tot de conclusie dat de Mate 30 Pro vanwege zijn gebrekkige software absoluut geen aanrader was.
©PXimport
Mate 30 Pro nu te koop: dit valt er op
Bijna een half jaar na de geruchtmakende presentatie (het woord ‘Google’ viel pas helemaal op het einde) vallen er drie dingen op. Het handelsverbod geldt nog steeds, waardoor Huawei de Mate 30 Pro nog steeds niet kan laten certificeren door Google. De software is op dit vlak dus niet veranderd. Dan Huawei’s AppGallery, de eigen appwinkel als alternatief voor de Play Store. Bij de aankondiging van de Mate 30 Pro was het aantal populaire apps in de AppGallery op één hand te tellen. Daar zou verandering in komen, aldus de fabrikant. De afgelopen maanden hebben we hier eigenlijk niets meer over gehoord. Hoe staat de appwinkel ervoor?
Tot slot is Huawei’s verkoopstrategie van de Mate 30 Pro heel anders dan met vorige topsmartphones. Waar de Mate 20- en P30-series snel en op grote schaal in heel Europa beschikbaar kwamen, is de Mate 30 Pro langzaamaan en op kleine schaal in een beperkt aantal Europese landen uitgebracht. Huawei verkoopt de smartphone hier na lang wachten zonder noemenswaardige marketing en slechts in één winkel. In België is het niet veel anders. Het lijkt wel alsof Huawei de Mate 30 Pro niet wíl verkopen.
Maar wij als Computer!Totaal zijn natuurlijk hartstikke benieuwd hoe een (Huawei)-smartphone zonder Google-certificering bevalt, en gelukkig wilde Huawei een Mate 30 Pro uitlenen. De afgelopen weken kon ik die uitgebreid aan de hand voelen.
©PXimport
Huawei Mate 30 Pro installeren
Om bij het begin te beginnen: het instellen van de Mate 30 Pro verloopt al anders, want inloggen met je Google-account zit er niet in. Eenvoudig je contacten, sms’jes, recente oproepen, apps en wachtwoorden kopiëren is dus niet mogelijk. Huawei biedt alternatieve opties via ‘gegevens van een ander apparaat verplaatsen’ en ‘herstellen vanuit Huawei Cloud back-up’. Die eerste werkt prima vanaf Android, maar kan niet tippen aan Google’s oplossing. De Huawei Cloud back-up-functie is bedoeld voor wie al een Huawei-telefoon gebruikt en gaat via PhoneClone. Interessant daaraan is dat je zo de meeste Android-apps kan overzetten. Later zal echter blijken dat niet alle apps zich laten overzetten, en de apps die dit wel doen, kun je niet automatisch of helemaal niet updaten. Dat schiet dus niet op.
©PXimport
Aan het einde van de installatie vraagt Huawei je met klem in te loggen met je Huawei ID of zo’n account aan te maken. Met dit account kun je de telefoon terugvinden als je hem kwijt bent, maar bijvoorbeeld ook gegevens opslaan in Huawei’s cloudomgeving. Belangrijker is dat je een Huawei ID nodig hebt om gebruik te kunnen maken van de AppGallery-appwinkel.
Na de installatie toont de Mate 30 Pro een startscherm met allemaal apps. En die zijn allemaal van Huawei. Google-apps ontbreken; een vreemd gezicht voor iemand die al jaren voortdurend Android-smartphones test. Google is ook afwezig in het instellingenmenu van de Mate 30 Pro.
Geen Google-apps
Voor iemand die al jaren fervent gebruiker is van veel Google-software, is het erg wennen. Gmail kan ik gebruiken via Huawei’s mailapp, maar voor andere Google-apps heeft de fabrikant (nog) geen oplossing. Hoe krijg ik toegang tot Google Foto’s, dat mijn complete foto- en videogalerij bevat? De Google Assistent? Google Maps? YouTube? De Home-app, om mijn domotica te bedienen? Het zijn vraagstukken waar Huawei-ontwikkelaars zich ongetwijfeld al maanden mee bezighouden.
Op dit moment kan ik Maps gebruiken via de website, maar zonder goedwerkende navigatie. YouTube-filmpjes kijken via de website werkt maar werpt me gevoelsmatig twaalf jaar terug in de tijd. En omdat ik al mijn contacten in Google Contacten heb opgeslagen, toont mijn Mate 30 Pro een leeg adresboek. Eerst maar eens uitzoeken hoe ik die contacten importeer. Weer zo’n devaju naar jaren geleden. De Google Play Store ontbreekt ook. Vanuit deze appwinkel installeer je normaal alle apps en games op je toestel, maar die vlieger gaat nu dus niet op.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
'Installeer apps niet als apk'
Een mogelijke oplossing is de Google-apps en de Play Store installeren als apk-bestand. Maar doe dat niet, waarschuwen zowel Google als Huawei op sociale media en hun websites. Google-apps zijn niet bedoeld om te werken op een smartphone zonder Google-certificering, is te lezen in een verklaring. Bovendien weet je met een apk-bestand nooit wat je in huis haalt. Een app, van Google of een andere ontwikkelaar, kan er legitiem uitzien maar onderhuids een virus bevatten. Houd je telefoon veilig door apps en games alleen te installeren via de AppGallery-appwinkel, zegt Huawei. Dat moet ook wel, want Netflix werkt helemaal niet via de website. Zou ‘ie in de AppGallery-winkel staan?
©PXimport
AppGallery-winkel is een zooitje
Tijd om die appwinkel, ik noemde ‘m al eerder, in te duiken. Wat direct opvalt is de overvloed aan dubieuze apps die iets, maakt niet uit wat, met WhatsApp te maken hebben. Ik vraag me af waarom deze apps in deze appwinkel zijn toegelaten, waarom Huawei ze uitlicht als ‘nieuwe leuke apps’ en waarom de echte WhatsApp-app er niet in staat. Als ik zoek naar WhatsApp, raadt de AppGallery me een link aan naar de WhatsApp-site. Vanaf daar kan ik de app als apk-bestand installeren. Maar huh, dat is volgens datzelfde Huawei toch eigenlijk niet de bedoeling? Goed, WhatsApp werkt naar behoren. De app wordt echter niet automatisch geüpdatet, daarvoor moet ik weer naar de website. Voor Facebook geldt hetzelfde. Google-apps staan helemaal niet in de appwinkel. En Netflix? Nee, ook niet.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Na wat bladeren en zoeken in de AppGallery kom ik tot de conclusie dat de appwinkel vrijwel al mijn apps mist. Van 1Password en Spotify tot de NS Reisplanner en de bank-apps van alle grote banken: ik heb ze niet kunnen vinden.
Apps kunnen je locatie niet bepalen
Wel aanwezig: Aliexpress, TikTok, Todoist, Microsoft Office en vooral veel, heel veel onbekende apps en games. Ik installeer een paar bekende apps waar Huawei reclame voor maakte tijdens een recente mediasessie, namelijk Buienalarm, 9292, Albert Heijn, Booking.com en Maps.me. Tot mijn grote verbazing kan geen van deze apps mijn locatie bepalen. Heel onhandig als je het lokale weer wil weten, een route wil plannen of een AH-winkel of hotel in de buurt zoekt. Ik leg het euvel voor aan Huawei, dat de volgende reactie geeft;
“De reden dat locatiebepaling binnen apps op een HMS (Huawei Mobile Service) telefoon op dit moment niet werkt is omdat deze apps gebruik maken van de GPS locatiebepaling, gedeeld via GMS (Google Mobile Service). HMS toestellen mogen deze services niet ondersteunen en daarom kan dit soort informatie dus niet geladen worden in de genoemde apps. Dit kan zodra de apps HMS geschikt worden gemaakt. Hiermee is Huawei momenteel druk in de weer met verscheidene partijen.”
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Lang verhaal kort: de AppGallery staat vol onbekende apps, de meeste populaire apps ontbreken en de paar nuttige apps die je er vindt, werken nog niet goed. Er is geen officiële manier om Google-apps op de Mate 30 Pro te installeren en de webversies zijn gebruiksonvriendelijk.
Updatebeleid
De Mate 30 Pro gebruikt de open versie van Android 10 met daaroverheen de EMUI 10-schil van Huawei. Los van de app-perikelen en het gebrek aan een Google-certificatie, werkt de software prima. Huawei zegt dat het toegang heeft en houdt tot beveiligingsupdates, om de smartphone zo up-to-date te houden. De praktijk moet uitwijzen of dat gaat lukken. Later dit jaar komt Android 11 uit. Google stelt de update bij zijn release beschikbaar aan gecertificeerde fabrikanten en daar hoort Huawei dus niet bij. Het bedrijf krijgt pas later, via het AOSP-programma, toegang tot Android 11. Het ligt daarom in de lijn der verwachting dat de Mate 30 Pro later dan de concurrentie een Android 11-update krijgt.
De incomplete software en daaruit voortkomende matige gebruikservaring weerhoudt me ervan de Huawei Mate 30 Pro aan te raden en dat is jammer. De Mate 30 Pro zelf is namelijk een uitstekende smartphone.
©PXimport
Huawei Mate 30 Pro review als smartphone
Het glazen ontwerp komt luxe en degelijk over, het grote oled-scherm ziet er piekfijn uit en de flinke accu gaat moeiteloos een lange dag mee. Ook prettig zijn het razendsnelle opladen via de usb-c-aansluiting of draadloos oplaadstation, de krachtige processor en de veelzijdige driedubbele camera op de achterkant. Met de primaire camera maak je overdag en in het donker mooie foto’s. De groothoeklens schiet wijde beelden en er is een telelens aanwezig om te zoomen met relatief weinig kwaliteitsverlies. De Mate 30 Pro imponeert ook met zijn geavanceerde en goedwerkende 3D-gezichtsbeveiliging, een techniek die je misschien kent van de iPhone X en nieuwer.
©PXimport
De Mate 30 Pro is niet perfect
Perfect is de telefoon echter niet. Een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting ontbreekt, het interne opslaggeheugen kun je alleen uitbreiden met een afwijkend NM-kaartje en Huawei is naar mijn mening doorgeschoten bij de kromming van de schermranden. Het zogeheten waterval-display is volgens de fabrikant één van de pluspunten van het toestel omdat de schermranden grotendeels doorlopen over de verticale zijkanten van de behuizing. En ja, dat ziet er heel gaaf uit. In de praktijk betekent deze ontwerpkeuze dat licht irritant reflecteert op deze randen, je de smartphone minder prettig kunt vasthouden en er geen fysieke volumeknoppen aanwezig zijn. Daar was geen ruimte voor. Je regelt het volume door tweemaal op een zijkant te drukken en daarna omhoog of omlaag te vegen. Ook na twee weken gebruik blijf ik deze methode minder gebruiksvriendelijk vinden dan het indrukken van fysieke knoppen, die je op de tast kunt vinden en gebruiken.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Conclusie: Huawei Mate 30 Pro kopen?
Als je deze review (grotendeels) gelezen hebt, weet je dat ik de Huawei Mate 30 Pro bijna niemand zal aanbevelen. Op de Mate 30 Pro kun je niet – officieel – gebruikmaken van Google-apps, de Huawei AppGallery-appwinkel stelt nog niets voor en de paar apps die je wél op de telefoon kunt gebruiken, werken mogelijk niet eens goed. Tel daar een vaag updatebeleid bij op en je hebt genoeg redenen om de Mate 30 Pro links te laten liggen. Een bittere pil voor Huawei, want het toestel zelf imponeert met zijn ontwerp en specificaties en was met een Google-certificatie daarom wél een (prijzige) aanrader geweest. Nu is de Mate 30 Pro simpelweg alleen interessant voor diehard Huawei-fans en mensen die een smartphone zonder Google-software willen, en dat zijn er maar weinig.
Computer!Totaal heeft Huawei gevraagd of er iets voor de Mate 30 Pro verandert als het handelsverbod zou eindigen, bijvoorbeeld op het gebied van Google-certificering en updatebeleid. Zodra we een reactie hebben, plaatsen we die hier.
**Adviesprijs** € 999,- **Kleuren** Zwart en paars/zilver **OS** Android 10 **Scherm** 6,5 inch oled (2400 x 1176) **Processor** 2,86 GHz octacore (Huawei Kirin 990) **RAM** 8GB **Opslag** 256GB (uitbreidbaar) **Batterij** 4.500 mAh **Camera** 40, 40 + 8 megapixel + dieptesensor (achter), 32 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, **Formaat** 15,8 x 7,3 x 0,88 cm **Gewicht** 198 gram **Overig** Water- en stofdicht, 3D-gezichtsbeveiliging, draadloos opladen **Website** [www.huawei.com/nl](https://consumer.huawei.com/nl/phones/mate30-pro/)
- Uitstekende hardware
- Ontwerp van de smartphone
- Onzeker updatebeleid
- AppGallery is een zooitje
- De meeste apps zijn niet officieel te gebruiken
- Geen Google-certificatie