Facebook-account geblokkeerd? Zo ga je te werk!
Als je de regels overtreedt op Facebook, dan kan het bedrijf jouw account blokkeren. Je kunt dan niet meer bij je profiel komen. Zijn er manieren om de blokkade op te heffen? Ja, maar in de praktijk is het wel erg moeilijk.
Autonoom
Het feit dat Facebook niets meer is dan een grote website, is eigenlijk best wel een groot probleem. Want Facebook is gigantisch, er spelen miljoenenbelangen binnen het bedrijf, en in theorie is er maar één man de baas: Mark Zuckerberg. Dat betekent dat er dus geen instantie is boven Facebook die het bedrijf kan dwingen om een geblokkeerd account te heractiveren, immers Facebook besluit zelf wat het doet met de gebruikers op haar netwerk.
©PXimport
In theorie zou je een zaak kunnen maken als het om racisme gaat of een andere vorm van discriminatie, of kun je krachtens de Wet Bescherming Persoonsgegevens eisen dat Facebook je laat weten waarom je account geblokkeerd is, maar feit is dat dat allemaal tijd en energie (en geld) kost, en het hoogst twijfelachtig is of je er ooit iets mee zult bereiken.
Geblokkeerd ben je voor eeuwig
Wanneer je in Google zoekt op dingen die je kunt doen wanneer je account geblokkeerd is, dan zal je veelal lezen dat een geblokkeerd account nooit meer opnieuw geactiveerd kan worden. Dat is pertinent onwaar. Het enige dat geldt voor Facebook, is dat een verwijderd account nooit meer teruggehaald kan worden, maar verwijderen is iets dat je zelf doet. Als je je account verwijdert is deze echt helemaal verdwenen: Je kunt niet meer opnieuw inloggen om iets wat je op Facebook gepost hebt te bekijken of te kopiëren, en als je Facebook opnieuw zou willen gebruiken zul je helemaal met een schone lei moeten beginnen.
Feit is echter wel dat Facebook redelijk stug is als het gaat om geblokkeerde accounts. Vaak laat het bedrijf niet eens weten waarom je bent geblokkeerd, alleen dat het zo is omdat je in strijd hebt gehandeld met de gebruiksvoorwaarden (hetgeen eenvoudig kan gebeuren via een geïnstalleerde app die je toegang tot je account hebt gegeven).
Het nare daarvan is dat het breken van de regels door Facebook als zo ernstig wordt beschouwd, dat je ook geen nieuw account meer aan mag maken. Kortom, het loont sowieso de moeite om een blokkade aan te vechten, ook al zijn je kansen gering, afhankelijk van ‘de overtreding’.
Klagen, zeuren, bezwaar maken
Een blokkade van je Facebook-account is doorgaans niet tijdelijk, oftewel, als je niets doet, blijft je account geblokkeerd en zal het na verloop van tijd worden gewist. Er is een pagina die je kunt bezoeken wanneer je account is geblokkeerd, dat is de eerste stap die je dient te nemen, al is het alleen maar om ervoor te zorgen dat je de officiële weg bewandeld hebt, voordat je los gaat via andere wegen.
Doorgaans krijg je netjes binnen een paar dagen antwoord van Facebook, maar zelden zal dat antwoord zijn ‘sorry, hier is je account terug’. In de regel word je afgescheept met een nietszeggend standaardmailtje, maar heel soms kan het genoeg zijn om (bij een minieme overtreding) je account nieuw leven in te blazen.
Wees ervan bewust dat je Facebook via deze stap nog meer persoonlijke informatie moet sturen, waaronder je volledige naam en een kopie van je identiteitsbewijs. Deze kopie kan tot een jaar worden bewaard op de servers van Facebook, om de detectie van valse identiteitsbewijzen te verbeteren.
Wanneer je op deze wijze geen stap verder komt, is het tijd om verder te escaleren. Ga los op sociale media als Twitter (niet op een beledigende wijze, maar vraag herhaaldelijk om feedback en klaag op een constructieve manier), en blijf Facebook berichten sturen tot je ergens komt. Immers, de lastige klant wordt het eerst geholpen. Het is echt de enige manier om überhaupt kans te maken op een hersteld account.
Onthoud ook dat een bedrijf als Facebook zich blijft ontwikkelen en daarmee ook het beleid. Lukt het je nu niet om je blokkade op te heffen, probeer het dan eens over zes maanden of een jaar. Wellicht kijkt het social media-platform dan anders tegen je zaak aan.