Eerste indruk: Huawei Mate 9, naadloos scherm
De Huawei Mate 9 en zijn nieuwe Android-skin Emui 5.0 werden donderdag getoond. Op papier heeft het toestel veel te bieden en lijkt Emui eindelijk beter voor de dag te komen. Maar hoe is het in praktijk? We kregen de mogelijkheid om de Mate 9 vast kort uit te proberen.
De Mate-serie van grote smartphones bestaat al jaren, maar nu de grootste concurrent Samsung Note wegvalt, liggen er kansen voor de Mate 9. Met z’n 5,9 inch scherm (15 cm) is het toestel best wel groot. Gelukkig zijn de randen rondom het scherm dun gehouden. Hierdoor is de Mate 9 al een stukje handzamer dan de Mate 8 (die een 6 inch scherm heeft) en ongeveer even groot als de iPhone 7 Plus en Nexus 6P. Maar, heel broekzakvriendelijk is het niet. Lees ook: Huawei kondigt de Mate 9 aan
De bouwkwaliteit is erg indrukwekkend. De Mate 9 is ontzettend dun en van metaal gemaakt, waardoor hij luxe aanvoelt. Het toestel weegt 190 gram, dat is nog best licht voor het formaat. Overigens is het toestel niet waterdicht gemaakt, dat is wel jammer.
Aan de achterkant zit een vingerafdrukscanner die tamelijk klein is. Dat is even wennen en even zoeken. Leuk is dat je de vingerafdrukscanner ook op andere manieren kunt gebruiken, bijvoorbeeld om door de galerij heen te bladeren of het notificatiepaneel naar beneden te schuiven.
©PXimport
VR
Het scherm oogt keurig. Kleuren komen prima uit, gek is alleen dat er een zwart randje om het scherm lijkt te zitten. Wellicht heeft dit te maken met de behuizing rondom het scherm (de bezels), die ontzettend dun zijn. Opvallend is dat Huawei ervoor gekozen heeft een Full-HD-resolutiescherm te plaatsen. Dit is voor normaal gebruik scherp zat, ook op zo’n schermformaat. Maar het maakt de Mate 9 wat minder geschikt voor bijvoorbeeld VR. Uit navraag gaf Arne Herkelmann (verantwoordelijk voor het smartphone-portfolio van Huawei in Europa) aan dat deze keuze gemaakt werd omdat de Mate 9 bedoeld is voor een zakelijke gebruikersgroep en mensen die een krachtiger toestel met lange accuduur zoeken. Een doelgroep die volgens Herkelmann juist het scherm meer gebruiken voor bijvoorbeeld aflezen van tekst. Zaken als VR zijn voor deze doelgroep minder belangrijk.
Camera
Achterop zit net als de Huawei P9 een dubbele camera, deze camera scoorde al goed in een eerdere smartphone-cameratest. Voor de Mate 9 is deze op papier wat verbeterd. Er wordt gebruik gemaakt van een 20 megapixel monochrome lens en een 12 megapixel gewone (RGB) lens, die samenwerken om een foto te maken. De foto’s die ik met het toestel maakte zagen er op het scherm keurig uit. De camera was opvallend goed in staat om snel scherp te stellen en de foto te maken. Ook is er optische videostabilisatie aanwezig, die goed leek te werken.
©PXimport
EMUI
Het beste nieuws was echter dat Huawei z’n Android-skin Emui flink onder handen heeft genomen. Bij de vijfde versie van Emui laat Android minder op iOS lijken. Het notificatiepaneel is overzichtelijker en ook de app drawer is terug. Dit oogt een stuk overzichtelijker, zo kun je je startschermen zelf indelen zoals je wilt met widgets en snelkoppelingen en het volledige app-overzicht opvragen wanneer het nodig is.
Het toestel reageert behoorlijk vlot, dat mag ook wel met 4GB werkgeheugen en een nieuwe Kirin-960 processorlijn. Wanneer we benchmarks kunnen draaien, zal blijken hoe hij zich verhoudt met andere smartphones.
Huawei claimt Android ook zo aan te hebben gepast dat het besturingssysteem snel moet blijven werken, ook na 18 maanden gebruik zonder terug te gaan naar fabrieksinstellingen. Ook moet de accuduur erg gunstig zijn. Dat komt niet alleen door de aanpassingen in Android, maar ook door de grote 4.000 mAh accu. Hoe lang de accu in praktijk meegaat, dat moet blijken uit een langere testperiode.