FLA: 'Arbeidsomstandigheden in iPhone-fabrieken Foxconn zijn sterk verbeterd'

© PXimport

FLA: 'Arbeidsomstandigheden in iPhone-fabrieken Foxconn zijn sterk verbeterd'

Smartphone & tablet

Geplaatst: 22 augustus 2012 - 10:21

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Wouter Hoeffnagel

De arbeidsomstandigheden in de Chinese fabrieken van Foxconn waar onder andere iPhones worden geproduceerd zijn sterk verbeterd. Werknemers hoeven minder lang te werken en minder overuren te draaien.

De Amerikaanse Fair Labor Association (FLA) schrijft in een tussentijds rapport dat arbeiders inmiddels maximaal 60 uur per week werken, inclusief eventuele overuren. Dit is nog steeds meer dan het maximum volgens de Chinese arbeidswet. Foxconn wil op termijn de arbeidsuren dan ook verder verlagen tot 49 uur per week, wat het wettelijke maximum is.

Veiligheid

Naast het aantal arbeidsuren dat medewerkers draaien zijn ook de fabrieken zelf verbeterd. Zo zijn materialen in de fabrieken verbeterd en worden strengere controles uitgevoerd op defecten, wat de veiligheid moet vergroten. Ook huurt Foxconn adviseurs in die medewerkers lessen in veiligheid geven.

Helemaal tevreden is de FLA overigens nog niet. De organisatie stelt dat Foxconn een aantal uitdagende wijzigingen moet doorvoeren om de arbeidsomstandigheden volledig op peil te krijgen. Hierbij wijst de FLA onder andere op het terugschroeven van het aantal arbeidsuren en voldoen aan de Chinese arbeidswet. De organisatie blijft de fabrieken van Foxconn dan ook controleren om zeker te stellen dat de arbeidsomstandigheden blijven verbeteren.

Kritiek om arbeidsomstandigheden

De FLA is door Apple ingeschakeld om een onafhankelijke onderzoek te doen naar de arbeidsomstandigheden in de fabrieken van Foxconn. Apple nam deze stap nadat het bedrijf onder vuur kwam te liggen nadat verhalen de ronde deden over slechte werkomstandigheden. De FLA concludeerde in eerste instantie dat de Foxconn-fabrieken met veel problemen te kampen hadden. Deze problemen worden nu dus aangepakt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000