De smartphone-trends van 2020
Smartphonefabrikanten innoveerden in 2019 met gebrekkige vouwbare toestellen, meer en betere camera's en toonden vooral prototypes van wat we in 2020 kunnen verwachten. Computer!Totaal zet daarom de belangrijkste smartphone trends van 2020 op een rij.
5G voor iedereen
Nederland krijgt in 2020 een 5G-netwerk, zij het in beperkte vorm. Goed nieuws voor vroege geïnteresseerden: smartphones die geschikt zijn voor dit nieuwe mobiele netwerk, zijn aan een wereldwijde opmars bezig. Veel Westerse en Aziatische landen hebben namelijk al een 5G-netwerk en dus komen er steeds meer en steeds goedkopere 5G-toestellen uit. Dat is deels te danken aan Chinese prijsvechters als Xiaomi en Oppo. Eerstgenoemde maakte begin 2019 al indruk met de 499 euro kostende Mi Mix 3 5G, want concurrerende 5G-smartphones van bijvoorbeeld Samsung en Huawei waren honderden euro’s duurder.
©PXimport
In 2020 gaat de lat verder omlaag. Xiaomi presenteerde in december al de Redmi K30, een toestel met goede specificaties en wereldwijde 5G-ondersteuning. De smartphone kost in China omgerekend 256 euro. De fabrikant belooft in 2020 nog veel meer 5G-smartphones in deze en hogere prijsklassen te lanceren. Samsung en OnePlus zouden ook werken aan betaalbare 5G-toestellen.
Vouwbare smartphones
2019 had hét jaar van de vouwbare smartphone moeten worden, maar het liep volledig anders. De langverwachte Samsung Galaxy Fold ging nog vóór de officiële release kapot en kwam pas na maanden vertraging beperkt op de markt. Huawei’s Mate X, die in de zomer wereldwijd zou uitkomen, is eind 2019 enkel gelimiteerd in China verkrijgbaar. Concurrerende merken krabden zich nog eens goed achter de oren na deze debacles en hebben niet meer zo’n haast om de eerste te worden. In 2019 hebben onder andere Oppo en Xiaomi werkende prototypes getoond van vouwbare smartphones en de kans is aannemelijk dat die ergens in 2020 – op beperkte schaal – in de winkels verschijnen.
©PXimport
In 2020 verwachten we meer vouwbare smartphones, maar niemand lijkt écht haast te hebben
-
Wil de vouwbare telefoon een succes worden dan moeten fabrikanten vooral de prijs omlaag weten te krijgen. De toestellen van Samsung en Huawei kosten minimaal 1500 euro en dat is voor veruit de meeste geïnteresseerden nog te duur. Mogelijk weten prijsvechters goedkopere vouwtoestellen te maken. Samsung werkt ook aan een Galaxy Fold 2, die aanzienlijk voordeliger zou worden dan zijn geplaagde voorganger.
Einde van de 3,5mm-aansluiting?
Apple nam al in 2016 afscheid van de 3,5mm-audiopoort op zijn iPhones en in de jaren erna volgden steeds meer merken. Van Huawei en Sony tot Samsung en OnePlus: de ooit zo standaard audio-aansluiting is steeds vaker afwezig. Althans, op dure smartphones. Fabrikanten houden hem bijna altijd op midrange- en budgettoestellen. Een eensgezinde verklaring is er niet voor. Wij vermoeden dat het schrappen van de bedrade audiopoort op dure toestellen vooral gebeurt om kopers richting het kopen van een draadloze hoofdtelefoon te duwen. Niet geheel toevallig verkopen al die merken razend populaire bluetooth oordopjes en hoofdtelefoons en kan je bedraad muziek luisteren via de usb-c-poort.
©PXimport
In 2020 verwachten we dat deze trend doorzet. Grote kans dat de Samsung Galaxy S11-serie zonder 3,5mm-aansluiting komt. Dure telefoons van OnePlus, Sony en Huawei missen ‘m vrijwel zeker en dat geldt ook voor de nieuwe iPhones. LG is de enige fabrikant die de audiopoort houdt op zijn dure toestellen. Op goedkopere modellen houdt de 3,5mm-poort waarschijnlijk nog even stand.
Waarom je scherm beter wordt
Bijna alle smartphones hebben een scherm dat zichzelf zestig keer per seconde ververst, om zo bewegend beeld te kunnen tonen. Dit noem je een 60Hz-scherm. Een handvol toestellen (en de iPad Pro) gebruikt een 90Hz- of 120H-display, dat dus een hogere ververssnelheid heeft. Zo’n scherm oogt daarom vloeiender, wat vooral prettig is bij het lezen van tekst en gaming. Het hele toestel voelt bovendien wat sneller aan omdat animaties soepeler overkomen. Nu bijna alle smartphones een scherp en mooi scherm hebben, willen fabrikanten zich onderscheiden met een hogere ververssnelheid.
2019 gaf een voorproefje in de vorm van de OnePlus 7 Pro en nieuwer, Realme X2 Pro en Google Pixel 4 (allemaal 90Hz) en in 2020 gaan we veel meer smartphones zien met een 90Hz- of 120Hz-display. OnePlus beloofde onlangs dat het al zijn nieuwe toestellen een 90Hz-scherm gaat geven en zustermerken Oppo en Vivo komen ook met zulke smartphones. Volgens de geruchten krijgt de Samsung Galaxy S11-serie een 120Hz-scherm en Apple’s komende iPhones zouden ook een 90Hz- of 120Hz-display gebruiken.
©PXimport
Zo’n type scherm is – niet geheel verrassend – duurder dan een traditioneel 60Hz-scherm en zal dan ook vooral in premium smartphones verschijnen. De Xiaomi Redmi K30, die we al eerder noemden in dit artikel, bewijst dat een 120Hz-scherm ook mogelijk is op goedkopere smartphones. Xiaomi verkoopt de telefoon vanaf omgerekend 256 euro en werkt aan meer betaalbare 90Hz- en 120Hz-toestellen.
Een 90Hz- of 120Hz-scherm maakt je telefoon gevoelsmatig sneller en kijkt veel prettiger.
-
Selfiecamera in of achter het display
Steeds meer smartphones hebben een scherm dat vrijwel de hele voorkant beslaat, met minimale randen aan de boven- en onderkant. Einde verhaal? Zeker niet. Er komen namelijk diverse ontwikkelingen aan. Voor de selfiecamera is straks geen ruimte meer boven het scherm, bijvoorbeeld. In 2019 probeerden fabrikanten dat op te lossen met een automatisch uitschuifbare camera, maar daar komen ze op terug. Xiaomi en OnePlus verruilen de breekbare methode in 2020 voor een cameragaatje in het scherm, een keuze die Samsung al maakte op de Galaxy S10-serie.
Oppo innoveert meer en presenteerde december een vergevorderd prototype van een smartphone met een selfiecamera áchter het scherm. Je ziet ‘m bijna niet en hebt er al helemaal geen erg in, maar de foto- en videokwaliteit is ‘gewoon’ goed. Oppo belooft later in 2020 een smartphone met zo’n vernieuwde selfiecamera. Xiaomi werkt ook aan een dergelijke telefoon, andere fabrikanten vast en zeker ook.
©PXimport
Meer camera's met hogere resolutie
Tot slot drie trends die al langer aan de gang zijn. Het aantal camera’s op smartphones neemt elk jaar toe. En de voortgang lijkt steeds sneller te gaan. Begin 2019 verscheen met de Huawei P30 Pro de eerste bekende telefoon met vier camera’s achterop en meer modellen volgden. Eind 2019 hebben ook budgettoestellen drie of vier cameralenzen. Dit levert meer veelzijdige camera’s op, want je kan bijvoorbeeld beter zoomen of een groothoekfoto maken waar meer op past.
©PXimport
Fabrikanten kiezen ook steeds vaker voor hogere resolutie camerasensoren. Was jarenlang maximaal 20 megapixel de norm, in 2019 debuteerden de 40, 48 en 64 megapixel camera. Eind 2019 introduceerde Xiaomi de eerste 108-megapixel smartphonecamera op de Mi Note 10. Al deze hogeresolutiecamerasensoren delen hun pixels door vier om één foto te maken. Een 48 megapixel camera schiet standaard dus 12 megapixel foto’s. Deze zogeheten quad-bayer-techniek moet betere plaatjes opleveren, vooral in het donker. Naar verwachting verschijnen er in 2020 veel meer 64- en 108 megapixel camera’s op dure en goedkopere toestellen. Samsung, Sony, Oppo, Xiaomi en Huawei zijn er bijvoorbeeld veel mee bezig.
Grotere accu's
Vanwege de krachtigere hardware en veelal grotere schermen krijgen smartphones steeds vaker een grotere accu dan hun voorgangers. Een paar jaar geleden was een capaciteit van 3300 mAh gemiddeld, tegenwoordig is dat rond de 4000 mAh. Uitschieters richting de 5000 mAh zijn er ook, bijvoorbeeld de Asus Zenfone 6. Praktisch alle smartphones laden in 2020 via een usb-c-aansluiting op. De grote vraag wordt wat Apple gaat doen: houdt het vast aan de eigen Lightning-poort of stapt het ook over op usb-c?