ID.nl logo
De handigste apps voor een onvergetelijke zomer
© Song_about_summer - stock.adobe.com
Huis

De handigste apps voor een onvergetelijke zomer

Of je deze zomer nu wel of niet op reis gaat, de zomer is er om te genieten van de lange avonden, het mooie weer en je vrije tijd. Er zijn apps die je helpen om een fijne zomer te hebben, doordat ze je bijvoorbeeld helpen met de taal van je vakantieland, de beste zwembaden helpen vinden of tonen waar de leukste (bier)evenementen deze zomer zijn.

In dit artikel ontdek je deze leuke apps:

  • Duolingo en Drops
  • Zwemwater
  • BBQ recepten
  • Untappd
  • FestivAll
  • PackPoint
  • Alle bankjes

Wil je deze zomer fietsen? Lees dan: Fietsroutes plannen met de fietsersbond app.

Talen leren met Duolingo en Drops

Hoe bestel je een koffie in het Italiaans of vraag je de weg in het Frans? Het is op vakantie toch wel fijn om een paar woordjes te spreken en te verstaan. Ga aan de slag met de app Duolingo om de taal te leren. Je leert in etappes woorden en zinnen over een bepaald onderwerp.

Wil je op een nog speelsere wijze de taal leren? Kies dan voor Drops. Deze app bevat verschillende spelletjes om woorden te leren, waardoor het ook nog eens leuk is om te oefenen. De focus van deze app ligt niet op de grammatica, maar meer op het leren van woordjes, waardoor je met gemak een broodje bestelt bij de bakker in Spanje.

Download Duolingo: Android of iOS

Download Drops: Android of iOS

Met de app Duolingo leer je jouw vakantietaal op verschillende manieren.

Overal zwemmen in Nederland met de app Zwemwater

Tijdens de warme zomerdagen is er niets lekkerder dan afkoelen in het koele water. Veilig en schoon zwemwater in de buurt vind je met de app Zwemwater. In de app staan wel meer dan 800 openlucht-zwemplekken in Nederland. De app geeft ook aan hoe de kwaliteit van het water is en wat de veiligheid van de zwemplek is tijdens het badseizoen (1 mei tot 1 oktober). Dus vergeet je badkleding niet en gaan!

Download Zwemwater: Android of iOS

Zoek gemakkelijk een zwemplek in openlucht in Nederland uit met de app Zwemwater.

De lekkerste gerechten grillen met de Barbecue recepten-app

Tijdens de zomer steek je de barbecue vast wat vaker aan dan normaal, misschien wel dagelijks of wekelijks. Wil je weer eens wat andere recepten proberen? Gebruik dan de app Barbecue recepten. Daarin vind je heerlijke recepten, zoals gegrilde sint-sjakobsschelpen, pulled pork, gegrilde bierkippenpoten of gegrilde tofu.

Download Barbecue Recepten: Android

Ontdek de lekkerste recepten voor op de barbecue.

Biertjes proeven met Untappd

Héééééé, biertje? Untappd is de app voor bierliefhebbers. Met deze app ontdek je nieuwe (tap)biertjes, brouwerijen en bierevenementen, check je in bij kroegen, beoordeel je bieren en brouwerijen en speel je badges vrij. Daarnaast biedt de app je veel info over lokale biertjes, waardoor jij je vrienden alles kunt vertellen over het populaire lokale bier van Kroatië of een andere vakantiebestemming.

Download Untappd: Android of iOS

Van bierbrouwerijen tot de populairste lokaaltje biertjes; je vindt het in Untappd.

Zomerse feestjes met FestivAll

"Waar is dat feestje? Hier is dat feestje!" Er staan weer redelijk wat festivals deze zomer gepland. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen. Ontdek waar de leukste festivals zijn, wat de line-up is en koop gemakkelijk kaartjes via de app FestivAll.

Download FestivAll: iOS

Ook leuk voor jou: OPGEPAST! Deze 13 fouten wil je écht niet maken als je op vakantie gaat

Maak je persoonlijke timetable met de handige app FestivAll.

Niets meer vergeten op reis met PackPoint

Ben je net aangekomen op je vakantieadres, kom je erachter dat je je zwemkleding bent vergeten. Oeps! Een goede voorbereiding van je vakantie is het halve werk. Met de app PackPoint maak je handige inpaklijstjes. Je vult in waar je naartoe gaat, hoeveel dagen je weg blijft en wat voor activiteiten je gaat doen. Vervolgens maakt de app een volledige inpaklijst voor je. Voeg zelf nog wat items toe of verwijder items die je niet nodig hebt. En deze lijst deel je eenvoudig met je reisgenootjes, zodat niemand iets vergeet mee te nemen.

Download PackPoint: Android of iOS

Lees ook: Met je campingwasmachine schoon en fris de vakantie door

Dankzij PackPoint vergeet je nooit meer iets mee te nemen op vakantie.

Niet zo'n inpakheld?

In een kofferset je kun je al je bagage kwijt!

Alle bankjes-app om uit te rusten tijdens het fietsen

Staan er fiets- of wandeltochten in Nederland op de planning deze zomer? Zorg dan dat je de app Alle bankjes op je telefoon hebt. Hierdoor weet je altijd en overal of er een bankje of picknicktafel op jouw pad komt om uit te rusten of picknicken. Er staan wel 150.000 bankjes en andere rustplekken in de app, die je op een kaart of op een lijst inziet.

Download Alle bankjes: Android

Vind altijd een bankje of picknicktafel in de buurt met de app Alle bankjes.


Bescherm je tablet tegen zand en stof!🏖️
▼ Volgende artikel
Hoe betrouwbaar zijn weer- en regenapps eigenlijk?
© Kaspars Grinvalds
Huis

Hoe betrouwbaar zijn weer- en regenapps eigenlijk?

Wel of niet een terrasje pakken? Jas mee of hoeft dat niet? Vanavond de BBQ aan of toch maar binnen de airfryer? Even snel de weerapp checken is inmiddels een automatisme geworden. Vooral in de zomer bekijken we massaal de regenradar. Maar hoe betrouwbaar zijn die voorspellingen eigenlijk? Waarom kloppen ze soms tot op de minuut, en lijken ze op andere momenten nergens op? En kun je erop vertrouwen als je je planning erop afstemt?

☀️⛅☔ In dit artikel lees je:

• Hoe weerapps aan hun data komen • Waarom voorspellingen soms wel, en soms niet kloppen • Hoe je een weerapp zo goed mogelijk interpreteert • Waarom het weer (vooral lokaal!) toch altijd blijft verrassen

Lees ook: De handigste apps voor een onvergetelijke zomer

Van meting tot melding: hoe een app aan zijn data komt

Weerapps maken geen eigen voorspellingen, maar gebruiken data van meteorologische instituten zoals het KNMI, ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) of het Amerikaanse NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Die instellingen verwerken gigantische hoeveelheden informatie uit weerstations, satellieten, vliegtuigen, weerballonnen en radars. Op basis daarvan draaien ze computermodellen die het weer proberen te voorspellen. Zo'n model analyseert bijvoorbeeld hoe luchtdruksystemen zich bewegen, hoe windrichtingen veranderen en wat de temperatuurverschillen zijn in verschillende lagen van de atmosfeer.

Een weerapp kiest één of meer van die modellen als basis en combineert dat met eigen algoritmes en visualisaties. De bekende buienradars gaan nog een stap verder en laten regen zien die al is gevallen of onderweg is. Daarvoor gebruiken ze gegevens van neerslagradars, die elk kwartier of zelfs elke vijf minuten een nieuwe 'foto' maken van waar regenbuien zich bevinden en hoe die zich verplaatsen.

Waarom voorspellingen wél en soms juist níet kloppen

In grote lijnen zijn de verwachtingen van weerapps vaak behoorlijk accuraat, zeker als het om de eerstkomende uren gaat. Hoe dichter je bij het moment zit, hoe betrouwbaarder de voorspelling. Dat komt omdat het weer zich op korte termijn minder grillig gedraagt dan op langere termijn. Je kunt een bui redelijk goed volgen over een tijdsbestek van een uur of twee, maar het is veel lastiger om drie dagen vooruit exact te zeggen wanneer en waar die bui valt.

Vooral bij regenval in de zomer zit daar vaak de grootste afwijking. Zomerse buien ontstaan door opwarming van de lucht en ontwikkelen zich snel en lokaal. Op het ene moment lijkt er nog niets aan de hand, en tien minuten later valt er een wolkbreuk in één wijk, terwijl een paar straten verderop de stoep droog blijft. Dat maakt het haast onmogelijk om op straatniveau precies te voorspellen waar het gaat regenen.

Daarnaast hangt veel af van welk weermodel de app gebruikt. Het Europese ECMWF-model wordt wereldwijd gezien als zeer nauwkeurig, maar is ook duur om te gebruiken. Sommige apps kiezen daarom voor Amerikaanse modellen of zelfs simpelere versies om kosten te besparen. Dat maakt de ene app betrouwbaarder dan de andere, ook al lijken ze qua uiterlijk op elkaar.

©ID.nl

De weerapp goed interpreteren

Wie slim omgaat met weerapps, kan er veel profijt van hebben. Kijk niet alleen naar het icoontje van een zon of wolk, maar naar de verwachte neerslag in millimeters en het tijdstip daarvan. Bekijk ook de regenradar in beweging en niet als stilstaand beeld: je ziet dan hoe snel een bui zich verplaatst en of je die kunt ontwijken.

Veel apps geven tegenwoordig ook aan hoe 'zeker' een voorspelling is. Staat er bijvoorbeeld 40% kans op regen? Dan betekent dat: op 4 van de 10 vergelijkbare dagen in het verleden viel er daadwerkelijk neerslag. Het is geen gokje, maar een inschatting op basis van modelberekeningen. En hoe hoger dat percentage, hoe groter de kans dat het ook echt nat wordt.

Waarom het weer (vooral lokaal!) blijft verrassen

Ondanks alle technologie blijft het weer een natuurverschijnsel met een eigen wil. Geen enkel model is feilloos. Kleine veranderingen in luchtdruk of windrichting kunnen grote gevolgen hebben, zeker in een land als Nederland waar zee, rivieren en open vlaktes allemaal invloed uitoefenen. Dat verklaart waarom het soms ineens hard begint te regenen terwijl je app nog droog weer beloofde – of andersom.

Toch is de betrouwbaarheid van de meeste apps de afgelopen jaren sterk toegenomen. Snellere computers, betere satellietbeelden en geavanceerdere modellen zorgen ervoor dat de inschattingen steeds dichter bij de werkelijkheid komen. Maar honderd procent garantie biedt geen enkele app, en dat is misschien maar goed ook: want we moeten natuurlijk wel íéts hebben om over te klagen, toch?

Regen én harde wind?

Kijk voor stormparaplu's

▼ Volgende artikel
10 tips om meer uit je robotstofzuiger te halen
© Mustafa_Art
Huis

10 tips om meer uit je robotstofzuiger te halen

Een robotstofzuiger scheelt flink wat werk, maar alleen als je hem goed gebruikt. Wie er net een in huis heeft, merkt al snel dat hij niet alles vanzelf doet. En ook als je al langer een robotstofzuiger gebruikt, valt er vaak nog winst te halen. Met deze tien praktische tips werkt je robotstofzuiger beter – en hoef jij minder te doen!

In het kort

Een robotstofzuiger kan je flink wat werk uit handen nemen, maar alleen als je hem goed gebruikt. Met deze 10 slimme tips werkt hij beter, blijft hij langer mee gaan en past hij zich aan jouw huishouden aan. Van zones instellen tot onderhoud: zo maak je er écht een huishoudhulp van.

Lees ook: Hier moet je op letten wanneer je een robotstofzuiger wilt kopen

1. Laat hem eerst je huis leren kennen

Veel robotstofzuigers kunnen een plattegrond van je woning maken. Dat kost eenmalig wat tijd, maar levert daarna veel gemak op. Tijdens zo'n verkenningsronde reinigt hij meestal nog niet, maar scant hij alleen. Geef hem de ruimte en zorg dat er geen spullen over de vloer slingeren. Als de kaart eenmaal is aangemaakt, kun je zones instellen, schoonmaakschema's maken en no-go-gebieden markeren.

2. Zorg voor voldoende licht

Robotstofzuigers met optische sensoren hebben licht nodig om goed te navigeren. Als je hem 's avonds laat rijden terwijl de lampen uit zijn, herkent hij obstakels minder goed. Plan het schoonmaken liever overdag of laat een lamp aan in de ruimte waar hij aan het werk is. Als het apparaat regelmatig moeite heeft om meubels of muren goed te herkennen, komt dat mogelijk door te weinig licht.

Licht, laser & optische sensoren

De lichtbehoefte van robotstofzuigers verschilt sterk per navigatiesysteem. Modellen met LiDAR-technologie (lasernavigatie) werken uitstekend in het donker omdat ze zelf licht uitstralen om obstakels te detecteren. Camera-gebaseerde robots daarentegen zijn afhankelijk van omgevingslicht om hun omgeving te kunnen 'zien' en hebben problemen in donkere ruimtes. Goedkopere modellen met alleen infrarood- of aanrakingssensoren navigeren weliswaar zonder licht, maar werken veel minder nauwkeurig en rijden vaker tegen obstakels aan.

3. Stel schoonmaakzones en kamers in

In de app van de meeste modellen kun je na de kaartopbouw aangeven welke kamers of delen van het huis wanneer moeten worden schoongemaakt. Dat is handig als je bijvoorbeeld elke ochtend de gang en keuken wilt laten doen, maar de slaapkamers alleen op zaterdag. Door het schoonmaken slim te verdelen, werkt de robotstofzuiger efficiënter en hoeft hij tussendoor minder vaak op te laden.

©Wesley Akkerman | ID.nl

4. Gebruik virtuele afbakeningen waar nodig

Veel modellen bieden de mogelijkheid om virtuele grenzen aan te maken: gebieden waar de robotstofzuiger niet mag komen. Denk aan een speelkleed met speelgoed, een losse kabel achter de bank of een plek waar de vloer nat kan zijn. In plaats van zo'n verboden plek elke keer handmatig af te schermen, door er bijvoorbeeld iets voor te zetten, stel je die zones gewoon één keer digitaal in. Het apparaat houdt daar vanaf dan automatisch rekening mee en weet dat hij daar niet meer mag komen.

5. Dweilen? Wees voorzichtig met schoonmaakmiddelen

Kan jouw robotstofzuiger ook dweilen? Gebruik dan alleen het aanbevolen reinigingsmiddel of gewoon water. Veel gewone schoonmaakmiddelen zijn te sterk of laten resten achter, waardoor leidingen of sproeiers kunnen verstoppen. Sommige robotstofzuigers hebben een speciaal reservoir voor schoonmaakmiddel, maar dat geldt niet voor elk model. Iets om naar te kijken voordat je een robotstofzuiger gaat kopen.

6. Maak borstels, wieltjes en sensoren regelmatig schoon

Haren, stof en vuil hopen zich snel op rond de draaiende onderdelen van de robotzuiger. Vooral huisdierharen kunnen oor problemen zorgen. Maak elke week de hoofdborstel los, controleer de zijborstels en veeg vuil weg met een droge doek of meegeleverd hulpstuk. Vergeet ook de val- en navigatiesensoren niet: die kunnen door stof minder goed functioneren, wat de navigatie beïnvloedt.

©Vershinin Evgenii

7. Leeg het stofreservoir af en toe ook zelf

Veel robotstofzuigers hebben een zelflegende functie. Handig, maar ook dan is het slim om af en toe zelf te controleren of alles goed blijft werken. Het stofreservoir is meestal klein en raakt sneller verstopt dan je denkt. Leeg het na een paar schoonmaakbeurten, zeker als je merkt dat hij minder vuil opzuigt of als hij zelf aangeeft dat het reservoir leeg is, maar je toch nog stof en kruimels op de vloer ziet liggen.

8. Zet het laadstation op een vaste plek

Een robotstofzuiger onthoudt zijn omgeving en zoekt na elke beurt zijn laadstation op. Verplaats je dat station naar een andere plek, dan moet hij opnieuw leren waar hij zich bevindt. Zet het station dus op een centrale, bereikbare plek waar voldoende ruimte is en laat het daar staan. Zo voorkom je dat hij de weg kwijt raakt of fouten maakt bij het navigeren.

9. Pas op bij huisdieren

Een ongelukje van een huisdier kan vervelende gevolgen hebben als de stofzuiger erdoorheen rijdt. Laat hem daarom liever schoonmaken op momenten dat je huisdieren buiten zijn of je zeker weet dat de vloer schoon is. Zo voorkom je niet alleen vieze sporen, maar ook schade aan het apparaat en extra schoonmaakwerk achteraf.

©Надія Коваль - stock.adobe.com

10. Automatiseer waar het kan, maar houd controle

Robotstofzuigers zijn bedoeld om werk uit handen te nemen. Toch blijft het verstandig om regelmatig de app te openen, meldingen te controleren en updates uit te voeren. Soms kun je met een kleine aanpassing – zoals het verplaatsen van een kabel, het instellen van een extra schoonmaakbeurt op vrijdag – het resultaat flink verbeteren.

Robotstofzuiger klaar? Zuigen maar!

Het is simpel: hoe beter je robotstofzuiger weet wat hij moet doen, hoe beter hij zijn werk doet. Met deze tips zorg je ervoor dat dat het geval is. En ja, je moet zelf ook af en toe nog wat doen, zoals het stofreservoir controleren of dierenhaar uit de wieltjes te peuteren, maar dat kost hooguit een paar minuutjes van je tijd. Want je weet nu hoe je ervoor zorgt dat de omstandigheden zo goed mogelijk zijn én hoe je hem 'traint'. En daarmee komt hij dicht in de buurt van je ideale huishoudhulp!


🤖 🧹 Accessoires voor je robotstofzuiger?

Je vindt ze