© PXimport

De beste apps voor in de auto

Smartphone & tablet

Geplaatst: 6 februari 2015 - 05:48

Aangepast: 24 november 2022 - 11:13

Richard Veenstra

Je smartphone zit tijdens het rijden in je tas of in je broekzak. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, want je digitale compagnon is tijdens het rijden eenvoudig als navigatieapparaat, entertainment-hub of persoonlijke assistent in te zetten.

Genoemde apps

We noemen in dit artikel veel apps bij naam. Je kunt in de app-winkel van jouw smartphone (Apple App Store of Google Play Store) op de naam zoeken om de app te vinden. We hebben ook een lijst met alle links voor je gemaakt. Die vind je hier.

Tip 01: Online navigatie

Het ligt voor de hand om je smartphone als navigatie-apparaat te gebruiken in de auto. Belangrijk is hierbij om verschil te maken tussen online en offline navigatie. Online navigatie maakt gebruik van je mobiele internetbundel. Het voordeel hiervan is dat apps vaak gratis zijn, voor het laden van de kaarten en de data wordt gebruikgemaakt van je internetverbinding. Heb je een ongelimiteerde databundel, dan is een online navigatie-app een prima keuze.

De bekendste voorbeelden zijn Google Maps, standaard geïnstalleerd op elk Android-toestel en Apple Maps, bekend als de kaarten-app op de iPhone. Beide apps verschillen niet heel veel van elkaar qua functionaliteit, al zijn de kaarten van Google vaak iets overzichtelijker. Beide apps bieden bovendien turn-by-turn-navigatie, wat inhoudt dat de app via spraakcommando´s live met je communiceert tijdens de route. Om een route in te geven, tik je op het symbool naast het zoekvenster. Google Maps is overigens ook gratis voor iPhone-gebruikers te downloaden via de App Store.

© PXimport

Tip 01 Google Maps is de bekendste online navigatie-app en is voor zowel Android als iOS beschikbaar.

Tip 02: Offline navigatie

Online navigatie werkt prima als je in Nederlandse steden rondrijdt, maar zodra je in gebieden komt waar de dekking niet zo goed is, worden kaarten langzamer geladen. Rijd je in het buitenland, dan is online navigatie sowieso geen goed idee, aangezien je dan hoge buitenlandse roamingkosten betaalt. Een beter idee is dan om een offline navigatie-app te gebruiken. Deze apps downloaden kaarten naar je smartphone, te vergelijken met je TomTom-navigatieapparaat.

Nadeel is dat je hiervoor wel wat ruimte op je smartphone moet hebben en dat je voor offline navigatie-apps moet betalen. Twee goede opties zijn TomTom Europa (69,99 euro op Android, 89,99 euro op iOS) en Navigon Europe (59,95 euro op Android, 99,99 euro op iOS). Er is echter een goedkoper alternatief: GPS Navigation & Maps (GPS Navigation by Scout op de iPhone) kost slechts 1 euro op Android en 1,79 euro voor de iPhone en losse kaarten koop je voor een paar euro. Qua functies doet de app niet onder voor de concurrenten van TomTom en Navigon. Omdat je smartphone over een gps-module beschikt en de kaarten offline al op je smartphone zijn geïnstalleerd, werken offline navigatie-apps in gebieden met slechte dekking beter dan online apps.

© PXimport

Tip 02 Na installatie moet je in Navigon de gewenste kaarten op je smartphone laden.

Tip 03: Verkeersinformatie

Zowel Google Maps als Apple Maps levert actuele verkeersinformatie op je route, mocht je dit willen. Je moet hiervoor de functie binnen de app even aanzetten. In Apple Maps tik je op het i-icoontje en kies je voor Toon verkeer. In de app van Google Maps tik je op de drie streepjes en kies je voor Verkeer.

De verkeersinformatie van beide apps is vrij accuraat, maar de beste verkeersinformatie komt van de app Waze. Deze app kent naast een iOS- en Android-versie ook een Windows Phone-versie. Je kunt zelf bijdragen leveren door de app te installeren en een melding te maken als je een file, ongeval of wegwerkzaamheden onderweg tegenkomt. Dit doe je door in de app op het icoontje rechtsonder te tikken en het type melding te selecteren. Op de kaart zie je alle actuele meldingen van andere gebruikers en als een ongeval bijvoorbeeld alweer is verholpen, kun je dit ook in de app melden.

© PXimport

Tip 03 Kies welk type melding je wilt maken in Waze.

Tip 04: Flitsers

Wil je flitswaarschuwingen krijgen, dan kun je hiervoor ook een app op je smartphone installeren. Flitsmeister is niet alleen gratis te downloaden, maar ook voor alle grote platformen beschikbaar. De app geeft op een kaart weer waar alle actuele flitsers staan. Tik op een flits-icoontje en je ziet precies aangegeven bij welk hectometerpaaltje de flitser staat. Rode flitsers zijn mobiele flitsers, oranje bolletjes staan voor trajectcontroles en blauwe icoontjes geven een vaste flitspaal aan.

Rij je vaak een bepaalde route, voeg deze dan toe door op Favorieten te tikken. In Android tik je op Er zijn geen favoriete wegen ingesteld. Naast flitsinformatie geeft de app ook files aan en als je op Nieuws tikt, vind je de laatste nieuwsberichten van Autoblog, BNR Nieuwsradio en Flitsmeister zelf. De app kan je ook een melding geven als een ambulance je wilt passeren. Het pro-account levert je bovendien een reclamevrije app en toegang tot de nieuwste functies. Hiervoor betaal je dan wel 5,49 euro per jaar. Let er wel op dat het gebruik van flits-apps in veel landen verboden is en dat je hier een forse boete voor kunt krijgen.

© PXimport

Tip 04 In Friesland zijn op dit moment twee mobiele flitsers actief.

Tip 05: Tanken

Onderweg wil je natuurlijk weten waar je het goedkoopst kunt tanken. Gelukkig heb je de keus uit een aantal goede apps. Benzine-Jip is een wat vreemde naam voor een handige app voor iOS en Android. Als je de app opstart, geef je aan welke brandstof je tankt en hoeveel liter je meestal tankt. De app geeft je geen informatie wat de prijs per liter bij een tankstation kost, omdat pomphouders deze prijs vaak veranderen en je daarom misschien een prijs van vandaag bij Shell met een prijs van gisteren bij BP vergelijkt. Benzine-jip gebruikt het Nationaal Prijspeil van een liter benzine. Dit wordt berekend aan de hand van tankbeurten van duizenden klanten die hun tankpas gebruiken.

Op de kaart zie je hoeveel een tankstation boven of beneden het Nationaal Prijspeil zit. Zo zie je in één oogopslag of een station goedkoop of juist duur is.

Wil je wel de laatst bekende literprijs in kunnen zien, download dan bijvoorbeeld DirectLease Tankservice voor de iPhone of FuelNode voor Android. Beide zijn gratis te downloaden. Heb je een elektrische auto, download dan The New Motion of Oplaadpunten. Beide apps zijn echter niet heel up-to-date en soms onvolledig.

© PXimport

Tip 05 Je kunt kiezen uit een kaart- en een lijstweergave. Veel informatie over het oplaadpunt is in de app Oplaadpunten echter niet te vinden.

Tip 06: Ritten registreren

Je kunt je gereden kilometers uiteraard met een pen in een boekje noteren, maar hiervoor zijn ook genoeg slimme smartphone-apps te vinden. Een voorbeeld is KM Registratie. Deze gratis app voor iOS, Android en BlackBerry is speciaal toegespitst op mensen met een leaseauto en biedt je speciale velden die handig kunnen zijn voor je belastingaangifte. Je kunt de vertreklocatie met één druk op de knop laten bepalen door middel van de locatiebepaling op je smartphone.

Het nadeel van de app is dat het niet heel intuïtief werkt en dat de app af en toe vrij traag is. Een beter gestroomlijnde app is Easy Rit Registratie, maar deze app kost wel meteen 8,99 euro en is alleen voor de iPhone beschikbaar. De app is ontwikkeld om leaseauto-rijders het leven makkelijk te maken en alle data die je ingeeft en die de app opslaat, voldoen aan de normen van de Nederlandse en Belgische fiscus. Android-gebruikers kunnen Copernicus KM Registratie installeren. Deze app is gratis.

© PXimport

Tip 06 Tik op de grote rode knop om een rit te starten of te stoppen.

Tip 07: Service en rijstijl

Naast de goedkoopste benzine wil je natuurlijk ook zo zuinig mogelijk rijden. De Wegenwacht-app van de ANWB geeft je handige tips over het onderhoud van je auto en de rijstijl van de bestuurder. De app is voor zowel iOS als Android gratis te downloaden. Uiteraard kun je app ook gebruiken om de Wegenwacht te contacteren. Heb je pech, tik dan op de knop Bel Wegenwacht. Je smartphone kan automatisch je locatie bepalen en dit wordt dan meteen naar de servicelijn van de Wegenwacht gestuurd. Handig is ook het tabblad Dashboard. Hier vind je veelvoorkomende icoontjes die op het dashboard van vrijwel elke auto zijn terug te vinden. Brandt één van de lampjes, dan staat er in de app of je kunt doorrijden of niet.

Een handige waarmee je kunt checken welk type olie de motor gebruikt, is de gratis app OlieChecker. Geef je kenteken in en de app laat zien welk type auto je hebt en welke olie aan te bevelen is. Wil je weten wat je auto nu eigenlijk verbruikt, installeer dan de gratis app aCar op je Android-toestel. De app geeft je een overzichtelijk inzicht in je tank- en onderhoudsbeurten. RoadTrip is de tegenhanger voor de iPhone. Deze kost 4,49 euro, maar is erg overzichtelijk en accuraat.

© PXimport

Tip 07 De Wegenwacht-app geeft je handige tips over het onderhoud van je auto en als je pech krijgt, maak je gemakkelijk contact met de Wegenwacht via de app.

Tip 08: Parkeren

Een ergernis als automobilist is dat je elke keer na het parkeren van je auto op zoek moet naar een parkeerautomaat en vaak over een handvol kleingeld moet beschikken. Een parkeer-app is de uitkomst. Met een app als Yellowbrick, Parkmobile, Park-line of ANWB Parkeren zoek je een parkeermogelijkheid en zie je meteen hoeveel de parkeerplek kost. Betalen doe je direct vanuit de app. Qua parkeerkosten zit er geen verschil in de verschillende apps, aangezien de prijzen door de desbetreffende gemeente worden vastgesteld. Natuurlijk met uitzondering van veel parkeergarages, die vaak niet door een gemeente worden beheerd. Een gemeente moet een deal hebben gesloten met de maker van de app voordat je met de app mobiel kunt betalen.

De aanbieders berekenen per transactie een vast bedrag of je kunt een wekelijks of maandelijks abonnement nemen voor een ongelimiteerd aantal parkeertransacties. Parkmobile en ANWB Parkeren zijn het goedkoopst: hier betaal je 0,25 euro per transactie. Eén transactie betekent het starten en stoppen van de parkeertijd. Een voordeel van betalen met de app is wel dat je alleen betaalt voor het daadwerkelijke gebruik, dus je betaalt niet meer voor overbodige minuten. Park-line biedt alleen een maandelijks abonnement aan voor 2,50 euro, je moet ook nog 5 euro registratiekosten betalen. Bij Yellowbrick is dit zelfs 10 euro. Deze dienst is ook de duurste per transactie: 0,34 euro. Alle apps zijn voor zowel iOS en Android, sommige zijn zelfs voor Windows Phone of BlackBerry beschikbaar. ANWB Parkeren is geïntegreerd in de app ANWB Onderweg - Verkeer & Parkeren.

© PXimport

Tip 08 ANWB Parkeren vind je terug in de app ANWB Onderweg.

Tip 09: Muziek in de auto

Je kunt je smartphone in de auto gebruiken als multimediasysteem. De makkelijkste manier is wellicht met een kabeltje tussen je smartphone en je autoradio, maar een stijlvollere oplossing is om dit draadloos te doen. Hiervoor heb je en autoradio nodig die met bluetooth is uitgerust. Het bluetooth-protocol kan een heleboel informatie draadloos communiceren tussen verschillende apparaten. Om muziek van je smartphone naar je autoradio te sturen, moet je autoradio het bluetooth-protocol A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) ondersteunen.

Voordat je je favoriete muziek-app start, is het noodzakelijk om je autoradio en smartphone te koppelen. Op je iPhone veeg je van onder naar boven om het Bedieningspaneel te openen. Tik allereerst op het bluetooth-logo bovenin. Ga vervolgens naar Instellingen / Bluetooth en onder Mijn apparaten vind je de naam van je autoradio weer. Klik erop om de apparaten te koppelen en doorloop de aanwijzingen. In Android veeg je van boven naar beneden en tik je op het icoontje rechtsboven. Tik op Bluetooth om bluetooth te activeren. Om een apparaat te koppelen, ga je naar het instellingenmenu. Als je de volgende keer in de buurt van je auto komt en bluetooth staat aan, zal je smartphone automatisch verbinden maken met de autoradio.

© PXimport

Tip 09 Om bluetooth te activeren op een Android-toestel veeg je van boven naar beneden en tik je op het icoontje rechtsboven.

Tip 10: Dashcam en OBD

Je smartphone als dashboard-camera gebruiken? Waarom niet! Naast dat het wellicht leuk is om je rit vast te leggen op video kan het ook nuttig zijn. In Rusland zijn dashcams al een tijd verplicht omdat er vaak verzekeringsfraude plaatsvindt en de verzekeringsmaatschappijen veel baat bij opnames van ongelukken hebben. Een gratis app is CamOnRoad. Deze app biedt je tevens 2 gigabyte online ruimte aan om video's op te slaan. Wil je meer functies, kijk dan eens naar de app CaroO Pro. Deze Android-app kost 3,40 euro en is naast een dashcam ook een zwarte doos voor je auto. Het kan allerlei data van je auto opslaan als je een OBD-apparaat in je auto hebt geïnstalleerd. OBD staat voor On-Board Diagnostics en de data hiervan kunnen via een apparaat worden doorgestuurd naar je smartphone. Zo'n apparaatje kost vijftig tot honderd euro en heeft een Bluetooth-of Wifi-module aan boord.

De app verbind je met het OBD-apparaat en allerlei gegevens over je auto lees je terug in de app. Voor de iPhone is DashCommand een goede OBD-app. Deze app kost echter 8,99 euro en een automodel toevoegen kost nog eens 8,99 euro als in-app-aankoop. DashCommand biedt je geen dashboard camera, maar wel informatie over het benzineverbruik of het aantal pk in realtime. DashCommand is overigens ook voor Android beschikbaar. Hier is de app gratis en kosten in-app-aankopen gemiddeld zo'n 7,50 euro.

© PXimport

Tip 10 Om On-Board Diagnostics uit te kunnen lezen, heb je een OBD-apparaatje nodig.

Tip 11: Carsharing

Om geld te besparen, kun je natuurlijk ook je auto openstellen voor anderen. Carsharing of carpoolen wordt steeds populairder en diensten als BlaBlaCar helpen je om betrouwbare personen te vinden die met je mee kunnen rijden. De app van BlaBlaCar is verkrijgbaar voor zowel iOS als Android en is gratis. Allereerst moet je je in de app aanmelden door op Inloggen te tikken. Kies voor Inschrijven met je e-mailadres of Verbind met Facebook als je een Facebook-account hebt.

De app wil je mobiele nummer verifiëren. Geef je nummer in en tik op Verifieer. Je kunt deze stap overslaan, maar als je ritten wilt plaatsen, is het van belang dat personen je telefonisch kunnen benaderen op de dag van vertrek. Tik op Publiceer een rit en voer de gegevens in. Tik op Volgende en de app geeft aan wat de standaardprijs is voor je ingegeven rit. Wil je meer of minder geld voor de rit, tik dan op het plusje of het minnetje. Je kunt nog aangeven of mensen bagage mee mogen nemen en of je eventueel een korte omweg wilt maken om iemand op te pikken. Als je klaar bent, tik je op Plaatsen. Er zijn alternatieven voor BlaBlaCar, zoals bijvoorbeeld Wego social transport en Toogethr, maar vooralsnog blijft BlaBlaCar de beste keus vanwege het grote aanbod aan ritten en het aantal gebruikers.

© PXimport

Tip 11 Geef aan welke route je gaat rijden en BlaBlaCar geeft je een indicatie wat een redelijke vraagprijs zou zijn.

Tablet

Gebruik van een smartphone in de auto spreekt voor zich, maar je kunt natuurlijk ook je tablet in de auto gebruiken. Het grootste voordeel is het grote schermoppervlak. Een navigatie-app heeft hier bijvoorbeeld veel voordeel van. Denk er wel aan dat veel tablets alleen een wifi-module aan boord hebben en je hier in de auto niet zo veel aan hebt. Sommige tablets kun je via een 3G- of 4G-verbinding met het internet verbinden. Sommige tablets kunnen ook zonder internetverbinding je locatie aangeven in bijvoorbeeld Google Maps. Hiervoor heeft de tablet een gps-module nodig.

Een offline navigatie-app heeft de kaarten op je tablet opgeslagen. De locatie wordt bepaald door de gps-module, zonder dat hier een internetverbinding voor nodig is.

© PXimport

Alleen de iPad met een simkaart-optie heeft een gps-module aan boord. De normale iPad heeft dit niet.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000