ID.nl logo
De beste apps voor in de auto
© PXimport
Huis

De beste apps voor in de auto

Je smartphone zit tijdens het rijden in je tas of in je broekzak. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, want je digitale compagnon is tijdens het rijden eenvoudig als navigatieapparaat, entertainment-hub of persoonlijke assistent in te zetten.

Genoemde apps

We noemen in dit artikel veel apps bij naam. Je kunt in de app-winkel van jouw smartphone (Apple App Store of Google Play Store) op de naam zoeken om de app te vinden. We hebben ook een lijst met alle links voor je gemaakt. Die vind je hier.

Tip 01: Online navigatie

Het ligt voor de hand om je smartphone als navigatie-apparaat te gebruiken in de auto. Belangrijk is hierbij om verschil te maken tussen online en offline navigatie. Online navigatie maakt gebruik van je mobiele internetbundel. Het voordeel hiervan is dat apps vaak gratis zijn, voor het laden van de kaarten en de data wordt gebruikgemaakt van je internetverbinding. Heb je een ongelimiteerde databundel, dan is een online navigatie-app een prima keuze.

De bekendste voorbeelden zijn Google Maps, standaard geïnstalleerd op elk Android-toestel en Apple Maps, bekend als de kaarten-app op de iPhone. Beide apps verschillen niet heel veel van elkaar qua functionaliteit, al zijn de kaarten van Google vaak iets overzichtelijker. Beide apps bieden bovendien turn-by-turn-navigatie, wat inhoudt dat de app via spraakcommando´s live met je communiceert tijdens de route. Om een route in te geven, tik je op het symbool naast het zoekvenster. Google Maps is overigens ook gratis voor iPhone-gebruikers te downloaden via de App Store.

©PXimport

Tip 01 Google Maps is de bekendste online navigatie-app en is voor zowel Android als iOS beschikbaar.

Tip 02: Offline navigatie

Online navigatie werkt prima als je in Nederlandse steden rondrijdt, maar zodra je in gebieden komt waar de dekking niet zo goed is, worden kaarten langzamer geladen. Rijd je in het buitenland, dan is online navigatie sowieso geen goed idee, aangezien je dan hoge buitenlandse roamingkosten betaalt. Een beter idee is dan om een offline navigatie-app te gebruiken. Deze apps downloaden kaarten naar je smartphone, te vergelijken met je TomTom-navigatieapparaat.

Nadeel is dat je hiervoor wel wat ruimte op je smartphone moet hebben en dat je voor offline navigatie-apps moet betalen. Twee goede opties zijn TomTom Europa (69,99 euro op Android, 89,99 euro op iOS) en Navigon Europe (59,95 euro op Android, 99,99 euro op iOS). Er is echter een goedkoper alternatief: GPS Navigation & Maps (GPS Navigation by Scout op de iPhone) kost slechts 1 euro op Android en 1,79 euro voor de iPhone en losse kaarten koop je voor een paar euro. Qua functies doet de app niet onder voor de concurrenten van TomTom en Navigon. Omdat je smartphone over een gps-module beschikt en de kaarten offline al op je smartphone zijn geïnstalleerd, werken offline navigatie-apps in gebieden met slechte dekking beter dan online apps.

©PXimport

Tip 02 Na installatie moet je in Navigon de gewenste kaarten op je smartphone laden.

Tip 03: Verkeersinformatie

Zowel Google Maps als Apple Maps levert actuele verkeersinformatie op je route, mocht je dit willen. Je moet hiervoor de functie binnen de app even aanzetten. In Apple Maps tik je op het i-icoontje en kies je voor Toon verkeer. In de app van Google Maps tik je op de drie streepjes en kies je voor Verkeer.

De verkeersinformatie van beide apps is vrij accuraat, maar de beste verkeersinformatie komt van de app Waze. Deze app kent naast een iOS- en Android-versie ook een Windows Phone-versie. Je kunt zelf bijdragen leveren door de app te installeren en een melding te maken als je een file, ongeval of wegwerkzaamheden onderweg tegenkomt. Dit doe je door in de app op het icoontje rechtsonder te tikken en het type melding te selecteren. Op de kaart zie je alle actuele meldingen van andere gebruikers en als een ongeval bijvoorbeeld alweer is verholpen, kun je dit ook in de app melden.

©PXimport

Tip 03 Kies welk type melding je wilt maken in Waze.

Tip 04: Flitsers

Wil je flitswaarschuwingen krijgen, dan kun je hiervoor ook een app op je smartphone installeren. Flitsmeister is niet alleen gratis te downloaden, maar ook voor alle grote platformen beschikbaar. De app geeft op een kaart weer waar alle actuele flitsers staan. Tik op een flits-icoontje en je ziet precies aangegeven bij welk hectometerpaaltje de flitser staat. Rode flitsers zijn mobiele flitsers, oranje bolletjes staan voor trajectcontroles en blauwe icoontjes geven een vaste flitspaal aan.

Rij je vaak een bepaalde route, voeg deze dan toe door op Favorieten te tikken. In Android tik je op Er zijn geen favoriete wegen ingesteld. Naast flitsinformatie geeft de app ook files aan en als je op Nieuws tikt, vind je de laatste nieuwsberichten van Autoblog, BNR Nieuwsradio en Flitsmeister zelf. De app kan je ook een melding geven als een ambulance je wilt passeren. Het pro-account levert je bovendien een reclamevrije app en toegang tot de nieuwste functies. Hiervoor betaal je dan wel 5,49 euro per jaar. Let er wel op dat het gebruik van flits-apps in veel landen verboden is en dat je hier een forse boete voor kunt krijgen.

©PXimport

Tip 04 In Friesland zijn op dit moment twee mobiele flitsers actief.

Tip 05: Tanken

Onderweg wil je natuurlijk weten waar je het goedkoopst kunt tanken. Gelukkig heb je de keus uit een aantal goede apps. Benzine-Jip is een wat vreemde naam voor een handige app voor iOS en Android. Als je de app opstart, geef je aan welke brandstof je tankt en hoeveel liter je meestal tankt. De app geeft je geen informatie wat de prijs per liter bij een tankstation kost, omdat pomphouders deze prijs vaak veranderen en je daarom misschien een prijs van vandaag bij Shell met een prijs van gisteren bij BP vergelijkt. Benzine-jip gebruikt het Nationaal Prijspeil van een liter benzine. Dit wordt berekend aan de hand van tankbeurten van duizenden klanten die hun tankpas gebruiken.

Op de kaart zie je hoeveel een tankstation boven of beneden het Nationaal Prijspeil zit. Zo zie je in één oogopslag of een station goedkoop of juist duur is.

Wil je wel de laatst bekende literprijs in kunnen zien, download dan bijvoorbeeld DirectLease Tankservice voor de iPhone of FuelNode voor Android. Beide zijn gratis te downloaden. Heb je een elektrische auto, download dan The New Motion of Oplaadpunten. Beide apps zijn echter niet heel up-to-date en soms onvolledig.

©PXimport

Tip 05 Je kunt kiezen uit een kaart- en een lijstweergave. Veel informatie over het oplaadpunt is in de app Oplaadpunten echter niet te vinden.

Tip 06: Ritten registreren

Je kunt je gereden kilometers uiteraard met een pen in een boekje noteren, maar hiervoor zijn ook genoeg slimme smartphone-apps te vinden. Een voorbeeld is KM Registratie. Deze gratis app voor iOS, Android en BlackBerry is speciaal toegespitst op mensen met een leaseauto en biedt je speciale velden die handig kunnen zijn voor je belastingaangifte. Je kunt de vertreklocatie met één druk op de knop laten bepalen door middel van de locatiebepaling op je smartphone.

Het nadeel van de app is dat het niet heel intuïtief werkt en dat de app af en toe vrij traag is. Een beter gestroomlijnde app is Easy Rit Registratie, maar deze app kost wel meteen 8,99 euro en is alleen voor de iPhone beschikbaar. De app is ontwikkeld om leaseauto-rijders het leven makkelijk te maken en alle data die je ingeeft en die de app opslaat, voldoen aan de normen van de Nederlandse en Belgische fiscus. Android-gebruikers kunnen Copernicus KM Registratie installeren. Deze app is gratis.

©PXimport

Tip 06 Tik op de grote rode knop om een rit te starten of te stoppen.

Tip 07: Service en rijstijl

Naast de goedkoopste benzine wil je natuurlijk ook zo zuinig mogelijk rijden. De Wegenwacht-app van de ANWB geeft je handige tips over het onderhoud van je auto en de rijstijl van de bestuurder. De app is voor zowel iOS als Android gratis te downloaden. Uiteraard kun je app ook gebruiken om de Wegenwacht te contacteren. Heb je pech, tik dan op de knop Bel Wegenwacht. Je smartphone kan automatisch je locatie bepalen en dit wordt dan meteen naar de servicelijn van de Wegenwacht gestuurd. Handig is ook het tabblad Dashboard. Hier vind je veelvoorkomende icoontjes die op het dashboard van vrijwel elke auto zijn terug te vinden. Brandt één van de lampjes, dan staat er in de app of je kunt doorrijden of niet.

Een handige waarmee je kunt checken welk type olie de motor gebruikt, is de gratis app OlieChecker. Geef je kenteken in en de app laat zien welk type auto je hebt en welke olie aan te bevelen is. Wil je weten wat je auto nu eigenlijk verbruikt, installeer dan de gratis app aCar op je Android-toestel. De app geeft je een overzichtelijk inzicht in je tank- en onderhoudsbeurten. RoadTrip is de tegenhanger voor de iPhone. Deze kost 4,49 euro, maar is erg overzichtelijk en accuraat.

©PXimport

Tip 07 De Wegenwacht-app geeft je handige tips over het onderhoud van je auto en als je pech krijgt, maak je gemakkelijk contact met de Wegenwacht via de app.

Tip 08: Parkeren

Een ergernis als automobilist is dat je elke keer na het parkeren van je auto op zoek moet naar een parkeerautomaat en vaak over een handvol kleingeld moet beschikken. Een parkeer-app is de uitkomst. Met een app als Yellowbrick, Parkmobile, Park-line of ANWB Parkeren zoek je een parkeermogelijkheid en zie je meteen hoeveel de parkeerplek kost. Betalen doe je direct vanuit de app. Qua parkeerkosten zit er geen verschil in de verschillende apps, aangezien de prijzen door de desbetreffende gemeente worden vastgesteld. Natuurlijk met uitzondering van veel parkeergarages, die vaak niet door een gemeente worden beheerd. Een gemeente moet een deal hebben gesloten met de maker van de app voordat je met de app mobiel kunt betalen.

De aanbieders berekenen per transactie een vast bedrag of je kunt een wekelijks of maandelijks abonnement nemen voor een ongelimiteerd aantal parkeertransacties. Parkmobile en ANWB Parkeren zijn het goedkoopst: hier betaal je 0,25 euro per transactie. Eén transactie betekent het starten en stoppen van de parkeertijd. Een voordeel van betalen met de app is wel dat je alleen betaalt voor het daadwerkelijke gebruik, dus je betaalt niet meer voor overbodige minuten. Park-line biedt alleen een maandelijks abonnement aan voor 2,50 euro, je moet ook nog 5 euro registratiekosten betalen. Bij Yellowbrick is dit zelfs 10 euro. Deze dienst is ook de duurste per transactie: 0,34 euro. Alle apps zijn voor zowel iOS en Android, sommige zijn zelfs voor Windows Phone of BlackBerry beschikbaar. ANWB Parkeren is geïntegreerd in de app ANWB Onderweg - Verkeer & Parkeren.

©PXimport

Tip 08 ANWB Parkeren vind je terug in de app ANWB Onderweg.

Tip 09: Muziek in de auto

Je kunt je smartphone in de auto gebruiken als multimediasysteem. De makkelijkste manier is wellicht met een kabeltje tussen je smartphone en je autoradio, maar een stijlvollere oplossing is om dit draadloos te doen. Hiervoor heb je en autoradio nodig die met bluetooth is uitgerust. Het bluetooth-protocol kan een heleboel informatie draadloos communiceren tussen verschillende apparaten. Om muziek van je smartphone naar je autoradio te sturen, moet je autoradio het bluetooth-protocol A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) ondersteunen.

Voordat je je favoriete muziek-app start, is het noodzakelijk om je autoradio en smartphone te koppelen. Op je iPhone veeg je van onder naar boven om het Bedieningspaneel te openen. Tik allereerst op het bluetooth-logo bovenin. Ga vervolgens naar Instellingen / Bluetooth en onder Mijn apparaten vind je de naam van je autoradio weer. Klik erop om de apparaten te koppelen en doorloop de aanwijzingen. In Android veeg je van boven naar beneden en tik je op het icoontje rechtsboven. Tik op Bluetooth om bluetooth te activeren. Om een apparaat te koppelen, ga je naar het instellingenmenu. Als je de volgende keer in de buurt van je auto komt en bluetooth staat aan, zal je smartphone automatisch verbinden maken met de autoradio.

©PXimport

Tip 09 Om bluetooth te activeren op een Android-toestel veeg je van boven naar beneden en tik je op het icoontje rechtsboven.

Tip 10: Dashcam en OBD

Je smartphone als dashboard-camera gebruiken? Waarom niet! Naast dat het wellicht leuk is om je rit vast te leggen op video kan het ook nuttig zijn. In Rusland zijn dashcams al een tijd verplicht omdat er vaak verzekeringsfraude plaatsvindt en de verzekeringsmaatschappijen veel baat bij opnames van ongelukken hebben. Een gratis app is CamOnRoad. Deze app biedt je tevens 2 gigabyte online ruimte aan om video's op te slaan. Wil je meer functies, kijk dan eens naar de app CaroO Pro. Deze Android-app kost 3,40 euro en is naast een dashcam ook een zwarte doos voor je auto. Het kan allerlei data van je auto opslaan als je een OBD-apparaat in je auto hebt geïnstalleerd. OBD staat voor On-Board Diagnostics en de data hiervan kunnen via een apparaat worden doorgestuurd naar je smartphone. Zo'n apparaatje kost vijftig tot honderd euro en heeft een Bluetooth-of Wifi-module aan boord.

De app verbind je met het OBD-apparaat en allerlei gegevens over je auto lees je terug in de app. Voor de iPhone is DashCommand een goede OBD-app. Deze app kost echter 8,99 euro en een automodel toevoegen kost nog eens 8,99 euro als in-app-aankoop. DashCommand biedt je geen dashboard camera, maar wel informatie over het benzineverbruik of het aantal pk in realtime. DashCommand is overigens ook voor Android beschikbaar. Hier is de app gratis en kosten in-app-aankopen gemiddeld zo'n 7,50 euro.

©PXimport

Tip 10 Om On-Board Diagnostics uit te kunnen lezen, heb je een OBD-apparaatje nodig.

Tip 11: Carsharing

Om geld te besparen, kun je natuurlijk ook je auto openstellen voor anderen. Carsharing of carpoolen wordt steeds populairder en diensten als BlaBlaCar helpen je om betrouwbare personen te vinden die met je mee kunnen rijden. De app van BlaBlaCar is verkrijgbaar voor zowel iOS als Android en is gratis. Allereerst moet je je in de app aanmelden door op Inloggen te tikken. Kies voor Inschrijven met je e-mailadres of Verbind met Facebook als je een Facebook-account hebt.

De app wil je mobiele nummer verifiëren. Geef je nummer in en tik op Verifieer. Je kunt deze stap overslaan, maar als je ritten wilt plaatsen, is het van belang dat personen je telefonisch kunnen benaderen op de dag van vertrek. Tik op Publiceer een rit en voer de gegevens in. Tik op Volgende en de app geeft aan wat de standaardprijs is voor je ingegeven rit. Wil je meer of minder geld voor de rit, tik dan op het plusje of het minnetje. Je kunt nog aangeven of mensen bagage mee mogen nemen en of je eventueel een korte omweg wilt maken om iemand op te pikken. Als je klaar bent, tik je op Plaatsen. Er zijn alternatieven voor BlaBlaCar, zoals bijvoorbeeld Wego social transport en Toogethr, maar vooralsnog blijft BlaBlaCar de beste keus vanwege het grote aanbod aan ritten en het aantal gebruikers.

©PXimport

Tip 11 Geef aan welke route je gaat rijden en BlaBlaCar geeft je een indicatie wat een redelijke vraagprijs zou zijn.

Tablet

Gebruik van een smartphone in de auto spreekt voor zich, maar je kunt natuurlijk ook je tablet in de auto gebruiken. Het grootste voordeel is het grote schermoppervlak. Een navigatie-app heeft hier bijvoorbeeld veel voordeel van. Denk er wel aan dat veel tablets alleen een wifi-module aan boord hebben en je hier in de auto niet zo veel aan hebt. Sommige tablets kun je via een 3G- of 4G-verbinding met het internet verbinden. Sommige tablets kunnen ook zonder internetverbinding je locatie aangeven in bijvoorbeeld Google Maps. Hiervoor heeft de tablet een gps-module nodig.

Een offline navigatie-app heeft de kaarten op je tablet opgeslagen. De locatie wordt bepaald door de gps-module, zonder dat hier een internetverbinding voor nodig is.

©PXimport

Alleen de iPad met een simkaart-optie heeft een gps-module aan boord. De normale iPad heeft dit niet.

▼ Volgende artikel
Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?
© wayhome.studio
Energie

Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?

Onophoudelijke niesbuien, branderige ogen en een niet te tackelen vermoeidheid: voor hooikoortspatiënten is de lente lang niet altijd een pretje. Gelukkig zijn er apparaten die je klachten kunnen verlichten. Wij vertellen je wat het beste werkt: een luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger.

In het kort: Een luchtbevochtiger voegt vocht toe aan een ruimte. Dat is nuttig bij hooikoorts, zou je denken, want door vocht komen pollen naar beneden. Maar een luchtontvochtiger voorkomt schimmel en huisstofmijt in huis, wat ook nuttig kan zijn bij allergische klachten. En dan is er nog de luchtreiniger, die onzuiverheden uit de lucht haalt. Dus: welk van de drie apparaten moet je nu in huis halen? In dit artikel leggen we dat allemaal uit.

Lees ook: Hatsjoe! 💦 Last van hooikoorts? Deze apparaten kunnen je klachten verminderen

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen, oftewel stuifmeel van grassen, planten of bomen. Wanneer de temperaturen beginnen te stijgen en de natuur na een koude winter tot bloei komt, verspreiden deze pollen zich via wind in een rap tempo door de lucht. Wie dan op een zonnige dag de deuren en ramen open zet, kan rekenen op een ontelbare hoeveelheid ronddwarrelende pollen in huis. Dat zorgt niet alleen overdag voor vervelende hooikoortsklachten binnenshuis, maar ook je nachtrust kan er flink onder lijden.

Om allergische klachten in huis te verlichten, kun je een aantal dingen doen. Horren plaatsen voor deuren en ramen bijvoorbeeld: die houden een deel van de pollen tegen, maar helaas niet alle. Ook met regelmatig stofzuigen haal je een deel van de pollen weg, al geldt dat alleen voor de pollen die al op de grond liggen. Om pollen uit de lucht te verwijderen, kun je een luchtreiniger overwegen. Dit apparaat trekt stof en pollen uit de lucht en blaast vervolgens schone lucht de ruimte in. Ook een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger kan helpen bij hooikoortsklachten, afhankelijk van de luchtvochtigheid in je woning en jouw specifieke allergieën.

Luchtbevochtiger

Te droge lucht in huis is absoluut niet fijn bij hooikoorts. Droge lucht veroorzaakt irritatie aan de slijmvliezen, waardoor deze minder goed in staat zijn om stofdeeltjes en allergenen te weren. Bestaande hooikoortsklachten, zoals droge ogen, een kriebelkeel en benauwdheid, kunnen daardoor erger aanvoelen. Bovendien kunnen pollen in een droge ruimte makkelijker blijven rondzweven dan in een goed bevochtigde ruimte. Ga maar na: hoe minder regen er valt, hoe heviger je hooikoortsklachten (waarschijnlijk) zijn. Dat komt omdat pollen er zonder regen langer over doen om naar beneden te komen en je ze dus makkelijker blijft inademen.

©HN Works

Het voordeel van een luchtbevochtiger lijkt dus tweeledig: het vermindert klachten door geïrriteerde slijmvliezen én het voorkomt dat pollen in huis blijven circuleren. Toch zijn luchtbevochtigers meestal niet de eerste keuze als het om hooikoorts gaat. Hun vermogen om pollen daadwerkelijk uit de lucht te halen lijkt beperkt, en bovendien zijn huizen in de lente en zomer – wanneer hooikoortsklachten het ergst zijn – vaak eerder te vochtig dan te droog. Plaats je een luchtbevochtiger in een al vochtig huis, dan kunnen allergische klachten door een toename van schimmels juist verergeren. Een luchtbevochtiger heeft alleen zin bij hooikoortsklachten als de luchtvochtigheid in je woning lager is dan 40 procent. Met een hygrometer kun je dit eenvoudig meten. 

Luchtontvochtiger

Omdat warme lucht vocht vasthoudt, hebben veel huizen in de lente en zomer last van een te hoge luchtvochtigheid. Huisstofmijt en schimmels zijn dol op vochtige omgevingen, wat bijvoorbeeld verklaart waarom je in de zomer doorgaans meer schimmelplekken in huis opmerkt. Voor hooikoortspatiënten is dat helaas (extra) slecht nieuws. Vaak reageert hun overgevoelige immuunsysteem niet alleen op pollen, maar ook op schimmelsporen, mijten en dierenharen. Die combinatie van allergenen zorgt dan voor een extra belasting van het immuunsysteem, waardoor hooikoortsklachten kunnen verergeren. 

Een luchtontvochtiger onttrekt vocht uit de lucht en lijkt dus een goede keuze als je met hooikoorts én een te vochtige woning kampt. Toch kent ook dit apparaat zijn beperkingen als het om hooikoorts gaat. Zo filtert een luchtontvochtiger geen pollen uit de lucht zoals een luchtreiniger dat doet. Daarnaast werkt een luchtontvochtiger alleen als de luchtvochtigheid in huis daadwerkelijk te hoog is, oftewel meer dan 60 procent. Is dat niet het geval, dan loop je het risico dat de lucht in huis juist te droog wordt, waardoor klachten als benauwdheid en een droge keel alleen maar verergeren.

©Sue Tansirimas

Luchtreiniger

Er is één apparaat waar vrijwel iedere hooikoortspatiënt baat bij heeft: de luchtreiniger. Luchtreinigers zijn speciaal ontwikkeld om stof, pollen en andere allergenen uit de lucht te halen. Dat doen ze door verontreinigde lucht aan te zuigen, deze te filteren en vervolgens weer schone lucht uit te blazen. Er zijn verschillende soorten luchtreinigers met elk hun eigen werking, dus als hooikoortspatiënt is het goed om extra aandacht te besteden aan wat voor type luchtreiniger je in huis haalt.

Kies in elk geval een luchtreiniger met HEPA-filter. Dit type filter haalt zelfs de kleinste stofdeeltjes en pollen uit de lucht én voorkomt dat deze opnieuw de lucht in worden geblazen. Ook nuttig bij hooikoortsklachten is een luchtreiniger met ionisator: die voegt negatief geladen deeltjes toe aan de lucht, waardoor pollen onschadelijk worden gemaakt en naar beneden vallen. Met een ionisator is de kans heel klein dat er toch nog pollen in de lucht blijven zweven.

Of kies beide

Soms is een combinatie van apparaten het beste om je hooikoortsklachten aan te pakken. Is de lucht in jouw woning te droog? Zet dan een luchtreiniger én luchtbevochtiger neer. Bij een te hoge vochtigheid kies je voor een luchtreiniger en luchtontvochtiger. Zo pak je het probleem aan twee kanten aan en zul je waarschijnlijk de meeste verlichting merken.

▼ Volgende artikel
Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?
© africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Huis

Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?

Als je gezonde verse sapjes wilt maken, heb je een sapcentrifuge of slowjuicer nodig. Hoewel deze apparaten op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, zijn ze zeker niet hetzelfde. Weet je niet welk van de twee je moet kiezen? Wij helpen je op weg! 

In het kort: twijfel je tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer? Beide apparaten maken gezonde sapjes, maar werken heel anders. Daardoor is het sap uit het ene apparaat gezonder dan het sap uit het andere. Ook het soort ingrediënten dat je in sapcentrifuges en slowjuicers kunt verwerken, verschilt. In dit artikel leggen we het allemaal uit.

Lees ook: 7 fruitsoorten die je het beste kunt eten als je wilt afvallen

Voor de duidelijkheid: er is een verschil tussen sapjes en smoothies. Smoothies maak je met een blender en bestaan meestal uit gepureerd fruit met een vloeistof, zoals water, melk of yoghurt. Omdat in een blender hele stukken fruit of groenten worden verwerkt, is de structuur van een smoothie wat dikker. Een sapje is daarentegen vloeibaar en vaak helder. Je maakt het met een sapcentrifuge of slowjuicer. Het verschil tussen die twee? Een sapcentrifuge creëert helder sap met weinig vezels, een slowjuicer maakt geconcentreerd sap waarin de vezels behouden blijven. Daardoor is het sap uit een slowjuicer iets gezonder, maar een slowjuicer is ook duurder. Daarnaast vindt niet iedereen het sap uit een slowjuicer vanwege de vezelige structuur even lekker. 

Benieuwd naar de grootste verschillen tussen sapcentrifuges en slowjuicers? Dit zijn ze! 

Werking

Sapcentrifuges en slowjuicers persen beide op een andere manier. In een sapcentrifuge zit een rasp die snel ronddraait. Gooi je een stuk fruit in de vulopening, dan begint de rasp te draaien en wordt het sap uit het fruit geperst. De natte pulp die daarbij overblijft, wordt van het sap gescheiden. Het resultaat is een helder gekleurd sapje waar je bijna doorheen kunt kijken. Een sapcentrifuge werkt heel snel; binnen enkele seconden tot een minuut staat er een heerlijk vitaminebommetje voor je klaar. En dankzij de brede vulopening hoef je je fruit en groenten niet eerst te snijden – ook wel zo makkelijk. 

©279photo

Een slowjuicer is, zoals de naam al zegt, een stuk minder snel. In dit apparaat worden ingrediënten heel langzaam gekneusd met een vijzel. Op die manier komt er tijdens het persen minder warmte en oxidatie vrij, waardoor vitaminen, vezels en antioxidanten zo goed mogelijk behouden blijven. Daardoor blijft er ook iets meer pulp in het sap van een slowjuicer achter dan in het sap van een sapcentrifuge. Een slowjuicer vergt door zijn kleine vulopening daarnaast iets meer voorbereidend werk; je moet je groenten en fruit eerst in grove stukken snijden voordat je ze in het apparaat stopt. Maar daar krijg je dus wel wat voor terug: een sapje bomvol vitaminen en vezels. 

Soorten groenten en fruit 

Een ander voordeel aan slowjuicers is dat je er heel veel kanten mee op kunt. De vijzel in een slowjuicer werkt namelijk zo krachtig en zorgvuldig dat hij zelfs uit de meest vochtarme groenten en fruit sap weet te persen. Je kunt met een (goede) slowjuicer dus ook sap maken uit bladgroenten en bananen. Als je wilt, kun je er zelfs notenpasta mee maken. Een sapcentrifuge krijgt door zijn snelle en lichtere werking alleen sap uit groenten en fruit met een hoog vochtgehalte, zoals appels, sinaasappelen en bleekselderij. 

Gezondheid

Zoals gezegd is het sap uit een slowjuicer iets gezonder dan het sap uit een sapcentrifuge. Dat komt omdat in het sap uit een slowjuicer naast de vitaminen ook de vezels beter behouden blijven. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en zorgen voor een langzamere opname van de natuurlijke suikers in fruit, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Maar dat betekent niet dat het sap uit een sapcentrifuge helemaal niet gezond is. Je profiteert immers nog steeds van de vele vitaminen en antioxidanten. En zolang je niet te veel fruit ten opzichte van groente in je sapje verwerkt, zal het met die schommelende bloedsuikerspiegel wel meevallen. Een goede verhouding is 70 procent groenten, 30 procent fruit. 

©Maridav

Prijs 

Aan de krachtige pers van een slowjuicer en de supergezonde sapjes die daaruit komen, hangt wel een flink prijskaartje. Voor een goede slowjuicer leg je namelijk al snel zo'n 200 tot 400 euro neer. Er zijn ook slowjuicers van slechts een paar tientjes, maar het risico van deze goedkopere modellen is dat ze vaak minder efficiënt persen en sneller stukgaan. Een goede sapcentrifuge heb je daarentegen al voor nog geen 100 euro of iets meer dan dat. Maar laat het prijskaartje nooit leidend zijn: uiteindelijk gaat het erom wat je wilt met het apparaat. Het zou zonde zijn als een sapcentrifuge voor jou uiteindelijk toch te beperkt blijkt en je alsnóg een dure slowjuicer moet aanschaffen. 

Dus: wat kies je? 

Een sapcentrifuge is fijn als je van helder sap houdt, je alleen fruit en groenten met een hoog vochtgehalte gaat persen en je niet te veel geld wilt uitgeven. Een slowjuicer kies je als je extra gezonde, vezelrijke sapjes wilt en je ook van plan bent bladgroenten, vochtarm fruit en eventueel noten te gaan persen. Kies je voor een sapcentrifuge, maar wil je toch af en toe vochtarme ingrediënten in je sapjes verwerken? Maak dan eerst sap met je sapcentrifuge en doe dit vervolgens samen met de vochtarme ingrediënten in een blender. Heeft een slowjuicer jouw voorkeur, maar houd je niet zo van vezelige sapjes? Zeef je sapje na het juicen nog eens door een fijne zeef of theedoek. Zo heb je alsnog een helder sapje zonder pulp.