ID.nl logo
Huis

De beste filter-apps voor al je foto's

Klik. Je foto is klaar. Geef toe, eigenlijk kan ie veel beter. Met behulp van de juiste app maak je van een gewone foto een meesterwerk. In Google Play en de App Store vind je eindeloos veel apps om je foto’s een artistiek tintje te geven. Dit vinden wij de tien beste filter-apps.

Tip 01: Prisma Photo Editor

Van een simpele foto naar een origineel kunstwerk? Dat kan heel eenvoudig via Prisma. (iOS en Android, gratis met in-app-aankopen). Het leuke aan deze app is dat je zelf niet creatief hoeft te zijn om toch erg mooie resultaten te behalen. Prisma automatiseert alles. Je maakt eerst een foto en daarna kies je een van de vele verschillende artistieke filters. Gebruiksvriendelijk? Absoluut! Prisma werkt net zo eenvoudig als pakweg Instagram. Zodra je een filter gekozen hebt, kun je de plaat nog wat verder aanpassen. Het enige wat je moet doen, is vegen over de foto. Swipe naar links voor minder effect of naar rechts voor een tikkeltje meer. Het resultaat kun je rechtstreeks vanuit de app delen via Instagram of Facebook. Opslaan is uiteraard ook een optie.

Tip 02: 1967

Als je van de speciale effecten van analoge fotografie uit de vorige eeuw houdt, dan is 1967 – Vintage Filters (voor iOS, gratis met in-app-aankopen) een echte aanrader. De app oogt ontzettend minimalistisch en werkt volgens een eenvoudig stappenplan. Een account is niet nodig. Eerst moet je aangeven of je je foto al dan niet wilt bijsnijden, vervolgens swipe je naar links om door de verschillende filters te navigeren. De filters in deze app zijn bovendien erg gevarieerd. Tik één keer in de balk onderaan om previews te zien. Om het effect wat te verminderen, volstaat het om naar beneden te swipen. Zodra je tevreden bent met het resultaat, tap je twee keer op de foto om ’m op te slaan. Je kunt je ‘nostalgische’ foto vervolgens rechtstreeks delen via Instagram, Facebook en Tumblr.

©PXimport

Tip 03: PicsArt

Ook PicsArt (iOS en Android, gratis met in-app-aankopen) is het installeren waard. Het motto van deze app is niet voor niets ‘Make Awesome Pictures’. Nadat je een gratis account aangemaakt hebt of ingelogd bent via Facebook kun je aan de slag. Je kunt een bestaande foto bewerken, een collage maken of tekenen. Heel handig is dat de app de standaardformaten van bekende sociale netwerken kent, zoals een Facebook-omslagfoto. Wellicht ga je het vaakst foto’s bewerken. De mogelijkheden zijn hier eindeloos. Je kunt bijsnijden, allerlei speciale effecten en filters toevoegen, met stickers experimenteren, tekst(ballonnen) of kaders toevoegen enzovoort. Let wel: de allerbeste effecten zitten niet standaard in de app verwerkt: hiervoor moet je betalen via in-app-aankopen.

Tip 04: FaceTune 2

©PXimport

Wil je wittere tanden, een egalere huid, ogen die net iets stralender zijn of iets minder rimpels? Met FaceTune (iOS: gratis met in-app-aankopen, Android: 2,99 euro) is het zo gepiept, zelfs zonder afspraak bij een plastisch chirurg. Het is zelfs mogelijk om harder te lachen, je gezicht smaller maken of ietwat te kantelen, rimpels te laten verdwijnen of een glimmende huid matter te maken. Je foto’s zien er onmiddellijk een stuk glamoureuzer uit. Zodra je klaar bent met je digitale make-over kun je de foto ook nog omzetten naar zwart-wit of een filter toepassen. Deze gebruiksvriendelijke app is een must voor selfie-lovers die van perfectie houden.

Tip 05: Airbrush

Een andere must-have app voor iedereen die graag selfies maakt is Airbrush (iOS en Android, gratis met in-app-aankopen). Hier krijg je al een preview van een veel gladder gezicht in de cameramodus, zelfs vóór je een foto gemaakt hebt. Zodra je kiekje er is, kun je het naar hartenlust aanpassen: grotere ogen, een korter voorhoofd, een smallere neus of dikkere lippen? Het kan allemaal. Met behulp van de make-up-filters is het zelfs mogelijk om met één tik lippenstoft of sproeten toe te voegen. Liever smokey eyes? Ook daar bestaat een filter voor. Achteraf kun je nog wat bijsnijden, een vignet toevoegen of de achtergrond een beetje waziger maken. Graag nog een algemeen filter bovenop het eindresultaat? Airbrush zit bomvol presets met speciale effecten. Dit is een echte meisjesapp.

Tip 06: TouchRetouch

Heb je bijna de perfecte foto gemaakt? Maar staat er nog een storend object op? Een toerist, hoogspanningskabel, pukkel of vuilnisbak bijvoorbeeld? Met TouchRetouch (iOS: 2,29 euro en Android: 1,99 euro) verwijder je dat in een tik en een veeg. Noem het gerust een digitaal vlekkenmiddel. Het enige wat je moet doen is het storend voorwerp met je vinger markeren. De app gebruikt de pixels uit de nabije omgeving om de achtergrond aan te passen. De app werkt niet enkel heel fijn, maar levert ook nog eens erg fraaie resultaten. Zodra je klaar bent, kun je de afbeelding opslaan als kopie of onmiddellijk publiceren op Instagram, Facebook, Tumbrl en Twitter.

©PXimport

Tip 07: Juxtaposer

Wil je twee foto’s samenvoegen tot één grappig plaatje? Dan heb je Juxtaposer (iOS, 3,49 euro) nodig. Hiermee kun je vrij eenvoudig een fotomontage van twee bestaande foto’s maken. Nadat je een voor- en achtergrondbeeld gekozen hebt, kun je overtollige informatie uit je voorgrondfoto verwijderen. Door voldoende in- en uit te zoomen kun je ontzettend nauwkeurig werken. Het is zelfs mogelijk om met zogenoemde maskers te werken. Het resultaat is vaak een surrealistisch beeld. Ook fijn is dat je per beeld het contrast, de helderheid, verzadiging en kleurtinten onder handen kunt nemen. Nog nooit eerder foto’s bewerkt of fotomontages gemaakt? De handige tutorial (in het Engels) legt je stap-voor-stap uit hoe je het precies moet doen. Zodra je klaar bent, kun je je creatie delen via Facebook, Twitter of Instagram. Het is zelfs mogelijk om je voorgrondafbeelding als ‘stempel’ te bewaren en op te slaan in png-formaat met een transparante achtergrond.

Tip 08: Sketch Photo Maker

©PXimport

Om een fotorealistische potloodtekening te maken, moet je heel wat tekentalent hebben. Tenzij je Sketch Photo Maker (Android, gratis met in-app-aankopen) gebruikt. Die app neemt al het werk uit je handen. Het enige wat je moet doen is een mooie foto uit je fotocollectie kiezen. Vervolgens gaan tientallen tekenkaboutertjes aan de slag en enkele seconden later heb je een realistische potloodtekening. Wil je liever een tekening die gemaakt is met houtskool, waterverf, kleurpotloden of vetkrijtjes? Eén tik op de knop volstaat. Een klein minpuntje is wel dat je zelf niets kunt wijzigen. Het resultaat kun je opslaan of onmiddellijk vanuit de app delen via Facebook of Instagram.

Tip 09: Face Swap

Als we dan toch aan het dollen zijn … Face Swap (Android, gratis met in-app-aankopen) is een leuke app waarmee je jouw gezicht op dat van iemand anders plakt. Het resultaat is vaak hilarisch. Je hebt ook toegang tot honderden stickers en thema’s waarmee je allerlei grappige portretten maakt. Die stickers zijn netjes opgesplitst in categorieën zoals Emoji’s, Films&Comics, Animals, Accessories enzovoort. Nadat je je foto gemaakt hebt, kun je ’m opslaan of delen via sociale media. Dit is echt dé ideale app als je je kinderen even stil wilt houden terwijl jij werkt of jullie in een restaurant zitten. Je kunt trouwens niet enkel leuke foto’s maken, maar ook grappige filmpjes.

Tip 10: Foodie

Kook je graag? En zet je vaak de foto’s van je creaties op sociale netwerken zoals Instagram of Facebook? Dan heb je Foodie – Delicious Camera for Food (iOS en Android, gratis) sowieso nodig. Deze app zit boordevol filters die je foto’s van je eigen baksels, ovenschotels of cocktails nog net iets lekkerder maken. Helemaal handig is dat de filters ingedeeld zijn per type food: cocktails, vlees, ijsjes, fruit, pasta … Op die manier is het nog eenvoudiger om snel de meest geschikte filters uit te zoeken. Je bepaalt uiteraard zelf de sterkte van de filter. Vervolgens kun je de helderheid nog onder handen nemen of radiale of lineaire onscherpte toevoegen. Wedden dat je foto’s vingeraflikwaardig worden? 

©PXimport

▼ Volgende artikel
Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch
Huis

Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch

Miele heeft een nieuwe generatie koel- en vrieskasten geïntroduceerd die speciaal zijn ontworpen voor inbouw onder het werkblad. Deze zijn ideaal voor kleine huishoudens en komen met verbeterde energiezuinigheid, meer gebruiksgemak en ergonomische details. Klanten kunnen kiezen uit vier koelkasten en twee vrieskasten.

Bij deze onderbouwapparaten is bukken onvermijdelijk, maar slimme oplossingen maken het gebruik aangenamer. De lades in alle apparaten zijn gemakkelijk uitneembaar, waardoor ze rechtopstaand gevuld, gesorteerd of schoongemaakt kunnen worden. De deurvakken van de koelkasten zijn in hoogte verstelbaar voor meer flexibiliteit.

Het deelbare 'FlexiBoard' glazen plateau biedt variabiliteit, waardoor hoge containers of verpakkingen rechtop en binnen handbereik kunnen worden geplaatst.Bijzonder praktisch in een relatief kleine koelkast is het dynamische koelsysteem 'DynaCool'. Dit zorgt voor een constante temperatuur in het hele interieur, zodat het niet nodig is om de inhoud na het boodschappen doen te herschikken.

De nieuwe generatie wordt compleet gemaakt door uitgebreide, vaatwasserbestendige accessoires, zachte deursluiting dankzij 'SoftClose', de handige 'NoFrost'-functie voor vriezers (geen handmatig ontdooien meer) en netwerkfunctionaliteit.Om een consistent keukenontwerp te garanderen, biedt Miele apparaten met de standaard nishoogte van 82 centimeter, evenals één model per categorie voor de nieuwe comforthoogte van 86 tot 92 centimeter. Dit betekent dat een extra paneel in deze nissen niet langer nodig is. Er is ook een model met uittrekbare trolleys beschikbaar. Hier vervangen uittrekbare elementen de gebruikelijke lades en worden ze direct van bovenaf bediend.

Energiezuiniger

Alle apparaten van de nieuwe generatie zijn aanzienlijk energiezuiniger. De modellen vallen in energieklasse C of D, waardoor ze één klasse zuiniger zijn dan hun voorgangers."We hebben bij de ontwikkeling van deze nieuwe generatie koelkasten bijzondere aandacht besteed aan de combinatie van ergonomie en duurzaamheid," zegt Ursula Wilms van Miele.

Beschikbaarheid en prijzen

Alle modellen uit de nieuwe generatie Miele koel- en vrieskasten zijn per direct verkrijgbaar in de winkels. Exacte adviesprijzen zijn niet bekend gemaakt.

Bekijk hier andere Miele-koelkasten op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!
© Olga Gorevan
Huis

Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!

Zodra de zon zich vaker laat zien, is het heerlijk om buiten te zijn. Mei is dan ook hét moment om je tuin zomerklaar te maken. Door nu de handen uit de mouwen te steken, zorg je dat alles er straks fris en verzorgd bij staat. Nieuwe planten, gesnoeide hagen, een opgeruimde border – dit is de maand om je tuin die welverdiende opfrisbeurt te geven.

Dit doe je deze maand in de tuin:

  • Zaaien en hagen planten
  • Extra aandacht geven aan nieuwe planten
  • Snoeien
  • Je gazon maaien en bemesten

Het jaar rond lekker bezig zijn in de tuin? Kijk dan op onze tuinkalender.

Zaaien en hagen planten

Hoewel de lente volop bezig is, is het slim om het vliesdoek nog even paraat te houden. Vooral in de eerste helft van mei kan het 's nachts nog flink afkoelen. Na IJsheiligen, op 14 mei, kunnen de kuipplanten en eenjarigen definitief naar buiten. Dan is de kans op nachtvorst vrijwel voorbij. Ook met zaaien kun je nu los. Klaprozen, leeuwenbekjes, korenbloemen, zonnebloemen, madeliefjes of duizendschoon – die mogen allemaal direct de volle grond in. Zomerbollen kun je alvast in potten zetten, dan zijn ze straks makkelijk over te planten naar de border. Heb je plannen voor een nieuwe haag? Wacht daar niet te lang mee. Tot half mei kun je nog heesters en coniferen planten.

Extra aandacht geven aan nieuwe planten

Nieuwe planten hebben in deze periode extra water nodig. Gebruik bij voorkeur water uit de regenton – dat is al op temperatuur en beter voor de wortels. Sproei je met leidingwater? Laat het dan als een fijne nevel op de planten vallen, in plaats van er met harde stralen op te richten. Zo voorkom je schade aan jonge scheuten. Een laag mulch helpt de bodem vochtig te houden en voorkomt dat de aarde uitdroogt. Slakken op pad? Strooi wat zaagsel of fijngemalen eierschalen rond de jonge planten, dat houdt ze op afstand. En vergeet de klimplanten niet: die groeien nu razendsnel en kun je het best op tijd aanbinden.

Lees ook: Slakken in de tuin? 8 tips om ervan af te komen

©Zoiakostina | Zoja

Snoeien

Na IJsheiligen kun je de buxus snoeien. Kies bij voorkeur een bewolkte dag, zodat de jonge snoeipunten niet verbranden in de zon. Ook de liguster, laurier, hulst en haagbeuk kun je nu bijwerken. Controleer wel even of er geen vogelnestje in de haag zit voor je aan de slag gaat. Rozen op stam en perkrozen mag je nu drie tot vijf ogen terugsnoeien. Bij vroegbloeiende struiken zoals ranonkelstruik en spirea knip je de uitgebloeide bloemen weg. Zo steekt de plant zijn energie in nieuwe bloemknoppen. Ook voorjaarsbloeiers zoals tulpen, narcissen, hyacinten, rododendrons en de kerstroos kun je nu ontdoen van oude bloemen. En de fuchsia? Die top je juist, zodat hij mooi vertakt.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

©SKT Studio - stock.adobe.com

Je gazon maaien en bemesten

Het is al volop lente, maar een flinke regenbui kan nog steeds voor wateroverlast zorgen. Blijft het water op plekken in de tuin staan of voelt de grond te nat aan? Prik dan met een mestvork in de bodem en beweeg deze voorzichtig heen en weer. Zo kan het regenwater beter wegzakken. En als er toch regen wordt voorspeld: dat is hét moment om je gazon te bemesten. Herhaal dit na een maand om het gras sterk en gezond te houden.

In mei maakt het gras een groeispurt. Je kunt het gazon dan één tot twee keer per week maaien – of je doet mee aan Maai Mei Niet. Door een maand niet te maaien, geef je bijen, vlinders en andere insecten meer bloeiende planten om van te leven. Vind je een hoog grasveld geen gezicht? Maai dan alleen een deel en laat de rest staan.

Niet alleen het gras groeit hard, ook het onkruid laat zich volop zien. Trek het eruit op droge dagen, dan komt het niet makkelijk terug. Schoffelen kan ook, maar wees voorzichtig: de wortels van andere planten kunnen daarbij beschadigd raken. Door bodembedekkers te planten maak je het onkruid bovendien lastiger om terrein te winnen.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips