De Huawei Mate 20 Pro is een innovatieve krachtpatser

© PXimport

De Huawei Mate 20 Pro is een innovatieve krachtpatser

Smartphone & tablet

Geplaatst: 18 oktober 2018 - 12:45

Aangepast: 24 november 2022 - 13:17

Rens Blom

De nieuwe Huawei Mate 20 Pro heeft een vingerafdrukscanner onder het beeldscherm, drie camera’s achterop en geavanceerde gezichtsherkenning. Het toestel komt op 2 november uit in Nederland, maar Computer!Totaal heeft al een eerste indruk kunnen opdoen.

De Mate 20 Pro is Huawei’s antwoord op de iPhone XS (Max), Galaxy Note 9 en andere grote, premium smartphones. Met 999 euro is hij vergelijkbaar geprijsd, dus de telefoon moet van goeden huize komen.

Huawei brengt ook de 799 euro kostende Mate 20 uit, die qua ontwerp veel lijkt op de Pro-versie en deels dezelfde hardware heeft. De smartphone mist echter functies als de gezichtsherkenning en heeft een reguliere vingerafdrukscanner op de achterkant. De Mate 20 verschijnt tegelijk met zijn grote broer, maar Huawei had voor deze previewsessie nog geen testexemplaar beschikbaar.

© PXimport

Ontwerp: groots en top-notch

De Mate-telefoons hebben altijd grote schermen, zo ook de nieuwe Mate 20 Pro. Met 6,4 inch is het display reusachtig, waardoor foto’s, films en andere media goed tot hun recht komen. Het beeldscherm oogt door de afgeronde zijkanten bovendien erg futuristisch. Deze ontwerpkeuze kennen we van de Samsung Galaxy Edge-smartphones van een paar jaar geleden.

Het Mate-scherm gebruikt een energiezuinig oled-paneel dat verzadigde kleuren en een hoog contrast toont. De maximale schermresolutie is 3120 bij 1440 pixels (qhd), maar om de accu te sparen, staat het scherm staat ingesteld op 2340 bij 1080 pixels (full-hd). In de instellingen kun je wisselen tussen de schermresolutie, waarbij je ook de keuze hebt uit 1560 bij 720 pixels (hd).

Huawei heeft het scherm verpakt in een glazen behuizing met een metalen frame, inclusief ondersteuning voor draadloos opladen. Het glas heeft echter ook nadelen: de telefoon ziet er door je vingerafdrukken al snel vies uit en hij voelt wat breekbaar aan.

De scherminkeping (notch) van de Mate 20 Pro is bijna even groot als die van de iPhone X(S). In beide gevallen bevat de notch een frontcamera en meerdere sensoren om je gezicht te scannen. Zo kun je je smartphone beveiligen met gezichtsherkenning. Op de iPhone werkt dit goed, en Huawei gebruikt hetzelfde concept. De Mate 20 Pro scant en ontgrendelt echter een stuk sneller dan de iPhone, zo is onze ervaring na één dag gebruik. De scanner werkt in veel hoeken en brengt je direct naar het startscherm van de telefoon. De komende tijd gaan we de feature verder testen, ook in het donker, en vergelijken met de iPhone. Een uitgebreid oordeel volgt in de review.

Vingerafdrukscanner onder het scherm

De Huawei Mate 20 Pro is de eerste massasmartphone met een vingerafdrukscanner onder het scherm die je in Nederland kunt kopen. Een handvol Chinese toestellen heeft deze feature ook, maar die zijn hier niet officieel te koop. De Huawei-telefoon gebruikt een optische scanner die onder (anders gezegd: achter) het beeldscherm is geplaatst en daarom onzichtbaar is. Als de telefoon in stand-by staat, dien je je vinger op de aangewezen plek op het scherm te leggen voor een scan. In het begin is het wennen dat je geen scanner ziet of voelt, maar na een dag weten we de scanner vaak op de tast te vinden. Hij ontgrendelt iets langzamer dan een goede reguliere scanner, maar het verschil is minder groot dan we verwacht hadden. De accuraatheid valt wel wat tegen: als je je vinger niet plat op het display legt, doet de scanner niets. Het lijkt daarom verstandig om één vinger meerdere keren te registreren, zodat de scanner een groter profiel kent. Ook deze feature gaan we de komende tijd meer testen voor een definitief oordeel in onze review.

De telefoon laadt op via een usb-c-aansluiting, die ook gebruikt wordt om bedraad muziek te luisteren. Een 3,5mm-aansluiting ontbreekt namelijk, vermoedelijk omdat hij anders de vingerafdrukscanner in de weg zou zitten. Huawei levert usb-c-oordopjes en een 3,5mm-naar-usb-c-adapter mee bij de Mate 20 Pro. De Mate 20 heeft (wellicht vanwege zijn reguliere vingerafdrukscanner) wel een 3,5mm-aansluiting.

Drie camera's

Huawei introduceerde in de lente de Huawei P20 Pro, ’s werelds eerste smartphone met drie camera’s achterop. De foto- en videokwaliteit van de cameramodule is bijzonder indrukwekkend, dus we verwachten veel van de Mate 20 Pro-camera. De cameramodule is opnieuw tot stand gekomen in samenwerking met het gerenommeerde fotografiemerk Leica. En net als de P20 Pro heeft de Mate-telefoon 40 megapixel en 8 megapixel camera’s voor respectievelijk reguliere foto’s en kiekjes met drie keer zoom zonder kwaliteitsverlies. De 40 megapixel-sensor schiet overigens standaard in tien megapixel. Waar de P20 Pro een derde monochrome sensor heeft voor zwart-wit-fotografie, is de Mate 20 Pro voorzien van een 20 megapixel camera met groothoeklens. Die heeft een hoek van 103 graden en kan een groter deel van de omgeving vastleggen dan de primaire camera (77 graden).

Dat klinkt allemaal goed, dus we zijn direct op pad gegaan. De eerste foto’s zien er – zoals verwacht – goed uit. De camera is snel en maakt scherpe plaatjes met natuurgetrouwe kleuren en een mooi dynamisch bereik. De groothoeklens en portretmodus laten ook een goede eerste indruk achter. Het zoomen werkt naar behoren, maar deze feature moeten we nog beter testen.

Hieronder zie je een aantal foto’s gemaakt met de Huawei Mate 20 Pro.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Krachtpatser

De Mate 20 en Mate 20 Pro zijn de eerste Huawei-smartphones die draaien op de nieuwe Kirin 980-processor. Volgens Huawei (die de chipset zelf ontwikkelt en produceert) is de Kirin 980 een stuk sneller, energiezuiniger en slimmer dan de processoren in andere high-end telefoons. Of dat klopt, gaan we de komende tijd uitgebreid testen. In onze eerste uren met de Mate 20 Pro komt het toestel in ieder geval razendsnel over. Het spelen van grafisch zware games levert geen problemen op, apps starten vlug op en als je in de camera-app op de fotoknop drukt, wordt er zonder vertraging een kiekje geschoten. Fijn allemaal, maar van een dure smartphone verwachten we ook niet anders.

© PXimport

Net als andere high-end toestellen heeft de Mate 20 Pro een ruime hoeveelheid werkgeheugen (6GB) en een zee aan opslagruimte (128GB). Dit kun je uitbreiden, maar niet met het bekende micro-sd-kaartje. De Huawei-toestellen hebben namelijk geen micro-sd-slot. In plaats daarvan biedt Huawei een zelfontworpen NM-geheugenkaartje aan, dat even groot is als een nano-simkaart en daarom ook in dat slot past. De Mate 20 (Pro) is een dual-sim-telefoon, wat betekent dat je één simkaart en een geheugenkaartje of twee simkaarten kunt gebruiken.

Groot scherm vraagt veel stroom

Omdat de Mate 20 Pro over een reusachtig scherm beschikt, heeft Huawei gelukkig ook gekozen voor een grote accu. Dankzij de 4200 mAh gaat de telefoon zonder problemen een lange dag mee, belooft de fabrikant. In hoeverre dat waar is, kunnen we na deze hands-on-sessie nog niet zeggen. We weten wel dat de accuduur van de P20 Pro erg goed is, en de Mate 20 Pro heeft een vergelijkbare schermgrootte en batterij. De komende tijd gaan we testen of hij dan ook zo lang meegaat.

Bijzonder is de snelheid waarmee de accu van de Mate 20 Pro oplaadt. De meegeleverde (forse) usb-c-oplader pompt maar liefst 40W door en moet de accu zo binnen dertig minuten van 0 naar 70 procent opladen. Dat is dus meer dan 2 procent per minuut! Handig is dat de accu ook draadloos kan worden opgeladen, wat met maximaal 15W ook aardig snel gaat.

Een nieuwe feature is dat de accu ook andere apparatuur met Qi-ondersteuning kan opladen. Leg je bijvoorbeeld een nieuwere iPhone op de achterkant van de Mate 20 Pro, dan geeft die zijn stroom af aan de iPhone. Een grappige innovatie, al vragen we ons af hoe vaak je dit daadwerkelijk gaat gebruiken.

© PXimport

© PXimport

Android Pie met Huawei-software

Zoals je van een nieuwe Android-telefoon mag verwachten, draait hij op de nieuwste Android-versie. In dit geval Android 9.0 (Pie), waar Huawei zijn eigen EMUI 9.0-schil overheen heeft gelegd. Je kan direct aan de slag met alle vernieuwingen van Pie, waaronder een verbeterde accumodus, notificatiekanalen en een dashboard dat inzicht geeft in je telefoongebruik. Fijn is dat Huawei je laat kiezen tussen de traditionele navigatieknoppen en de gebaren-bediening van Pie.

Daar staat tegenover dat EMUI een aantal vooraf geïnstalleerde, commerciële apps bevat van partijen als Ebay, Facebook en Booking.com. Deze schaamteloze vorm van reclame hoort niet thuis op een 999 euro kostende smartphone. En ondanks Huawei’s claim dat EMUI 9 verbeterd is, vinden de software nog steeds behelpen. EMUI blijft druk, onduidelijk en volgepropt met niet-noodzakelijke features en apps. We schreven laatst een uitgebreid artikel over wat er mis is met EMUI en de komende tijd gaan we kijken of die pijnpunten nog steeds aanwezig zijn.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Voorlopige conclusie

Huawei laat met de Mate 20 Pro zien wat het in huis heeft, en dat lijkt heel wat. De smartphone beschikt over een fraai ontwerp, futuristisch beeldscherm, drie camera’s en krachtige hardware. Nieuwe features als een vingerafdrukscanner onder het scherm, supersnel opladen en geavanceerde gezichtsherkenning komen via de Mate-telefoon voor meer gebruikers beschikbaar. Het innovatieve karakter van de Mate 20 Pro valt te prijzen en hoewel hij met 999 euro een dure smartphone is, belooft hij veel goeds. De komende tijd gaan we de telefoon verder testen, dus houd Computer!Totaal binnenkort in de gaten voor een uitgebreide review.

De Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro zijn vanaf 2 november in Nederland te koop. De toestellen krijgen adviesprijzen van 799 en 999 euro.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000